Dodaj do ulubionych

Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms Souss

IP: *.pofam.poznan.pl / 192.168.0.* 18.01.11, 13:11
Szczerze odradzam pobytu w Tunisie, pisząc tego maila aż ciarki mnie przechodzą po plecach. W nocy strzały z broni ręcznej i maszynowej, widziałam jak młodzi ludzi przystawili broń do głowy i zabili na rondzie w Sousse policjanta.
Turyści nie mogą wychodzić poza hotel. Ciesze się że bezpiecznie udało nam sie dostac na lotnisko.
Na następne wakacje wybieram się USA :)
Obserwuj wątek
    • Gość: jasio Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.ck.polsl.pl 18.01.11, 13:58
      W USA strzelali ostatnio na wiecu wyborczym. Kilka osób zabitych w tym małe dziecko.
      A na poważnie to po co piszesz takie bzdury "widziałam jak młodzi
      ludzi przystawili broń do głowy i zabili na rondzie w Sousse policjanta"
      • Gość: gość 44 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 212.244.241.* 18.01.11, 14:33
        Dokładnie. Jak mogłaś widzieć , jeżeli i podobno nie można było wyjść poza teren hotelu . Hotel przy rondzie ??
        Kobieto , wierzę ,że to nic miłego w takim czasie uciekać z wczasów w Tunezji. Ale nie dodawaj sobie splendoru i nie siej idiotyzmów , aby innym zaimponować , co to Ty niby nie przeżyłaś traumatycznego w Sousse.
        Aaaaa , teraz złapałam. Chciałaś się pochwalić , że USA teraz odwiedzisz !!!
        • Gość: kasia Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.11, 14:42
          A do USA też można last minute za 945 zł ? all inclusive ? to ja też jadę w tym roku.
          • Gość: analfabetka Odradzam czytanie analfabetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 14:45
            Czy tylko przygłupie turystki latają do Tunezji?
        • Gość: bronka Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 62.121.76.* 18.01.11, 16:20
          Z hotelu Riadh Palms z balkonów doskonale widać ulice i rondo. To jest centrum miasta !!! Nie trzeba wychodzić z hotelu. Nie wiem czy widziała to co pisze, ale teoretycznie mogła. Poza tym to prawda, że miejscowi rozprawiają się teraz z rządem i policją. Rodzina leili ben ali, której nie udało się uciec z lotniska w Tunisie też źle skończyła. Jeden krewny został zadźgany nożem w swojej willi w Hammamet.
          • Gość: gazeciany redachto "Zadźgany nożem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 17:19
            Powinnaś pisać dla szmatławego portalu GW. Ten sam, kiepsko-sensacyjny język.
            • Gość: bronka Re: "Zadźgany nożem" IP: 62.121.76.* 18.01.11, 18:23
              a jak inaczej można to nazwać ? :)))
              • Gość: tak z boku Re: "Zadźgany nożem" IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.01.11, 19:49
                ugodzony nożem?
                Dziewczynie "zjadły się" ze 2 litery i sensację robicie.
                Najbezpieczniejsze sa wyspy greckie, bo:
                1) Ateny sa daleko i wyspiarze nie zyją ich problemami,
                2) Al Kaida ma w nosie Grecję,
                3) nie ma ETA jak w Hiszpanii,
                4) w przypadku wybuchu wulkanu islandzkiego bardziej pyły w zachodniej Europie osiadają niż w płd.-wsch.
                :)
              • Gość: umarłe € Re: "Zadźgany nożem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 06:40
                Zabity nożem byłoby normalniej. Precyzyjnie i bez brukowej sensacji.
                Język gazeciany jest żałosny.
    • Gość: mieszkanka Sousse Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 41.228.87.* 18.01.11, 22:06
      1. Chyba pobytu w Sousse a nie w Tunisie, hotel RIADH PALMS znajduje się w SOUSSE!!!;
      2. Koło hotelu Riadh Palms ronda nie ma, tylko jest „skrzyżowanie”;
      3. Może chodziło Ci o rondo w centrum Sousse, ale sorry, z Riadh Palms, ronda tego nie zobaczysz, no chyba, że z helikoptera;
      4. Bardzo mało prawdopodobne, że młodzi chłopcy zastrzelili policjanta na rondzie koło hotelu Riadh Palms– w mieście jest WOJSKO i to w dużej ilości, a szczególnie w rejonach Riadh Palms i strefy turystycznej, młodzi chłopcy zajmują się teraz rabowaniem spalonego Magasin General, uciekaniem przed wojskiem i robieniem barykad na drogach!

Do tego mieszkam w Sousse (w samym centrum) od 3 lat i znam to miasto, jak własną kieszeń! Do tego do zabójstwa policjanta nie doszło, bo ludzie gadali by na lewo i prawo (w Tunezji nic się nie ukryje!), więc jest to kompletna bzdura. Jeśli Aniu zła jesteś na to, że ani jeden FRIEND z promenady na Ciebie teraz nie spojrzał, bo zajęty był rabowaniem i podpalaniem, to nie musisz przedstawiać nieprawdziwych sytuacji na temat tego, co się dzieje w mieście SOUSSE, a nie w Tunisie, jak wcześniej napisałaś!
      • Gość: monika.tor Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.01.11, 23:03
        Do mieszkanki Sousse. Jestem wdzięczna za rzeczowy i niezwykle celny komentarz.
        Gdyby nie stanowiło to dla Ciebie problemu, prosze o kontakt na maila, gdyż chcialabym nawiazac kontakt z Polakami mieszkajacymi w Sousse.
        mail - monika.tor.1234@interia.pl.
        Bardzo zależy mi na ty, ale jeżeli uznasz moją prośbę za niedorzeczną, z góry przepraszam i pozdrawiam. M.

• Gość: loki Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.ittp.media-com.com.pl 19.01.11, 01:55
        w tunezji friendy spojrza nawet na tlusta i stara , ty od trzech lat musisz miec raj a ze cie w polsce nie chcieli hehe
      • Gość: bronka Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 62.121.76.* 19.01.11, 08:44
        Mieszkanko Sousse ;))) Według ciebie to gó...arze okradli general magazine ? Gratuluje świadomości :)))))))))))
        • iasko123 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 19.01.11, 10:35
          Niektórzy ludzie którzy uwielbiają straszyć innych. Odwaga nie jest ich mocną stroną.
          Zapewne Ania nie była ostatnio w ogóle w Tunezji (a jeśli nawet była to uciekła jako pierwsza jeszcze przed zamieszkami)
          Zabawne że to właśnie ci co pierwsi uciekli najwięcej mają po powrocie do powiedzenia jaki tam jest przerażająco i co oni nie przeżyli.
        • Gość: mieszkanka sousse Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 41.228.80.* 19.01.11, 10:50
          do BRONKI: - proszę czytaj tekst ze zrozumieniem, napisałam "TERAZ młodzi chłopcy zajmują się rabowaniem". Teraz - chwila obecna, teraźniejszość! Do tego widać, że wiesz wszystko najlepiej co się dzieje w każdej minucie w Sousse, pisząc posty w Polsce, a dokładniej: z Bemowa w Warszawie! (City Warsaw, 78 - Organization OTN Bemowo IP assignment). Nie sądziłam, że Warszawa i Sousse to te same miasta! Gratuluję

do LOKI: - Tobie też radzę czytać ze zrozumieniem, a nie wypisywać bzdury, nie każdy jeździ do Tunezji aby przebierać w Friendach no stop. Pisałam, że pracuję i mieszkam.... a rozrywkę mogę mieć wszędzie, nie tylko w Tunezji!

pozdrawiam

• iasko123 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 19.01.11, 11:33
            do mieszkanki sousse (a czemu Twoje IP to Tunis a nie Sousse?)

Bardzo prosimy Cię więc o aktualną informację. (czy są widoczne zniszczenia na ulicach, czy faktycznie słychać strzały, czy wojsko kontroluje ulice, czy turyści wychodzą z hotelu, czy w okolicach stref turystycznych jest spokój, czy można wychodzić na plaże itp.)
            • Gość: mieszkanka Sousse Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 41.228.65.* 19.01.11, 12:50
              Witam ponownie.
              Jeśli chodzi o sytuację w Sousse, to zaczęło się wielkie sprzątanie, właśnie byłam świadkiem odbierania towaru i łapania ludzi, którzy rozkradli Magasin General. Wojsko jest bardzo pomocne i teraz współpracuje z Policją. Tak więc u mojemu ogromnemu zadowoleniu - sytuacja wraca do normy i z każdym dniem jest co raz lepiej - to widać i słychać! Co raz mniej strzałów na ulicach, choć ludzie i tak prawie całe noce siedzą z kijami koło domów i pilnują :D jest co raz lepiej.

Można wychodzić z hoteli, widziałam turystki w podeszłym wieku z pieskiem na spacerze i wczoraj i dzisiaj.
              • Gość: jerzy Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.11, 13:47
                To moze jest szansa na wakacje w tonezje jeszcze tego lata?
                • mentosfresh Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 19.01.11, 14:17
                  No właśnie. Nie ukrywam, że też po cichu na to liczę :P
                  Ale wydaje mi się, że to taka cisza przed burzą kurcze jest.
                  Myślę, że jak na razie to najlepiej będzie przeczekać jeszcze.
                  Ale jestm dobrej myśli.
              • Gość: lisek chytrusek Turystki w podeszłym wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 14:08
                Daj znać gdy zobaczysz młode turystki z Polski z przystrzyżonym futerkiem.
                Mogą być blondynki.
            • Gość: mieszkanka Sousse Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 41.228.72.* 19.01.11, 14:18
              IP pokazuje Tunis, dlatego, że używam internetu satelitarnego Orange i nie pokaże, w którym mieście dokładnie jestem.
              • mentosfresh Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 19.01.11, 14:30
                Mieszkanko Sousse, możesz może mi napisać, jakie panuje nastawienie obecnie Tunezyjczyków w sprawie nowo powołanego rządu tymczasowego? Słyszałem, że opozycja jest nie zadowolona. Ludzie tym bardziej. I kiedy te wybory w końcu będą? Bo wczoraj na jedynce mówili, że za pół roku, a to chyba niezgodnie z konstytucją?
                Z góry dziękuję za odpowiedź. Bardzo mnie te aspekty ciekawią no a u nas w szędobylskich mediach to tak trzy po trzy na ten temat.
                • Gość: mieszkanka Sousse Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 41.228.69.* 19.01.11, 15:28
                  wybory mają odbyć się w ciągu 60 dni, a nie jak podaje telewizja - za 6 miesięcy. Nastawienie jest średnie do tymczasowego rządu, dlatego, że niestety sporo osób "pracowało" z prezydentem, a ludzie takich polityków nie potrzebują. Były demonstracje w Tunisie i na tym się skończyło, niektórzy politycy sami odeszli. Uważam, że trzeba poczekać do wyborów. Jest co raz bezpieczniej i w Sousse zmniejszyli godzinę policyjną, teraz jest 20:00-5:00.
                  • iasko123 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 19.01.11, 16:07
                    To bardzo dobre wiadomości.
                    Szkoda byłoby stracić na dłużej możliwość wyjazdu do Tunezji (bo to chyba najliczniej wybierany przez Polaków kierunek).
                    • mentosfresh Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 19.01.11, 16:31
                      No właśnie. Mnie też tak trochę to ucieszyło. No i też to zdążyłem w internecie dojrzeć. Oby tylko opinia publiczna była zadowolona, bo inaczej marnie to widzę. Niestety. Odnoszę takie jakieś dziwne wrażenie, że Tunezyjczyzy nie mają pomysłu na siebie. Co prawda to krótko trwa, ale żeby rewolucja się udała, to musi być tzw. "lider". A u nich transparenty i hasła "tego nie chcemy", "tamten zły" a "ten to złodziej". Tak jakby zadziałała jedynie flustracja, że jest źle. Przegonić kogo trzeba. No ale co dalej? Jaka będzie nasza alternatywa?
                      Przepraszam, że trochę nie turystyczne klimaty, ale trochę mnie poniosło.

• toya666 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 23.01.11, 21:31
              iasko123 napisał:
              > do mieszkanki sousse (a czemu Twoje IP to Tunis a nie Sousse?)

Iasko, jeśli znasz trochę sytuację w Tunezji, to wiesz, że logując się za każdym razem możesz mieć inne IP... Przez kilka miesięcy mieszkałam w Tunisie a pokazywało mi, że logowałam się w różnych miastach.
          • Gość: bronka Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 62.121.76.* 19.01.11, 17:31
            Mieszkanko sousse.. z Tunezji wróciłam i wiem jaka jest sytuacja. Poza tym żyłam tam troche i wiem jakie są realia, znam życie codzienne. Ty widocznie znasz Tunezje od nieco innej strony dlatego wydaje ci się rajem i bajką jak większości.
            • Gość: mieszkanka Sousse Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 41.228.93.* 19.01.11, 19:04
              pozostaje się tylko uśmiechać :))))))))))))))))) pozdrawiam
              • Gość: bronka Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 62.121.76.* 19.01.11, 20:30
                Rzeczywiście, uśmiechaj się ;)
            • iasko123 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 19.01.11, 20:45
              Bronka
              wydaje mi się że nie przeczytałaś w ogóle postów mieszkanki z sousse
              (zwróć uwagę że ma IP z Tunezji)

Ale skoro znasz realia (i życie codzienne) to prosimy Cię również o relację czy informacje z podaniem z jakiego okresu pochodzą. Zawsze warto posłuchać "dobrze poinformowanego"
              • Gość: bronka Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 62.121.76.* 19.01.11, 22:51
                iasko123.. nie chodzi o to skąd jest. Kwestionuje rzeczy, które tam się dzieją a to może znaczyć, że albo jej tam nie ma (teraz już to wykluczamy ;) ) albo mało zna realia życia w Tunezji i to co się działo / dzieje. Nie spodobał mi się jej sposób pisania "hip hip hurra" jakby wszystko było cacy, ale może to moje spaczenie obrazem trupów i zmasakrowanych ludzi..
                Ja lece niedlugo ponownie. Co prawda nie będę w miejscowości turystycznej, ale chetnie napiszę ogolnie o sytuacji na chwile obecną.
                • Gość: mieszkanka Sousse Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 197.31.131.* 20.01.11, 00:40
                  Dalej na prawdę można się tylko śmiać. Co Ty chcesz udowodnić? Że jesteś tylko jedyną osobą, która wie co się działo i dzieje w Tunezji bo masz tam faceta, gdzieś poza miejscowością turystyczną, tak? Wywołujesz jakieś zamieszanie.....piszesz o czymś, ale jakoś tak trochę .... "niewyraźnie", jakbyś słyszała, że biją dzwony, ale nie wiesz w którym kościele!
                  W przeciwieństwie do Ciebie bardzo dobrze znam realia życia w tym kraju. Ciebie tutaj nie ma, przekazujesz tylko to, co usłyszysz...często tez w polskiej telewizji, która niestety także mija się z prawdą!

Nie mieszkam w hotelu, tylko w normalnym domu - od ponad 3lat - non stop, bez latania do Polski, gdzie mam normalnych sąsiadów, normalnych Tunezyjczyków a nie turystów! Płacę rachunki za wodę, gaz i prąd jak każdy, robię zakupy w małych sklepikach no i oczywiście robiłam też w Magasin General, który został spalony i doszczętnie ograbiony przez mieszkańców! Do tego nie pracuje jak zwykli rezydenci, którzy się tylko (w większości przypadków!) nieźle bawią w Tunezji.

Następna sprawa, „jej sposób pisania „ nie przypominam sobie, abyśmy przeszły na Ty, więc trochę kultury.

Ja nie piszę, że wszystko jest „hip hip hura”.... powtarzam jeszcze raz – CZYTAJ TEKST ZE ZROZUMIENIEM! Piszę o tym co jest teraz a nie co się wydarzyło wcześniej. Piszę, że jest lepiej....tzn. lepiej niż kilka dni temu, bo kilka dni temu było strasznie!Teraz jest spokojniej!

Co do trupów i zmasakrowanych ciał ludzi..... I tutaj wychodzi Twoja nieznajomość języka arabskiego (dialektu tunezyjskiego) lub ktoś Ci po prostu nie powiedział całej prawdy, bo na przykład nie chciał, albo taki miał zamiar. Zmasakrowane ciała pokazywane w internecie – to ciała więźniów, którzy próbowali uciec z więzienia i przez nich samych wybuch pożar. Do tego chyba zapomniałaś dodać, ze jednak niektórym udało się uciec! Uwierz mi, policja i wojsko w takich sytuacjach nie będą bawić się w zabijanie pałką.... poza tym w obecnej chwili to jest im nie potrzebne, mają wiele innych rzeczy do zrobienia!

Ciekawe jak lecisz niedługo... możliwe, że lotem rejsowym, bo czartery są wstrzymane na razie do odwołania. A i z lotami rejsowymi też może być problem,pomimo tego, ze lotniska są pootwierane!

Nie będziesz w miejscowości turystycznej...czyli dokładnie gdzie? Ciekawa jestem, która część Tunezji,które miasto!

Jeśli masz zamiar opisywać sytuację jaka panuje w obecnej chwili, to proszę bardzo, chętnie się czegoś nowego dowiem, tylko będąc na BEMOWIE, lepiej sprawdź kilka krotnie, czy są to informacje prawdziwe, czy nie....wiele osób => wiele teorii na jeden temat. Taka jest Tunezja, a Ty twierdzisz odwrotnie! Nie mam zamiaru się z Tobą kłócić, tylko nie potrafię zrozumieć, dlaczego tak zaciekle bronisz swoich racji.... jak za każdym razem sama, swoimi własnymi słowami udowadniasz, że tej racji nie masz? Na tym forum chyba nie chodzi o to, aby zamydlać ludziom oczy? Jak coś piszesz,to niech to będzie prawda, przedstawiona rzeczywistość, z dokładnym opisem a nie...”obrazem trupów i zmasakrowanych ludzi.” – czyje, gdzie, kto to zrobił, jak to się stało?!?!?!?! Tego już nie napisałaś!
                  • Gość: bronka Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 62.121.76.* 20.01.11, 08:58
                    Miałam już nie dyskutować, ale skoro mnie obrażasz.. Nie jeżdże tam się gzić z arabami. Mam męża Polaka i rodzine.
                    • Gość: bronka Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 62.121.76.* 20.01.11, 09:01
                      Co ty wypisujesz ? zmasakrowani więźniowie ??? Więźniowie to byli kiedy kończyła się cała zawierucha. Naprawde szkoda komentować. W sumie co moglaś widzieć w Sousse ..
                  • Gość: bronka Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 62.121.76.* 20.01.11, 09:29
                    "Do tego nie pracuje jak zwykli rezydenci, którzy się tylko (w większości przypadków!) nieźle bawią w Tunezji..."

Jesteś "NIEZWYKŁYM rezydentem" z biurem zapisanym na ukochanego ? ;)
                    Teraz kiedy turyści wyjechali i większość rezygnuje z wyjazdów przestraszyłaś się, że zobaczysz co to prawdziwe bezrobocie stąd te bajki jakto pięknie jest a turystki spacerują z pieskami ? ;) Pisz.. Przekonuj. Ktoś ci zawsze uwierzy ;)
                    • Gość: jasio Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.ck.polsl.pl 20.01.11, 12:51
                      Daj se babo spokój, nie masz nic ciekawego do napisania, powtarzasz jakieś zasłyszane bzdury to lepiej się zamknij i nie zaśmiecaj forum.
                      Jako jedyna widzisz jakieś zmasakrowane trupy ale zapytana o szczegóły już nie potrafisz odpisać tylko obrażasz kogoś, kto ma coś na temat do powiedzenia
                      • Gość: bronka Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 62.121.76.* 20.01.11, 13:16
                        kurcze, ty to mówisz poważnie ? naprawde nie wiesz ile ludzi tam zginęło ???????????? Rozumiem, że cie tam nie było i możesz tego nie wiedzieć, ale w takim razie zorientuj się najpierw w sytuacji zamiast pisać cokolwiek aby pisać ! Dla twojej wiadomości najwięcej zgineło w Kasserine, w Sidi Bou Zid i w Tala. Mam filmy ze szpitali jak lubisz oglądać takie sceny.
                        • Gość: jasio Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.ck.polsl.pl 20.01.11, 14:32
                          No to ilu zginęło bo nie wiem?
                          Skąd niby masz filmy ze szpitali?
                          I czy cały czas giną bo według twoich słów sytuacja wcale się nie uspokaja?
                          • Gość: bronka Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 62.121.76.* 20.01.11, 15:27
                            Zginęło około 100 osób + wspomniani wcześniej więźniowie 40-50 osób.
                            Jeśli w tym sensie mowimy to tak - pod tym względem sytuacja się uspokaja. Nie ginie już tyle ludzi.. ale ogólnie nadal nie jest różowo i nie wiadomo w którą strone to się potoczy dalej. Ja mam nadzieje, że jednak będzie dobrze.
                            A skąd mogę mieć filmy ? Przecież pisałam, że byłam w Tunezji. Nie tylko ja mam takie sceny nagrane. Dużo ludzi wtedy filmowało i na ulicach, w domach, w szpitalach. Część filmów dostała się już do sieci, więc spragnieni sensacji mają pożywke :(
                            • Gość: hmm Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 157.158.44.* 20.01.11, 15:38
                              No proszę jaka odważna jesteś. Na ulicach strzelali, zarzynali się maczetami a ty chodziłaś i filmowałaś.
                              I to w kilku miastach.
                              no no...
                              • Gość: bronka Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 62.121.76.* 20.01.11, 15:41
                                eh, szkoda tej rozmowy..
            • Gość: jasio Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.ck.polsl.pl 19.01.11, 22:25
              Skoro wróciłaś to co najwyżej wiesz jaka była sytuacja a nie jaka jest
              • Gość: jerzy do mieszkanki Sousse IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 07:37
                Nie bierz do glowy tego co pisze panienka z bemowa-prawdopodobnie chciala pochwalic sie na forum jaka to jest na biezaco w sprawach slonecznej tunezji.
                Mam prosbe-jesli znajdziesz czas to opisuj na forum sytuacje ktora aktualnie panuje w tunezji-mysle ze nie tylko ja jestem zainteresowany tym wlasnie tematem.
                Kazde info z samej tunezji jest na wage zlota.
                Pozdrawiam cie i uwazaj na siebie.
                • Gość: gość Re: do mieszkanki Sousse IP: *.lasypanstwowe.gov.pl 20.01.11, 09:09
                  Dokładnie tak, jak pisze jerzy.
                  A ty bronka już się zamknij !!!!!
                  • Gość: gość Re: do mieszkanki Sousse IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 09:42
                    Tez się przylączam do prośby. Chciałam jechać początkiem marca do tunezji no ale w takiej sytuacji czekam. Mieszkanko Sousse pisz jak najwięcej, oczywiście na ile czas Ci pozwoli. A bronka może niech jedzie do USA na last minute. Pozdrawiam
                    • Gość: bronka Re: do mieszkanki Sousse IP: 62.121.76.* 20.01.11, 09:52
                      To nie ja założyłam ten wątek. Do USA się nie wybieram.
                • Gość: mieszkanka Sousse Re: do mieszkanki Sousse IP: 41.228.78.* 20.01.11, 09:56
                  Ok,postaram się w miarę możliwości pisać co się dzieje w Sousse i w Tunezji a szanowną Panią BRONKĘ po protu ignorujemy wszyscy, jej wypowiedzi świadczą tylko o niej!.pozdrawiam
                  • Gość: bronka Re: do mieszkanki Sousse IP: 62.121.76.* 20.01.11, 10:02
                    "a szanowną Panią BRONKĘ po protu ignorujemy wszyscy,"

Zostalaś królem forum ? ;)
                    śmieszna dziewczynka :))))))))))))))
                    • Gość: ? Re: do mieszkanki Sousse IP: *.ck.polsl.pl 20.01.11, 12:53
                      żal, że tobie się udało?
                      nikt się nie dał nabrać to twoje bzdury?
                      • Gość: bronka Re: do mieszkanki Sousse IP: 62.121.76.* 20.01.11, 13:17
                        Jakie bzdury ? Bzdury to wypisuje ta panienka z Sousse. Widać ma w tym interes, żeby przekonać turystów do przyjazdu.
                        • Gość: Samir Re: do mieszkanki Sousse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 14:03
                          Re: Zrezygnować z wczasów??IP: *.merinet.pl
                          Gość: Tomo 16.01.11, 17:09 Odpowiedz
                          Gość portalu: bronka napisał(a):
                          (...)
                          A wracając do tematu :)
                          Myślę, że do czerwca sytuacja się uspokoi. Oczywiście nie można wszystkiego przewidzieć. Dziś zostało zdemolowane kolejne miasto - Sousse. W tv tunezyjskiej pokazują złapanych złodziei i bandziorów. Ale im będzie zależało, żeby wszystko wrociło do normy bo turyści to źródełko mieszkańców. Na pewno nikt nie pozwoli, żeby ta cała katastrofa trwała do wakacji.

Nie bądź taka pewna. Pamiętaj, że przez kilka miesięcy (przynajmniej) Tunezja nie będzie miała normalnych władz. I wszystko może się zdarzyć. Począwszy od uspokojenia nastrojów a skończywszy na rewolucji islamskiej. Nie zapominaj, że mówimy o kraju arabskim. Tam mało kto kieruje się zdrowym rozsądkiem. To są narody trzymane za ryj policyjną pałą. A teraz sytaucja wymknęła się tejże policji spod kontroli.

Ja bym jeszcze nie rezygnowała.

A ja tak. I to nie tylko ze względu na bezpieczenstwo, ale również z powodów ekonomicznych. Jeżeli w Tunezji sytuacja się nie unormuje to inne tego typu kierunki bardzo podrożeją. I może się okazać, że ktoś nie pojedzie do Tunezji, a na inny kierunek będzie musiał wyłozyć dużo większą kasę. Na tą chwilę np. Turcy cen nie podnoszą, ale kto wie jak się zachowają jeżeli w Tunezji nadal będzie syf.

----------
                          Dziewczyno, w jednym wątku piszesz jedno, w drugim zaprzeczasz samej sobie. Zastanów się nad sobą i nie wprowadzaj zamieszania. W wyżej przedstawionym tekście (skopiowanym z forum Tunezja, temat: „Zrezygnować z wczasów” zachwalasz, uspokajasz itp. I dalej masz IP z BEMOWA, a tutaj robisz zamieszanie – bo twierdzisz dokladnie odwrotnie!
                          • Gość: jerzy Re: do mieszkanki Sousse IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 14:26
                            A to ci dopiero policzek dla bronki.Nie mam nic przeciwko ludziom z bemowa ale eskalacja problemu w celu zwrocenia na siebie uwagi to lekkie przegiecie.
                            Pozdrwaiam
                            • iasko123 Re: do mieszkanki Sousse 20.01.11, 15:29
                              Bronka - nie dziw się że kilka osób na ciebie "wsiadło" ale Twoje informacje są enigmatyczne lub znane z relacji telewizyjnych sprzed kilku dni.
                              Wystarczy już że media (wystarczająco) straszą turystów.
                              Ich ulubione informacje to tylko jak są zabici lub ranni (najlepiej turyści) a jak nie to chociaż jakieś porwanie, podpalenie czy pożar.
                              Nie napiszą nigdy że sytuacja uspokaja się bo to dla nich żaden news.
                              Stąd duża ciekawość forumowiczów co dzieje obecnie w Tunezji (jak nie ma zabitych czy rannych turystów czy innych medialnych informacji).
                              "Mieszkanka" jest teraz w Tunezji i nawet jeśli jej relacje są oceną z jej punktu widzenia to i tak są bardziej realne niż nasze ukształtowane na podstawie informacji z mediów.
                              Dlatego ci się oberwało. Podobnie jak założycielce wątku która widziała zabójstwo policjanta, którego nie było (a przynajmniej nikt o tym nie słyszał włącznie z mediami).
                              Ale jeśli rzeczywiście znasz Tunezję to napisz co wiesz (bez zarzucania innym że nie mają pojęcia). Nikt złego słowa ci nie powie.
                              • Gość: bronka Re: do mieszkanki Sousse IP: 62.121.76.* 20.01.11, 15:39
                                dzięki iasko ;) ale ja się nie przejmuje. Bywam na forum nie od dziś i nie biorę sobie do serca wszystkiego co piszą inni.

Moja "relacja" nie jest z mediów, bo jak pisałam byłam tam osobiście.
                                Rzeczywiście spostrzeżenia mieszkanki Sousse mogą być bardziej cenne dla przeciętnego turysty, którego obchodzi hotel i plaża a nie sytuacja w kraju. Tak więc niech pisze. Oczywiście zakładając, że jej opis jej prawdziwy i nie ma nic wspólnego z zachęcaniem turystów do przyjazdu. Nie bardzo w to wierze, ale .. każdy ma wybór.
                                • Gość: do tej...bronki! Re: do mieszkanki Sousse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 22:55
                                  Bronka pytanie do Ciebie:
                                  - w jakim to czasie ( data !!) byłaś tam osobiście. Ale konkretnie !!!!
                                  - kim dla ciebie jest" przeciętny turysta"
                                  - dlaczego poważasz posty "mieszkanka Sousse". ,
                                  Ona nie jest plażowiczką , jaką mniemam Ty jesteś. Rozumiem Twój ukryty żal , za śmietnikowymi habibi. Ale odwal się kobieto od ludzi , którzy chcą prowadzić normalną rozmowę z osobami , którzy mają coś konkretnego do powiedzenia.

bronka napisała:
                                  > " Oczywiście zakładając, że jej opis jej prawdziwy i nie ma nic wsp
                                  > ólnego z zachęcaniem turystów do przyjazdu"

A ty uważasz nas - polskich turystów za wyjątkowych idiotów ??? Jak tak , ............ to zmień forum dziecino. Mnie nie musi żadna ...bronka , franka , icek.,zenek... itp.. zachęcać na wyjazd do kraju , gdzie każde światowe media nadają , co tam się dzieje. Ty chyba kobieto jesteś niespełna rozumu , jeżeli myślisz ,że jakikolwiek post , wątek i osoba ....itp... potrafią kogokolwiek namówić na wyjazd do Tunezji w tak niepewnym czasie dla Tunezji. Chcesz zabłysnąć??? To podawaj fakty z Tunezji z dnia na dzień !!
                                  Ja mam swój rozum i świadomość medialno - inteligentną. W przeciwieństwie do ciebie Ty.............. mądralo.
                                  Masz coś do powiedzenia na temat sytuacji dziś ( 20.01.2011 - to dla jasności !!) w Hammamet ???
                                  To czekam "BRONKA " na relacje z dziś !!! Mam tam przyjaciół i mnie to interesuje .
                                  Twoja wiedza , o ile nie znowu z dziś z ...Bemowa" będzie dla mnie , jak s skarb. Wiesz wszystko w temacie TUNEZJA , więc czekam na odp.
                                  Bleee , już to nudne się robi!!!

• uppop Re: do mieszkanki Sousse 20.01.11, 22:06
                    Pytanie do "mieszkanki sousse" : wszyscy piszą o sytuacji w Tunezji , a mnie interesuje czy do podobnych zamieszek , protestów i starć doszło również w innej części kraju - na Djerbie. Mam zaplanowane letnie wakacje właśnie tam i ciekawi mnie sytacja na tej wyspie. Czy możesz coś napisać na ten temat? Aha - i niech nie odpowiada na moje pytanie "bronka".
                    • iasko123 Re: do mieszkanki Sousse 20.01.11, 22:46
                      To ja odpowiem zamiast "Bronki"
                      Dobrze wybrałeś. Niewielkie zaludnienie, cisza i spokój. Djerba to chyba najbezpieczniejsze miejsce w Tunezji. Agencje podają że cyt: "Zamieszki w Tunezji nie dotarły na Djerbę"
                      • Gość: gość 44 Re: do mieszkanki Sousse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 23:03

<Agencje podają że cyt: "Zamieszki w Tunezji nie
                        > dotarły na Djerbę"

To dlaczego wszystkie biura podróży także z Djerby "ewakuowały" swoich turystów w momencie tunezyjskiej rebelii ??? I w zmienionych ofertach ( w ostatnich 2 tyg.) w BP , praktycznie brak wyjazdów na Djerba ????
                        Pytam z ciekawości i ...tak, w ogóle !!!
                      • Gość: mieszkanka Sousse Re: do mieszkanki Sousse IP: 41.228.71.* 20.01.11, 23:54
                        Udało mi się znaleźć video pokazujące turystów właśnie na Djerbie. Film jest po francusku, ale postanowiłam, że chociaż podam ogólny zarys wypowiedzi, bo nie wszyscy muszą znać ten język.
                        Po kolei wypowiadają się turyści z jednego hotelu na Djerbie (nazwa nie została podana),jedna z kobiet przyleciała 19 grudnia 2010 i stwierdziła, że chce zostać 2 tygodnie dłużej. Czuła się bezpiecznie zarówno w hotelu,jak i spacerując po ulicach.
                        Wszyscy otrzymali informację, że mają 3 dni na spakowanie się, aby wrócić do domu w związku ze strajkami w Tunezji. Turyści powiedzieli, że nie, chcieli zostać w Tunezji i pokazać swoją solidarność .
                        Inna turystka powiedziała,ze to co mówi się w telewizji, to nie jest w 100% prawda,że Tunezja jest cichym i spokojnym państwem a strajki są w każdym kraju na świecie.
                        Djerba znacznie różni się od innych kurortów, turyści musieli tylko przestrzegać godziny policyjnej. Ale nie żałują, że zostali w Tunezji.
                        Bez problemów robili zakupy na souku, zdążyli się także opalić i powtarzają wielokrotnie, że czuli się bardzo bezpiecznie.
                        Na samym końcu dwaj panowie,którzy się wypowiadają,mówią,ze jest bezpiecznie i nawet można to zobaczyć na własne oczy.Proszą o to, aby turyści odwiedzali Tunezję w tym roku, bez tego,kraj przestanie funkcjonować . Może nie powinnam pisać tego tłumaczenia,bo znowu zostanę posądzona o to, że kłamię aby tylko ściągnąć turystów do Tunezji, ale kto zna francuski, doskonale zrozumie o czym jest mowa.

poniżej podaję link do filmu:
                        www.facebook.com/video/video.php?v=1851807054334&comments#!/video/video.php?v=1833172831660&oid=172857986090912&comments
                        Tak więc Djerba jest bezpieczna, a teraz już nie tylko Djerba. Od 3 nocy nic kompletnie się nie działo w Sousse, cisza i spokój. Owszem mężczyźni dalej się gromadzą pod domami, tylko że teraz ma to bardziej charakter rutyny z odrobina przyjemności itp. (kawka, herbatka, jedzonko, słodkości,pogawędki, ogniska aby się rozgrzać). Do tego w telewizji dzisiaj powiedziano iż prawdopodobnie dzieci wrócą do szkół już w najbliższy poniedziałek.

Tak jak napisałam we wcześniejszych postach - sytuacja się stabilizuje i z każdym dniem jest co raz lepiej! Do tego strzały ucichły :) (przynajmniej w centrum Sousse!)

• mentosfresh Re: do mieszkanki Sousse 21.01.11, 09:27
                          Pocieszające. Dla tych bardziej myślących analitycznie polecam artykuł "Demonstracja przed siedzibą partii obalonego prezydenta" z wczoraj. A w szczególności ostatni paragraf "Minister podkreślał, że Tunezja pozostanie otwarta na inwestycje zagraniczne i wskazywał, że działalność firm zagranicznych w jego kraju "powraca do normalności" ". No zobaczymy.
                        • uppop Re: do mieszkanki Sousse 21.01.11, 21:50
                          Za info odnośnie Djerby dziękuję zarówno iasko123 jak i mieszkance sousse. Pozdrawiam.
            • Gość: jezzas Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 00:16
              > Mieszkanko sousse.. z Tunezji wróciłam i wiem jaka jest sytuacja. Poza tym żyła
              > m tam troche i wiem jakie są realia, znam życie codzienne
              Tia - 2 tyg, all inclisive przy basenie?
              • Gość: gość Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.11, 09:16
                No to może coś więcej ? trochę szczegółów ?
                • iasko123 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 21.01.11, 13:09
                  Jakich ci jeszcze szczegółów brakuje ????
                  Chcesz kamery on-line z widokiem wszystkich większych miast?

Mieszkanko ... napisz lepiej czy jako kobieta wychowana w innej kulturze nie miałaś trudności z przystosowaniem się do życia w Tunezji i czy nie ciąży ci niższy poziom życia, swobody, opieki, kultury itd.
                  • Gość: mieszkanka Sousse Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 41.228.77.* 21.01.11, 22:30
                    Zanim pojechałam do Tunezji do pracy, trochę poczytałam na temat Tunezji i ogólnie krajów arabskich, próbowałam zasięgnąć jakichkolwiek informacji (wiadomo, że teoria, to nie to samo co praktyka, i że różnie jest w różnych krajach). Wiadomo,inna kultura,inne zachowania, trzeba było się dostosować – po prostu szanować ich, ich religię, przekonania itp. (dlatego, że ja jestem u nich gościem!) Na początku popełnia się gafy, ale z każdym dniem , człowiek uczy się czegoś nowego. Na początku było niestety ciężko, gdyż nie rozumiałam nic po arabsku. Potem było już łatwiej i łatwiej.

Jeśli chodzi o ograniczenia dlatego, że jestem kobietą, to w ogóle tego nie odczułam, wręcz mogę powiedzieć, że tutaj dba się o kobiety,mężczyźni pomagają w domach, dbają o żony i dzieci.... ale także są wyjątki od reguły i o tym trzeba też pamiętać.

Na poziom życia nie narzekam, mam wszystko to co miałam w Polsce (może nawet lepiej, bo mam widok na morze, czego w polskim blokowisku nie miałam!), oczywiście na ulicach byłam zaczepiana, ale szybko nauczyłam się nie zwracać uwagi a także „pyskować”. Nie byłam tutaj sama, bo obracałam się w środowisku Polaków.

Co do kultury – no niestety brakuje mi teatru, normalnego kina (do tego w Sousse lepiej nie wchodzić -> zapach) i tego typu rzeczy. Za to mam masę książek w domu (przywiezionych z Polski, także kupuję książki na miejscu w Tunezji), staram się non stop dokształcać – historia, kultura, obyczaje... Dyskoteki są już nie dla mnie – to znaczy szybko nudziła mi się zabawa, gdzie masa turystek (w tym większość z Polski) przychodziła na „łowy”.... Można było się napatrzeć na wiele rzeczy, bardzo wręcz żenujących, które tam się działy, i dlatego często się nie przyznaję , że jestem z Polski, po prostu mi jest wstyd. Z resztą oprócz Polek, bardzo złą opinię mają Rosjanki,Czeszki.

Opieka – nie jestem sama, mam przyjaciół zarówno polskich, jak i tunezyjskich, właściciel mojego mieszkania dba o moje bezpieczeństwo i traktuje mnie jak rodzinę. Jeśli chodzi o opiekę medyczną, to mam swojego lekarza koło domu, który także bardzo dobrze mnie zna i dobrze się mną opiekuje.

Tak więc podsumowując wszystko – da się żyć normalnie w Tunezji, trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość, bo niestety praca z Arabami nie jest łatwa (na wszystko mają swoją ukochaną odpowiedź Inchallah –czyli jak Bóg da.... i niestety w większości przypadków nie doczekamy się tego, czego oczekujemy) no i do tego to notoryczne „Helo” na ulicach (wszyscy animatorzy, chłopcy z plaży, tzw. „frendy uliczne”). Poza tym oni się niczym nie przejmują kompletnie, co ma być, to będzie. Ale jednego im zazdroszczę – pozytywnego podejścia do życia. Do tego,jak się ma ukochaną i wymarzoną pracę, to nawet po ciężkim dniu człowiek się dalej uśmiecha.
                    • iasko123 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 22.01.11, 08:47
                      Sprowokowałem trochę odejście od tematu (ale mam nadzieję że nikt nie będzie miał mi tego tego za złe) bo "realia" z Tunezji znaleźć jest ciężko. Serdecznie dziękuję.
                      • Gość: jerzy Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.01.11, 10:20
                        Ja takze z ciekawoscia czytam wszelkie informacje nt tunezji -moja prosba pozostaje bez zmian. Tak wiec nadal czekam na kolejne i aktualne wieci od osob przebywajacych obecnie w tunezji.
                        A tak poza tym to bardzo kibicuje tunezyjczykom w walce o demokracje-jakkolwiek ta demokracja moze wygladac w krajach arabskich.
                        • Gość: gtw Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 195.164.6.* 22.01.11, 11:15
                          tak czy owak chyba tylko szaleniec pojedzie do Tunezji w najbliższych miesiącach

ale podejrzewam, że z tęsknoty do habibi wiele panienek będzie się wciąż utwierdzało, że to tylko drobna sprzeczka kilku chłopaków pod sklepem a nie rewolucja w kraju arabskim

utwierdzać się też będą ci, którzy za pięcioletnie oszczędności kupili za 2k trip życia do czterogwiezdkowca AI w Monastirze czy Hamamecie
                          • Gość: jasio Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.ck.polsl.pl 22.01.11, 12:28
                            Nie spełniam żadnego z twoich warunków ale do Tunezji, o ile sytuacja się uspokoi, a wszystko na to wskazuje, chętnie się wybiorę.
                            Szczególnie, że jak widać pajace twojego pokroju się wystraszyły i tam nie pojadą
                            • iasko123 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 22.01.11, 13:13
                              > tak czy owak chyba tylko szaleniec pojedzie do Tunezji w najbliższych miesiącac
                              > h
                              a ja uważam że za miesiąc (góra dwa) nikt nie będzie już pamiętał o tych zamieszkach szumnie zwanych przez ciebie rewolucją

i niekoniecznie z tęsknoty do habibi czy ceny wczasów za 2000 zł ludzie będą wracać do Tunezji.
                              Bo Tunezja to wiele innych zalet jakich nie znajdziemy np. nad Bałtykiem.
                              • mentosfresh Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 22.01.11, 14:29
                                iasko123 napisał:

Bo Tunezja to wiele innych zalet jakich nie znajdziemy np. nad Bałtykiem.

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.
                                xara.blox.pl/resource/45709424se7.jpg
      • Gość: voyteg Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.11, 20:08
        > Do tego mieszkam w Sousse (w samym centrum)

złota kaczka pozdrawia przypominając korzenie :)
        • Gość: mieszkanka Sousse Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 41.228.85.* 23.01.11, 18:46
          złotą kaczkę tez pozdrawiam :P bardzo cieplutko :).....
    • Gość: Adam Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 41.225.161.* 22.01.11, 13:08
      Witam
      Nowa Tunezja – koniec dyktatóry!

Informacje na temat obecnej sytuacji panującej w Tunezji, pojawiające się w polskich mediach nie są do końca zgodne z rzeczywistością. Wydarzenia, jakie miały tu ostatnio miejsce przyniosły ogromne zmiany. Odwaga i solidarność Tunezyjczyków doprowadziła do obalenia Ben Alego – dyktatora, który rządził tym krajem przez 23 lata.
      Moncef Marzuki – 65 – cio letni lekarz, wspaniały człowiek, być może kandydat na stanowisko prezydenta Tunezji, lider opozycji CPR (Kongres Na Rzecz Republiki), zmuszony do opuszczenia kraju przez rządy Ben Alego – wrócił we wtorek, tj. 18.01.2011, do Tunezji po dwudziestu latach przebywania na uchodźstwie. Premier Tunezji – Mohamed Ghanoushi – był przeciwny jego powrotowi do ojczyzny. Jednakże protest ludności był na tyle duży, że musiał ustąpić. Moncef Marzuki witany był po przylocie do kraju ogromnymi owacjami.
      Społeczeństwo żąda, by Ghanoushi podał się do dymisji. Opozycja dąży do tego, by odstąpiły od władzy wszystkie osoby mianowane na swe stanowiska za czasów Rządu Ben Alego. W szczególności zaś rozwiązania jego partii RCD (Zgromadzenie Demokratyczno Konstytucyjne).
      Mimo, iż jestem Polakiem, już sześć nocy wraz z sąsiadami pilnuję porządku w naszej dzielnicy Chott Meriem (niedaleko Portu Kantoui). Pomagamy wojsku utrzymywać spokój i wyłapywać podejrzane jednostki przez prawie 24 godziny na dobę. Tunezyjczycy w obliczu drastycznych wydarzeń ostatnich dni okazali się niezwykle solidarni. Żyję w tym kraju od ponad 12 – stu lat i muszę przyznać, że ich reakcja pozytywnie mnie zaskoczyła, jestem z nich dumny.
      Reakcja Tunezyjczyków na pewno zaskoczyła również samego Ben Alego. Zapewne liczył on na to, że gdy w kraju po jego ucieczce zapanuje chaos, naród będzie go błagał, by powrócił. Opuszczając kraj nakazał swym współpracownikom (m.in. głównemu szefowi policji) dewastowanie miast, kradzieże i sianie paniki. Jednakże jego plan nie wypalił – Tunezyjczycy zamiast przyłączyć się, przeciwstawili się tym działaniom. Ramię w ramię chronią swego dobytku przed bandytami Ben Alego. Radio Jawhara FM przez 24 godziny na dobę pozwala na kontakt pomiędzy pilnującymi porządku cywilami zamieszkującymi odległe od siebie części kraju. Pozwala na wymianę informacji o tym co dzieje się w kraju, gdzie panuje spokój a gdzie potrzebna jest pomoc. Duża część „ludzi Ben Alego” została już aresztowana i codziennnie liczba zatrzymań rośnie. Od dwoch dni panuje spokój, funkconują urzędy, sklepy oraz komunikacja miejska – jednakże w ograniczonych godzinach. Panuje godzina policyjna, ale i tak można w czasie jej trwania przebywać poza domem, tyle ż w grupach nie większych niż trzy osoby. Działają radio, telewizja, internet, telefony – pierwszy raz bez jakiejkolwiek cenzury. Naród jest szczęśliwy, że tyran opuścił kraj. Chociaż pewnie wolałby, by Ben Ali i jego żona Leila wraz z rodziną ( Trabelsi – najwięksi złodzieje w Tunezji) trafili do więźenia, a później zostali postawieni przed sądem.
      Tunezję można porównać do Polski z lat 80-tych, kiedy to obalono reżym socjalistyczny. Podobnie Tunezja pokazała innym krajom arabskim, że dyktatura nie musi trwać wiecznie. Dyktatorzy świata arabskiego mogą się obawiać, że ich poddani wezmą przykład z dzielnych Tunezyjczyków.
      Trzeba sprostować obecny obraz Tunezji – informacje podawane przez polskie media nie są zgodne z rzeczywistością. Mówi się jedynie o rozbojach i strzelaninach. Owszem, ludzie protestują domagając się poszanowania ich prawa do wolności, nie zgadzają się z wyborem członków tymczasowego rządu. Jednak sytuacja jest w tej chwili stabilna, nie giną cywile, ludzie – zwykli mieszkańcy – bronią spokoju w swym kraju. Rewolucja w Tunezji jest niezwykłym wydarzeniem, mającym zapewne wpływ na cały świat arabski.
      Post scriptum: Podano również do wiadomości publicznej informacje o szwedzkich myśliwych, którzy zostali schwytani i pobici. Incydent ten był jedną wielką pomyłką – zostali oni wzięci za bandytów, gdyż posiadali przy sobie broń. W kraju ogarniętym rewolucją o tego rodzaju pomyłkę łatwo, ludzie mający przy sobie jakąkolwiek broń są brani za bandytów
      • Gość: jerzy Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.01.11, 13:25
        Brawa dla adama i tego jak ujal temat aktualnej sytuacji w tunezji a jeszcze wieksze brawa dla tunezyjczykow.Tobie GTW kimkolwiek jestes radze spadaj z tego forum -frustracje ktore cie mecza wyladuj nad polskim baltykiem.
        Jesli tylko sytuacja w tunezji sie uspokoi /a wyglada na to ze tak bedzie/ ja takze wraz z rodzina na bank polece wlasnie to tego kraju na wakacje.
        • Gość: Ewa Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 20:36
          Ależ jedź: powodzenia i fajnych wakacji!

Mnie się wydaje w ramach sporów jechać /nie jechać, że namawiać do wyjazdów, uspokajać, pokazywać Tunezję spokojną i bezpieczną będą jedynie ci, którzy mają w tym wymierny interes czyli ci, którzy z turystyki czerpią zyski a tacy siła rzeczy muszą przedstawiać kraj w jasnych barwach, bo przecież potrzeba pieniędzy turystów a moralność, wewnętrzna uczciwość? Kto by tam dzisiaj...

Po co jechać gdziekolwiek gdzie jest niespokojnie albo gdzie sytuacja jest niewiadoma/niejasna, bo napływające informacje sprzeczne? Nie bardzo rozumiem, ale ja akurat nie będę namawiać, bo nie mam w tym materialnego interesu a w wakacje wolę nie mieć jednak godziny policyjnej, obaw, strachu itp.
          Pozdrawiam
          • Gość: Gucio Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.xdsl.centertel.pl 23.01.11, 07:46
            Zgadzam się z opinią powyżej. Moim zdaniem Tunezja w tym roku to nie miejsce na spokojny urlop. A ponieważ w tej chwili wlewa się tam masa przebywających do tej pory na emigracji islamistów i różnej szumowiny którą Ali trzymał na dystans, obawiam się że z krajem który znaliśmy do tej pory możemy się już pożegnać raz na zawsze!
            • iasko123 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 23.01.11, 09:34
              Gość portalu: Gucio napisał(a):
              > w tej chwili wlewa się tam masa przebywających do tej pory na emigracji islamistów i różnej szumowiny którą Ali trzymał na dystans

Skąd wiesz ??????
              To jest właśnie typowe sianie paniki.
              Zauważyłem że niektórym sprawia to niesamowitą przyjemność. Wymyślają więc niestworzone historie typu "na własne oczy widziałam jak na moich oczach zastrzelili policjanta ... aż ciarki przechodzą ... (jak pisze założycielka wątku)

• Gość: turysta Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.aster.pl 23.01.11, 10:22
                Nie ma co siać paniki, ale nie ma też co popadać huraoptymizm. Po takich rewolucjach zawsze nadchodzi fala optymizmu, wszyscy oczekują lepszych czasów. Spodziewają się dostatniego i spokojnego życia bez problemów. Pamiętam ten optymizm po obaleniu Husajna w Iraku. te obrazki w telewizji, te wiwatujące tłumy na ulicach Iraku. Ludzie krzyczący, że są amerykanami obejmujący się z amerykańskimi żołnierzami. A teraz nie ma tam tygodnia bez grubszego zamachu, w kraju jest mniej bezpiecznie niż było. Ludzie nie boją się już aparatu państwowego tylko "aparatu religijnego". Patrząc na to z boku nie widzę, aby tam się tym ludziom dzięki tej rewolucji polepszyło.
                W Tunezji może skończyć się podobnie. Z kraju "świeckiego" kraj przemieni się w państwo religijne. Jedni będą zadowleni inni zatęsknią za Ben Alim.
                • Gość: gośc Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.11, 11:49
                  Niestety ale możesz miec rację. I tego się obawiam.
                  • Gość: patrycja Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 41.225.171.* 23.01.11, 16:47
                    A ja powiem tak: poczekamy zobaczymy :)
                    Też tu mieszkam, tzn w Tunezji, też byłam świadkiem "jaśminowej rewolucji", a teraz śledzę rozwój wypadków. Nikt jeszcze nie może powiedzieć jak będzie w przyszłości wyglądała Tunezja. Oby tylko Tunezyjczycy nie zmarnowali szansy, jaką sobie wywalczyli :)
                    A odnośnie islamizacji tego kraju. Pamiętajmy, że to już jest kraj muzułmański, jednakże kobiety tunezyjskie zapowiadają, że powracającego do kraju przywódcę partii islamistycznej przywitają na lotnisku ubrane w bikini :) O czym to świadczy?
                    • iasko123 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 23.01.11, 21:05
                      O tym że Tunezja od czasów wycofania się Francuzów zawsze była państwem świeckim i do tego się przyzwyczaiła. Dlatego mam wątpliwości czy Raszid Ghannuszi lub inny zwolennik islamu znajdzie poparcie społeczne dla islamizacji kraju i czy będzie mógł zrobić cokolwiek w tym kierunku. Nie było go całe pokolenie i brak mu będzie zaplecza. Obojętnie jaką drogę wybierze Tunezja to skazana jest na pielęgnowanie turystyki bo wszystkim potrzebne są $. Islam w Egipcie czy Algerii ma o wiele głębsze korzenie i wpływy a mimo to turystyka w tych krajach stale się rozwija. Dlatego obstawiam że Tunezja pozostanie świecka a turyści wrócą bez obaw już latem.
                      • Gość: hocke Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 00:54
                        latem ? którego roku ?
                        • Gość: Gucio Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.xdsl.centertel.pl 24.01.11, 07:36
                          Nie sieję paniki tylko wyrażam swoją opinię i tyle. Ten region jest nieprzewidywalny i wszystko się może wydarzyć, rozumiem że jest sporo osób którym ciężko przyjąć to do wiadomości ale moi drodzy - takie są fakty! A co Tunezyjek w bikini.... nie są to raczej wyzwolone kobiety i nie mają tak fajnych i tolerancyjnych facetów jak polki, więc nie wierzę że ktokolwiek zobaczy je w bikini na lotnisku :)
                        • iasko123 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 24.01.11, 08:56
                          Rzeczywiście są osoby których nie przekona 50 lat spokoju. Bo dla nich często Tunezja islam czy al-kaida to pojęcia wyciągnięte z jednego worka. Taki np. zamach na Dżerbie (chociaż często był w czasie zanim się jeszcze urodzili) to jeden z koronnych argumentów na to aby noga ich tam nie postała. I bardzo dobrze. I tak za dużo tych turystów jest w Tunezji.
                          A w te Tunezyjki w bikini na lotnisku to ja też nie wierzę.
                          • Gość: patrycja Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: 41.225.171.* 24.01.11, 10:59
                            heh, ja w bikini też nie wierzę :P ale taka opinia wyraża po prostu nastroje mieszkańców tego kraju :) Racja, za długo ten kraj jest krajem, może nie tyle świeckim, ale takim, w którym religia istnieje oddzielnie od rządu. W ekstremizm islamistyczny też nie wierzę :)
                            I najprawdopodobniej turyści wrócą do Tunezji już tego lata. Podstawą gospodarki tego państwa jest turystyka. Tunezja nie może sobie pozwolić na jej brak - w końcu rewolucja wybuchła, gdyż panuje tutaj ogromne bezrobocie. A brak turystów je jedynie powiększy.
                            Z najnowszych informacji: Tunezyjczycy nawołują do zachowania spokoju i udzielenia wsparcia dla rządu tymczasowego do czasu zorganizowania wyborów. Mohamed Ghanoushi (premier) obiecał, że wyborach do nowego rządu nie weźmie udziału, i że wycofa się ze wszelkich działań politycznych. Zobaczymy...
                            • Gość: akuku Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 21:15
                              Może komuś się przydadzą informacje wprost z Tunisu, które otrzymałam od swoich tunezyjskich znajomych (od razu zaznaczę, że nie są to habibi).
                              Sytuacja się uspokoiła, zdarzają się pojedyncze 'rozróby', ale zdecydowana większość mieszkańców i co najważniejsze- wojsko, solidarnie walczą z chuliganami i dbają o spokój i bezpieczeństwo. Wszyscy mają nadzieję, że wybory przyniosą prawdziwą demokrację, która pozwoli na normalną egzystencję i rozwój gospodarczy kraju. Co więcej, obie osoby, z którymi mam kontakt, podkreślają, że środowisko studentów, osób z wyższym wykształceniem, artystów, itp. absolutnie nie wyobrażają sobie rządów religijnych i liczą na to, że powstanie świecki parlament w świeckim kraju. Zresztą to akurat jest łatwe do potwierdzenia, bo zdecydowana większość Tunezyjczyków korzystających z FB ma wpisy typu: Tak dla demokracji, Tak dla tolerancji, Nie dla dyktatury, nie dla rządów islamskich.
                              No i najważniejsze dla potencjalnych turystów: pomimo poprawy sytuacji i bardzo optymistycznego spojrzenia w przyszłość, obie osoby napisały, że to absolutnie nie jest czas na odwiedziny ich kraju. A co do wakacji, to czekają na rozwój sytuacji, a jest to dla nich istotne, bo są odpowiedzialni za międzynarodowe praktyki studenckie. Na chwile obecną ich stanowisko jest takie: czekają do wyborów, jeśli wszystko przebiegnie spokojnie i powstanie nowy rząd to ok, jeśli natomiast będą jakiekolwiek zamieszki, to odwołują tegoroczne praktyki, bo nie będą ryzykować bezpieczeństwa przyjeżdżających studentów.
                              • iasko123 Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 25.01.11, 08:32
                                >Tak dla demokracji, Tak dla tolerancji, Nie dla dyktatury, nie dla rządów islamskich.

To ładnie brzmi ale demokracja wiąże się z tolerancją. A z tym ostatnim problem mają nawet muzułmanie od lat mieszkający w państwach demokratycznych w Europie. Muzułmanie są tolerancyjni jeśli nie dotyczy to religii. Teraz mówią TAK dla tolerancji ale zobaczymy co będzie w praktyce jak przyjdzie zaakceptować współistnienie innej religii. Do tego dochodzi brak jakichkolwiek tradycji demokratycznych i przekonanie społeczeństwa że państwo powinno być rządzone jedną silną ręką. To dlatego dyktatorzy latami rządzą w państwach islamskich. Po obaleniu jednego dyktatora jego miejsce zajmuje inny. Silny dyktator likwiduje opozycję. Jeśli nie to walki (dosłownie) o władzę toczą się latami.
                                Ale jeśli demokracja nie uda się w Tunezji to chyba już nigdzie, bo islam w Tunezji jest najsłabszy z wszystkich państw tego pokroju.
                                Trzymam jednak kciuki żeby powstała chociaż jakaś namiastka demokracji (prezydent+parlament) i szybko zapanował spokój.

• Gość: warszawa Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.pofam.poznan.pl 03.02.11, 14:23
                                  Tak, też odradzam pobytu w Sousse. Wróciłem z rodzinka, i powiem że to co pokazują w TV to tylko 30 procent tego co tam się wyrabia
                                  • iwona.aleks Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms 03.02.11, 15:13
                                    Do "warszawa". To co piszesz jest bzdura. Jesli wrocilas 17 stycznia, to co mozesz wiedziec, co teraz sie dzieje w Sousse i w Tunezji. Okreslam twoja date powrotu, po odlocie ostatniej grupy turystow z tego kraju. Twoja opinia odstraszasza ludzi pragnacych tu przyjechac. Ja mieszkam w Tunezji. Do 30 stycznia bylam na Djerbie (gdzie caly czas byl spokoj), a w sobote przyjechalam do Sousse. Jest tu spokoj. Zdemolowane 14 stycznia sklepy, juz pracuja. Inne oczywiscie tez. Tu ludzie czekaja na turystow, bo wiedza jakie to jest wazne dla tego kraju. Nie ma zamieszek. Jest na ulicach duzo policji i wojska, ale to dla dobra ogolu. Nie spotkalam sie tu z zadnym aktem przemocy. Za nim napiszesz cos, to sie najpierw zastanow, albo podaj date ktora okresli stan na dzien.
                                    Pisalam juz duzo na forach, wiec nie bede sie powtarzac. Na dzien 3 lutego, jest spokoj, troche deszczu i wielu smutnych ludzi, ktorzy czekaja na prace, bo brak turystow, to rowniez brak utrzumania dla setek rodzin.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: Barry Re: Odradzam dwa dni temu wróciłam z Ridah Palms IP: *.xdsl.centertel.pl 03.02.11, 15:55
                                      Mam kontakt z 2 znajomych (dziewczyna z Hammametu i kolega z Monastiru). Potwierdzają słowa mieszkanki Sousse, ogólnie jest spokój i trwa wielkie sprzątanie (może przy okazji usuną ten syf co się zbierał kilka lat;P). Normalnie działają już szkoły itd. W Tunisie cały czas są jeszcze demonstracje, ale równocześnie marsze pokojowe. Faktycznie 15-16 stycznia były najgorętsze i doszło do sporego zdemolowania Sousse i Tunisu, ale na ten moment w Sousse jest spokojnie. Należy również sprostować pewną informację odnośnie ucieczek więźniów. Polskie media nie przedstawiają sprawy jasno w wyniku czego ludzie panikują, że w Tunezji grasują mordercy i gwałciciele. Natomiast informacja dotyczy głównie przetrzymywanych więźniów politycznych, którzy i tak po obaleniu prezydenta zostali zwolnieni. Nie byli więc to bezpośrednio groźni ludzie tylko zawadzali ówczesnej władzy. W kwietniu mają się odbyć wybory. Wówczas wszystko już powinno w sferze turystyki wrócić do normy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka