Dodaj do ulubionych

Sahara - naprawdę warto pojechać!

IP: *.aster.pl 16.09.06, 22:58
Bylismy 7 dni w Tunezji , w tym 2 dni wycieczka na Sahare, i te 2 dni byly o
wiele ciekawsze,wrecz niesamowite ,w porownaniu ze zwykłym opalaniem sie przy
basenie , bo morze akurat bylo bardzo brudne ,pelno smieci w wodzie i na
plazy,ale staram sie zrozumiec tych,ktorzy uwielbiaja plazowanie:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ktos Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.asta-net.com.pl 17.09.06, 16:27
      wycieczka strasznie męcząca, ale mimo to faktycznie warto pojechac
      • Gość: darek_80 Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 16:30
        Faktycznie Sahara to zupełnie nowe doznania w Tunezji niż plażowanie. Byłem dwa
        razy i nie żałuję. Ciekawi mnie tylko wersja dłuższa tzn. 3-dniowa ale to już w
        dalszej przyszłości może zrealizuję.
        • Gość: Ania Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 17:08
          ja tez bylam tylko tydzien w tym 2 dni na Saharze i nie zamienilabym tych 2 dni
          na nic innego :)) szkoda tylko ze tak krotko jechalismy wiebladami i jeepami.
          • Gość: darek_80 Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 17:29
            A kiedy byłaś na Saharze? Ja 9.09-10.09. Faktycznie wielbłądy i jeepy mogły
            potrwać dłużej. Jeepy to nawet całe dwa dni.
            • Gość: Ania Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 17:32
              ja bylam 13 i 14 wrzesnia :) pozdrawiam
              • nikitaa1 Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 17.09.06, 19:40
                Wycieczka cudowna, dla mnie w ogóle nie męcząca, bo cały czas coś sie
                dzieje..., a to za oknem ...,no i cały czas coś zwiedzamy, jazda jeepami,
                bryczkami. lunch, itp, poza tym wspaniała przewodniczka p. Ewa ze
                Scanu..pozdrawiam!
                • Gość: Ann Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 09:06
                  Wybieramy sie 21.09 do Tunezji i chcemy jechac również na Saharę. Poradzcie co
                  zabrać? W co się ubrać?
                  • Gość: darek_80 Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 14:52
                    Co zabrać? Myśle, że najważniejsze to aparat z duuużą ilością pamięci albo
                    spory zapas filmów. Druga rzecz to strój kąpielowy (i ew.ręcznik jak dasz radę)
                    bo można się wykąpać w sadzawce w oazie i w hotelowym basenie po pierwszym
                    dniu. Jakieś kremy z filtrami, woda na drogę (mozna kupić podczas postojów
                    prosto z lodówki ale jest droższa niż w kurortach), ciuchy do przebrania i
                    jeśli jesteś zmarźluchem to jakaś koszulka z długim rękawem bo drugiego dnia
                    wstajemy o 4.15 i na jeziorze Szott al-Jarid trochę mocniej wieje. Coś jak
                    bryza poranna. Mi np.było ciepło ale to już sprawa indywidualna. Posiłki są
                    więc na drogę nie trzeba nic zabierać ale to też sprawa indywidualna. Jakas
                    przekąska może być. Najważniejsze aby zabrać się w jeden plecak bo nie ma sensu
                    z torbami się wybierać. No i licz się z tym że coś po drodze też kupisz.
                    Polecam róże pustyni przy wielbłądach. Cena stała więc nie ma targowania. Za 2
                    dinary to sobie taką ze 3kg przywiozłem. Ale super jest. Jak coś chcesz
                    wiedzieć więcej to pytaj.
                    pozdrawiam.
                    • pariss1 Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 18.09.06, 18:53
                      Darek mozesz napisac jakimi liniami leciales? Słyszałam, ze w Tunis Air mozna
                      tylko 15 kg bagażu głownego i 8 kg podręcznego. Czy bardzo przestrzegają tych
                      przepisów czy mogę miec bez problemu 20 kg i mniejszy podręczny?

Na Sahare tez sie wybieram, najpierw jednak czeka mnie objazd w Libii :)
                      • gsobolewska Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 18.09.06, 19:08
                        my lecimy 21.09 liniami Cartago /czy jakoś tak/ i dopuszczalny limit to 18kg
                        normalny bagaż i 5kg podręczny.
                      • Gość: darek_80 Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 19:39
                        Ja leciałem liniami Karthago Airlines więc nie powiem Ci jaki jest limit w
                        TunisAir. Najlepiej dowiedzieć się w biurze podróży może tam będą wiedzieć.
                      • Gość: iza Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 21:30
                        leciałam Tunis Air i mieliśmy nadwage w bagażu głównym o 5kg wracając, ale nic
                        sie nie działo, nikt nawet słowa nie powiedział, a podręcznego nikt nie ważył
                        • Gość: gosc - oliwia Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! nie meczaca IP: *.aster.pl 19.09.06, 00:33
                          Dla mnie mimo iz jestem po kontuzji kolana ,wycieczka na Sahare ,wogole nie
                          byla meczaca ,wszedzie podwozil nas autokar , przewodniczka cudowna ,Pani
                          Basia ,ktora mieszka w Tunezji od 16lat i jej maz tez jest przewodnikiem.Na
                          Sahare warto zabrac ,kilka gadzetow do rozdawania ,jakies dlugopisy ,
                          bryloczki,nawet pomadke i lusterko chcieli zeby im dac :) im to sprawi
                          niesamowita radosc :) szczegolnie jak sie wysiada z jeepow ,to pelno chodzi
                          sprzedawcow i oni spragnieni sa wszelkich gadzetow, ja kupilam kilka
                          bransoletek u takich chlopczykow 10 letnich, jejku jakie te dzieciaczki ladne w
                          Tunezji :)
                          • Gość: Krysia Ile kosztuje taka wycieczka na Sahare? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 21:47
                            Wlasnie ile taka fakultatywna wycieczka kosztuje--prosze o informacje.I wogule
                            ile trzeba zabrac ze soba kasy na tygodniowy pobyt--tak mniej wiecej? Czy moge
                            zabrac euro czy dolary lepiej?
                            • Gość: oliwia Re: Ile kosztuje taka wycieczka na Sahare? IP: *.aster.pl 28.09.06, 00:50
                              My placilismy 170 dinarow za 2dniowa wycieczke na Sahare od osoby,ale to zalezy
                              od biura.
                              • jackywv Re: Ile kosztuje taka wycieczka na Sahare? 02.10.06, 14:29
                                my placiliśmy 160 dinarów + 15 dinarów za godzinną wycieczkę na wielbłądach i 5
                                dinarów bryczki ( przejazd do oazy )
                                • Gość: suotrax Re: Ile kosztuje taka wycieczka na Sahare? IP: *.acn.waw.pl 10.10.06, 20:23
                                  Czyzby Eccoholiday? :) My bylismy 24 VIII - 7 IX. Hotele Chiraz (1 noc), Helya (Helios - 7 dni) i Residence El-Kantaoui (reszta pobytu). Rzeczywiscie Sahara bardzo fajna (choc jeepy rozczarowaly), podobnie jak cala Tunezja, ale biuro niestety kiepsko wypadlo na tym tle, szczegolnie rezydentki (i "destination manager"), ktore czesc osob chwali ku mojemu zaskoczeniu.

Mariusz
                            • Gość: gosc - oliwia Ile kosztuje wycieczka na Sahare?okolo 170dinarow IP: *.aster.pl 28.09.06, 00:52
                              zalezy od biura podrozy . okolo 170 dinarow za osobe ,ale naprawde warto!
                              • Gość: Ania do Krysi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:06
                                ja za 2 dniowa Sahaer z jeepami i wielbladami placilam 189 DT - plaqcilam w euro
                                wiec wyszlo 116 E. W cenie bylo wszystko oprocz napojow do posilkow. Jesli
                                chodzi o pieniadze to mialam 210 euro a przywiozlam 25. Wiec bez wycieczki
                                wydalam 70 euro - taksowki do Sousse i Portu El Kantaoui, zakupy w sklepie, cala
                                masa pamiatek i pocztowek, troche jedzenia i piwa w barze i na plazy, lezaki na
                                plazy. Nie kupowalismy tylko alkoholu bo mielismy jeszcze znaczny zapas z
                                lotniska i spokojnie starczylo na tydzien :)
                                • krystyna401 Re: od Krysi 28.09.06, 14:28
                                  Kurcze --troche drogo jak na dwie osoby.a znowu jechac i nie zobaczyc Sahary to
                                  chyba nie warto co?Pewnie bede musiala przelozyc taki wyjazd na przyszly rok.Na
                                  sam wyjazd dla mnie i meza wystarczy oraz drobne kieszonkowe.hmm co poradzicie?
                          • Gość: ch Gadżety IP: *.ipartners.pl 11.10.06, 08:17
                            > Na Sahare warto zabrac ,kilka gadzetow do rozdawania ,jakies dlugopisy,
                            > bryloczki,nawet pomadke i lusterko chcieli zeby im dac :) im to sprawi
                            > niesamowita radosc :)

Nie zabierajcie i nie rozdawajcie żadnych gadżetów! Takie zachowanie wyrabia w
                            miejscowych przekonanie, że ludzie z Zachodu przyjeżdżają po to, żeby im dawać.
                            Dzieci stają się żebrakami, co ma potem wpływ na ich zachowanie w dorosłości.
                            • solei13 Re: Gadżety 11.10.06, 08:47
                              Dlaczego dzieciom nie sprawić radości? A to, że biegają za turystami to może
                              nie od razu żebracy... My oglądamy ich mieszkanka, mam na myśli np. Matmatę.
                              Może nie każdy by się zgodził, żeby przez jego dom przewijały się tłumy,
                              majątku na tym nie zarobią. Nie mam nic przeciwko rozdawaniu słodyczy, czy
                              długopisów.Pozdrawiam.
            • aggulek Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 11.10.06, 12:25
              Ja byłam na Saharze 10 dni temu (30.09-01.10). Nie żałuję ani dinarka, było
              wspaniale, to były najfajniejsze dwa dni z całej wycieczki do Tunezji :)
              Polecam wszyskim, którzy się wahają!
    • jackywv Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 02.10.06, 14:28
      Fakt naprawdę warto !!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: zyta1977 Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 12:30
        Podczas 2 dni robi sie 1200km autobusem, wielbladami, dorozkami, bryczkami i toyotami terenowymi. Niesamowite wrazenia. Tunezja w hotelu to zadna Tunezja. Dopiero na takich wycieczkach widac roznorodnosc kraju i odmiennosc obyczajow. Polecam ! Podobnie zreszta jak wyprawe do Tunisu, a szczegolnie do Muzeum Bardo, Sidi Bou Said i Kartaginy (koszt ok.90 dt)
    • Gość: neit Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.iscnet.pl 07.10.06, 19:35
      fakt wycieczka jest warta fajne widoki super miejsca do obejrzenia. jedyny minus
      to taki ze wiekszosc czasu siedzi sie w autokarze co jest strasznie meczace.

tez bylam w tunezji 7 dni ale wiekszosc czasu zwiedzalam polecam rowniez
      przejazdzke statkiem pirackim i sporty :d
      • moonbeauty Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 10.10.06, 13:06
        Zgadzam się - warto chociaż to męcząca wycieczka ze względu na kilkugodzinną
        jazdę autobusem. Statek piracki również fajny i tunis/Kartagina też :) ale
        najlepsza jest Sahara. Warto - ja pojechałam mimo kłopotów żołądkowych.
        • sekwana2005 Sahara - pojechać indywidualnie! 10.10.06, 15:18
          Wprawdzie okolice za szottami (słonymi jeziorami) zwane są Bramą Sahary, to
          jednak 2-dniowa wycieczka tam to jeszcze nie podróż na Saharę
          Sporo o wyprawach na Saharę i inne okolice można znaleźć na forum Kraje
          Arabskie forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10662
          Ponieważ jestem indywidualistą, to wycieczkę z nadmorskiej Sousse wraz z synem
          zrobiliśmy sobie sami, za jakieś 100 dinarów naa 2 osoby.
          Koło północy pociąg z Sousse, już przed świtem piliśmy herbatę z miętą w
          interesującym nas regionie, autobusem przeskakując do koejnych miejscowości.
          Gdy wieczorem byliśmy jeszcze po północnej stronie Wielkiego Szottu a rozkład
          jazdy pokazywał iż już nic nie pojedzie na południe, dwóch młodych
          Tunezyjczyków prawie 100 km przewiozło nas swym samochodem i pomogli znaleźć
          nocleg w hotelu odpowiadającym ceną i standardem (zapłaciliśmy im tylko za
          tankowanie, mniej niż kosztuje autobus na tej trasie).
          Nastepny dzień na największym targowisku wielbłądów - i nie tylko, choć był
          grudzień, handlowano też całymi tonami owoców, wszelkimi możliwymi pamiątkami
          itd.
          We dwóch wędrujemy po pustynnych piaskach, w oazach odwiedzamy zabytki,
          wystawy, koncerty. Pod wieczór dosiadamy sie do busu odwożącego nas nad morze,
          do Gabes, nocne spacery, mały hotelik, poranne zwiedzanie i także z postojem na
          zwiedzanie w Sfax wracamy do Sousse
          Nie tylko polska rezydentka, ale i personel hotelu nie wierzy, iż w tak krótkim
          czasie i z pełnym zestawem atrakcji zrobiliśmy tą ogromną trasę, nie tylko na
          Saharę. Oczywiście z 2 przewodnikami w gaści, po sprawdzeniu kalendarza
          ciekawszych wydarzeń i dobrymi radami osób odwiedzających te miejscowości
          Ale wiem, że to propozycja nie dla każdego, choć my wolimy sami decydować co,
          kiedy, jak długo chcemy zwiedzać.
          Kto nie ma zamiaru oszczędzać, moze do "bram Sahary" dolecieć samolotem i na
          miejscu wykupić wycieczki - lepiej sprawdzić jednak, choćby przez internet, że
          nie okaże się to droższe, niż za pośrednictwam biura podróży i hotelu...
          • Gość: Jazon Re: Sahara - pojechać indywidualnie! IP: *.bumc.bu.edu 11.10.06, 14:44
            Absolutnie sie z Toba zgadzam! Tez tak zrobilem(lismy). Bylem w podrozy
            poslubnej w Tunezji i zamiast organizowana wycieczka Jeepami, wybralismy sie
            zonka nocnym pociagiem na poludnie do ostaniej stacji a pozniej luage'ami do
            miejsc w ktore chcielismy jechac: Matmata i Douz. Bylo SUPER! Wszystko z
            krajowcami, bardzo pomocnymi, herbatki w lokalnych tea-shop'ach, wizyty w
            prywatnych domach, minimum komercji, zadnych nagabywan, zebran itd. Jak
            dojechalismy do Douz to znalezlismy maly hotelik na 1 wsza noc a potem
            wynajalem lokalnego wlasciciela wielbladow i pojechalismy na Sahare przenocowac
            pod golym niebem. Wszystko za grosze! Moj Boze, tego nieba, wiatru, ciszy do
            konca zycia nie zapomne... :-) Jak ktoc zna troche jezyka i sie nie boi wyzwan
            to niech grzeje na pustynie samodzielnie! To wcale nie jest takie niewiadomo co-
            nawet jadac przez pustynie spotykalismy biwakujacych samodzielnie gosci
            (europejczycy) w namiotach. Paru turystow z plecakami zupelnie "off the beaten
            track". A my nawet nie znalismy ani francuskeigo ani arabskiego (pare slow
            zaledwie w obu). A mimo to mozna bylo spokojnie podrozowac.
            Polecam!
            Osuch
    • Gość: jasiek Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.kolornet.pl 10.10.06, 15:00
      Sahara to jest to :) Wycieczka pełna wrażeń, też byłen na dwudniowej wycieczce
      i jestem pod duuuużym wrazeniem, pozdrowionka d;a wszystkich saharowiczów...
      • Gość: Gorathek Libijska Sahara ;) IP: 199.67.203.* 10.10.06, 15:09
        www.horyzonty.pl/sa_spw.php
        dla tych którzy cha ją obejrzec szczegółowo ;)

pozdrawiam

gorathek
      • Gość: daag Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: 148.81.232.* 10.10.06, 15:16
        ja mam ciut inne doświadczenia na temat Sahary - tzn byłam, ale już kilka razy
        po 4-5 tygodni.
        po praostu pracuje na pustyni, i to takiej "głębokiej" 150 km od najbliższego
        źródła wody pitnej, bez prądu, w namiotach.
        w każdym razie zdążyłam przez ostatnie 4 lata poznać dobrze pustynię zachodnią.
        jest na dłuższą mete męczący taki pobyt, ale uważam, ze nie ma nic
        piękniejszego na świecie niż noc nad pustynią.
        niż niebo lekko zasnute chmurkami, wydmy, niepokojący szum wiatru.
        krystaliczne powietrze, albo zasnute pyłem.
        cisza, tak niesamowita, ze aż uszy bola.

podejrzewam, że podczas dwudniowej wycieszki zorganizowanej doznania są nieco
        inne. że z kolei ogląda sie więcej miejsc pięknych, "wybranych".
        i że naprawdę warto. mało kto jedzie do Tunezji czy Egiptu więcej niż raz. i
        nawet jeśli te 100 Eu to sporo pieniędzy, to wydaje sie je raz. a wrażenia są
        niepowtarzalne, niezastąpione.

jej, ja od kilku lat po dwóch tygodniach pracy na pustyni klnę ją na cyzm świat
        stoi..a jak już wracam do kraju, to natychmiast zaczynam tęsknić, i tęsknię
        przez kolejnych 10 miesiecy...
        • Gość: ona Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: 155.140.122.* 10.10.06, 16:49
          sahara w Tunezji (ta ktora pokazuja turystom) to mala piaskownica w porownaniu
          z tą marokanska, potęzne wydmy i przepiekny pomaranczowy piasek powalaja z nog.
          • 4785be Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 10.10.06, 19:18
            Ja jade za 3tyg. do Maroka, no i na pustynie..
            • maladanka Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 10.10.06, 20:44
              homepage.mac.com/caastbury/PhotoAlbum17.html
              może się Wam spodoba - to moja córka z mężem i znajomymi podróżowała - jak to
              sie mówi "sami sobie strem,żeglarzem,okrętem"..
          • vdagv Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 11.10.06, 09:18
            Zgadza się. Najpierw byłam w Maroku, gdzie na Saharę nie docierają jeszcze
            tłumy turystów (bo od miejscowości wypoczynkowych to jednak spory kawałek), a
            później w Tunezji i niestety wycieczka na Saharę w Tunezji nieco mnie
            rozczarowała. Owszem fajnie, ale nie zrobiła na mnie jakiegoś szczególnego
            wrażenia.
            • hanka91 Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 08.11.06, 17:47
              Byłam w Tunezji na dwu dniowej wycieczce.Mimo,ze wycieczka była bardzo
              turystyczna,Sahara mnie urzekła.Planuje podróz z kolezanka
              indywidualnie.Chciałybyśmy spędzic na Saharze pare dni.Mozemy startowac z
              Tunezji lub Maroka.Licza sie koszty,wiec opcja tansz pewnie wygra.Prosze o
              wskazówki,kogos kto tam był
        • chlebrazowy do daag 11.10.06, 11:09
          czy mogę zapytać (a jesli tak, to pytam ;) w jakim charakterze tam pracujesz?
    • Gość: Kuba Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.chello.pl 10.10.06, 22:42
      Witam,
      chyba byliśmy w tym samym czasie w Tunezji :)
      Czyżby Hammamet?

Pozdrawiam
      Kuba
    • solei13 Polecam... 11.10.06, 07:38
      byłam już 5 razy w Tunezji i zawsze wybieram sie na 2-dniową wycieczkę na
      Saharę. Pustynia jest niesamowita, albo sie ją pokocha, albo więcej nie
      wróci.Znowu planuję powrót do tego pięknego Kraju. Mimo nie zawsze czystych
      ulic, czy plaż Tunezja i tak nadrabia wszystko swoim urokiem. Czarująca...
    • camel_3d a jak pojechaliscie? 11.10.06, 08:45

sami ? lokalnym transportem?
      czy klimatyzowanymi autobusami dla turystow z europy? :)))) ktorzy chce
      poogladac biedniejszychy arabow?
      • Gość: aga Re: a jak pojechaliscie? IP: 217.153.15.* 11.10.06, 10:58
        Na wlasna reke jest zdecydowanie o wiele fajniej, szczegolnie gdyby pojechac na
        3 dni, bo wtedy mozna obskoczyc wszystkie ksary. ja pare lat temu pojechalam z
        kumpelka lokalnymi srodkami transportu - autobusem i luagami (nie wiem ja to
        sie pisze, nie znam francuskiego, ale chodzi mi o te wieloosobowe taksowki). Na
        poludniu dwa razy wynajelysmy samochod - raz na ksary a raz na okolice Tamerzy
        i Matmate. Fakt, ze wyszlo drogawo, ale w ostatecznym rozrachunku sadze , ze
        taniej niz zorganizowana wycieczka. A ile bylo okazji poobserwowac
        miejscowych.No i nikt nas nie gonil i moglysmy zwiedzac wszystko co chcialysmy.
        Na wycieczce zorganizowanej bylam pare lat wczesniej i nie ma co porownywac.
        polecam na wlasna reke i naprawde jest calkiem bezpiecznie.
    • Gość: mariolag Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 10:13
      Sahara rzeczywiście jest oszałamiająca? bardzo często wracam w to mejsce o
      różnych porach roku ! wycieczka długa ale warto! polecam
    • color.one KTO moglby mi przywieźć daktyle ? 11.10.06, 13:26
      pytanie kieruje do zyczliwych osob z wawy, ktore bylyby sklonne przywiezc mi z
      tej wycieczki (lub w ogole z tunezji) daktyle z tegorocznych zbiorow - np.
      konkretnie te kupowane w czasie wycieczki, w tozeur (kolo slonego jeziora) gdzie
      sprzedawane sa wraz z galazkami i pakowane w chyba polkilogramowe paczuszki w
      przezroczystej folii.
      bylem 2 lata temu przywozac sobie 3 opakowania (3op za 5 dinarow, ale im wiecej
      tym proporcjonalnie taniej) i daktyle te pod wzgledem smaku sa nieporownywalnie
      lepsze z tymi, jakie mozna dostac w naszych sklepach (suszone, pakowane).
      oczywiscie zwracam koszty :)

jesli znajdzie sie ktos chetny, prosze o info na maila gazetowego.
      piotr.
    • libby Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 11.10.06, 14:35
      Co za herezje !!!
      Wycieczka na Saharę w Tunezji to fragment machiny turystycznej , w którą wrzuca
      się autokary turystów i całe ich stada odlądają to samo , w tym samym miejscu i
      o tej samej porze. A najgorsi są tuziemcy, którzy trzymają na uwięzi np. liski
      pustyni ( chyba nielegalnie) i wypożyczają do fotografii, oczywiście
      odpłatnie . A "dobra dobra zupa z bobra" ? Słyszały to już tysiące jeśli nie
      miliony Polaków !!! Kicz do potęgi entej !!!!!
      • Gość: gosc Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 09:36
        do Libby - dlaczego tak ostro reagujesz? przykro.to jak turysci maja dojechac na
        wielbladach ??? a moze na piechote ? Tunezyjczycy napewno sa normalniejsi od
        Ciebie ...

> Co za herezje !!!
        > Wycieczka na Saharę w Tunezji to fragment machiny turystycznej , w którą wrzuca
        >
        > się autokary turystów i całe ich stada odlądają to samo , w tym samym miejscu i
        >
        > o tej samej porze. A najgorsi są tuziemcy, którzy trzymają na uwięzi np. liski
        > pustyni ( chyba nielegalnie) i wypożyczają do fotografii, oczywiście
        > odpłatnie . A "dobra dobra zupa z bobra" ? Słyszały to już tysiące jeśli nie
        > miliony Polaków !!! Kicz do potęgi entej !!!!!
    • alicez Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! 11.10.06, 15:36
      Zgadzam sie z autorką/autorem postu. Moge tylko dodać iz polecam każdemu
      wyprawę na Saharę nocą. Za namową spotkanego w trakcie spaceru Nomada
      wybraliśmy się, pokonując strach, w nocy na pieszą wycieczkę i jak już nie było
      widać świateł miasteczka, położyliśmy się na piasku i to wrażenie było
      niesamowite. Niebo nie granatowe tylko czarne jak atrament i wrażenie, że
      gwiazdy są na wyciągnięcie ręki. I ta cisza... Niesamowite!
      • Gość: gosc Re: Sahara - naprawdę warto pojechać! IP: *.aster.pl 14.11.06, 00:04
        Sahara - to jedyna fajna wycieczka,ktore oferuja rezydenci!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka