Dodaj do ulubionych

Lektura do normalso

10.08.06, 22:23
Czytaj
oszołomie.pl.wikipedia.org/wiki/Skandale_seksualne_w_Ko%C5%9Bciele_katolickim
Obserwuj wątek
    • vitmik Re: Lektura do normalso 11.08.06, 07:14
      czytaj to co robili twoi guru od libertynizmu i "wolności" człowieka
      pl.wikipedia.org/wiki/Wandea
    • lliberte Re: Lektura do normalso 11.08.06, 07:34
      To miała być odpowiedź do normalso w związku z jego wcześniejszą wypowiedzią
      dotyczącą kary śmierci dla pedofili. Ale skoro wywołałeś temat to proszę bardzo
      wybieram pierwsze lepsze przestępstwo katolików na przestrzeni dziejów,jest
      ich oczywiście wiele więcej,ale możemy się zacząc obrzucać tymi przykładami
      nawzajem i zapewniam Cię,że kiedy Tobie już braknie przykładów mnie zostanie ich
      jesze sporo.
      Żeby było wszystko jasne potępiam to co się stało w Wandei.
      Czytaj Vitmik,choć temat Ci jest
      znany:pl.wikipedia.org/wiki/Noc_%C5%9Bw._Bart%C5%82omieja
      • vitmik Re: Lektura do normalso 11.08.06, 07:46
        ok, ale to była raczej walka o władzę niż o panującą religie.
        ja nie neguję zbrodni kościoła i jestem za tym by je wszystkie pokazywać.
        oprócz rzezi w paryzu mozna jeszcze dołozyc:
        - splądrowanie konstantynopola w 1244
        - rzeź langwedocji w I połowie 13 wieku
        - podboje w ameryce południowej
        - palenie czarownic i heretyków (tu tez brali udział protestanci)
        - no jeszcze antysemityzm kleru

ja o tym już dawno wiem wink
        ale...
        ateiści nie są niewinnymi owieczkami bo wielu zn ich stało na czele najbardziej
        zbrodniczych reżimów i rewolucji.
        a to ze adolf hitler zostal wychowany w katolicyzmie (bo pewnie cos takiego sie
        pojawi zaraz) nie onzacza ze nim był i ze w ogole wierzyl w biblijnego
        zydowskiego boga.
        • lliberte Re: Lektura do normalso 11.08.06, 08:15
          vitmik napisał:

ateiści nie są niewinnymi owieczkami bo wielu zn ich stało na czele najbardziej
          zbrodniczych reżimów i rewolucji.
          a to ze adolf hitler zostal wychowany w katolicyzmie (bo pewnie cos takiego sie
          pojawi zaraz) nie onzacza ze nim był i ze w ogole wierzyl w biblijnego
          zydowskiego boga

Na czele dwóch totalitarnych reżimów nie stali ateiśći.Napewno nie byli nimi
          Hitler i Stalin. O związkach tego pierwszego z Watykanem wiadomo od dawna.
          Stalin wychowywał się w zakonie,jeżeli był przeciw kościołowi prawosławnemu
          to nie oznacza automatycznie,że był ateistą.
          Jeżeli chodzi o rewolucję francuską 1798 to przyczyny głębokiej nienawiści
          do kleru są uzasadnione,kler był ciemiężcą który nie płacił podatków,utrzymywał
          feudalne przywileje /dziesięcina / był przeciwny zniesieniu jego przywilejów.
          Wiem,że to nie wyczerpujące uzasadnienie,ale już tylko to wystarczy żeby
          zrozumieć jaką nienawiścią darzono kler katolicki, i jakie to mogło wywołać
          skutki.
          Podczas gdy społeczeństwo francuskie chciało się uwolnić od przygniatających
          je ciężarów co wywołało sprzeciw kleru,to kler katolicki zawsze dążył do
          tego by wyciągnąć od ludzi jak najwięcej, po to aby im wygodnie się żyło.
          Czy tego ich nauczał ich guru ?

• vitmik Re: Lektura do normalso 11.08.06, 08:24
            dziwne, że za tym klerem stanął murem biedny lud z Wandei wink

oczywiście stalin jako wierzący w boga nie wiedział nic o wysadzaniu cerkwi i
            zamienianiu pozostałych swiątyń na magazyny i muzea ateizmu

adolf tez tylko grozil palcem klerowi czego przykłademsa tysiace zamordowanych
            klechów, zakonnikow i zakonnic. fakt ze nazisci wierzyli w jakas tam opatrznosc
            nie zaprzecza temu ze zaciekle walczyli z klerem katolickim,szczegolnie tym
            politykujacym.

no a co z takimi "gwiazdami" jak mao tse tung, kim ir sen, pol pot, enver
            hodża, mengistu? też byli wierzący i praktykujący? tez dzialali w imieniu
            kosciola?
            • lliberte Re: Lektura do normalso 11.08.06, 08:52
              Powstanie,które wybuchło w Wandei wywołali rojaliści.Tamtejszy lud sprzyjał
              rojalistom i oczywiście klerowi a może bardziej religii. / powstanie wybuchło
              w obronie króla i religii / dlaczego to powstanie nie wybuchło w innych rejonach
              Francji lub nie rozprzestrzeniło się ?

Ja nie powiedziałem,że Stalin był wierzącym w boga.Myślę,że jeżeli wierzył
              to w boga,za którego on sam się uważał. Czy był ateistą ? Wątpię.

Alians kościoła i Hitlera jest już tak znany,że nie zmieni to fakt mordowania
              klechów,zakonników i zakonnic. Ten system mordował ludzi przeciwnych reżimowi
              bez względu na to kim byli.

Nie wypowiadałem się na temat Mao,Pol Pota, i innych.....za małą mam wiedzę
              czy oni byli ateistami faktycznie.Jeżeli nawet byli,nie znaczy że usprawiedli-
              wiam ich zbrodnie.Czy chcesz mi przez to powiedzieć,że na tej zasadzie mam
              milczeć o zbrodniach kościoła i o nieprawościach tej instytucji ?
              Guru chrześcijan przekazał im przesłanie.... nie zabijaj !!!! czy trzeba
              jeszcze coś komentować.
              Nie usprawiedliwiam żadnych zbrodni.

• vitmik Re: Lektura do normalso 11.08.06, 09:10
                czyli generalnie kazdy kto zabija czyni źle.
                a szczegolnie juz ci ktorym ich "guru" tego zabronił
                no i sprawa sie wyjasnila
            • grgkh Re: Lektura do normalso 11.08.06, 09:22
              vitmik napisał:

> dziwne, że za tym klerem stanął murem biedny lud z Wandei wink
              >
              > oczywiście stalin jako wierzący w boga nie wiedział nic o wysadzaniu cerkwi i
              > zamienianiu pozostałych swiątyń na magazyny i muzea ateizmu
              >
              > adolf tez tylko grozil palcem klerowi czego przykłademsa tysiace
              zamordowanych
              > klechów, zakonnikow i zakonnic. fakt ze nazisci wierzyli w jakas tam
              opatrznosc
              >
              > nie zaprzecza temu ze zaciekle walczyli z klerem katolickim,szczegolnie tym
              > politykujacym.
              >
              > no a co z takimi "gwiazdami" jak mao tse tung, kim ir sen, pol pot, enver
              > hodża, mengistu? też byli wierzący i praktykujący? tez dzialali w imieniu
              > kosciola?

Absurdalne uogólnienia. No więc jaka jest Twoja teza?

Może...

Ateista to komunista?

Albo...

Jeśli ktoś nie uznaje istnienia jakiegoś boga, to na pewno jest zły?

-=-=-=-

Wypiszę tu kilka tez:

(1) Religia nie czyni ludzi automatycznie dobrymi.

(2) Ateizm jest tylko brakiem uznania jakiegkolwiek boga.

(3) Ateiści, tak samo jak wierzący, są zdolni do każdego czynu i nie ma
              podstaw, by wiązać ich brak wiary w boga z ich moralnością.

(4) Moralność jest niezależna od wiary lub niewiary.

(5) Ateizm nie czyni ludzi automatycznie złymi.

Czy możesz je zakwestionować? Jeśli nie, to dlaczego wygłaszasz sądy takie jak
              powyżej zacytowane?
              • vitmik Re: Lektura do normalso 11.08.06, 09:47
                bo wg. was kosciol nie zrobił w swojej historii nic dobrego a jego historia
                odnosi sie tylko do zbrodni. a dobrze wiecie ze tak wcale nie było.
                nie kazdy wierzacy to kretyn, choc czesto dla was wiara w cokolwiek równa się
                głupocie.
                znasz komunistów którzy nie byli ateistami? ja nie
                nigdy nie patrzylem na czlowieka przez pryzmat jego religii lub jej braku. moze
                ty tak robisz ale to nie znaczy ze kazdy musi byc taki jak ty

• grgkh Re: Lektura do normalso 11.08.06, 10:38
                  Nie mów, co uważasz, że "coś jest według mnie lub nas". Odpowiadaj, jak ktoś,
                  kto rozumie, że zadano mu pytanie.

Zbrodniarz, który zrobił coś pożytecznego (tam, gdzi jest taka możliwość) jest
                  skazywany na karę najwyższą, eliminacji spośród żywych.

Wituś, czy wiesz jaka jest główna intencja tej kary? Nie mściwość, jak mściwość
                  boska z pierwszego przykazania dekalogu, ale "konieczność" usunięcia zagrożenia
                  dla innych wobec potencjalnej recydywy.

Tak samo należy traktować idee. Komunizm zepsuł sobie opinię i dopóki nie
                  zapomnimy o tym (a już to się dzieje), dopóty stosujemy wobec niego restrykcje.
                  Tego samego domagam się wobec religii.

To, co dobrego "zrobił kościół" to zrobili... LUDZIE, a nie instytucja. I to w
                  ludziach tkwi potencjał czynienia dobra. System religijny jest zły, bo niesie
                  ze sobą zło od samego założenia, bo służy niewoli umysłowej. Więcej wiary w to,
                  że ludzie poradzą sobie bez bogów.
                • grgkh Re: Lektura do normalso 11.08.06, 10:39
                  > znasz komunistów którzy nie byli ateistami?

A Fidel Castro?
                  • vitmik Re: Lektura do normalso 11.08.06, 11:31
                    fidel to inna sprawa, takich ekscentryków nie uwazam za komunistów, przeciez
                    gdyby nie wsparcie kosciola to po pierwsze fidela zabito by w wiezieniu a po
                    drugie nie wygrałby rewolucji.

no,ale dopiero kilka lat temu z powrotem przywrocil boze narodzenie bo
                    wczesniej bylo to swieto kukurydzy smile hehehehe
                    • grgkh Re: Lektura do normalso 11.08.06, 12:39
                      Odpowiedziałem na Twoje pytanie. Oczekuję oficjalnego potwierdzenia, że Twoja
                      teza, którą poprzednio tu zamieściłeś, była fałszywa. wink
                      • vitmik Re: Lektura do normalso 11.08.06, 13:30
                        dobra już dobra, są na świecie komuniści którzy nie sa ateistami tak samo jak
                        są ateiści którzy nie są komunistami, pasuje? wink
                        • lliberte Re: Lektura do normalso 11.08.06, 13:35
                          Są na świecie ludzie głupi i mądrzy...zgadnij vitmik których jest więcej ?
                          • vitmik Re: Lektura do normalso 11.08.06, 13:47
                            oczywiście ze głupich, w proporcjach 1:5

a kim ty jesteś że zadajesz takie pytania? Bogiem Ojcem? wink
                            • xxara Re: Lektura do normalso 11.08.06, 15:15
                              Czyli jeden głupiec na 5 mądrych, jeśli piszesz że głupich jest więcej,
                              powinieneś napisać w proporcjach 5:1.
                              Precyzja pozwala uniknąć nieporozumień.
                            • lliberte Re: Lektura do normalso 11.08.06, 15:49
                              vitmik napisał:

> oczywiście ze głupich, w proporcjach 1:5
                              >
                              > a kim ty jesteś że zadajesz takie pytania? Bogiem Ojcem? wink

Myślisz,że zadając takie pytanie można być tylko bogiem ? Ojcem zaś jestem
                              tu trafiłeś.
                              A Ty odpowiadając na moje pytanie i określając nawet w proporcjch ilu jest
                              głupich - skąd masz taka wiedzę ? od boga ? czy od ojca ?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka