ghost25 25.10.05, 08:16 To forum już umiera.Nie trzeba go będzie likwidować.Taka jest moja refleksja,stwierdzam to ze smutkiem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ghost25 Re: Forum umiera 25.10.05, 08:29 Niewiem,ja rozumiem,że wczoraj mogła dominować frustracja,ale trzeba wrócić do tematu tego forum.Rozpocząłem wczoraj dwa wątki religijne - zero reakcji,jeszcze chwila i nie będę czekał na zamknięcie tego forum zbiorę swoje klocki i sam odchodzę.Przynajmniej będę miał tę satysfakcję że nikt mnie do tego nie zmusił. Trzeba z żywymi naprzód iść,po życie sięgać nowe A nie,w uwiędłych laurów liść- z uporem stroić głowę. Odpowiedz Link
crax Re: Forum umiera 25.10.05, 08:22 Dlaczego tak sądzisz? Wg mnie odrobinę przesadzasz. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Forum umiera 25.10.05, 12:16 Ghost ma na mysli,ze forum to tak jak wszechswiat przestało sie rozszerzac i poczelo kurczyc dazac teraz w olbrzymim tempie do kolapsu/stagnacji/biernoty/braku-pasji/... Z czym osobiscie sie z nim zgadzam. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: i jeszcze jedno 25.10.05, 12:18 Nie wiem jak autor watku,ale ja uwazam ze przejawem tego jest wlasnie zmulenie sie religijymi paradoksami u osum mało badz wcale nie wierzacych,bo by forum ateistyczne preznie kwitło potrzeba mu zarliwych katolików/wierzacych/... Odpowiedz Link
ghost25 Re: i jeszcze jedno 25.10.05, 13:14 jan_stereo napisał: > Nie wiem jak autor watku,ale ja uwazam ze przejawem tego jest wlasnie zmulenie > sie religijymi paradoksami u osum mało badz wcale nie wierzacych,bo by forum > ateistyczne preznie kwitło potrzeba mu zarliwych katolików/wierzacych/... -------------------------------------------------------------------- Ja właśnie potrzebuję tu katolików nawet żarliwych.Dlaczego zniknęli ? Ja z nimi dyskutuję,nie staram się nikogo obrażać.Boją się polemiki ze mną ? Katolicy i chrześcijanie nic wam z mojej strony nie grozi,chcę tylko prowadzić z wami polemikę. Odpowiedz Link
nick_penis Re: Forum umiera 25.10.05, 12:34 Pogłoski o śmierci tego forum są mocno przedwczesne. Ja osobiście czekam, kiedy przestanie tu dominować polityka, która interesuje mnie średnio. Wracając do tematyki forum, z niecierpliwością oczekuję polskiej edycji Harry`ego Pottera i reakcji kleru katolickiego. Mam nadzieję, że Epidiaskop wyda specjalny list pasterski, żeby świństwa nie czytać. Byłyby jaja. Odpowiedz Link
grgkh Re: Forum umiera 25.10.05, 12:54 ghost25 napisał: > To forum już umiera. > Nie trzeba go będzie likwidować. > Taka jest moja refleksja, > stwierdzam to ze smutkiem. To nie jest możliwe. Jesteśmy zmęczeni polityką, która dominuje, ale to osłabnie, zmienią się proporcje i będzie jak dawniej. Forum mogło by umrzeć gdyby religie zniknęły wycofując się całkowicie z życia publicznego. Czy wierzysz* w coś takiego? --- (*) przepraszam za słowo "wierzysz", bardzo niestosowne w stosunku do osób takich jak my... Odpowiedz Link
kociak40 Re: Forum umiera 25.10.05, 13:45 Trzy tematy w jak najszerszym pojęciu, nadają się do dyskusji na każdym poziomie, gdyż każdy ma coś do powiedzenia i każdemu wydaje się, że może mieć rację. Tematami tymi to: religia, polityka i sztuka. To bardzo dobrze, bo te sprawy każdego dotyczą, powodują pewien "odbiór" ogólny i istnieją po to, aby tak było. Każdy ma jakieś swoje przekonanie dotyczące religii, przez własną pozycję materialną ocenia politykę, przez własne odczucia estetyczne odbiera muzykę, malarstwo, poezję itd. W tych tematach nic nie można narzucić, przekonać, zmienić to u innych. Można tylko dyskutować i przedstawiać własny punkt widzenia. Najważniejszą sprawą w tej dyskusji, diametralną, jest równe traktowanie wszystkich dyskutantów, oraz staranie się o zrozumienie innych. Jeżeli tak będziemy postępować na forum, to będzie ono rozwijać się, będzie forum ciekawym i co najwazniejsze, pozwoli poznać innych ludzi. To wymaga pewnego trudu. Na świątyni Apollina w Delfach widniał napis (spopularyzowany przez Sokratesa) - "Poznaj samego siebie". Z tym mamy niebywałą trudność, a co dopiero w odniesieniu do innych. Odpowiedz Link