Dodaj do ulubionych

Banalna liturgia

10.04.06, 19:46
Chcialbym podyskutowac z Wami o liturgii. Co Wam sie w niej nie
podoba ? Czym dla Was jest niedzielna msza? Tylko zwyklym obowiazkiem
a moze czyms wazniejszym?
Mnie osobiscie nieodpowiada coraz wieksza banalizacja liturgii. W
wielu kosciolach na mszy swietej mozemy dostac wiecej
,,igrzysk" niz chleba w sensie pokarmu duchowego.
Szczególnie na wsi zauwazam ze poczciwego organiste zastepuje
jakis sacro-polowy grajek.
Coraz mniej miejsca na prawdziwy kontakt z Bogiem i Jego slowem a
coraz wiecej krzyku a wrecz zabawy.
Obserwuj wątek
    • adam81w Re: Banalna liturgia 10.04.06, 19:56
      1. co to jest liturgia ?
      2. kojarzy mi sie z kosciolem wiec nie podoba mi sie
      3. nie chodze na msze bowiem jestem niewierzacy . niedzielna msza to dobry
      sposob na zupelnie bezproduktywne zmarnowanie 2 godzin .
      4. jako pokarm duchowy zalecam dobra ksiazke , dobry film lub muzyke a nie
      msze .
      5. jak mozna miec kontakt z czyms co nie istnieje ? czy taka postawa jest
      zdrowa na umysle ?

chyba trafiles na zle forum szymonie . nie bedziemy sie tu bawic w szymon
      mowi ... smile
      • szymonstanczyk Re: Banalna liturgia 10.04.06, 19:58
        Adam
        Jedno pytanie , czy Ty naprawdę nie wierzysz w Boga , czy tylko jesteś snobem ,
        bo tak wygodnie i „trendy” ?
        • adam81w Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:09
          naprawde nie wierze .

a co do trendy to za przeproszeniem czy pan sie czuje dobrze ?
          w obecnej POlsce przy rzadach katoprawicy z PIsu i lpru byc ateista i nie
          wierzyc w boga jest trendy ???? naprawde nie zauwaza pan idiotyzmu takiego
          stwierdzenia ?

dzis trendy jest wierzyc w boga lub chocby udawac taka wiare .
      • edico Re: Banalna liturgia -> a co to jest liturgia? 12.04.06, 18:31
        Liturgia jest wykonywaniem kapłańskiego
        www.mikolaj-bydgoszcz.home.pl/katechizm/liturgia.htm
        Jest ona uprzywilejowanym miejscem twojego spotkania...
        Każda liturgia jest misterium spotkania...
        Poprzez znaki, w których Chrystus staje się obecny, masz spotkać się z Nim,
        wejść z Nim w żywy kontakt. Liturgia będzie dla ciebie martwa, bezowocna jeśli
        się nie spotkasz z Panem. Nie uczestniczysz przecież w magicznych obrzędach,
        działających bez względu na twoje wewnętrzne nastawienie.
        Liturgia jest zapowiedzią pełnej harmonii między twoim duchem a ciałem, jaka
        będzie w niebie.
        www.emmanuel.pl/wspolnota/zasady/liturgia.htm
        ...liturgia, czyli to, co chrześcijański lud kapłański czyni w niedzielę...
        www.hallelujah.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=0&Itemid=96
        Słowem - w dalszym ciągu nie wiem, czym się różni liturgia od egzorcyzmów?
    • wanda43 Re: Banalna liturgia 10.04.06, 19:59
      Dla mnie msza,to to samo,co obrządki szamanow gdzies w buszu.Doskonale sie bez
      tego obywam od wielu,wielu lat.
      • szymonstanczyk Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:04
        wanda43 napisała:

> Dla mnie msza,to to samo,co obrządki szamanow gdzies w buszu.Doskonale sie bez
        > tego obywam od wielu,wielu lat.

Pytanie tylko na jak długo. Opamiętaj się bo być może kiedys przyjdzie Ci z
        wielkim bólem , żalem i sercem kleknąć przed tronem Najwyższego.
        • adam81w Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:10
          a najwyzszy powie " dzieki ci wando ze sie do mnie nie modlilas i nie
          zawracalas mi d... swoimi problemami bo juz nie moglem wysluchiwac zawodzenia
          tcyh baranow "

pytanie szymon skad wiesz ze bog jesli jest chce abysmy sie do niego modlili ?

skad wiesz ze wogole jest on jesli jest taki jak mowi pismo swiete ?
          • szymonstanczyk Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:12
            Właśnie modlitwa to rozmowa z Bogiem , gdy sie dobrze modlisz wiesz jaki jest
            Bóg , mi nie zawsze a raczej rzadko to wychodzi.
            • adam81w Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:15
              a jakbym ci powiedzial ze bog zbawi tylko tych ktorzy w niego nie wierza ?
              • szymonstanczyk Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:17
                adam81w napisał:

> a jakbym ci powiedzial ze bog zbawi tylko tych ktorzy w niego nie wierza ?
                No widzisz , Bóg mówi coś całkiem innego przez swojego syna: "każdy kto we mnie
                wierzy ma życie wieczne".
                • adam81w Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:19
                  skad wiesz ze ta historyjka jest zgodna z prawda ? skad wiesz ze takie zdanie
                  naprawde powiedzial bog jesli jest ? a moze to tylko Jezus tak zmyslil ?
                  • szymonstanczyk Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:20
                    adam81w napisał:

> skad wiesz ze ta historyjka jest zgodna z prawda ? skad wiesz ze takie zdanie
                    > naprawde powiedzial bog jesli jest ? a moze to tylko Jezus tak zmyslil ?

Gdyż Jezus jest Synem Bożym a równocześnie Bogiem.
                    • adam81w Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:23
                      ale skad wiesz ze tak jest naprawde jak piszesz ? wierzysz w to tylko dlatego
                      ze Jezus tak rzekomo powiedzial a ktos spisal jego slowa ? skad masz pewnosc
                      dodatkowo ze to byly prawdziwe slowa Jezusa ?
                    • wanda43 Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:32
                      Szymon,ty przyjmij do wiadomosci,ze boskosc Jezusa ustalono na soborze nicejskim
                      dopiero w 325 roku i to w drodze glosowania przewaga niewielkiej liczby
                      glosow.Poczytaj troche historii,poczytaj Biblie,a moze ci sie oczy otworzą.Ktos
                      ci nieźle namieszal.
                      • szymonstanczyk Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:35
                        wanda43 napisała:

> Szymon,ty przyjmij do wiadomosci,ze boskosc Jezusa ustalono na soborze nicejski
                        > m
                        > dopiero w 325 roku i to w drodze glosowania przewaga niewielkiej liczby
                        > glosow.Poczytaj troche historii,poczytaj Biblie,a moze ci sie oczy otworzą.Ktos
                        > ci nieźle namieszal.

O Boskości Chrystusa nikt nie musi mnie zapewniać.Zapominasz Wando o pewnej
                        waznej sprawie.Mówisz o Chrystysie jako ktoś kto był a nie jako ktoś był , jest
                        i bedzie.
                        • wanda43 Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:38
                          Uuuuu!!!!Jest gorzej,niz myslalam.Indoktrynacja zrobila swoje.
                          • yggdrasill_1987 Re: Banalna liturgia 10.04.06, 22:14
                            Wando, tak jest zawsze z ludźmi zindoktrynowanymi, że nigdy nie mówią o
                            faktach, tylko rzucają jakieś slogany, ogólniki, a przyciśnięci do muru
                            podkulają ogon i mówią, że "poziom dyskusji jest tak niski, że on sobie idzie"
                            • yggdrasill_1987 Re: Banalna liturgia 10.04.06, 22:16
                              Co do sloganów - "ten który był, jest i będzie". Kolega nie potrafi udowodnić,
                              że Jezus był synem bożym, więc rzuca takie hasło i mamy się z tego cieszyć.
                              Ponawiam apel do wszystkich fanatyków: ODPOWIADAJCIE NA PYTANIA, a nie
                              zamydlajcie oczu.
                    • serhamesar Re: Banalna liturgia 11.04.06, 22:49
                      szymonstanczyk napisał:
                      "Gdyż Jezus jest Synem Bożym, a równocześnie Bogiem"

To jakby to tak rozwinąć w ciąg logiczny to masz dwóch bogów. Lol. Który jest
                      wazniejszy ?
                      • adam81w Re: Banalna liturgia 11.04.06, 22:59
                        moze szymon ma 3 bogow nawet bo trojca swieta smile
                    • the_dzidka Re: Banalna liturgia 12.04.06, 09:18
                      > Gdyż Jezus jest Synem Bożym a równocześnie Bogiem.

Gdyż tak ci powiedział ksiądz na religii. W banialuki o chodzeniu po wodzie i
                      ożywianiu zmarłych też wierzysz? Naprawdę dorosły, inteligentny człowiek może
                      wierzyć w takie rzeczy, plus oczywiście niepokalane poczęcie i
                      zmartwychwstanie... no nie, ja was proszę.
        • wanda43 Re: Banalna liturgia 10.04.06, 20:28
          Ty sie o mnie nie martw.Bog potrafi odroznic ziarna od plew.
          Predzej ja sie dostane przed oblicze najwyzszego niz ten zaklamany i obludny
          kler rzymski.
        • watanabe.miharu Re: Banalna liturgia 10.04.06, 23:21
          szymonstanczyk napisał:

> Opamiętaj się bo być może kiedys przyjdzie Ci z
          > wielkim bólem , żalem i sercem kleknąć przed tronem Najwyższego.

LOLsmile)))

Co do liturgii, czyli inaczej mówiąc obrzędów, to ja tak jak inni - nie chodzę
          do kościoła, więc i do powiedzenia niewiele mam. Dobrze ktoś tu napisał, to po
          prostu szamańskie praktyki. Nie sądzę, by nawet wielu wierzącym się to
          podobałowink No bo jakie znaczenie dla wiary ma fakt, że kapłan ubierze się w
          barwny strój ze złotymi haftamiwink, pomacha pękiem konopi (czy czego tam)
          umoczonym w wodzie i wypowie kilka sentencji?
          • adam81w Re: Banalna liturgia 10.04.06, 23:25
            napewno to machanie pekiem konopii umoczonym w wodzie ma znaczenie dla kalpana
            bo daje ulude ogladajacym go ludziom ze kaplan jednak cos robi i na cos sie
            przydaje . kaplani po prostu musza co jakis czas odgrywac rozne szopki
            • adam81ww Re: Banalna liturgia 10.04.06, 23:26
              jajko zabanuj tego sabotazyste!!!!!on rozwala nasze forum
      • lena_ziemkiewicz Re: Banalna liturgia 12.04.06, 08:07
        Obrżadki szamanów są przynajmniej ciekawe i mogą wprowadzić w ekstazę. A bełkot
        klechy jest zwyczajnie nudny.
    • nick_penis Re: Banalna liturgia 10.04.06, 22:27
      Szymonie, nie jestem wielkim specjalistą od religijnej obrzędowości, ale z tego
      co pamiętam z wczesnego dzieciństwa, to jest to nudziarstwo niesamowite.
      Jedyny opis fascynującej mszy napotkałem u Jaroslava Haska w "Przygodach
      dobrego wojaka Szwejka". Była to msza odprawiana przez feldkurata Ottona Katza.
      Jakaż tam była dramaturgia. Polecam wszystkim.

• adam81ww Re: Banalna liturgia 10.04.06, 23:28
        nick_penis napisała:

> Szymonie, nie jestem wielkim specjalistą od religijnej obrzędowości, ale z
        tego
        >
        > co pamiętam z wczesnego dzieciństwa, to jest to nudziarstwo niesamowite.
        > Jedyny opis fascynującej mszy napotkałem u Jaroslava Haska w "Przygodach
        > dobrego wojaka Szwejka". Była to msza odprawiana przez feldkurata Ottona
        Katza.
        >
        > Jakaż tam była dramaturgia. Polecam wszystkim.
        >

a ty juz sobie wydusiles kroste z dupy??????bo w internecie jest filmik z toba
        i z jakims kolesiem
        • kociak40 Re: Banalna liturgia 11.04.06, 18:35
          ""Chcialbym podyskutowac z Wami o liturgii. Co Wam sie w niej nie
          podoba ? Czym dla Was jest niedzielna msza? Tylko zwyklym obowiazkiem
          a moze czyms wazniejszym?
          Mnie osobiscie nieodpowiada coraz wieksza banalizacja liturgii. W
          wielu kosciolach na mszy swietej mozemy dostac wiecej
          ,,igrzysk" niz chleba w sensie pokarmu duchowego.
          Szczególnie na wsi zauwazam ze poczciwego organiste zastepuje
          jakis sacro-polowy grajek.
          Coraz mniej miejsca na prawdziwy kontakt z Bogiem i Jego slowem a
          coraz wiecej krzyku a wrecz zabawy. "" - szymonstanczyk

Co do dyskusji o mszy św. Sama msza św. powstała później, wprowadzono ją w 539r.
          Jej założeniem jest powtórzenie męki Chrystusa, jest to dość ryzykowny pomysł,
          zauważył to M.Luter. Jeśli ma to być symbol, to jest to pewna teatralność, tak
          jak w teatrze powtarzamy stale ten sam spektakl. Jeśli nie jest to symbol,
          tylko rzeczywista przemiana wina i opłatka w krew i cialo Chrystusa, to nie
          można tego robić, ta wielk ofiara Jezusa była jednorazowa i wystarczająca.
          Można zrobić także założenie, że msza ma wpływać na pogłębienie religijności
          wiernych, na ich przeżciach duchowych. Takie podejście wtedy będzie słuszne,
          gdy tylko takie będzie założenie, wolne od celów materialnych. Nie wolno mówić
          księdzu zbierającemu na tacę - "Bóg zapłać!", powinien mówić - "dziękuję" bo on
          będzie z tych pieniędzy korzystał, a przynajmniej je dzielił. Tak samo nie
          powinien ksiądz używać zwrotu - "Boże, przyjmij i pobogosław te dary!" w
          stosunku do pieniędzy zebranych przez wiernych i stawianych koło ołtarza. Te
          pieniądze ksiądz później zabierze do zakrystii i schowa do swojej kasy, co Bóg
          ma do tego, że ksiądz będzie miał za co kupić nowy samochód lub pierścionek dla
          kochanki? Jak pan to widzi w liturgii?
          • wanda43 Re: Banalna liturgia 11.04.06, 19:53
            Dla mnie to wmawianie wiernym jakiejs przmiany jest smieszne.To tak,jakby byle
            ksiądz mial wladze nad Bogiem i mu rozkazywal kiedy ma sie przemieniac.Coz to
            bylby za Bog,co slucha rozkazow jakiegos grzesznika,bo ten odprawia szamanskie
            obrzedy dla usprawiedliwienia zbiorki na tace.
            • kociak40 Re: Banalna liturgia 12.04.06, 00:50
              wanda43 napisała:

> Dla mnie to wmawianie wiernym jakiejs przmiany jest smieszne.To tak,jakby byle
              > ksiądz mial wladze nad Bogiem i mu rozkazywal kiedy ma sie przemieniac.Coz to
              > bylby za Bog,co slucha rozkazow jakiegos grzesznika,bo ten odprawia szamanskie
              > obrzedy dla usprawiedliwienia zbiorki na tace.

To nie ma znaczenia czy jest to rzeczywistość fizyczna czy nie, tylko jak
              wierni mają to traktować w swojej wierze. Dlatego powtórzę, jeśli dla wiernych
              ma być to powtorzenie rzeczywistej (dla nich) przemiany, to śmierć męczeńska
              Jezusa był jednorazowa i wystarczająca, nie musi umierać bez końca. Jeżeli
              jednak to ma być traktowane przez wiernych jako symbol, to staje się to tylko
              przedstawieniem, teatralnym spektaklem. Można taki spektakl, jak np. "Hamlet",
              powtarzać w nieskończoność, ale wtedy rodzi się pytanie, czy można jako
              aktora "używać" Jezusa?
    • lena_ziemkiewicz Re: Banalna liturgia 12.04.06, 08:12
      Na mszy nie byłam od prawie 10 lat, ale do dzisiaj kojarzy mi się ze
      stratączasu, niezrozumiałym bełkotem i nawoływaniem o datki "na remont
      kościoła".
    • kamajkore Re: Banalna liturgia 12.04.06, 09:57
      > Chcialbym podyskutowac z Wami o liturgii. Co Wam sie w niej nie
      > podoba ? Czym dla Was jest niedzielna msza? Tylko zwyklym obowiazkiem
      > a moze czyms wazniejszym?
      Jest teatrem - czasem klapą a czasem może nawet jest tam szczypta aktorskiej
      sztuki. Czasem ma ładną oprawę muzyczną. Mi się podobają łacińskie pieśni.
    • seth.destructor Re: Banalna liturgia 12.04.06, 18:50
      Poza kazaniem to moglby to robot odprawiac: wstawaj, siadaj, klecz, dzwon,
      czytania te same, wystarczy dobry program i nikt by nie zauwazyl, ze ksiadz
      jest z metalu...
      • adam81w Re: Banalna liturgia 12.04.06, 19:28
        seth idz to opatentuj smile wiesz jest kryzys powolan wsrod ksiezy . to bylby
        strzal w dziesiatke za pare lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka