Dodaj do ulubionych

Itaka - hotel na Saharze

IP: *.skynet.net.pl 11.04.11, 15:37
Witam, juz wiem jaki hotel na saharze proponuje Sahel, a Itaka? Moze ktos zna jego standard i nazwe? Zastanawiam sie ktore biuro wybrac: Sahel czy Itake? Ktore biuro lepsze?
Obserwuj wątek
    • Gość: e Re: Itaka - hotel na Saharze IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.11, 17:03
      Nie do końca odpowiedź na zadane pytanie, ale warte uwagi.
      My byliśmy w październiku z Oasisem, było super. Na Saharze nocowaliśmy w hotelu Sun Palm w Douz. Rewelacja. Polecam.
      Zauważyłam również pewną różnicę między tymi wycieczkami. Z Sahel Voyages wycieczka zaczyna się od Kairouanu, a kończy w El Jem, Douz i przejażdżka na wielbłądach jest dopiero drugiego dnia, więc zapewne hotel Sun Palm się tu nie łapie, ponieważ nocleg jest zupełnie w innej miejscowości. U nas było na odwrót, zaczynaliśmy od El Jem, a kończyliśmy na Kairuanie.

www.holidaycheck.pl/hotel-Informacje+turystyczne_Hotel+Sun+Palm-hid_92990.html
      • Gość: Asia Re: Itaka - hotel na Saharze IP: 31.63.241.* 11.04.11, 17:36
        Właśnie dlatego wybraliśmy Sahel, bo jadą w odwrotnym kerunku, dzięki czemu nie ma takich tłumów na trasie i np. przejażdżka na wielbłądzie jest rano, kiedy nie ma upału.
        Który program lepszy, to wystarczy je porównać:
        www.oasistours.com.pl/index.php?mainmodule=Ucs/Informatory/untInformatorySzczeg.php&id=00000066E5I4K1522E0C00XHQ61M3G01#00000077206TF82765E6Y60O4IDC6KH5
        www.sahelvoyages.pl/index.php/sahara-explorer.html
        Sahel ma bogatszy, cenowo też lepiej wychodzi, bo nie trzeba już dopłacać za jeepy. Do tego świetni przewodnicy, jeśli chodzi o przekazywaną wiedzę podczas tych 2 dni, jak i na innych wycieczkach.
        • Gość: Pytacz Re: Itaka - hotel na Saharze IP: *.skynet.net.pl 11.04.11, 18:00
          Dziekuje za cenne uwagi. Jednak dalej czekam na info o hotelu z Itaki. Cenowo mała różnica miedzy tymi wycieczkami Ciekawe jak jest ze standardem hoteli. Moze jednak lepiej z Itaka?
          • Gość: Asia Re: Itaka - hotel na Saharze IP: 31.63.210.* 11.04.11, 22:04
            Czy standard hoteli jest aż tak ważny podczas tej wycieczki? Różnica na pewno nie jest wielka. Na pewno żadne biuro nie daj All :) W końcu to tylko 1 noc! Ważne, by było czysto, działała klima, była łazienka i można było się najeść. Zdecydowanie ważniejsze to odwiedzane miejsca, realizacja programu, organizacja, przewodnik.
            To trochę dziwne, by ostatecznie kierować się tylko hotelem. Czy pierwszy raz na wycieczkę jedziecie? :)
        • Gość: e Re: Itaka - hotel na Saharze IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.11, 18:01
          Rzeczywiście, jeśli chodzi o ceny, to się zgodzę, mieliśmy dopłatę za jeepy, program również trochę się różni, ale proszę nie brać pod uwagę tego co jest napisane na stronie Oasisu, to jest tylko skrót. Przewodnika mieliśmy rewelacyjnego, Tunezyjczyk - kopalnia wiedzy i olbrzymie poczucie humoru, bardzo sobie chwalę. Właściwie jedynym minusem tego wyjazdu były te wszystkie godziny spędzone w autokarze(chociaż wiadomo, że to było nieuniknione), ludzie przyjechali wykończeni.
          • Gość: asia Re: Itaka - hotel na Saharze IP: *.ip.netia.com.pl 13.04.11, 11:48
            Dwa lata temu byłam z Itaka w Tunezji i na wycieczce na Saharze, przewodnik p. Jacek, fantastyczny człowiek, Polak mieszkający od kilku lat w Tunezji, opowiadał tak ciekawie, że to była przyjemność Go słuchać, i czuliśmy się z Nim bardzo bezpiecznie. Co fo hotelu to nazwy nie pamiętam, ale byl to 4*, całkiem przyjemny, luksusów w nim nie było ale był czysty, jedzenie smaczne, klima działała, basen dwupoziomowy. Po wycieczce wraca się tak zmęczonym, że nie ma to wielkiego znaczenia co więcej się w tym hotelu znajduje. Nie ma porównania do do Sahelu, ale wycieczka z Itaka była bardzo udana i nie żałuję wyjazdu z nimi. Życzę udanego urlopu
            • irhana Re: Itaka - hotel na Saharze 14.04.11, 20:03
              Wszyscy jadący na Sahare powinni spać w nomadyjskich namiotach!! Co to za pustynne doznania w 4* hotelu :)))
              • janan2 Re: Itaka - hotel na Saharze 14.04.11, 20:08
                Jedz,jedzI Jeszcze w marcu.Sądząc po twojej minie rano,nie bardzo byłaś "zadowolniona".Widziałem! Dużo potrafię wyczytać z fotki.Ale teraz miło wwspominasz,a czym dalej w czas tym będzie cieplej.Aaaale mina byla.
                • irhana Re: Itaka - hotel na Saharze 14.04.11, 20:18
                  E tam gdyby nie brak śpiwora to byłoby super, zresztą w listopadzie też spałam na saharze tyle, ze w innym kraju i mimo zimna jakos dało sie wytrzymać dzięki temu, ze obóz był osłoniety od wiatru a my spaliśmy w śpiworach, wszystkim polecam taki obozik, gwiazdy na saharze nie mają sobie równych, mozna leżeć cała noc i się wpatrywać.
                  • janan2 Re: Itaka - hotel na Saharze 14.04.11, 20:30
                    He,he! Szczególnie jak zimno i nic innego nie ma do roboty poza gwiazdami(jakoś nie bardzo mnie nęcą,wolę to co powinno być w pobliżu,real) a tu qrna ziąb!Nie mnie,kiedyś przeżyłem.Dawno!Nawet wielbład mi,uciekł co niby miał leżeć bo inaczej nie trafię do aułu.A ja sie obudziłem jak psia kość z zamrażarki "wytyrkany" z pod namiotu śniac o pływaniu między udami.Ale to był całkiem inny region,ale doznania chyba takie same.
                    • irhana Re: Itaka - hotel na Saharze 15.04.11, 09:02
                      Ale wspomnienia jak widze miłe pozostały, a sny miałes jeszcze milsze:))
                      Ja i tak będe uparcie twierdziła, że pytania o standard hotelu na pustyni są dziwaczne, w ogóle jakoś mi te dwa słowa do siebie nie pasują, byleby można gdzieś się przespać i trochę umyć, reszta jest nieistotna dla mnie. No może jeszcze brak robaków w pokoju mile widziany :))
                    • kasia_p45 Re: Itaka - hotel na Saharze 20.04.11, 08:43
                      Oo widze, że teraz tu urzędujecie???
                      I co lepiej teraz do Tunezji czy lepiej na jakiś czas odpuścic sobie kraje arabskie??
                      Co do noclegu w namiocie... to fajnie...czemu nie?... byleby tylko cieplo bylo... bo ja tez nie lubie sie budzic zmarznieta skoro swit.. AA i jeszcze fajnie by było gdyby była jakas oaza co by sie wypluskac mozna bylo :)) (O wychodku nie wspomne ).. :D
    • Gość: autorka Re: Itaka - hotel na Saharze IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 23:25
      Niestety hotel, nawet na 1 noc na Saharze ma duże znaczenie. W zeszłym roku był to najsłabszy punt naszej 2dniowej wycieczki na Sahare. Wybaczcie, niestety nie pamietam nazwy i za nic w świecie sobie nie przypomnę, ale wycieczka kupiona w Sun&Fun, więc może ktos podsunie nazwę.

Woda w basenie nie czyszczona, wszędzie pływały jakieś paprochy i liście. Pokoje bardzo średnie, ale człowiek tak umęczony, że marzył żeby się tylko położyć. Łazienki... no cóż, woda raczej kapiąca z kranu niż bieżąca i... słona. Spróbuje umyć zęby i przepłukać usta słona wodą, smacznego ;)

Niestety po obiadokolacji i śniadaniu w tym hotelu złapała mnie taka zemsta, że myślałam, że się wykończę. Wyobraźcie sobie siebie samych, zamkniętych w autobusie bez ubikacji, a do postoju jeszcze 20 minut lub dłużej. Czujecie mój dramat? ;) Nigdy w życiu tak szybko nie biegłam do ubikacji.. ;)

Dlatego nie dajcie sobie wmówić, że standard hotelu na tej wycieczce nie ma znaczenia, bo to tylko 2 dni. Ma duże znaczenie :)
      • Gość: autorka Re: Itaka - hotel na Saharze IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 23:36
        Juz wiem co to za hotel:

www.holidaycheck.pl/hotel-Informacje+turystyczne_Hotel+Le+Saharien+Paradise-hid_176477.html
        niestety nie polecam :)
        • Gość: ewelina Re: Itaka - hotel na Saharze IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 23:41
          To nam się jednak udało, hotel był super.
          • Gość: ewelina Re: Itaka - hotel na Saharze IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 23:42
            Mam na myśli ten hotel

www.holidaycheck.pl/hotel-Informacje+turystyczne_Hotel+Sun+Palm-hid_92990.html
      • irhana Re: Itaka - hotel na Saharze 15.04.11, 09:08
        Gość portalu: autorka napisał(a):

... no cóż, woda raczej kapiąca z kranu niż bieżąca i... słona. Spróbuj
        > e umyć zęby i przepłukać usta słona wodą, smacznego ;)

Ja tam próbowałam, doswiadczenie miłe nie było, ale jakos przezyłam, kapiącą wodę z kranu, brak ciepłej wody i podobne atrakcje też przeżyłam na Saharze tyle, ze w innym kraju i powiem więcej ten tydzień spędzony na pustyni był najcudowniejszy z całych wakacji, mimo że standard był o wiele gorszy niż ten w Tunezji!!!
        • kasia_p45 Re: Itaka - hotel na Saharze 20.04.11, 08:51
          To chyba zalezy Irhano jakie kto ma podejscie do sprawy. Ty sobie cenisz to wszystko co w kolo ciebie, piękne krajobrazy, przygoda.. nowe doznania... wygodny nieistotne..
          A inni jednak patrza na to aby miec ta odrobine luksusu w postaci hotelu gdzies na pustyni..
          Niestety wszystkim nie dogodzisz :))..
          Zalezy co dla kogo jest wazne... Ot co :))
          A ja chyba jednak potrzebuje odrobiny luksusu... ale doznania i przygoda tez bardzo wazne.
          Tak, że wszystkiego po trochu :))

Pokretne to troche, co ?? Ale cóż taka jestem :))
          • Gość: Pytacz Re: Itaka - hotel na Saharze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.11, 17:51
            Witam wszystkich mniej i bardziej zainteresowanych. Właśnie wróciłem i musze przyznać, ze Itaka sie spisała - hotel na Saharze świetny! Bardzo elegancki i ekskluzywny. Super basen na zewnątrz - woda ciut zimna i basen z wodą termalną - woda przyjemnie ciepla. Pokoiki nie za duze ale bardzo przytulne, łazienka?> Prawie luksus! Jedyny "minus" to słona woda w kranie ale zęby można umyć butelkową. Polecam. Hotel nazywa sie Sahara Douz.
            Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka