Gość: hanwar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 21:03 proszę o informacje.dzieki z góry Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: filut (bez loginu) Re: hotel Thapsus Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 00:16 A co Google czy gazetowa wyszukiwarka sie popsuły????????????? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22878&w=16730414 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanwar Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 21:09 dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agito Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.dwtele.pl 09.08.06, 22:03 polecam stronę tego typu jak nasze forum ale na niemieckich stronach, z poczytaniem mozesz mieć różnie bo nie wiem jak z językiem, ale choć dla samych zdjęć warto :) Mieliśmy zamiar wziąć ten hotel ale brakło nam miejsc i wykupiliśmy inny w mahdi.Pozdrawiam www.holidaycheck.de/hotel-Reiseinformationen_Hotel+Thapsus-hid_29384.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.aster.pl 09.08.06, 22:22 To jest ostatni hotel w linii hotelii w Mahdii (najdalej). Ma podobno opcję all i 3 gwiazki. na zewnątrz wyglada średnio, ale nie jest taki tragiczny. jest położony niedaleko Mahdia palace i Vinchi. Idac tam na spacer i oglądając recepcję zastanawialiśmy się czmu ludzie kupili własnie ten hotel za większe pieniądze niż Mahdia Palace. Moze tylko ze względu na all. Widziałam, ze w trakcie kolacji w tym hotelu był pieczony baran, a u nas nie było ani razu. Natomiast leżaki przy basenie i na plaży średniej jakości, basen taki prosty, recepcja kicha. Nie wiem jak wyglądają pokoje. plaza ładna jak wszedzie w Mahdii i czysta. jednak jeśli zastanawiasz się nad tym rejonem Tunezji, to wybierz Mahdia palace, bo jest o niebo lepszy, zreszta potem sam zobaczysz. Picie kupicie sobie w sklepiku obok, z wnoszeniem nie ma problemu, a jedzenie jest niedrogie (0biady), od 4, 5 frytki do 25 za krewetki z frytkami, mięso około 15, ryby podobnie, pizza 8-9. Na zewnątrz jest fajna knajpka i tam jest taniej. Zresztą po tygodniu masz tak dośc jedzenia, ze już nawet nie schodzisz na śniadanie lub nie kupujesz obiadów. Piwo kosztuje 3 dinary, ale można je również kupić w Mahdii. Jesli bierzesz ten hotel tylko ze względu na all, to nie doradzę Ci, bo nie wiem jak tam wyglądała sytuacja jeśli chodzi o jedzenie. Jednak różnica w wyglądzie obu hoteli jest ogromna. Podobno w Thapsus na dyskotece jest sporo ludzi, u nas nie było tłumów, bo zaczynała się o 23 i ludzie zwyczajnie padali po słońcu jak muchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.hypair.net 14.10.06, 17:51 Byliśmy tydzień w Thapsusie. Hotel ma 3*+ - to oficjalna kategoria także w eximie-na zewnątrz własnie że ładnie wyglada, wewnątrz z resztą też. Fakt jest na koncu świata...właściwie na jego początku- to pierwszy hotel w linii Mahdii. Prawda- Polaków ładują do piwnicy-trzeba być stanowczym, ale 10$ przemawia im do rozsądku w ciągu sekundy i nie trzeba tracić na stanowczosc czasu. Z piwnicy- nie wiem jak te pokoje wygladaja nawet tam nie dotarlismy- dostalismy pokoj z widokiem na morze... Nie dziwię sie, ze nas tam tak traktują-dać Polakom All inclusive i jest MASAKRA!!! wszedzie głośni, wciaż pijani-koniec swiata.My wzieliśmy HB-na tydzien to dobre rozwiazanie jesli nie jestes z gatunku "uwielbiajacych wystawanie po procenty w barze", jedzenie też starcza- zależy komu co pasuje, my jak bylismy głodni jedlismy w knajpie nad basenem- lepsze jedzenie niż na kolacji-co nie znaczy ZŁE- i niedrogie!! Alkohol nie jest drogi, picie też nie, a wybiera sie co chce. A kupując w markecie nieopodal to w ogóle taniej niż u nas w kraju.Ten hotel polecam ale góra na tydzień-chyba, ze potrafisz 2 tygodnie na plazy leżec- bo nie ma co robić. Tzn jest: sa fajne animacje, dyskoteka nawet mini zoo z wielbłądem i pociesznym, wciaż uciekającym osiołkiem,ale jak są przerwy w animacjach to ile na plaży można w koncu leżeć...? Do mediny (centrum) zółtą taxi jedzie sie za 3 dinary-i ani wiecej, cena po 22 wzrasta do 4,5 choc nie musi.Nie ma tam za wiele do roboty-kilka sklepów na krzyż, pare ichniejszych kawiarni-jedną polecam-CAFE MEDINA-stoliki na dworze pod drzewami-pyszne cappucino serwują. Plaża czysta choć Polacy z All lubią zostawiać po sobie pamiątki-za daleko im do smietnika /mówie o plastikowych kubkach wktórych picie dostają tylko ci z ALL/ Basen faktycznie czysty. Leżaki na plaży i basenie były za darmo dla WSZYSTKICH i tych z ALL i z HB...Jak Wam sie plaża znudzi polecam wyjazd do Sousse ichniejszym metrem. Ta podmiejska kolejka jedzie tam jakies 1,5 h a pierwsza klasa kosztuje 3.5 dinara. Medina jest tam mega zatłoczona, a uliczkami płyna mini strumyki, nie nikam z czego:/Do zobaczenia meczet i wieża- wyglada to jak kawałek starego miasta w trochę nowszym. Ale ogólnie fajna wycieczka za żadne pieniadze. Zakupy mozna spore zrobić, czy taniej? chyba nie. Jeśli chodzi o pomoc rezydenta-w Mahdi ogólnie nie liczcie na to-jest Ewa-głupia jak but- jedyne co jej dobrze wychodzi to kitów wciskanie-w tym jest naprawde dobra. Z wycieczek nie korzystaliśmy-za drogie, w miescie nie bylo żadnego lokalnego biura zeby z niego skorzystać i wykorzystują to rezydenci. Wiec nie pojechalismy nigdzie...mamy powód żeby wrócić:P Obsługa bardzo miła-pod warunkiem, że sie jest miłym i dla nich-to tylko ludzie a nie małpy które maja wokół nas skakać, sprzątane było codziennie, nie zawsze może zmiatali czy wycierali kurze ale reczniki były codziennie swieże, a sedes odkażony Dużo czasu im to tylko zajmowało. Jak ktoś był tydzien i narzekał na brud-to miał pecha-sprzątacze sie co tydzień zmieniają-trafił na kiepskiego albo napiwka nie zostawił. My mieliśmy na błysk... Uwaga ogólnie do Tunezji-to brudny kraj-nieważne w jakim się jest hotelu i jeżli ktoś rozważa wyjazd do jakiegokolwiek kraju arabskiego to Egipt polecam najbardziej. Byłam jeszcze w Turcji też fajnie ale z Egiptu mam najlepsze wspomnienia...PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyxx Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 14:35 Nasz pierwszy "poważny" wyjazd był bez "ALL"...po dwóch tygodniach pobytu (Turcja) okazało się, że na napoje do kolacji (przy HB takie napoje jak soki i piwo są dodatkowo płatne)i piwko przy basenie i na plaży wydaliśmy prawie tyle, ile kosztowała dopłata za ALL...Od kilku lat jeździmy tylko all inclusive. Tym razem właśnie do Thapsusa (09.09) - ma dobre opinie, a to jest ważne. Wygląd recepcji nie ma tu żadnego znaczenia. Znam sytuacje gdzie w pięknych hotelach z cudownymi holami i recepcjami ludzie dostawali pokoje z widokiem na budowę (Seagull - Hurghada, rok 2003). Pozdrawiam i życzę udanych wyborów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.magma-net.pl 13.08.06, 13:02 Po prostu się starzejemy.:) Inna sprawa, że jak 200 ml szklanka piwa w hotelu kosztuje w przeliczeniu na polskie 7 zł, to łatwo wyliczyć, że HB na dwa tygodnie się po prostu nie opłaca. Nie mówiąc już o tym, że w All zamiast 2 posiłków są 3 itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: 81.219.231.* 25.09.06, 10:33 Wróciliśmy z Thapsusa. (byliśmy we czwórkę na All od 9-23.09). Hotel rzeczywiście świetnie usytuowany, tuż przy czystej plaży. Przy wersji all leżaki na plaży oraz przy basenie są bezpłatne (dodatkowo przy basenie można sobie wziąć wygodny materac, też za free). Na plaży leżaki plastikowe, przy basenie dodatkowo drewniane cudactwa, na których bez materaca nie da się leżeć, bo wystają z nich gwoździe.. :) Za to basen czysty i nie czuć go chlorem. Jedzenie bez zarzutu, urozmaicone, każdy znajdzie coś dla siebie. Na stołówce obowiązuje rezerwacja stolików - od początku do końca wyjazdu jada się w tym samym miejscu. Jednak nie wszyscy byli to w stanie pojąć (np. nasz stolik podsiadali Polacy, którzy przyjechali bodajże 14.09 na tydzień w dużej grupie z Poznania. Zostawiali taki syf, jakby całe życie jedli w chlewie i pierwszy raz widzieli na oczy normalne stoły... życie...) A barmanom tłumaczyli "dużymi literami" że chcą "wódkę w kieliszku i coś do popicia". Jak widać, nie wszyscy znają choćby podstawowe słowa w językach obcych. Unikajcie pokoi na parterze (numery 4.. i 14.. ) - stare, rozwalające się łóżka i niezbyt świeże łazienki. Hotel chętnie przydziela te pokoje Polakom, Rosjanom i Czechom. Niemcy dostają lepsze lokalizacje. Za to na piętrach ładnie i czyściutko. Klimatyzacja centralnie sterowana, działa wieczorem i w nocy. Mnie w nocy było zimno i do przykrycia musiałam używać nie tylko prześcieradła, ale też koca. W hotelu zdarzają się drobne kradzieże ciuchów czy biżuterii. Prawdopodobnie w szafkach grzebią sprzątaczki, które też mają klucz. Odpowiedź rezydenta jest taka, że nie ma śladów włamania, to nie ma sprawy... Do samego sprzątania można mieć zastrzeżenia, wystarczy zajrzeć pod łóżka, gdzię kłębi się brud. All inclusive działa od 9 do 24, więc o godz. dłużej, niż podaje Exim. To na plus. Barmani nie robią łaski, że naleją colę czy drinka, co się zdarzało dwa lata wcześniej w hotelu Garden Park na Djerbie. Drinki i wódka są podawane w szkle, cola i fanta w plastikowych kubeczkach. Piwo w kufelkach 0,3. Za to nie ma rowerów wodnych i nauki windsurfingu, które były w ofercie biura podróży. Hammam, czyli łaźnia turecka (też w ramach all) to również lekkie nieporozumienie - w łaźni po prostu czuć późnym Gierkiem. Co do wycieczek - byliśmy na jednodniowej w Tunisie i Kartaginie. Koszt: 105 dolarów za 2 osoby. Plusem jest fantastyczny przewodnik: Tunezyjczyk, świetnie mówiący po polsku. Opowiedział nam podczas podróży sporo nie tylko o Tunisie i Kartaginie, ale o samej Tunezji. Minus wycieczki to zbyt mało czasu na zwiedzanie Tunisu - widzieliśmy raptem tylko Medinę, czyli stare miasto. A Medina to po prostu olbrzymi targ, gdzie można kupić mydło i powidło. Tymczasem nie wierzę, żeby w mieście, w którym mieszka 1/4 ludności Tunezji (2,5 mln) nie było czegoś ciekawego do obejrzenia. Na Saharze byliśmy dwa lata temu, więc tym razem sobie odpuściliśmy. I jeszcze rady zakupowe. W Thapsusie co tydzień w środę odbywa się mini-targ. Można kupić skórzane torby i torebki, klapki, paski, wyroby gliniane i małe wielbłądy ze skóry. Pamiętajcie, że trzeba się targować!!! Sprzedawcy na początek rzucają ceny z sufitu, np. 80 dinarów za średniej wielkości torebkę. Tymczasem za torebkę czy plecaczek negocjowałyśmy ceny ok. 15-20 dinarów (w zależności od ich wielkości) a za klapki ok. 8-10 dinarów. Więcej nie warto płacić. Jak ktoś o tym nie wie, to sprzedawcy to wykorzystają i go skasują, jak za zboże. Jak o czymś zapomniałam, to Nyxx to na pewno dopisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyxx Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 10:59 ...cóż, nie mam chyba nic do dodania po twoim szczegółowym opisie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.net.autocom.pl 26.09.06, 10:10 mam dwa pytania: 1) Czy w pokojach jest dostępna suszarka? a jak z żelazkiem? 2) Czy w tunezji dzialaja telefony z Heyah? (wysylanie/odbieranie smsow)? pozdrawiam artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyxx Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 12:24 Suszarek nie ma, żelazko mieliśmy swoje, w pokojach nie ma, może jest w recepcji, ale pewnie za opłatą. Nie ma też lodówek, wypożyczają za 5 dinarów/ doba (jakieś 12,50zł) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyxx Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 12:26 Nie wiem jak z telefonami na kartę, ja mam w erze na abonament i wszystko działało bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.magma-net.pl 02.10.06, 18:00 Za suszarkę zazwyczaj robią krzesła na balkonie albo zamontowany tam sznurek, ale luksus posiadania sznurka mają tylko niektórzy. :) Co do żelazka - patrząc na stan wypożyczonej przez nas lodówki - polecam zabrać żelazko ze sobą. Bardziej będzie się opłacało kupić za grosze takie małe, podróżne, niż pożyczać "wynalazek" na miejscu. Cenowo wyjdzie pewnie na jedno, za to biorąc swoje będziecie mieli pewność, że jest czyste. Czy działa Heyah to nie wiem, bo sama mam Plusa - nie miałam problemów ani z rozmowami, ani z sms-ami. Sieci w Tunezji są dwie: Tuntel i Tunisiana. Ta druga jest tańsza. Warto sobie sprawdzić ceny roamingu przed wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.net.autocom.pl 04.10.06, 15:04 numer z krzeslami lub sznurkiem sprawdzi sie tylko w przypadku osob z peruka na glowie ;) w moim przypadku to nie wypali ;P pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyxx Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 09:47 Ania, małe sprostowanie, właśnie dostałem bilingi i okazało się, że wysłanie sms-a z TUNTEL to koszt 0,39gr brutto, a z TUNISIANA 0,83gr brutto...także ktoś nas źle poinformował :) nie wiem jaki jest koszt rozmów z TUNTEL bo dzwoniłem tylko przez TUNISIANE (TUNISIANA miała być tańsza od TUNTEL...) i np. za 5 sekund nagrania na pocztę policzyli 6,01zł brutto, za 2 minuty rozmowy 12,05zł, za 3min55 - 24,05....wychodzi więc około 6 zł za minutę :) taniocha. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: hotel Thapsus Mahdia(Exim)?coś ktoś wie? IP: *.hypair.net 14.10.06, 17:56 opłaty roamingowe zależą też od sieci w jakiej sie ma telefon. Ja mam w Plusie, przed wyjazdem sprawdziłam, ze tańsza dla mnie jest TUNTEL. Odpowiedz Link Zgłoś