Dodaj do ulubionych

TUNEZJA- złe wrażenia

15.07.05, 11:17
Byłam w Tunezji w czerwcu. To moja pierwsza wycieczka za granicę. Nie polecam.
Oczywiście kazdy lubi coś innego, ale mi Tunezja nie odpowiada
przedewszystkim dlatego, ze to BARDZO brudny kraj. Jesli ktos jedzie do
hotelu, ktory nie posiada własnej plaży tylko publiczna lub trzeba przejsc do
niej przez ulucę to odradzam. Rozmawiałam z osobami, ktore miały właśnie
takie udogodnienia i klęły na czym swiat stoi. Tunezyjczycy to specyficzni
ludzie, przedewszystkim to brudasy, wszedzie jest brudno i nieprzyjemnie
Wyjście poza hotel to niezbyt miłe wrażenia estetyczne. Są nastawieni
wiecznie na pieniadze co staje sie po 3 dniach męczące. Przy targowiskach
wciągaja do środka namawiają, a powiedzenie nie dziękuję w ogole nie trafia
do nich. Najczystrze misteczko to Monastir - zadbane i godne obejrzenia.
Najgorsze wrazenie było po zwiedzaniu Suse- syf, kiła i mogiła brakuje tylko
zdechłych szczurów na ulicach (byli tacy co i takie rewelacje widzieli) Teraz
wiem, ze nie warto jechać na wajacje do krajów arabskich (podobno w Egipcie
jest lepiej). ogólne wrazenie po pobycie w Tunezji pozostało nie najlepsze.
Gdyby nie dobry hotel to powrót do Polski byłby szybki i to bardzo.
Najfajniejsza, rzecza jaka była podczas naszego pobytu to wycieczka na Saharę
(2dniowa) oraz jeepy- to gorąco polecam, wycieczka dosyć droga, ale warto
zoaczyć. To się udało całkowicie.
Oczywiście sa osoby, ktorym sie te wszytkie moje minusy podobały, zalezy od
tego czego ktoś szuka. Ja osobiście wolę piękne widoki i czyste ulice- aby
oderwać sie od rzeczywistości i wypocząć - w Tunezji się umeczyłam i czułam
się jak niemile widziany turysta. Mimo tego, ze Tunezja żyje z turystyki to
jednak sa chyba tym trochę zmęczeni i traktuja nas trochę jak natrętów. Ale
coś za coś zostawiamy tam nie male kwoty. to była moja pierwsza wycieczka do
Tunezji i na pewno ostatnia. Przywieźliśmy miłe chwile (bo takie oczywiście
były), kope zdjęć i....dywan do sypialni :)
Obserwuj wątek
    • donata72 Re: TUNEZJA- złe wrażenia 15.07.05, 12:41
      ja tez wrocilam z tunezji w czerwcu bylam juz w wielu pieknych miejscach na
      swiecie balam sie co zobacze tam i powiem ze my niejestesmy wymagajacymi ludzmi
      i niebylo tak zle a co do egiptu to ja slyszalam ze tam jest jeszcze gorzej
      policja na kazdym kroku syf za hotelami trzeba miec hotel 5*zeby jakos
      egzystowac ale kazdy lubi co innego moj maz bardzo niechcial leciec do tunezji
      a teraz mowi ze jeszcze moze tam wrocic
      • inga.l Re: TUNEZJA- złe wrażenia 18.07.05, 09:34
        Dla mnie wycieczkado Egiptu - rejs po Nilu - to na pewno podroz zycia!!
        Wkurzaja mnie wpisy o "arabskich brudasach" i Egipcie jako policyjnym kraju,
        gdzie turysta czuje sie jak szpiegowany wrog panstwowy. Wszyscy narzekaja na
        konwoje - a pamietacie jakie problemy mial polski autobus, ktory zepsul sie na
        srodku pustyni POZA KONWOJEM? Kiedt Wegrom zepsul sie autobus, rozparcelowano
        ich w pozostalych busach z konwoju. No problem! A co do policji - zastanowcie
        sie przez chwile nad tym, co piszecie! Egipt ma jeden z najnizszych wskaznikow
        tzw. pospolitych przestepstw - napadow, gwaltow, widzac na kazdym rogu faceta w
        mundurze czulam sie (nawet jako atrakcyjna blondynka ;) baaardzo bezpiecznie.
        Policjanci sa bardzo uprzejmi, zawsze wskaza droge na parking, pomoga dotrzec
        do statku, ktory w miedzyczasie sie przemiescil.
        bardzo bawia mnie tez narzekania turystow na brud, smrod i ubostwo... Biorac
        pod uwage stopien czystosci polskich ulic, takie epitety brzmia lagodnie mowiac
        niestosownie. A tym, ktorzy - jak donata72 znaja Egipt wylacznie z
        opowiesci "swiatowcow" z pretensjami moge powiedziec tylko, ze w porownaniu z
        centrum Rzymu czy Aten, Kair jest naprawde czystym miastem.

Ale coz, sa tacy, ktorzy z Wenecji zapamietuja tylko smrod kanalow, w Grecji
        narzekaja, że te wszystkie swiatynie to jakies ruiny, na Krymie - ze wszystko
        napisane "krzaczkami", a tak w ogole niech tych wszystkich brudnych Arabow nie
        wpuszczaja do naszego hotelu!!!
        wstyd mi za was....
        • asiek75 Re: TUNEZJA- złe wrażenia 25.07.05, 23:22
          zgadzam sie w zupelnosci z inga i podzielam Twoje zdanie!Wrocilam z Tunezji, a
          przed wyjazdem slyszalam jakie to brudasy itd. Lubie czystosc i porzadek, ale
          LUDZIE chyba za bardzo jestesmy przewrazliwieni na tym punkcie i doszukujemy
          sie byle czego.Czego oczekujecie? Czerwonych dywanow na ulicach i podziekowania
          ze tak przyjechalismy,eh.Z tymi szczurami to juz przesada,bo nikt z moich
          znajomych(a dziesiatki ludzi tam jada)nigdy sie z tym nie spotkal wiec
          spasujcie z takimi klamstwami.Jesli decyzja padla na wyjazd do Tunezji to
          najpierw poczytajcie i zastanowcie sie co chcecie zobaczyc i po co tam
          jedziecie a pozostale rzeczy bierzcie z przymrozeniem oka,bo narzekajac napewno
          nie wypoczniecie.Proponuje np.przejechac sie kilka km ich drogami a usmiech
          bedzie na waszej buzce bo u nas tego dlugooooo nie zobaczycie. Mozna postawic
          kawe na masce i badzcie pewni ze sie nie wyleje - takie to doskonale!Sa plusy i
          minusy jak w Polsce ale nie mozna byc ciagle zgorzknialym narodem!Pozdrawiam
        • foka.korzonek Re: TUNEZJA- złe wrażenia 19.09.05, 16:01
          100% racji dla Ingi I ujęłabym to w identyczny sposób. Zawsze prowadzę podobne
          dyskusję z moimi "znajomymi", a czy zauważyłaś, że ci, którzy wyrażają takie
          opinie "w d... byli i g... widzieli?"
    • chrupka1 Re: TUNEZJA- złe wrażenia 15.07.05, 13:35
      mnie najbardzie zniesmaczyli sami Tunezyjczycy..pomijam fakt higieny
      osobistej..ale są natrętni, nachalni i kręty jakich jeszcze nie spotkałam a
      podróżuję dużo- na każdym kroku trzeba uważać bo oszukuja ,"biorą sobie"
      napiwki, nie wydają reszty, próbują np. pobrać opłatę za darmowy parasol na
      plaży itp...umęczyli mnie , bo nawet na bezcłówce próbował mnie w kasie oszukać
      na 20 Euro!!!
      • twitti Re: TUNEZJA- złe wrażenia 15.07.05, 20:13
        Potwierdzam!moja pierwsza wycieczka zagraniczna rowniez miala miejsce w Tunezji
        i tez na maxa sie zmeczylam!Pierszy raz dostrzeglam walory Polski:) Teraz marze
        aby wlasnie tu spedzic nastepne wakacje:)
        Tak jak wiekszosc z turystow najbardziej wkurzali mnie Tunezyjczycy, ktorzy byli
        "mili" tylko jak widzieli pieniadze... A tak na prawde nas nie szanowali i
        traktowali z gory...Jakby sami byli lepsi.Do tego nie wspomne ilu ludzi nas
        zrobilo "w konia"! I to nie dlatego ze jestesmy naiwni,poprostu ciezko jest sie
        nie nabrac, nawet jak sie juz na wszystko uwaza!Np. ceny w karcie menu nie musza
        odpowiadac cenie posilku...i wiele innych takich sytuacji mielismy!
        Jedyna mila osoba, ktora spotkalismy byl kelner w restauracji Les Remparts w
        Monastirze. By mily tak po prostu, i po kazdym posilku dostawalismy herbatke
        gratis:)A jak zalalam mu cola krzeslo, to nawet sie nie zdenerwowal, tylko
        martwil sie czy mi sie nic nie stalo!
        Pozdrawiam
        • kingawu Re: TUNEZJA- złe wrażenia 15.07.05, 21:25
          Faktycznie Tunezja jest brudna, ale nie spotyka sie tego w obrebie strefy
          hotelowej. Poza tym faktycznie Tunezyjczycy sa upierdliwi jak diabli,
          szczegolnie faceci sa nachali i nic nie daje to ze idziesz z własnym mezem
          trzymajac sie za reke! Po tygodniu ma sie tego serdecznie dosc, sama na plaze
          bym sie nie wybrała, ba wolalam siedziec pod parasolem udajac ze spie niz
          spacerowac po plazy:) Ale poza tym Tunezja jest piekna (na 2 tygodnie) Brakuje
          tam naszej pieknej zieleni, chłodnego wiaterku i żarcia!!!!! Tunezja godna
          polecenia na tydzien:)
    • zuz13 złe, złe, złe !!!!!! 16.07.05, 09:53
      potwierdzam!! wróciłam w pt rano z EDEN CLUB koło między monastirem a sousse,
      beznadziejny hotel a karaluchy wielkie w pokojach, okradli nas z tel i polskich
      pieniedzy, podbierane były nam ichnie pieniązki, nie mili, olewczy, tylko jak
      jasa machałes to super uśmiech:(all inclusive w tych hotelu to porażka!! menager
      hotelu pełen burak, ech było milo nad basenem i tylko tam, odradzam EDEN CLUB
      • hasza2 Re: złe, złe, złe !!!!!! 18.07.05, 11:16
        A ja wróciłam zadowolona i nie była to moja pierwsza podróż zagraniczna.
        Byłam w Hammamet Yasmine i wszędzie było bardzo czysto o hotelu to nie wspomnę.
        Nikt nie był bardzo napastliwy wręcz przeciwnie, ale to może dlatego że byłam z
        dziećmi.Jak byłam na wczasach w małej greckiej mieścinie , to tam dopiero był
        syf.
        • antidotumm Re: złe, złe, złe !!!!!! 20.09.05, 12:53
          Potwierdzam: Yasmine jest czyste.
          A Tunezyjczycy bardzo sympatyczni!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka