wanda43 06.05.06, 06:43 Jak co roku o tej porze rozpoczyna sie festiwal komunijny.Szal cial,prezentow i strojow i przyjęć.Zaintrygowalo mnie,skad sie to to wzielo,ale jakos nigdzie nie moge znalezc nic konkretnego. Towarzysze!!!Pomozecie??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamajkore Re: I-sza komunia 06.05.06, 08:35 > Towarzysze!!!Pomozecie??? > Pomożemy! Jak sami się dowiemy... Odpowiedz Link
aktsieta Re: I-sza komunia 06.05.06, 09:58 i własnie o to chodzi by dzieci dostały prezenty Odpowiedz Link
kapitan.kirk Re: I-sza komunia 06.05.06, 10:44 W każdej chyba kulturze istnieje jakiś rytuał przejścia dziecka do dorosłości (postrzyżyny, konfirmacja, indiańska próba bólu etc.). U katolików taką okazją do wypitki i dawania prezentów jest akurat pierwsza komunia, rozumiana jako uzyskanie przez młodego człowieka wszystkich praw i obowiązków wynikających z religii. Pzdr Odpowiedz Link
aktsieta Re: I-sza komunia 06.05.06, 11:11 kapitan.kirk napisał: > W każdej chyba kulturze istnieje jakiś rytuał przejścia dziecka do dorosłości > (postrzyżyny, konfirmacja, indiańska próba bólu etc.). U katolików taką okazją > do wypitki i dawania prezentów jest akurat pierwsza komunia, rozumiana jako > uzyskanie przez młodego człowieka wszystkich praw i obowiązków wynikających z > religii. 8 lat i dorosłość? Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: I-sza komunia 06.05.06, 20:22 Nie 8 tylko 9. Podobno jest to mniej więcej ten wiek, kiedy młody człowiek przechodzi z gospodarki nakazowo-rozdzielczej do gospodarki rynkowej. Czyli przestaje kierować się w życiu tylko nakazami i zakazami (rodziców) ale zaczyna sam decydować co jest dobre a co złe. Tak mówili dziś w TV. Ja się nie znam. Moje dzieci jeszcze za małe na cyrki komunijne. Odpowiedz Link
angels_dont_kill Re: I-sza komunia 07.05.06, 13:52 > W każdej chyba kulturze istnieje jakiś rytuał przejścia dziecka do dorosłości > (postrzyżyny, konfirmacja, indiańska próba bólu etc.). U katolików taką okazją > do wypitki i dawania prezentów jest akurat pierwsza komunia, rozumiana jako > uzyskanie przez młodego człowieka wszystkich praw i obowiązków wynikających z > religii. > Pzdr > Chyba u katolików przejściem do dorosłości jest bierzmowanie. A szopka na komunię jest głupia, żeby nie rzec wręcz gópia. Odpowiedz Link
crazylucas Re: I-sza komunia 08.05.06, 13:11 > Chyba u katolików przejściem do dorosłości jest bierzmowanie. A szopka na > komunię jest głupia, żeby nie rzec wręcz gópia. teoretycznie tak jest praktycznie szopka sie robi identyczna tylko prezenty jakies bardziej dorosle Odpowiedz Link
angels_dont_kill Re: I-sza komunia 09.05.06, 13:11 Ja na szczęście przeżyłam bierzmowanie bez szopki i prezentów, szczerze mówiąc bez duchowego wzbogacenia też. Odpowiedz Link
lena_ziemkiewicz Re: I-sza komunia 10.05.06, 08:03 A ja na bierzmowanie nic nie dostałam, a na komunię całkiem sporo: aparat foto, rower, radio, komputer. Odpowiedz Link
adam81w Re: I-sza komunia 06.05.06, 13:46 wando , przeciez to wszystko co napisalas wymyslila jakas nadprzyrodzona istota . czy nie zauwazylas jak genialnie , mozna powiedziec z zamyslem zostala wymyslona 1 komunia ? nie wierze ze to tak samo wyelwoluowalo , 1 komunia musiala zostac stworzona przez jakas nadprzyrodzona istote Odpowiedz Link
wanda43 Re: I-sza komunia 06.05.06, 20:09 Adam,no nie powiesz mi,ze to UFO wprowadzilo ten upierdliwy obrządek.Bachor sąsiadki idzie do komunii.Kiecka dla bachora,toaleta dla mamusli,anzug dla brata i tatusia.Menu i alkohole dla gosci.Fryzjery i bajery.A bachor juz podlicza co i ile od kogo dostanie.Samą ceremonie maja w duuuzym powazaniu.Po kiego wiec walca to gadanie o jakims duchowym przezyciu?Jeszcze prezenty i kasa dla katechetki,dla ksiedza,na dekoracje kosciola i inne takie.Duchowo,to ona sie potem nie pozbiera,ale z portfelem. A ja szukam i szukam skad to to sie wzielo i od kiedy?I ni chu...chu.... Odpowiedz Link
kapitan.kirk Re: I-sza komunia 08.05.06, 14:41 Imprezowanie i prezenty z powodu pierwszej komunii mają równie wiele (lub mało) sensu co imprezowanie z okazji np. urodzin czy rocznicy ślubu. Co do przeżycia duchowego, to wedle stawu grobla - jeden przeżywa bardziej, drugi mniej, a trzeci w ogóle. Pzdr Odpowiedz Link
adam81w Re: I-sza komunia 09.05.06, 13:19 przezycie religijne buahhahahahahahahahahhahahahahahaha swietowanie pierwszej komunnii i jakichs urodzin to dwie rozne rzeczy . przy urodzinach lub rocznicy slubu czlowiek nie wmawia sobie ze dzieki tym urodzin ktore wlasnie obchodzi laczy sie z bogiem czy costam bo nie wiem co akurat czlowiek sobie wmamia przy pierwszej komunii. ale fakt kazdy lubi co chce . Odpowiedz Link
aktsieta Re: I-sza komunia 09.05.06, 13:37 wanda43 napisała: > Adam,no nie powiesz mi,ze to UFO wprowadzilo ten upierdliwy obrządek.Bachor > sąsiadki idzie do komunii.Kiecka dla bachora,toaleta dla mamusli,anzug dla brat > a > i tatusia.Menu i alkohole dla gosci.Fryzjery i bajery.A bachor juz podlicza co > i > ile od kogo dostanie.Samą ceremonie maja w duuuzym powazaniu.Po kiego wiec walc > a > to gadanie o jakims duchowym przezyciu?Jeszcze prezenty i kasa dla > katechetki,dla ksiedza,na dekoracje kosciola i inne takie.Duchowo,to ona sie > potem nie pozbiera,ale z portfelem. > A ja szukam i szukam skad to to sie wzielo i od kiedy?I ni chu...chu.... tj.ocipienie ogólne wzieło się z głupoty i od chu... czasu temu Odpowiedz Link
no_no Re: I-sza komunia 09.05.06, 13:50 wanda43 napisała: > A ja szukam i szukam skad to to sie wzielo i od kiedy?I ni chu...chu.... ~~~~ Od kiedy? Przyznam, że nie wiem, bo aż tak dokładnie nie studiowałem Pisma Bardzo Świętego. Domyślam się jednak, że I-wsza komunia jest imprezą organizowaną na cześć Jezusa Chrystusa, ojca założyciela pierwszych komun chrześcijańskich. Czyżbyście naprawdę towarzyszko Wando nie wiedzieli, że pierwsi chrześcijanie byli prekursorami idei komunizmu? no_no - Jezus pierwszym komunistą był Odpowiedz Link
aktsieta Re: I-sza komunia 09.05.06, 14:01 no_no napisał: > Od kiedy? Przyznam, że nie wiem, bo aż tak dokładnie nie studiowałem Pisma > Bardzo Świętego. Domyślam się jednak, że I-wsza komunia jest imprezą organizowa > ną > na cześć Jezusa Chrystusa, ojca założyciela pierwszych komun chrześcijańskich. > Czyżbyście naprawdę towarzyszko Wando nie wiedzieli, że pierwsi chrześcijanie > byli prekursorami idei komunizmu? > > no_no - Jezus pierwszym komunistą był o ja głupia, a ja myślałam że lenin i po co tu chodzić do szkoły? Odpowiedz Link
adam81w Re: I-sza komunia 09.05.06, 14:03 i po co tu chodzić do szkoły? jak to po co ? po wiare religijna a co innego mozna zdobywac w szkole ? Odpowiedz Link
aktsieta Re: I-sza komunia 09.05.06, 14:08 adam81w napisał: > i po co tu chodzić do szkoły? > > jak to po co ? po wiare religijna a co innego mozna zdobywac w szkole ? teraz chyba będzie można jeszcze dogłębnie poznać faszyzm Odpowiedz Link
no_no Re: I-sza komunia 09.05.06, 14:17 aktsieta napisała: > i po co tu chodzić do szkoły? ~~~~~ Ja tesz sie dziwie, po co sie ludzie tak menczo chodzonc do szkoły (czensto pod górke) - jak i tak niewiele s tego rozumiejo? A potem, nawet dwuch zdań złorzonych nie potrafio sklecić. no_no - I jaki tu sęs, ja sie pytam chodzić? Odpowiedz Link
adam81w Re: I-sza komunia 09.05.06, 14:20 ja tam nje wjem. my pszeciesz chodziliźmy i dalej nidz walimy byki. Odpowiedz Link
aktsieta Re: I-sza komunia 09.05.06, 14:22 adam81w napisał: > ja tam nje wjem. my pszeciesz chodziliźmy i dalej nidz walimy byki. bo my chodzili ze wzglendu na dłógo przerwe z chopakamy pogadac Odpowiedz Link
wanda43 Re: I-sza komunia 09.05.06, 18:34 no_no,włąściwie,to za tą towarzyszke powinnam sie obrazic,bo jak narazie to ja jestem towarzyszka zycia takiego jednego juz od....e,nie powiem od ilu lat. Chyba,ze masz na mysli towarzyszke w ateiźmie,to insza inszosc. Odpowiedz Link
no_no Re: Towarzysz ksiądz:) 09.05.06, 21:18 wanda43 napisała: > no_no,włąściwie,to za tą towarzyszke powinnam sie obrazic ~~~~ WIELCE SZANOWNA WANDO43. Pragnę wyjaśnić, że nie jest moim celem obrażanie kogokolwiek. Jeśli ktoś jednak czuje się urażony moimi słowami, to ja bardzo przepraszam, ale to już jego(jej) problem, nie mój. A przy okazji towarzysza, ciekawostka przyrodnicza www.ekumenizm.pl/article.php?story=20060502113137308&mode=print Odpowiedz Link
no_no Re: Dogadać się jak Polak z Polakiem. 09.05.06, 22:21 wanda43 napisała: > no_no,tosmy sobie wyjasnili )) ~~~~ No! To cieszę się Zawsze wiedziałem, że Polak z Polakiem (Polką), to się jakoś dogada. Gorzej, gdy Polak ma się porozumieć z Polakiem-katolikiem. Najczęściej, niestety, nie jest to możliwe, chociażby ze względu na podwójne obywatelstwo tego ostatniego i konieczność służenia trzem panom - księdzu, Bogu i cesarzowi. no_no - obywatel Polski Odpowiedz Link
lena_ziemkiewicz Re: I-sza komunia 10.05.06, 08:06 Ja znam osoby, które wzięły kredyt, żeby urządzić komunię! Odpowiedz Link
ann_alice Re: I-sza komunia 06.05.06, 15:14 Drżę na samą myśl o komuni, do której za kilka lat przystąpi chrześniaczka mojego faceta. Przecież się nie wypłacimy, bo w jego rodzinie tradycją jest co roku zwiększanie nakładów finansowych na prezent dla bachora. Tak od pięciu stów w górę od chrzestnych, a niech ktoś spróbuje nie dać, albo kupić, np. książki... Pieniądze, komputer, jakiś odjechany rower, złoto - oto pierwsza komunia. Oczyiście, wszyscy gorliwie uczestniczący w życiu kościoła, pobożni, bogobojni katolicy... A dzieci cała chmara, więc niektórzy mają nawet po kilka takich "garbów" do dźwigania Odpowiedz Link
deindra Re: I-sza komunia 07.05.06, 12:31 Bo to polska, katolicka hipokryzja. U nas się sądzi, że wiara polega na lataniu do kościoła i wykorzystywaniu obrzędów religijnych, które nota bene przybierają jakiś kosmiczny obrót, do pijaństwa, wzbogacania się, współzawodnictwa, przechwalania się. Co za kraj, co zaludzie. Odpowiedz Link
taus Best prezent to . . . 07.05.06, 21:29 Czerwony krawat, każdy komunista się ucieszy Odpowiedz Link