Dodaj do ulubionych

Moja nowa sygnaturka

26.04.06, 10:23
Wyrzucili mnie? Dobra, trudno. Zmieniłam sygnaturkę, będe reklamowała to
forum smile
Obserwuj wątek
    • joanna.d.arc Re: Moja nowa sygnaturka 26.04.06, 10:24
      poprawka wink
      • monikaannaj Joanno 26.04.06, 10:40
        Od długiego czasu nie wchodziłam na to forum - zrobiłam to wczoraj zeby
        zobaczyc twoją reakcję na posunięcie oka. Ni cóż, potwierdza słusznosc jej
        decyzji.

twoja sygnaturka - a własciwie laurka forum jajca to kłamstwo.

fałszu jest tu mnostwo (chociazby twoja brednia: "KK uzurpuje sobie prawo do
        autorstwa 10 przykazań" - jest fałszem)

Zakłamania także. Popatrz w wątek o Faustynie. "chora psychicznie, he he ho hi.
        ciekawe z czego sie spowiadała, ciekawe czy zrobiła coś dobrego. Film o niej
        leci, to co oglądamy - niezła komedia sie szykuje. Oglądał ktos? No co ty! Nie
        jestesmy masochistami!"

Na forum oka czesto wkurzały mnie twoje watki. Choc jednak nie byłam w stanie
        jednoznacznie okreslić cię jako złoścliwego trolla i raczej byłam przeciwna
        wywalaniu cię.
        Ale ta sygnaturka... Sory, jeśli naprawdę nie widzisz na tutaj ogromu bzdur,
        złośliwosci i obłudy - to chyba sie jednak myliłam co do ciebie.

• kamajkore Re: Joanno 26.04.06, 12:00
          > twoja sygnaturka - a własciwie laurka forum jajca to kłamstwo.
          >
          > fałszu jest tu mnostwo (chociazby twoja brednia: "KK uzurpuje sobie prawo do
          > autorstwa 10 przykazań" - jest fałszem)
          >
          > Zakłamania także. Popatrz w wątek o Faustynie. "chora psychicznie, he he ho hi.
          >
          > ciekawe z czego sie spowiadała, ciekawe czy zrobiła coś dobrego. Film o niej
          > leci, to co oglądamy - niezła komedia sie szykuje. Oglądał ktos? No co ty! Nie
          > jestesmy masochistami!"

zawsze możesz tu wejść i napisać dlaczego się z tym niezgadzasz, jeśli tylko
          masz argumenty. nikt Cię nie wywali. możesz przecież napisać, że twoim zdaniem
          faustyna nie była chora psychicznie i dlaczego tak uważasz.

nie wiem, czy zauważyłaś, że my tutaj nie jesteśmy jednomyślni - mylisz wolność
          wypowiedzi i opinii z 'zakłamaniem'. zakłamanie panuje tam, gdzie dopuszcza się
          do głosu tylko wyznawców jednej prawdy.
          • monikaannaj Re: Joanno 26.04.06, 12:28
            zakłamanie panuje tam, gdzie dopuszcza się
            > do głosu tylko wyznawców jednej prawdy.

Nie. zakłamanie panuje tam gdzie dopuszczajac do głosu wyznawców jednej prawdy
            wmawia sie jednoczesnie ludziom ze jest inaczej.

Albo tam, gdzie we na początku forum deklaruje sie ze ateisci i
            antyklerykałowie nie obrzaja wierzacych po czym tworzy sie i toleruje bez
            komentarza watki typu "czy katolicyzm jest oznaka głupoty?"
            • kamajkore Re: Joanno 26.04.06, 12:39
              > Nie. zakłamanie panuje tam gdzie dopuszczajac do głosu wyznawców jednej prawdy
              > wmawia sie jednoczesnie ludziom ze jest inaczej.
              nic się nikomu nie wmawia, po prostu wyraża się własną opinię.
              wmówić to można coś dziecku, które jeszcze nie potrafi samodzielnie myśleć -
              dorośli ludzie powinni to potrafić.

> Albo tam, gdzie we na początku forum deklaruje sie ze ateisci i
              > antyklerykałowie nie obrzaja wierzacych po czym tworzy sie i toleruje bez
              > komentarza watki typu "czy katolicyzm jest oznaka głupoty?"

fakt. takiej deklaracji w nagłówku forum być nie powinno, bo wierzący może się
              obrazić każdą niezgodną z jego doktryną opinią.
              ale rozumiem, że adminowi chodziło o niewyzywanie.

natomiast wątki typu 'katolicyzma oznaką głupoty' - tak, zgadzam się, to jest
              przykład obrażania, ale (może zauważyłaś?) nie wszyscy temu przyklasnęli.
              tylko pytanie czy należy je usuwać?
              ja jestem za tym, żeby ograniczyć cenzurę do minimum (minimum - tj wulgarne
              wyzwiska). bo nie usuwaliśmy również wątków niejakiego stszymona, który opisywał
              m.in. jak to "zjadł g*** i poczuł się wtedy jak ateista".

jak widzisz więc nie cenzurujemy wypowiedzi obraźliwych nie tylko w stosunku
              wobec katolików. to jest po prostu bardzo liberalne forum.
              • monikaannaj Re: Joanno 26.04.06, 13:06
                Liberalizm nie ma nic wspólnego z obrażaniem ludzi, czy pisaniem głupot tylko
                po to żeby komus dosrac. Wszystko jedno w ktorą strone - czy zachowuje sie tak
                ateista czy katolik jest to głupie i prymitywne.

Ale - nie moje małpy nie moj cyrk. Nie mam zamiary krytykowac waszego forum.
                Chodziło mi tylko o sygnaturkę joanny, która sama wypisuje kłamstwa a
                jednoczesnie okresla to forum jako pozbawione fałszu.
                • kamajkore Re: Joanno 26.04.06, 13:08
                  > Ale - nie moje małpy nie moj cyrk. Nie mam zamiary krytykowac waszego forum.
                  > Chodziło mi tylko o sygnaturkę joanny, która sama wypisuje kłamstwa a
                  > jednoczesnie okresla to forum jako pozbawione fałszu.
                  'fałsz' - to kłamstwo z premedytacją.
                  czy wy, na tym swoim forum chrześcijańskim, sprawdzacie za każdym razem, czy
                  same prawdy piszecie? i ze wszystkim się zawsze ze sobą zgadzacie?
                  a jeśli nie - jeśli czasem macie odmienne zdanie na jakiś temat - czy to znaczy,
                  ze ktoś z was pisze kłamstwa i fałsz się na forum zakrada?
                  • zloty_delfin Re: Joanno 26.04.06, 13:32
                    Nigdzie nie jest napisane, że "na tym forum chrześcijańskim" nie ma fałszu.
                    • kamajkore Re: Joanno 26.04.06, 13:47

> Nigdzie nie jest napisane, że "na tym forum chrześcijańskim" nie ma fałszu.
                      hm. no wiem, ale czy prześledziłaś ten wątek od początku delfinko?
                      ja myślę, że 'fałsz' to nie jest coś, co może pojawić się na forum - przecież
                      chyba nikt nie wierzy tu we wszystko co ktoś inny wypisuje? smile samemu trzeba te
                      ziarna odplewiać - jak to w życiu... każdy może się mylić, a niektórzy, wiadomo,
                      będą przesadzać i koloryzować - ale czy to powód, żeby wprowadzać cenzurę? moim
                      zdaniem nie.
                      • zloty_delfin Re: Joanno 26.04.06, 13:51
                        Prześledziłamsmile Miałam na myśli to, że nigdzie nie jest napisane, że na forum
                        oka_jeża nie ma fałszu, tymczasem Joanna głosi że nie ma go na forum u
                        0golonego. A to jest fałszem samo w sobiesmile
                        P.S. Masz pocztę.
                        • kamajkore Re: Joanno 26.04.06, 13:58
                          > Prześledziłamsmile Miałam na myśli to, że nigdzie nie jest napisane, że na forum
                          > oka_jeża nie ma fałszu, tymczasem Joanna głosi że nie ma go na forum u
                          > 0golonego. A to jest fałszem samo w sobiesmile
                          Ja nie stosowałabym kategorii fałszu do oceny forów internetowych - ale to
                          zaczyna być problem filozoficzny, a ja się w filozofii dobrze nie czuję, więc
                          składam broń w tym momencie.
                          > P.S. Masz pocztę.
                          >
                          OK zaraz odpiszę. Na dzisiaj z forum muszę na razie spadać.
                          • zloty_delfin Re: Joanno 26.04.06, 14:00
                            Z mojego punktu widzenia to problem logiczny, nie filozoficzny. Ja też spadam.
                            Do przeczytaniasmile
                  • monikaannaj Premedytacja 27.04.06, 08:00
                    albo głupota... Albo tak bezdenna ignorancja ze szkoda gadac. Bo trudno
                    wyobrazic siebie że ktoś kto jak twierdzi urodził sie w ktolickiej rodzinie,
                    kto żyje w katolickim kraji, kto ma nieograniczony dostep do tekstów o religii -
                    i na dodatek sprawia wrażenie ze sie nią w jakims stopniu interesuje - żeby
                    ten ktos naprawde sadził iz ktokolwiek w kościele twierdzi ze to KK jest
                    autorem dziesięciu przykazań....

PS. tak z ciekawości... To kto jest autorem 10 przykazań?
                    • panteista Re: Premedytacja 27.04.06, 08:43
                      wrog kobiecosci, patriarcha Jehowa, ktorego spuscizna jest patriarchalny KK, a
                      wiec siora wno malolato! i spadaj do KK! bo Ci mozgu nie starcza do
                      przeprowadzenia prostej analizy.

monikaannaj napisała:

>
                      > PS. tak z ciekawości... To kto jest autorem 10 przykazań?
                      • joanna.d.arc Re: Premedytacja 27.04.06, 09:18
                        A tam Jehowa!
                        Tak tylko głosi legenda, a jak było naprawdę to nie wie tego nikt.
                        • panteista Re: Premedytacja 27.04.06, 09:29
                          Jehowa czyli ludzka glupota.

joanna.d.arc napisała:

> A tam Jehowa!
                          > Tak tylko głosi legenda, a jak było naprawdę to nie wie tego nikt.
                          >
                          >
                        • monikaannaj Re: Premedytacja 27.04.06, 10:24
                          no, ale chyba ktoś jednak wie NA pEWNO ze powstały koedy jescze mowy o KK nie
                          było joanno - nie? masz jakiś namiar na tekst w ktorym KK "uzurpuje sobie prawo
                          do autorstwa..."?
                      • monikaannaj Re: Premedytacja 27.04.06, 10:23
                        Miszczunio prostych analiz sie znalazł... KK jako spuścizna jehowy? Czy to aby
                        nie trąci antysemityzmem?

Nie trzęs za brdzo głową jak sie unosisz staruszku, bo ci sie nadmiar mózgu
                        wyleje uszami.
                        • panteista Re: Premedytacja 27.04.06, 10:32
                          cos ci sie kielbasi zabciu, chyba raczej filosemityzmem.
                          A co do mozgu, dziekuje za komplement. Lepiej zeby sie przelewal niz zeby kisl
                          w smierdzaca kaluze. Nadmiary swiadcza o obecnosci energii. No chyba ze ty
                          wylewasz swoje za kolnierz.

monikaannaj napisała:

> Miszczunio prostych analiz sie znalazł... KK jako spuścizna jehowy? Czy to
                          aby
                          > nie trąci antysemityzmem?
                          >
                          > Nie trzęs za brdzo głową jak sie unosisz staruszku, bo ci sie nadmiar mózgu
                          > wyleje uszami.
                          • monikaannaj Re: Premedytacja 27.04.06, 10:36
                            No widzisz dziaduniu ty taki mądry że nie nadazam. Pomijasz zydow w kwestii
                            spuscizny Jehowy, twierdzisz, ze spuściznę te dziedziczy KK - jak to niby ma
                            byc filosemickie? Myśłisz że zydzi tez tak sadza?

• panteista Re: Premedytacja 27.04.06, 10:50
                              a ty sekutnico zalosna nie widzisz ze stawiam znak rownosci miedzy jakoscia, a
                              nie chronologia? Co mnie obchodzi co zydzi sadza, albo ty. Idz z diablem i nie
                              slin sie.

monikaannaj napisała:

> No widzisz dziaduniu ty taki mądry że nie nadazam. Pomijasz zydow w kwestii
                              > spuscizny Jehowy, twierdzisz, ze spuściznę te dziedziczy KK - jak to niby ma
                              > byc filosemickie? Myśłisz że zydzi tez tak sadza?
                              >
                • kamajkore Re: Joanno 26.04.06, 13:17
                  o, i masz przykład - atak wściekłego katolika o nicku rafael_cośtam big_grin
                  • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 13:54
                    monikanaj piszesz ze w opisie naszego forum jest napisane tak :

Albo tam, gdzie we na początku forum deklaruje sie ze ateisci i
                    > antyklerykałowie nie obrzaja wierzacych po czym tworzy sie i toleruje bez
                    > komentarza watki typu "czy katolicyzm jest oznaka głupoty?"

klamiesz i przeinaczasz bo nie jest tam tak napisane . jest tam napisane tak :

Celem forum jest wymiana wszelkich opinii na temat kościoła, religii, bogów,
                    bóstw, wierzeń i innych zabobonów itd. itp. W odróżnieniu od innych forów o
                    zbliżonej tematyce, nie obowiązują tu żadne zasady (poza samym regulaminem
                    Gazety, czyli NIE MOŻNA BLUZGAĆ i bezpośrednio personalnie i po chamsku obrażać
                    innych) - każdy może dowolnie wypowiedzieć się na interesujący go temat
                    (najlepiej związany z tematyką forum). Dopuszczalne jest krytykowanie wyznań,
                    wierzeń, bogów, religii i czego/kogo tam jeszcze chcecie. Wszak konstruktywna
                    krytyka jest podstawą interesującej dyskusji.

Aha, niewierzący i antyklerykałowie zazwyczaj NIE NAPADAJĄ I NIE OBRAŻAJĄ
                    wierzących i klerykałów na tym forum. Odwrotnie bywa różnie

dorga moniko tutaj chodzi o nie obrazanie i nie napadanie bezposrednie ,
                    personalne , osobiste !!!!! na dana osobe . o takim czyms nie ma mowy . O
                    pisaniu otwartym i krytykowaniu religii jako calosci i ludzi religijnejj jako
                    grupy nie mozna powiedziec ze jest to obrazanie poszczegolnych ludzi . Ty
                    nazwiesz to pisanie otwarte i krytykowanie religii i ludzi religijnych jako
                    grupy "obrazaniem" . ja wogole nie widze powodu by widziec to jako obrazanie .
                    Opinie na temat religii mozemy miec bardzo rozne . Ja mam prawo nazwac ja
                    glupota . Ciebie to obrazi ? co z tego ? czy w imie tego zeby ciebie nic nie
                    obrazalo ja mam zamilczec ? nigdy . Poza tym jesli ja w imie tego bym nie
                    obrazal twoich uczuc religijnych mialbym cenzurowac swoje wypowiedzi to TERAZ
                    ty skrzywdzilabys moje uczucia bo nie moglbym sie w pelni wypowiedziec (
                    albowiem tak jak ty jestes w grupie ludzi religijnych ja jestem w grupie
                    ludzi , ktorzy nie lubia sie cenzurowac ) . Nie chce oczywiscie przez to
                    powiedziec ze mozna powiedziec wszystko . Nie mozna np napisac jak zrobic bombe
                    • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 13:56
                      i tworzy i toleruje bez komentarza big_grin buahahhahaha
                      tak tak ale smieszne : dobrze od tej pory ojciec prowadzacy do kazdego watka
                      bedzie dawal komentazr smile " moi drodzy ten watek jest do .... , albowiem macie
                      myslec tak i tak . nie mozecie myslec samodzielnie macie myslec tak jak ja wam
                      nakazuje " kurde czy katolicy zawsze sa tacy niesamodzielni w mysleniu ze ktos
                      im musi mowic jak maja o czyms myslec .
                      buahhaha
                    • zloty_delfin Re: Joanno 26.04.06, 13:59
                      Adaś, nie podniecaj się tak! Pamiętaj o sercu.
                      • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 14:02
                        nie podniecam sie. po prostu prostuje slowa moniki .
                        • zloty_delfin Re: Joanno 26.04.06, 14:04
                          Mocne słowa i wykrzykniki dużo mówią o stanie emocjonalnym piszącego.
                          • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 14:10
                            tak napisalem jak potrzeba . Tak samo prostowalabys slowa kogos kto sie myli na
                            jakiejs katolickiej stronie.
                            • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 14:11
                              no jesli ktos ku twojemu spokojowi ducha nie wycial takie nieprawomyslnego
                              pisania wczesniej niz bys to zobaczyla.
                            • zloty_delfin Re: Joanno 26.04.06, 14:13
                              Nie mów mi co bym robiła, bo tego wiedzieć nie możeszsmile
                              • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 14:21
                                do konca wiedziec nie moge ale moge sie domyslac . tutaj na forum w dyskusji ze
                                mna wiele razy prostowalas gdy wg twojej opinii sie mylilem . i zauwaz ze to
                                byla tylko dyskusja w pojedynczym watku a co by bylo gdyby ktos napisal ze "
                                wasza strona www jest opisana tak a tak a wy robicie tak a tak " . Po prostu
                                nalezy sie sprostowanie i to wszystko.

• zloty_delfin Re: Joanno 26.04.06, 14:25
                                  Jeszcze raz Ci poradzę: wyluzuj. Owszem, myliłeś się często. I to nie ja
                                  nazwałam Cię głupim, tylko Ty mnie.
                                  Aha, kamajkore nie odebrała wrażenia, że jej, według Twojej
                                  terminologii, "odburknęłam"smile
                                  Żegnam
                                  • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 14:32
                                    strasznie dziekuje za rade .
                                    Nie przyznalem ze sie mylilem . Napisalem tylko ze wg ciebie moglem sie mylic i
                                    ze jak uznalas ze sie mylilem to to pisalas ze nie mam racji .
                                    nazwalem cie glupia raz bo sobie zasluzylas .
                                    Dowidzenia.
                                    • zloty_delfin Re: Joanno 26.04.06, 15:55
                                      adam81w napisał:

> strasznie dziekuje za rade .
                                      > Nie przyznalem ze sie mylilem . Napisalem tylko ze wg ciebie moglem sie mylic

A to odnośnie czego piszesz?
                                      >
                                      > ze jak uznalas ze sie mylilem to to pisalas ze nie mam racji .
                                      > nazwalem cie glupia raz bo sobie zasluzylas .

Który to raz był?

> Dowidzenia.
                                      Do widzenia
                                      • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 16:35
                                        Odpowiadasz na :
                                        zloty_delfin napisała:

> adam81w napisał:
                                        >
                                        > > strasznie dziekuje za rade .
                                        > > Nie przyznalem ze sie mylilem . Napisalem tylko ze wg ciebie moglem sie m
                                        > ylic
                                        >
                                        >
                                        > A to odnośnie czego piszesz?

odnosnie tego co napisalem dwa watki wyzej . przeczytaj sobie.

Który to raz był?

jeden raz . i nie rob z siebie takiej ofiary .

• zloty_delfin Re: Joanno 26.04.06, 17:09
                                          1)Nie posądzałabym Cię nigdy o przyznanie się do tego, że się mylisz. Nie
                                          sugerowałam zatem, że "przyznałeś, że się myliłeś". Nie rozumiem więc odnośnie
                                          czego piszesz: "Nie przyznalem ze sie mylilem".
                                          2)Nie robię z siebie ofiary, tylko stwierdzam fakt, któremu nie da się
                                          zaprzeczyć.
                                          • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 21:35
                                            to odnosnie do czego pisalem dwa posty wyzej w tym watku , jest 3 albo 4 posty
                                            wyzej smile

----
                                            Restituta , Pone Tunicam Rogo Redes Pilosa Co
                                            • yggdrasill_1987 Re: Joanno 26.04.06, 21:52
                                              U nas na Śląsku w takiej sytuacji się mówi "To dejcie se po szlagu". Tylko nie
                                              możecie, bo zloty_delfin to niewiasta, a bijąc niewiasty nie zdobędziesz
                                              uznania na Śląsku smile
                                              Nie wiem... Przytulcie się czy coś, to wam przejdzie smile
                                              • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 21:56
                                                ja bym wolal czy coś big_grin
                                                • yggdrasill_1987 Re: Joanno 26.04.06, 21:58
                                                  To "czy coś" to buzi na zgodę smile
                                                  • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 22:01
                                                    ee tylko buzi ? sad
                                                  • yggdrasill_1987 Re: Joanno 26.04.06, 22:02
                                                    6. "Nie cudzołóż" smile
                                                  • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 22:19
                                                    yggdrasill no przeciez te regulki mnie nie dotycza smile
                                                  • zloty_delfin Re: Joanno 27.04.06, 10:14
                                                    Ale mój facet byłby wybitnie niezadowolonysmile
        • joanna.d.arc Re: Joanno 26.04.06, 15:33
          Źle zrozumiałaś moją sygnaturkę. Bez fałszu, zakłamania i cenzury oznacza, że
          każdy może się wypowiedzieć tak jak myśli, nie musi oszukiwać, nie musi
          przekłamywać, nie musi owijać w bawełnę. To że są tu wątki sprzeczne z faktami
          to efekt braku cenzury. Zauważ, że taki wątek służy PRAWDZIE, bo zaraz znajdzie
          się ktoś kto podważy takie "rewelacje". Dzięki temu dochodzimy do prawdy. A być
          może jest wiele osób które w ogóle sie w temacie nie orientują, przeczytały gdzieś
          jakąś bzdurę i przyjęły ją za pewnik. Tu może nastąpić weryfikacja tych głupot.
          I nie trzeba być fałszywym świętoszkiem, tu można wszystko powiedzieć i wszystko
          zostanie wyprostowane (to znaczy o ile znajdzie się kompetentna osoba).

Co do Faustyny to kto wie czy ona nie była chora psychicznie?? W szpitalach
          jest mnóstwo ludzi którzy mają widzenia z Bogiem, i co?

Poza tym na tym forum nie ma fałszu, bo jak ktoś nie lubi KK, Rydzyka, kleru,
          papieża to może to głośno powiedzieć i nie będzie się bał, że zaraz wyleci.

Jak ktoś papieża kocha to też to może powiedzieć. Tu jest tygiel poglądów. Ale
          są to poglądy i opinie prawdziwe, bo nikt tu nie gra pod publiczkę.

Oczywiście to forum ma pewne wady, mianowicie wierzący nie przepadają za nim,
          bo ich obraża zdanie, że Faustyna mogła być chora psychicznie.
          A czy katolicyzm jest oznaką głupoty? Według mnie nie, ale czy np. satanizm jest
          oznaką głupoty? Podejrzewam że taka teza nie obraziłaby nikogo. Ciekawe dlaczego?
          • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 15:49
            ale czy np. satanizm jes
            > t
            > oznaką głupoty? Podejrzewam że taka teza nie obraziłaby nikogo

nie no satanistow taka teza pewnie by obrazila smile
            • joanna.d.arc Re: Joanno 26.04.06, 15:50
              Pewnie by się obrazili, popłakali, przeżegnali (znak odwróconego krzyża??)
              i poszli zdewastować jakieś groby albo kościół.
              • adam81w Re: Joanno 26.04.06, 15:57
                mam nadzieje ze jakby tak zrobili to by ich zamkneli do wiezienia .

POza tym kazdy z nas moze sie obrazic za rozne rzeczy .
                • joanna.d.arc Re: Joanno 26.04.06, 15:58
                  A cała sztuka dyskusji polega na tym, żeby się nie obrażać. Co najwyżej można
                  rozmówcę zignorować, ale obrażać się? Bez sensu.
    • angels_dont_kill Re: Moja nowa sygnaturka 26.04.06, 14:17
      joanna czemu nie masz wizytowki?
      • joanna.d.arc Re: Moja nowa sygnaturka 27.04.06, 09:22
        A czemu mam mieć?
        • angels_dont_kill Re: Moja nowa sygnaturka 27.04.06, 18:42
          nie mowie, ze masz miec:]
          z ciekawosci sie pytam, bo bardzo duzo piszesz na forum
    • angels_dont_kill Re: Moja nowa sygnaturka 26.04.06, 14:19
      grrrrr:[ czy tylko mi sie pieprzy forum czy wszystkim?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka