Dodaj do ulubionych

Katole, kościól was potrzebuje

28.09.05, 09:13
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2939395.html
Kilkanaście milionów do spłacenia. Dawać na tacę!
Obserwuj wątek
    • vitmik Re: Katole, kościól was potrzebuje 28.09.05, 09:29
      niech splacaja ci co chodza do kosciola,choc pewnie teraz nowy rzad umorzy im o
      polowe zadluzenie,ja sie na to nie zgadzam i protestuje (jak mowi czesto wladek
      frasyniuk).
      • nelsonek Re: Katole, kościól was potrzebuje 28.09.05, 09:31
        a ja jestem za a nawet przeciw (chyba widomo kto tak mowilsmile)
        • 0golone_jajka Re: Katole, kościól was potrzebuje 28.09.05, 20:47
          połowę umorzy nowy rząd, a drugą Gocłowski weźmie z Funduszu Kościelnego. Tak więc za przekręt zapłacimy my wszyscy... jak zwykle..
          • nelsonek Re: Katole, kościól was potrzebuje 28.09.05, 21:50
            a podobno istniej rozdzial kosciola od panstwa. zapomnialem, ze to tylko moja
            interpretacja a nie jedynie sluszna sad
            • kapitan.kirk Re: Katole, kościól was potrzebuje 29.09.05, 15:28
              A co, państwo ma spłacić te długi? Nie słyszałem.
              • nelsonek Re: Katole, kościól was potrzebuje 29.09.05, 23:43
                my tu z Jajem tylko spekulujemysmile
              • serhamesar Re: Katole, kościól was potrzebuje 29.09.05, 23:50
                kapitan.kirk napisał:

> A co, państwo ma spłacić te długi? Nie słyszałem.

kk spłaci za kase która dostaje od panstwa a panstwo z moich podatków...
                cóż, bywa.
                • kapitan.kirk Re: Katole, kościól was potrzebuje 30.09.05, 10:24
                  > kk spłaci za kase która dostaje od panstwa a panstwo z moich podatków...

A co ma dostać?
                  • ghost25 Re: Katole, kościól was potrzebuje 30.09.05, 10:36
                    kapitan.kirk napisał:

> > kk spłaci za kase która dostaje od panstwa a panstwo z moich podatków...
                    >
                    > A co ma dostać?

Tu masz odpowiedż :www.racjonalista.pl/kk.php/s,4322
                    • kapitan.kirk Re: Katole, kościól was potrzebuje 30.09.05, 10:50
                      Z odpowiedzi tej wynika, co następuje:

1.) Osoby duchowne zatrudnione na etatach publicznych (katecheci, kapelani)
                      otrzymują wynagrodzenie za pracę według tych samych zasad co osoby świeckie.
                      Powstrzymam się od pytania, czy Twoim zdaniem powinni pracować za darmo, bo
                      zapewne Twoim zdaniem nie powinni pracować w ogóle (choć np. w przypadku
                      kapelanów, nie pojmuję dlaczego). W każdym razie nie chodzi tu o finansowanie
                      Kościołów tylko konkretnych osób fizycznych, podobnie jak płacenie za pracę
                      nauczycielom czy emerytom wojskowym nie oznacza finansowania przez państwo ZNP
                      czy Związku Kombatantów.
                      2.) Studenci uczelni katolickich otrzymują pomoc stypendialną i inną na tych
                      samych zasadach co wszyscy studenci. Czy sądzisz, że należałoby ich
                      dyskryminować? I co to ma wspólnego z finansowaniem Kościoła przez państwo?
                      3.) Kościół otrzymuje zwrot majątków skonfiskowanych ongiś przez państwo lub ich
                      równowartości. Czy naprawdę wg Ciebie nie ma różnicy pomiędzy czasownikami
                      "dawać" i "oddawać"?

Coś przeoczyłem?
                      Pzdr
                      • ghost25 Re: Katole, kościól was potrzebuje 30.09.05, 11:51
                        kapitan.kirk napisał:

> Z odpowiedzi tej wynika, co następuje:
                        >
                        > 1.) Osoby duchowne zatrudnione na etatach publicznych (katecheci, kapelani)
                        > otrzymują wynagrodzenie za pracę według tych samych zasad co osoby świeckie.
                        > Powstrzymam się od pytania, czy Twoim zdaniem powinni pracować za darmo, bo
                        > zapewne Twoim zdaniem nie powinni pracować w ogóle (choć np. w przypadku
                        > kapelanów, nie pojmuję dlaczego). W każdym razie nie chodzi tu o finansowanie
                        > Kościołów tylko konkretnych osób fizycznych, podobnie jak płacenie za pracę
                        > nauczycielom czy emerytom wojskowym nie oznacza finansowania przez państwo ZNP
                        > czy Związku Kombatantów.
                        > 2.) Studenci uczelni katolickich otrzymują pomoc stypendialną i inną na tych
                        > samych zasadach co wszyscy studenci. Czy sądzisz, że należałoby ich
                        > dyskryminować? I co to ma wspólnego z finansowaniem Kościoła przez państwo?
                        > 3.) Kościół otrzymuje zwrot majątków skonfiskowanych ongiś przez państwo lub ic
                        > h
                        > równowartości. Czy naprawdę wg Ciebie nie ma różnicy pomiędzy czasownikami
                        > "dawać" i "oddawać"?
                        >
                        > Coś przeoczyłem?
                        > Pzdr
                        >

Przeoczyłeś przeczytaj jesccze raz te pytania.

Chcąc udzielić rzetelnych informacji, a zarazem prostować informacje fałszywe,
                        szkodzące kościołom, proszę Pana Premiera o odpowiedź na następujące pytania:
                        1. Ilu katechetów w Polskich szkołach jest na etatach? Jaki jest koszt ich
                        utrzymania w skali roku?
                        2. Ilu kapelanów, w rozbiciu na poszczególne dziedziny, jest na etatach? Ile to
                        kosztuje budżet państwa?
                        3. Jakie uposażenia i przywileje otrzymał były kapelan Wojska Polskiego gen.
                        Sławoj Głódź?
                        4. W jakiej wysokości są dotowane uczelnie katolickie i które?
                        5. Ile środków z budżetu państwa wpływa w ciągu roku na Fundusz Kościelny?
                        6. Ile budynków, budowli, gruntów i innych nieruchomości otrzymały kościoły i
                        związki wyznaniowe w Polsce od 1990 r.? Jaka jest ich szacunkowa wartość?
                        7. W jakiej innej postaci (ulgi podatkowe, darowizny, zwolnienia) państwo
                        polskie pomaga kościołom i związkom wyznaniowym, w jakiej wysokości otrzymują
                        środki z tych tytułów?
                        8. Czy prawdą jest, że księża i zakonnicy nie będący katechetami otrzymują
                        pensję? Jeżeli tak, to ilu i w jakiej wysokości
                        • kapitan.kirk Re: Katole, kościól was potrzebuje 30.09.05, 13:55
                          Proponowałbym raczej poczytać odpowiedzi, bo w kształcie pytań nie ma niczego
                          dziwnego (nie masz to jak interpelacje typu: "Ilu Żydów w ciągu ostatniego roku
                          schwytano na przerabianiu na macę chrześcijańskich niemowląt?").
                          Pzdr
                          • ghost25 Re: Katole, kościól was potrzebuje 02.10.05, 09:08
                            kapitan.kirk napisał:

> Proponowałbym raczej poczytać odpowiedzi, bo w kształcie pytań nie ma niczego
                            > dziwnego (nie masz to jak interpelacje typu: "Ilu Żydów w ciągu ostatniego roku
                            > schwytano na przerabianiu na macę chrześcijańskich niemowląt?").
                            > Pzdr
                            >

Ja,przeczytałem- ty widocznie nie.Mógłbyś mnie jeszcze uświadomić,kto
                            za to wszystko płaci ? Przy okazji nie wiesz dlaczego kościół nie dąży
                            do opodatkowania się na rzecz kościoła wzorem choćby naszych sąsiadów?
    • belial13 Re: Katole, kościól was potrzebuje 02.10.05, 00:54
      Jasny gwint.Kto mi powie,czy nasze tirówki mają też kapelana?Wszak to duża grupa
      zawodowa no i obrót jest tam duży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka