Gość: minia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 15:00 czy mozna zabrać do bagażu podręcznego kosmetyki typu szminka, krem do rak puder itp? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zanunia Re: bagaże w samolocie? IP: *.teleaudio.pl 03.09.08, 15:02 Jasne że tak :) nie może być tylko nozyczek pilniczków itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assskkka Re: bagaże w samolocie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.08, 23:02 Ja sie przylocze troszke do pytania, czy jako bagaz podreczny moge zwiac najmniejsza walizke z kompletu, taka mala na kolkach wys. szer. gł. 54x34x18 ?? czy nie za bardzo, i ile ma miec kilo bo rozne czytam ze 8kg albo 5kg... dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: bagaże w samolocie? 03.09.08, 23:29 Jedna sztuka bagażu o wadze 6 kg i wymiarach (dł. x szer. x wys.) nie przekraczających 55cm x 40cm x 20 cm Jako bagaż podręczny może być dodatkowo przewożone: - mała torebka damska, - płaszcz lub koc, - parasol lub laska, - aparat fotograficzny, lornetka lub kamera, - para kul lub w pełni składany wózek inwalidzki (jeśli są niezbędne w czasie podróży), - pokarm i składany wózek dla niemowlęcia (jeśli są niezbędne w czasie podróży). A dokładniej określa to każdy przewoźnik indywidualnie - sprawdź więc na stronie swojego przewoźnika lub portu lotniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: bagaże w samolocie? 04.09.08, 06:33 mysle, ze nie bedzie z tym problemu...widzialam wieksze walizki na kolkach jako bagaz podreczny :)) byle sie w tym schowku zmiescila Odpowiedz Link Zgłoś
olala_o Re: bagaże w samolocie? 04.09.08, 08:58 Witaj, Obawiam się ,że kremy ,błyszczyki,szminka,puder to w rozumieniu restrykcyjnych przepisów płynany...więc nie mogą ich opakowania przekraczać 100 ml każdy . I powinny wszystkie zmieścić się w przezroczystej torebce,zapinanej np na zip o pojemności 1 litra Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sniegu Re: bagaże w samolocie? IP: 213.192.70.* 04.09.08, 09:17 jesli chodzi o tunisair to bagaz podreczny moze wazyc 5 kg bylem na lotnisku pytac :) a 20 kg glowny Odpowiedz Link Zgłoś
perelka84 Re: bagaże w samolocie? 04.09.08, 11:07 no widzisz a mi na strnie selectours pisze tak :" Limit bagażu w samolocie wynosi 15 kg na osobę + 5 kg bagaż podręczny. Za każdy kilogram powyżej limitu, podróżny zobowiązany jest wnieść opłatę u przedstawiciela linii lotniczej. Wysokość opłaty uzależniona jest od przewoźnika. W bagażu podręcznym nie wolno przewozić przedmiotów mogących stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa lotu, jak np. ostre narzędzia (nożyczki, pilniczek), materiały łatwopalne, płyny i żele powyżej 100ml, itp." No i do czego tu sie stosowac, 5 kg to jest roznica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: bagaże w samolocie? IP: *.centertel.pl 04.09.08, 11:19 na stronie tunisair jest za to napisane ze podreczny 5kg a normlany 20kg... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sulik Re: bagaże w samolocie? IP: 62.87.132.* 04.09.08, 12:10 Nie wiem na jakiej stronie widziałaś te 5kg bagażu podręcznego bo na tej www.tunisair.com/publish/article.asp?id=52 oficjalnej stronie jest napisane 10kg. Ale i tak najważniejsze i respektowane przez przewoźnika jest to co masz napisane na bilecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: bagaże w samolocie? IP: 212.75.118.* 04.09.08, 11:19 Gość portalu: minia napisał(a): > czy mozna zabrać do bagażu podręcznego kosmetyki typu szminka, krem > do rak puder itp? Na pewno nie wolno przewozić w bagażu podręcznym kosmetyków płynnych typu mleczko czy tonik. Szminkę czy puder możesz przewieźć bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 11:52 A czy ktoś się orientował jak wygląda sprawa z łączeniem bagaży? Chodzi mi o linie Tunisair. Jedni piszą, że można inni, że nie. Potrzebuje sprawdzonych informacji. Słyszałam, że można łączyć, ale waga jednej walizki nie może przekroczyć 32 kg. Proszę o informacje jak to wygląda w rzeczywistości. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viv Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 13:32 Na lotniskach w Polsce jest zasada 15kg bez możliwości łączenia, bagażu podręcznego nikt nigdzie nie waży. Na lotniskach w Tunezji ważą cały bagaż główny razem i nawet nie patrzą ile tego wszystkiego w sumie wyszło ale wersja oficjalna Tunisair jest taka jak już ktoś wspomniał - 32kg - podręcznego nie ważą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 14:57 Proszę o sprawdzone informacje i jednoznaczą odpowiedź. Mogę spakować się do jednej walizki z mężem (waga 32 kg) czy musimy do dwóch (po 20 kg każda)? Niedługo wylatujemy i nie wiem jak się pakować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 22:36 Czy nikt nie leciał liniami Tunis Air i nie wie jak wygląda sprawa bagaży? przecież dużo wygodniej spakować się w jedną większą walizkę a nie uganiać się z dwoma. Proszę o informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobonika Re: dotyczy TunisAir IP: 195.117.22.* 05.09.08, 09:30 Ja orientowałam sie w biurze podróży i pani mi powiedziała, że niestety w Tusnis Air nie można łączyć bagaży! Bagaż na jedną osobę do 20 kg + podręczny 5 kg, kobiety dodatkowo torebka. Odpowiedz Link Zgłoś
perelka84 Re: dotyczy TunisAir 05.09.08, 10:31 W jakim biurze tak mowia? kiedy wylatujesz? JA dalej nie wiem w ile kg mama sie spakowac... Moze tos wlasnie wrocil z Tunezji i tez mial ten problem przed wylotem i nam pomoze wszytkim?:)) A jakie sa ewentualne koszty nadbagazu? Jak oni to licza od kilogramama czy w jaki sposob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sulik Re: dotyczy TunisAir IP: 62.87.132.* 05.09.08, 14:19 Ja niestety nie wróciłem ale lecę 12.09 z Tunisair do Monastir'u czarterem. Dowiadywałem się w zakresie bagażu i to co się dowiedziałem to to, że najważniejszy jest bilet lotniczy który masz, albo dostaniesz z dokumentami podróży (ja z TUI dostałem dok. 2 tyg przed wyjazdem). Na bilecie tym powinnaś mieć napisane ograniczenie bagażu i to powinno być respektowane przez przewoźnika. Po drugie dzwoniłem na lotnisko do Wrocławia skąd wylatuję i tam w biurze obsługi pasażera poinformowano mnie że bagaż główny w Tunisair może być najwyżej 20 kg. Poza tym na oficjalnej stronie przewoźnika www.tunisair.com/publish/article.asp?id=52 wyraźnie jest napisane (niestety po francusku) że bagaż główny w klasie ekonomicznej nie powinien przekraczać 20 kg, a bagaż podręczny zabierany na pokład 10 kg przy rozmiarach 55 x 40 x 25. W biurze gdzie kupowałem wycieczkę przy wydawaniu dokumentów poinformowano mnie, że nie można łączyć bagażu. Czyli jeżeli do jednej walizki zapakujesz 30 kg bagażu to 20 kg. będzie w cenie przelotu, a za 10 kg. nadbagażu zapłacisz o ile dobrze pamiętam jak mi mówili 6 EURO/kg. Tyle co ja wiem i będę się do tego stosował. Pozdrawiam i życzę udanego urlopu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: dotyczy TunisAir IP: 212.75.118.* 05.09.08, 14:59 Gdy ja leciałam do Tunezji pod koniec maja (Scan Holiday) walizki były ważone oddzielnie i pani wydająca karty pokładowe robiła uwagi, gdy waga pojedynczego bagażu przekraczała 15 kg (nawet jeżeli ogólna waga wszystkich walizek była w normie lub niższa). My mieliśmy jedną walizkę ok. 20 kg, (razem mieliśmy -3osoby - 3 walizki ok. 38 kg), po małej kłótni pani nie naliczyła nadbagażu, ale jeżeli waga bardzo przekraczała te 15 kg to był nadbagaż (20zł za każdy kg). W drodze powrotnej ważyli walizki razem. Więc żeby uniknąć stresu i awantur radzę mieć dwie mniejsze walizki zamiast jednej dużej (na wszelki wypadek). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: dotyczy TunisAir 05.09.08, 19:33 Gość portalu: maja napisał(a): > Proszę o sprawdzone informacje i jednoznaczą odpowiedź. > Mogę spakować się do jednej walizki z mężem (waga 32 kg) czy musimy do dwóch (p > o 20 kg każda)? > Niedługo wylatujemy i nie wiem jak się pakować. A nie wygodniej wam bedzie zabrac dwie lzejsze walizki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 19:47 pakujecie sie osobno rozkminialismy to juz setki razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 19:56 Nie będzie wygodniej, walizka jest na kółkach i jedna jest dużo poręczniejsza niż dwie. Może tylko dla nas :) Dzięki wszystkim za informacje. Niestety nie są pocieszające :) w końcu jedna walizka to nie to samo co dwie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: dotyczy TunisAir IP: *.chello.pl 05.09.08, 20:13 Gość portalu: maja napisał(a): > Nie będzie wygodniej, walizka jest na kółkach i jedna jest dużo poręczniejsza n > iż dwie. Może tylko dla nas :) > Dzięki wszystkim za informacje. > Niestety nie są pocieszające :) w końcu jedna walizka to nie to samo co dwie :D Przeicież możecie wziąć dwie walizki na kółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 22:07 No tak będziemy musieli zrobić, ale wygodniej mimo wszystko mieć jedną walizkę niż dwie. Pjednak po co się obładowywać dwiema jeśli nie ma takiej potrzeby :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotka Re: dotyczy TunisAir IP: *.chello.pl 06.09.08, 08:53 Ten problem też mnie dotyczy. Ja wybrałam się osobiście do biura Tui bo z nimi jadę. Przy mnie pani dzwoniła do linii Tunisair. Dowiedziała się że: bagaż główny 15 kg, podręczny 8 kg. Np dwie osoby bagazy łączyć nie moze ale podobno można łączyć swój bagaż. Tzn mozna mieć główny 20kg i podręczny wtedy 3 kg. Oczywiscie nadal nie wiem czy mogę im wierzyć ale chyba nie mam wyjscia :) Jedyną linią która pozwala na łączenie bagaży dwóch iwięcej osoób jest CentralWings i tam faktycznie walizka nie może mieć więcej niż 32kg. Odpowiedz Link Zgłoś