nessuno 27.07.14, 18:01 Byłem tam tydzień czasu. Jeśli będą osoby zainteresowane opinią o tym kurorcie, chętnie podzielę się swoimi wrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magdam Re: Hotel Neptunia Beach Monastir IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.14, 21:45 Wybieramy się tam z mężem w sierpniu, bardzo proszę o opinie o tym hotelu o plaży, obsłudze hotelowej i czy daleko jest do miasta i czy na własną rękę można się wybrać. Nie mamy doświadczenie w podróżach do Tunezji, do tej pory skupialiśmy się na Europie. Będę wdzięczna za wszystkie rady i wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 28.07.14, 11:51 Witam uprzejmie. Byłem tam od 20 do 27 lipca. Sam hotel nie jest duży, nieco ponad sto pokoi. Teren hotelu ładny i zadbany. Sam budynek, mimo że lata świetności ma już za sobą był niedawno odnowiony. Chyba jednak dość pobieżnie, niemniej jest schludnie i czysto. W pokojach standardowo jest indywidualnie regulowana klimatyzacja, co przy obecnych temperaturach jest dużą zaletą. Jest oczywiście tv,ale bez pilota, bo ten bierzemy za kaucją. Ja nie korzystałem. Jest również niewielka lodówka. Panie sprzątające są miłe i sympatyczne i starają się. Za pozostawiony drobny pieniążek w bardzo fikuśny sposób potrafią ułożyć pidżamę, niby drobiazg, ale budzi uśmiech. Pościel czyściutka, ręczniki zmieniane codziennie. Na terenie hotelu jest niby wifi, jednak w pokojach działa problematycznie. Najlepiej działa w lobby oraz w okolicach basenu, są tam zamontowane dwie anteny. Aby się zalogować w sieci, proszę wpisać jako login "neptunia" a jako hasło "2014". Stołówka jest w formie szwedzkiego bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie. Można zjeść zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Kelnerzy na ogół mili i sympatyczni, choć ze złymi nawykami niestety.Najbardziej starają się w stosunku do Niemców I Rosjan. Podczas mojego pobytu zdarzyła się sytuacja, gdy siadamy sobie do obiadu przy stoliku nakrytym dla dwóch osób. Pierwszą reakcją kelnera było bezpardonowe zabranie ze stołu kufelków do piwa, bo te były akurat przygotowane dla Niemców. Moja zdecydowana reakcja spowodowała,że kelner zaprzestał tych dziwnych praktyk. Rezydentka, miła i pomocna dziewczyna. Tutaj bez zarzutu, choć nie należy się spodziewać cudów. Teren hotelu i basen. jest gdzie usiąść, leżaków przy basenie nie brakuje. ładna trawka, codziennie pieczołowicie podlewana i pielęgnowana. Tuż przy basenie niewielki barek, a w nim chłodne napoje oraz piwo lub prosta pizza. Zaraz obok jest wyjście na plażę, dość szeroką więc na ogół nie ma problemu ze znalezieniem miejsca. Piasek czysty, choć zdarzają się w nim różne paprochy oraz zielsko wyrzucane przez morze. Woda bajeczna i ciepła, ale należy uważać na meduzy. Moją małżonkę już pierwszego dnia taka jedna dość boleśnie poparzyła, ale w sumie to na bólu się kończy. W aptece lub w markecie można kupić maść o nazwie Medusol, ale nie wiem, jaka jest jej skuteczność. Można spacerować brzegiem morza, ale proszę uważać na wyrzucane na brzeg meduzy. małe stworzenie, przezroczyste o średnicy naszej dwuzłotówki dość łatwo przeoczyć i na nie nadepnąć. Podczas pobytu na plaży natraficie Państwo na handlarza papierosów oraz różnych gadżetów, niestety jest dość natrętny. Można również skorzystać z krótkiego, bo zaledwie kilkuminutowego lotu spadochronem. Cena 35 DT, ale moim zdaniem warto, jeśli lubi się takie atrakcje. Jest to jak najbardziej bezpieczne. Tubylcy są życzliwi, choć bywają hałaśliwi. Najbliższe miasta to Monastir oraz Sousse. Do medyny w Monastirze dojedziecie Państwo taksówką, zawsze przy hotelu jakaś stoi. Cena 10 DT, raczej niewygórowana. Mnie się bardziej podobało w Monastirze, choć po wejściu na ichni bazar szybko zawróciliśmy z uwagi na potężny smród. Będąc tam, polecam przejście się nad morze i tamtą plażę, otoczone fantastycznymi skałami. Pisać można jeszcze dużo. Hotel z jego obsługą jest bez zarzutu. W hotelowym barku jest przesympatyczny barman Sofien. Zaserwuje Państwu lokalną wódkę figową Boukhę, warto spróbować. Animacje. O ile te wieczorne są stałym elementem i do wytrzymania, to już te przy basenie są zwyczajnie męczące, głównie z powodu głośnej muzyki. Didżej Mido wychodzi z założenia,że im głośniej, tym lepiej. A to zwyczajnie potrafi zmęczyć. Ogólnie my wróciliśmy z Neptunii zadowoleni. Krótki tygodniowy pobyt nie pozwolił na więcej atrakcji, ale to może dlatego, że preferowałem jednak zwyczajne byczenie się i ładowanie baterii :) Życzę Państwu podobnych albo i lepszych wrażeń, a po powrocie proszę o podzielenie się swoją opinią. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 28.07.14, 12:10 Zapomniałem jeszcze o jednym. Po wylądowaniu na lotnisku w Monastirze będziecie Państwo musieli wypełnić tzw. Kartę policyjną. Służę ewentualnie wzorem takowej. Lecąc tam z Itaką nie dostaniecie Państwo tej karty w samolocie, bo takie rozdają tylko w samolotach linii tunezyjskich. A lepiej sobie zawczasu i na spokojnie wypełnić dla zaoszczędzenia sobie stresu na samym początku pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdam Re: Hotel Neptunia Beach Monastir IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.14, 18:54 Witam ! Bardzo dziękuję za opis i wszystkie cenne wskazówki, zdecydowanie mamy teraz sporo informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.666 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 29.07.14, 14:54 Witam ,czy płaciłes tzw klimatyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 29.07.14, 15:16 Dzień dobry. Nie, nie płaciłem. Jedyne koszty, jakie poniosłem to opłata w biurze podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.666 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 29.07.14, 15:29 Rozumiem że poleciłbyś ten hotel Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 03.08.14, 13:36 Tak, co zresztą wyraziłem w swojej opinii. Ta oferta sprostała moim wymaganiom, choć trudno być zadowolonym w stu procentach :) Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 03.08.14, 19:59 Właśnie się zastanawiam nad tym hotelem i po Twojej opinii, bardzo szczegółowej i dokładnej, za którą przy okazji dziękuję, chyba się namyślę. A czy możesz coś napisać w kwestii jak animacje dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 03.08.14, 21:12 Animacje dla dzieci były. Każdego dnia nad basenem w porze przedpołudniowej (rózne gry i zabawy) oraz od ok. 21 przez 20 minut taka krótka potańcówka dla szkrabów, którą prowadziła animatorka Gigi. W sumie ten sam repertuar, ale najważniejsze,że zawsze kilkoro dzieciaczków na parkiecie brylowało, ku uciesze rodziców :) Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 05.08.14, 13:33 Dzięki. Wylatujemy 17 sierpnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 05.08.14, 15:58 Życzę więc udanego i miłego pobytu, oraz samych fajnych wrażeń. Aha, muszę Cię uprzedzić o jednym. Lecąc do Monastiru polecicie B737, C-FYQO lub C-FYQN. Samoloty są spoko, piloci mistrzowie, ale nie wiem, na czym to polega,że zniżanie i podejście do lądowania w Monastirze rozpoczynają dość późno, co skutkuje tym,że z wysokości przelotowej ok. 11500 m schodzą bardzo szybko w dół. Ja, gdy leciałem, to na dystansie ok. 150 kilometrów samolot "zszedł" z 11852 metrów do 3000 metrów w kilka minut, co objawiło się bardzo nieprzyjemnymi doznaniami u mnie, mojej małżonki oraz innych pasażerów. Bardzo nieprzyjemny ból za uszami między innymi. A skąd to wiem? Otóż miałem włączonego GPS, więc widziałem dość precyzyjne parametry lotu, wysokość, prędkość oraz właśnie szybkość zniżania. W drodze powrotnej już tego nie było, zniżanie rozpoczęło się znacznie wcześniej. Tym niemniej mam nadzieję,że dacie radę :) A po powrocie opisz proszę swoje wrażenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 06.08.14, 12:07 Rejsy w obie strony obsługuje PLL LOT(?!). Dzięki za informacje. Mam nadzieję, że jakoś to przeżyję, tym bardziej, że nie lubię latać samolotem :( Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 06.08.14, 15:26 Tak, w rozkładzie figuruje jako LO 7539 oraz LO7540. Lot wyczarterował od kanadyjskich linii Canjet dwie takie maszyny. Załoga pokładowa jest LOT-owska, piloci to kanadyjczycy. Trzymam kciuki za w miarę bezbolesne doznania przy podchodzeniu do lądowania, ale też nie bierz sobie tak do serca moich uwag. Po prostu może akurat ja tak reaguję bo jestem stary ramol :) Odpowiedz Link Zgłoś
reniz Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 06.08.14, 15:51 Również byłam w tym hotelu w czerwcu :) Mogę go śmiało polecić, tym bardziej jeśli jest możliwość zakupu last minut... Jak na 3 gwiazdki i to w Tunezji hotel jest całkiem niezły. Neptunia ma wiele plusów, niestety są i minusy, jak dla mnie zbyt głośna muzyka-przyjechałam w końcu odpocząć a nie na dyskotekę od rana do późnych godzin nocnych ;) i morze, które zwyczajnie jest tam brzydkie-chyba najbrzydsze jakie do tej pory widziałam :( Natomiast jeżeli chodzi o sam lot lecieliśmy Enterem i nie do Monastiru lecz oddalonego o ok 1,5 h Enfidha (wylot z Krakowa). Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 06.08.14, 22:20 Brzydkie morze? Dlaczego? Reniz rozwiniesz temat? Najbrzydsze jakie ja dotąd widziałam to Morze Czarne w Bułgarii. Przy całkiem niezłym hotelu (kompleks Sol Nessebar), plaża była naprawdę fatalna. Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 06.08.14, 22:43 a Morze Czarne naprawdę jest czarne - no ciemnogranatowe! Odpowiedz Link Zgłoś
reniz Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 08.08.14, 14:33 Ja uwielbiam zadbaną plażę i błękitne, lazurowe morze... - chyba jak większość ;) Plaża na pierwszy rzut oka jest ok, natomiast jak się wejdzie okazuje się, że jest zaśmiecona, co prawda gdy pójdziemy spacerkiem wzdłuż wybrzeża okaże się, że inne odcinki są jeszcze gorsze, no ale cóż... jakoś średnio odpowiada mi leżenie obok petów po papierosach czy nakrętek po napojach... Morze tak jak wspomniałam jak dla mnie też brzydkie, dużo podróżuję i nie przypominam sobie tak brzydkiego... Zabrudzone, co jakiś czas pływające śmieci, dodatkowo glony i meduzy (trzeba uważać bo jest ich tam sporo!). Zaliczam się do osób, które uwielbiają kąpiele w morzu, pierwszy raz w życiu odrzucało mnie na jego widok :] Oczywiście co człowiek to opinia ;) Poznałam rodzinkę, która była nim zachwycona... nie zapytałam czy to ich pierwszy kontakt z morzem? Może to wina pory roku i akurat tak trafiliśmy? Nie mam pojęcia... Niemniej jednak wracając do hotelu, bardzo mile zaskoczyła mnie kuchnia. Uważam, że jak na 3* jedzenie było rewelacyjne (natomiast na własne uszy słyszałam, jak pewna Pani cały czas marudziła na beznadziejne posiłki... ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 08.08.14, 18:07 Ja też trochę podróżuję. Nie byłam nigdy co prawda nad Śródziemnym, ale ono generalnie nie ma dobrych opinii jak poczytasz. Więc to może nie być kwestia hotelu czy nawet Tunezji jako takiej, a właśnie samego morza. No ale pojadę zobaczę i sama się przekonam. Ja generalnie kocham arabskie klimaty. Z Turcji wyjechałam trochę rozczarowana właśnie brakiem tej arabskości na którą się nastawiłam. Wiem, że w Tunezji to znajdę! Jak lubisz ładne morze to jak już pisałam nie polecam Czarnego :) Czerwone to jest to! Adriatyk! Albo Jońskie czy Egejskie....eh rozmarzyłam się :) :) :) -- Odpowiedz Link Zgłoś
reniz Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 08.08.14, 18:30 Również jestem zakochana czerwonym, jońskim... :D Masz rację, Śródziemne piękne nie jest, ale tutaj wyjątkowo mi nie odpowiadało. Co do "arabskości" to na pewno można powiedzieć, że niestety mają taki sam stosunek do śmieci (byłaś w Egipcie więc wiesz co mam na myśli ;) ) Natomiast bardzo pozytywnie zaskoczyli mnie sami ludzie. Wg. mnie są o wiele bardziej przyjemni i przyjaźni niż Egipcjanie! Każdy się uśmiecha, jest pomocny i chętny do rozmowy. Oczywiście na straganach nagabują turystów, ale nie tak nachalnie jak w innych muzułmańskich krajach. Polecam podróż do pobliskiego Monastiru na własną rękę (koszt autobusu 0,66 dinara, czyli około 1,20zł, przystanek koło hotelu) Jak również warto i do Sousse- szkoda kupować tą samą ofertę u rezydenta za 35 dinarów... ;) Życzę udanego wypoczynku i pięknej pogody :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 09.08.14, 11:58 No właśnie taki mamy plan żeby pojechać do Monastiru i Sousse we własnym zakresie a nie z rezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 09.08.14, 12:15 Będąc w Monastirze wybierzcie się na tamtejszą plażę vis a vis hotelu Ribat, na prawo od mariny. Taką wodę nie wszędzie się widuje i myślę,że Morze Śródziemne, nawet w tamtej części może się podobać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 09.08.14, 14:10 Dziękuję. Początkowo miałam obiekcje co do Tunezji i tego hotelu ale teraz już się nie mogę doczekać 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 10.08.14, 10:10 nessuno podeślesz wzór tej karty policyjnej anxiunamun@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 10.08.14, 12:32 Mówisz i masz :) Poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
stary171 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 09.10.14, 12:18 nessuno ja tez bym prosil radek00700@onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś
dastin20 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 22.05.15, 12:55 Witam nessuno.Orientujesz się moze czy owa karte wypelnia się na kazdym lotnisku ? Chcialbym wiedziec poniewaz nie londuje w Monastirze tylko w Enfhidia.Jesli taka karta obowiazuje a kazdym lotnisku to jakbys byl uprzejmy podeslac mi mailem z gory dzieki a moj adres to michal-dostatek@wp.pl a jeszcze takie pytanko to jest ta karta za którą się placi 30 dinarow za osobę tak? Odpowiedz Link Zgłoś
ktmlc400 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 17.08.14, 00:21 Witamy własnie wybieramy sie do danego hotelu neptunia 21.08 z chęcia skorzystalibyśmy z wszelkich rad jak również z wzoru karty policyjnej o której była mowa gdyz nic o niej nie słyszeliśmy pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
ktmlc400 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 17.08.14, 00:27 to mój email wojciechszpakowski@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
masz2000 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 23.08.14, 07:59 Witam wszystkich. Wybieram się we wrześniu do tego hotelu. Chyba wszystko z grubsza już zostało opisane. Niestety nie udało mi się wykupić pokoju z widokiem na morze, więc mam prośbę do bywalców tego miejsca. Z racji iż interesuje mnie pokój tzw. "cichy" gdzie nie będzie zbyt słyszalna muzyka z basenu, o które pokoje warto zawalczyć, aby nie wpaść z deszczu pod rynnę. Rozumiem, że podczas meldunku warto dać wkładkę w paszport, jednak jak dużą? Ostatnie pytanie to o telewizor i pilot. Chcę zabrać swój jednak nie znam marki telewizora. Może ktoś pamięta lub uwiecznił to na zdjęciu. Pozdrawiam wszystkich. Najważniejsze - prośba o wzór karty policyjnej do nessuno. Mój e-mail: masz2000@o2.pl z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 23.08.14, 11:56 Dzień dobry. Wybierając pokój , staraj się o nieparzyste numery pokoi. Budynek hotelu jest położony skośnie względem morza,przy odrobinie szczęścia jeśli trafisz na końcu tego dłuższego skrzydła i numer nieparzysty,na końcu tegoż skrzydła będziesz mieć widok na morze i znacznie ciszej, niż w pokojach wychodzących na basen. Nie unikniesz chyba włożenia "wkładki " w paszport. Wysokość według własnego uznania, ale są przyzwyczajeni do nominału 10. Telewizorem nie zawracaj sobie głowy, szkoda czasu na tą kiepską ofertę kanałów.Ten, który jest w pokoju uruchomisz i bez pilota, jedynie zmiana kanałów lub poziomu głośności musi odbywać się ręcznie. Na ogół są to Samsungi, dość starawe modele i z ruskim menu. Przygotuj się również na to,że jeśli kelnerom nie dasz w łapę, będziesz klientem gorszej kategorii. Najbardziej skaczą koło Niemców, Rosjan i Francuzów. Wzór karty zaraz wyślę Ci na @, jeśli jeszcze będziesz miał jakieś pytania, śmiało pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 23.08.14, 12:02 Wzór karty już Ci wysłałem. Nie wiem, jakimi liniami będziesz leciał. Jeśli będzie to linia tunezyjska, taką kartę będziesz mógł spokojnie wypełnić podczas lotu. Ja leciałem Canjet-em i na pokładzie, co oczywiste takich kart nie było, dopiero na lotnisku w Monastirze. Odpowiedz Link Zgłoś
masz2000 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 23.08.14, 12:55 Bardzo dziękuję za pomoc. Temat telewizor- zastanawiałem się czy ew. można podpiąć pendriva i np. obejrzeć zdjęcia lub film. Nie wiem oczywiście czy miał gniazdo USB. Lecę z Katowic do Monastyru wiec prawdopodobnie kanjetem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 23.08.14, 13:36 Te Samsungi mają USB, więc śmiało pendriva można brać. Życzę więc fajnych wrażeń, fajnej pogody i zadowolenia :) A jak wrócisz, to skrobnij tutaj parę słów od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
desirre13 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 25.08.14, 20:13 Masz2000 w jakim terminie sie wybierasz? My lecimy z Katowic 04.09, czy moge prosic tez o kopie tej karty na email ewkubica@gmail.com? Odpowiedz Link Zgłoś
nytox Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 26.08.14, 01:56 Witam, my lecimy 04.09 ale z łodzi, miloby bylo dostac na maila ta karte policyjna (blgr@wp.pl) bedziemy wdzieczni xD Z tego co zrozumialem to warto dac 10euro w paszport przy rejestracji w hotelu, a kelnera ile? Mam nadzieje ze jeszcze animacje i bar przy basenie bedzie dzialac xD Czy ktos ma jeszcze jakies dobre rady? I moze ktos leci w tym terminie z lodzi lub innych miast i chcialby sie skumac xD Odpowiedz Link Zgłoś
masz2000 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 28.08.14, 18:27 Cześć ponownie. Czy są tam komary? Wiem że mieszkańcy innego hotelu w tym rejonie narzekali na owady. Odpowiedz Link Zgłoś
hajduszoboszlo123 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 28.08.14, 22:12 Masz2000 w jakim przedziale wiekowym jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 02.09.14, 17:36 Byliśmy 17-31.08. To były jedne z naszych fajniejszych rodzinnych wakacji. Bez luksusów, ale czysto, sympatycznie i miło. Poznaliśmy mnóstwo fantastycznych ludzi: Polaków, Francuzów, Libijczyków i Tunezyjczyków! Wycieczka na Saharęablosutnie obowiązkowa. Polecam również wycieczkeTunis-Katragina-sisi Bou Said. Pozostałe: Monastir, Sousse, Port El Kantoui można spokojnie zwiedzić samemu. Transport autiobusem to groszowa sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
hajduszoboszlo123 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 28.08.14, 18:02 Witam, lecisz z dziewczyna, żona czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
masz2000 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 29.08.14, 06:24 do nessuno - może pytanie z gatunku głupich - czy są tam komary? Wiem że mieszkańcy innego hotelu w tym rejonie narzekali na te owady pisząc na innym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
hajduszoboszlo123 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 29.08.14, 16:51 Masz2000, mogłbyś mi odpowiedzieć na pytanie? byłabym bardzo wdzieczna:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
masz2000 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 30.08.14, 16:03 Jeżeli to takie ważne to odpowiadam - z żoną, 40-50 Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 29.08.14, 17:03 Ja nie zauważyłem, poza jedną zbłąkaną sztuką w łazience. Generalnie w tym klimacie to one nie mają chęci atakować. Muchy owszem ,potrafią być upierdliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
nytox Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 30.08.14, 01:43 my jedziemy we dwójkę, czyli ja z narzeczoną, wiek 25-30 lat bez dzieci xD jestesmy nastawieni głównie na wypoczynek Odpowiedz Link Zgłoś
hajduszoboszlo123 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 01.09.14, 16:49 ok nytox, a skąd jestescie? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 02.09.14, 17:45 Byliśmy 17-31.08. To były jedne z naszych fajniejszych rodzinnych wakacji. Bez luksusów, ale czysto, sympatycznie i miło. Poznaliśmy mnóstwo fantastycznych ludzi: Polaków, Francuzów, Libijczyków i Tunezyjczyków! Wycieczka na Saharę absolutnie obowiązkowa! Polecam również wycieczkę Tunis-Kartagina-Sidi Bou Said. Pozostałe: Monastir, Sousse, Port El Kantoui można spokojnie zwiedzić samemu. Transport autobusem to groszowa sprawa! Hotel naprawdę w porządku. W okolicy co prawda nic nie ma, ale plusem jest to, że blisko do lotniska i jest to dobra baza wypadowa na zwiedzanie. Nie będę powtarzać tego co pisali wszyscy - o meduzach, animatorach, pokojach, kelnerach, barmanach itp. więc dodam, że na plazy dostępne sporty wodne - polecam rundkę 4-osobową sofą po falach, superowa zabawa (10 DT/osoba). Loty spadochronem absolutna rewelacja (30 DT/os, 50DT/ 2 osoby). Ogólnie w Tunezji jest dość tanio i można trochę poszaleć na zakupach. Najtańsze zakupy zrobicie w Kairuanie (w drodze powrotnej z Sahary, sklep obok Wielkiego Meczetu). Odpowiedz Link Zgłoś
anxiunamun Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 02.09.14, 17:47 aha - Kartami policyjnymi w ogóle się nie przejmujcie, nikt tego nie czyta. Jedna parka, która przyjechała z nami wpisała tam po kolei słowa Ojcze nasz i nikt o nic nie pytał :D Odpowiedz Link Zgłoś
desirre13 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 02.09.14, 19:04 My jedziemy z chłopakiem, wiek 25-30, jedziemy te odpoczac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ida-123 Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 08.03.15, 10:49 Witam ! Mam pytania do nessuno mam nadzieję że jescze tu zaglądasz, a mianowicei w jaiej walucie i wysokości dawać napiwki z jaką częstotliwością. A jeżeli chodzi o alkohol w barze to jaki zamawiać i czy mają jakieś fajne drinki. Czy na bazarach płacić euro czy lepiej w ichniejszej walucie? Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Hotel Neptunia Beach Monastir 02.05.15, 14:26 Co do napiwków, jest to indywidualna sprawa. Twój gust, hojność oraz zasobność portfela. Umiar jednak wskazany, tubylcy dość szybko się przyzwyczają. Ja nie przesadzałem, ale też sknerą nie byłem. kelnerowi raz na początek, pani sprzątającej pokój również. Natomiast co do zakupów na bazarach, można płacić dinarami lub euro, rzecz gustu orza przelicznika, który jednak jest w miarę stały. Odpowiedz Link Zgłoś