Gość: evi IP: *.broker.com.pl 15.10.07, 10:22 współczuję tym którzy się wybierają do Tunezji , ponieważ nawiedziła ten kraj powódź...Tunis wygląda strasznie:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: deo Re: powodź!! IP: *.smrw.lodz.pl 15.10.07, 11:23 a co tam miało wylać ... czyzby deszcze bo ktos mowił , że bywaja ponoc w Tunezji bardzo silne deszcze tak co w paźzierniku ??? poprosze o więcej info pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evi Re: powodź!! IP: *.broker.com.pl 15.10.07, 11:38 13.10.Tunis .Intensywne opady deszczu, nawiedziły w sobotę północne rejony Tunezji, spowodowały co najmniej 9 ofiar śmiertelnych i tyle samo zaginionych - poinformowało radio tunezyjskie. Ofiary zginęły w lokalnych powodziach, m. in. w rejonie stolicy kraju - Tunisu. Wiele dróg zostało zalanych, co spowodowało odcięcie od świata licznych miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: powodź!! 15.10.07, 12:13 no no czyli jednak prawde mówiła chyba rezydentka , która wspominała cos o deszczach w Tunezji .. ja byłem w połowie wrzesnia to mnie jeszcze one nie dotyczyły ... zreszta i nawet wtedy / Hammamet / pogoda była stresująca .. .. do 11 - 12 chmury i nawet lekki deszczyk a potem pełne słońce i ponad 30 stopni ... ale w październiku akurat deszcz i nie wiadomo czy to słońce zdązy wyjśc zza chmur pzdr deo a pisałem juz komus .. jak w październiku to tylko Egipt Odpowiedz Link Zgłoś
b-w-w Re: powodź!! 15.10.07, 13:35 kuurcze...rzeczywiscie www.tvn24.pl/0,1524831,wiadomosc.html wrzesien do ostatnia chwila na wyjazd do tunezji...przynajmniej dla mnie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: powodź!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 13:59 Powiem szczerze że nie do końca mogę to sobie wyobrazić. Jak ja byłem w Tunezji to były 40 stopniowe upały. Jarek tunezja2007.googlepages.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anik Re: powodź!! IP: 195.149.64.* 15.10.07, 14:09 Jarku ja mogę sobie wyobrazić. W ubiegłym roku byłam we wrześniu i trafiłam na tamtą sławną burzę. O godz. 20.00 spacerowałam jeszcze po porcie i było po zachodzie słońca, ale nic nie wskazywało, że za godzinę takie "piekło" się rozpęta. Ok. 21.30 zaczęła się taka burza, aż się obawiam, że nie zobaczę już ojczyzny. Miało się wrażenie, że pioruny waliły wszędzie, nie mówiąc o deszczu, który padał z równą siłą przez cały czas prawie do rana, a na balkonie woda była po kostki pomimo odpływu. A następnego dnia po południu znowu były upały i wszyscy smażyli się na plaży:-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
senicokseviyorum Re: powodź!! 15.10.07, 14:27 o matko!! nie wiecie jak z telefonami?? dzialaja?? dzwonie do mojego serdecznego przyjaciela i nie moge sie polaczyc nie wiem czemu mam czarne mysli:( a pomyslec ze mialam byc w tym czasie w Tunezji- Tunisie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: powodź!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 14:51 Ja też nie mogę sie połączyć...i zaczynam sie denerwować Odpowiedz Link Zgłoś
senicokseviyorum Re: powodź!! 15.10.07, 16:37 Jolu mnie wkoncu sie udało uffff... cały i zdrowy nawet pozniej 2 raz oddzwonil do mnie.Wiec mnie spadł kamien z serca. Opowiadal mi ze Tunis nie do poznania:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: powodź!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 16:55 Dziękuje,że o mnie pomyślałaś.Właśnie tu zajrzałam żeby do Ciebie napisać ale mnie uprzedziłaś.Mi też się udało:).W końcu się sam odnalazł i odezwał.Opady sie skończyły ale miasto nie do poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
senicokseviyorum Re: powodź!! 15.10.07, 16:56 wiem wiem słyszałam to samo mi mowił - a to moj kochany Tunis :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: powodź!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 17:12 Moje to Sousse, choć Tunis faktycznie dużo bardziej klimatyczny.Masz dobry gust:)Skoro jesteśmy już spokojniejsze:)pozdrawiam i życze nam szybkiego powrotu do ukochanych miejsc...! Odpowiedz Link Zgłoś
senicokseviyorum Re: powodź!! 15.10.07, 17:19 Dziekuje Jolu,no ja chyba w Tunisie niewczesniej niz po nowym roku jakis marzec kwiecien albo jeszcze pozniej.Pozyjemy-zobaczymy.Poki co Stambul ( bo tu zyje )pozdrawiam z Turcji.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola :) Re: powodź!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 13:24 Potwierdzam, ze rok temu była taka burza, byłam w Sousse, zaczęło się wieczorem, 10 września.....w życiu czegoś takiego nie widziałam.....samochody miały pozalewane koła, wszystko pływało, nie dało sie wyjść z hotelu.... Dodatkowo wiem ze w Tunisie kilka osób utknęło w swoich samochodach w jakimś tunelu...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: powodź!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 14:01 Dla tych, którzy chcą wiedzieć jaka jest dokładna pogoda w Tunisie, umieściłem na stronce odpowiedni link ( ciekawostką jest fakt, że pogoda jest podawana ze stacji meteo - Kartagina) Jarek tunezja2007.googlepages.com Czekam na dalsze sugestie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anik Re: powodź!! IP: 195.149.64.* 16.10.07, 14:44 a czy ta stacja meteo może podawać też pogodę w Sousse?? PS. Czekam na dalsze zaskakujące pomysły, chociaż stronka i tak jest już wypasiona:-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anik Re: powodź!! IP: 195.149.64.* 16.10.07, 14:47 upss no tak oczywiście jest i Sousse, wystarczy kliknąć w odpowiednie miejsca:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaa Re: powodź!! IP: *.compower.pl 16.10.07, 20:30 pogoda nie tylko we wrzesniu czy pazdierniku sie psuje. bede w sierpniu od 2.08- 16.08 przez 3 dni mielsmy chmurki,tzn w jeden dzien od samego rana do 14 ani grama sona a od 14 lampa taka ze pozniej nie moglam sie poruszac bo mnie poparzylo:P a na drugi dzien lampa do 18 a od 18 taka burza,ze szok... w hotelu nie byla pradu przez prawie godzine,przez co zamiesznaie na stolowce. lalo tak ze wody po kostki bylo...a po godzinie takie pogody, niebo bez chmurne, piekne gwiazdy... wiec wierze ze moglo pozalewac niektore okolice.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: powodź!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 12:51 przewodniczka w czasie wycieckzi an safari wspominala ze w tunezji deszcz szybko przyhodzi i syzbko mija..5 min pozniej-a dodam ze ejchalismy autokarem, rozpetala sie taka wichura ze bylam mocno zaskoczona..ulewa, wiatr-az drzewa sie lamaly..autokar ejchal wolno- a tu nagle huk..w przednia szybe trafila jakas gałąz-musiala byc spora bo okazalo sie ze szyba autokaru-cala przxednia popekana i wgnieciona do srodka, a na podlodze male odlamki szkla..! takie mialam safari z rpzygopdami w tym roku-wrzesien 16/17.. oczywiscie za pol godziny-poza mokrymi ulicami ani sladu chmur i deszczu.. przez caly 2tygodniowy pobyt padalo-a raczej kropilo 5 minut-moze ze 3 dni..wiec 5 min deszczyku i pozniej smazalnia nad basenem;) ale po tym co widzialam na safari wierze ze tunis moglo zalas-a skzoda..bylam, widzialam-piekny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola :) Re: powodź!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 14:01 zapewne jechałas z Sahelem na Safari.....bo mi Paweł opowiadał co się stało z autokarem, koło Kairuan'u o ile dobrze pamiętam.... Wtedy w Sousse strasznie się błyskało, ale nie było słychac grzmotów.....Burza była daleko, ale jej rozmiary były potężne.... Wiem,że wtedy w Tunezji zginęły 3 osoby..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mickey Re: powodź!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 11:32 zgadza sie..z sahelem..to sie stalo w drodze do meczetu-ostatni punkt na trasie..troce nerwow na poczatku ale pozniej to juz raczej zxainteresownaie i "chora ciekawosc"..czyli np pobienie zdjec popekanej szyby:D ale wichura zrobial spore wrazneie na mnie-ze nagle mzoe sie rozpetac taski wiatr i poteznymi galeziami rzucac..tunezja mi sie abrdzo podobala i wspoluczuje mieszkancom ze taka tragedia ich spotkala.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: powodź!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 14:17 To chyba nie śmieszne:/ tam zginęło paręnaście osób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Re: powodź!! IP: 196.203.111.* 17.10.07, 19:36 W nocy z 17 na 18 października powódź zawitała do niektórych części Sousse. W nocy straszna burza i bardzo obfite opady deszczu. U mnie woda 1 m (na szczęście mieszkam na piętrze), z ulicy auta woda przeniosła niektórym :-/ To był moment. Teraz wielkie sprzątanie. W centrum ponoć OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Poprawka do postu wyżej IP: 196.203.111.* 17.10.07, 20:12 Oczywiście chodziło mi z nocy z 16 na 17. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stery Re: Poprawka do postu wyżej 19.10.07, 12:25 To niezła przygoda. Ja się wybieram na safari i przyznam,że takie atrakcje byłyby ostatnią rzeczą jaką spodziewałbym się zobaczyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś