Dodaj do ulubionych

bagaże w samolocie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 15:00
czy mozna zabrać do bagażu podręcznego kosmetyki typu szminka, krem
do rak puder itp?
Obserwuj wątek
    • Gość: zanunia Re: bagaże w samolocie? IP: *.teleaudio.pl 03.09.08, 15:02
      Jasne że tak :) nie może być tylko nozyczek pilniczków itp.
      • dzanetka2108 Re: bagaże w samolocie? 03.09.08, 16:56
        I płynów powyżej 100ml :)
    • Gość: assskkka Re: bagaże w samolocie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.08, 23:02
      Ja sie przylocze troszke do pytania, czy jako bagaz podreczny moge
      zwiac najmniejsza walizke z kompletu, taka mala na kolkach wys.
      szer. gł. 54x34x18 ?? czy nie za bardzo, i ile ma miec kilo bo rozne
      czytam ze 8kg albo 5kg... dziekuje za odpowiedz
      • neuro99 Re: bagaże w samolocie? 03.09.08, 23:29
        Jedna sztuka bagażu o wadze 6 kg i wymiarach (dł. x szer. x wys.) nie
        przekraczających 55cm x 40cm x 20 cm

Jako bagaż podręczny może być dodatkowo przewożone:
        - mała torebka damska,
        - płaszcz lub koc,
        - parasol lub laska,
        - aparat fotograficzny, lornetka lub kamera,
        - para kul lub w pełni składany wózek inwalidzki (jeśli są niezbędne w czasie
        podróży),
        - pokarm i składany wózek dla niemowlęcia (jeśli są niezbędne w czasie podróży).
        A dokładniej określa to każdy przewoźnik indywidualnie - sprawdź więc na stronie
        swojego przewoźnika lub portu lotniczego.
      • kasia_p45 Re: bagaże w samolocie? 04.09.08, 06:33
        mysle, ze nie bedzie z tym problemu...widzialam wieksze walizki na
        kolkach jako bagaz podreczny :)) byle sie w tym schowku zmiescila
    • olala_o Re: bagaże w samolocie? 04.09.08, 08:58
      Witaj,
      Obawiam się ,że kremy ,błyszczyki,szminka,puder to w rozumieniu
      restrykcyjnych przepisów płynany...więc nie mogą ich opakowania
      przekraczać 100 ml każdy . I powinny wszystkie zmieścić się w
      przezroczystej torebce,zapinanej np na zip o pojemności 1 litra
      Ola
      • Gość: Sniegu Re: bagaże w samolocie? IP: 213.192.70.* 04.09.08, 09:17
        jesli chodzi o tunisair to bagaz podreczny moze wazyc 5 kg bylem na
        lotnisku pytac :) a 20 kg glowny
        • perelka84 Re: bagaże w samolocie? 04.09.08, 11:07
          no widzisz a mi na strnie selectours pisze tak :" Limit bagażu w
          samolocie wynosi 15 kg na osobę + 5 kg bagaż podręczny. Za każdy
          kilogram powyżej limitu, podróżny zobowiązany jest wnieść opłatę u
          przedstawiciela linii lotniczej. Wysokość opłaty uzależniona jest od
          przewoźnika. W bagażu podręcznym nie wolno przewozić przedmiotów
          mogących stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa lotu, jak np. ostre
          narzędzia (nożyczki, pilniczek), materiały łatwopalne, płyny i żele
          powyżej 100ml, itp."

No i do czego tu sie stosowac, 5 kg to jest roznica
          • Gość: Kasia Re: bagaże w samolocie? IP: *.centertel.pl 04.09.08, 11:19
            na stronie tunisair jest za to napisane ze podreczny 5kg a normlany
            20kg...
            • Gość: Sulik Re: bagaże w samolocie? IP: 62.87.132.* 04.09.08, 12:10
              Nie wiem na jakiej stronie widziałaś te 5kg bagażu podręcznego bo na tej
              www.tunisair.com/publish/article.asp?id=52 oficjalnej stronie jest
              napisane 10kg. Ale i tak najważniejsze i respektowane przez przewoźnika jest to
              co masz napisane na bilecie.
    • Gość: Ela Re: bagaże w samolocie? IP: 212.75.118.* 04.09.08, 11:19
      Gość portalu: minia napisał(a):

> czy mozna zabrać do bagażu podręcznego kosmetyki typu szminka, krem
      > do rak puder itp?

Na pewno nie wolno przewozić w bagażu podręcznym kosmetyków płynnych typu
      mleczko czy tonik. Szminkę czy puder możesz przewieźć bez problemu.
      • Gość: maja dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 11:52
        A czy ktoś się orientował jak wygląda sprawa z łączeniem bagaży? Chodzi mi o linie Tunisair.
        Jedni piszą, że można inni, że nie. Potrzebuje sprawdzonych informacji.
        Słyszałam, że można łączyć, ale waga jednej walizki nie może przekroczyć 32 kg.
        Proszę o informacje jak to wygląda w rzeczywistości.
        Z góry dziękuję
        • Gość: Viv Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 13:32
          Na lotniskach w Polsce jest zasada 15kg bez możliwości łączenia, bagażu
          podręcznego nikt nigdzie nie waży. Na lotniskach w Tunezji ważą cały bagaż
          główny razem i nawet nie patrzą ile tego wszystkiego w sumie wyszło ale wersja
          oficjalna Tunisair jest taka jak już ktoś wspomniał - 32kg - podręcznego nie ważą
          • Gość: maja Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 14:57
            Proszę o sprawdzone informacje i jednoznaczą odpowiedź.
            Mogę spakować się do jednej walizki z mężem (waga 32 kg) czy musimy do dwóch (po 20 kg każda)?
            Niedługo wylatujemy i nie wiem jak się pakować.
            • Gość: maja Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 22:36
              Czy nikt nie leciał liniami Tunis Air i nie wie jak wygląda sprawa bagaży?
              przecież dużo wygodniej spakować się w jedną większą walizkę a nie uganiać się z dwoma.
              Proszę o informacje
              • Gość: mobonika Re: dotyczy TunisAir IP: 195.117.22.* 05.09.08, 09:30
                Ja orientowałam sie w biurze podróży i pani mi powiedziała, że
                niestety w Tusnis Air nie można łączyć bagaży! Bagaż na jedną osobę
                do 20 kg + podręczny 5 kg, kobiety dodatkowo torebka.
                • perelka84 Re: dotyczy TunisAir 05.09.08, 10:31
                  W jakim biurze tak mowia? kiedy wylatujesz?

JA dalej nie wiem w ile kg mama sie spakowac... Moze tos wlasnie
                  wrocil z Tunezji i tez mial ten problem przed wylotem i nam pomoze
                  wszytkim?:)) A jakie sa ewentualne koszty nadbagazu? Jak oni to
                  licza od kilogramama czy w jaki sposob
                  • Gość: Sulik Re: dotyczy TunisAir IP: 62.87.132.* 05.09.08, 14:19
                    Ja niestety nie wróciłem ale lecę 12.09 z Tunisair do Monastir'u czarterem.
                    Dowiadywałem się w zakresie bagażu i to co się dowiedziałem to to, że
                    najważniejszy jest bilet lotniczy który masz, albo dostaniesz z dokumentami
                    podróży (ja z TUI dostałem dok. 2 tyg przed wyjazdem). Na bilecie tym powinnaś
                    mieć napisane ograniczenie bagażu i to powinno być respektowane przez
                    przewoźnika. Po drugie dzwoniłem na lotnisko do Wrocławia skąd wylatuję i tam w
                    biurze obsługi pasażera poinformowano mnie że bagaż główny w Tunisair może być
                    najwyżej 20 kg. Poza tym na oficjalnej stronie przewoźnika
                    www.tunisair.com/publish/article.asp?id=52 wyraźnie jest napisane
                    (niestety po francusku) że bagaż główny w klasie ekonomicznej nie powinien
                    przekraczać 20 kg, a bagaż podręczny zabierany na pokład 10 kg przy rozmiarach
                    55 x 40 x 25. W biurze gdzie kupowałem wycieczkę przy wydawaniu dokumentów
                    poinformowano mnie, że nie można łączyć bagażu. Czyli jeżeli do jednej walizki
                    zapakujesz 30 kg bagażu to 20 kg. będzie w cenie przelotu, a za 10 kg. nadbagażu
                    zapłacisz o ile dobrze pamiętam jak mi mówili 6 EURO/kg.
                    Tyle co ja wiem i będę się do tego stosował.
                    Pozdrawiam i życzę udanego urlopu
                  • Gość: Ela Re: dotyczy TunisAir IP: 212.75.118.* 05.09.08, 14:59
                    Gdy ja leciałam do Tunezji pod koniec maja (Scan Holiday) walizki były ważone
                    oddzielnie i pani wydająca karty pokładowe robiła uwagi, gdy waga pojedynczego
                    bagażu przekraczała 15 kg (nawet jeżeli ogólna waga wszystkich walizek była w
                    normie lub niższa). My mieliśmy jedną walizkę ok. 20 kg, (razem mieliśmy -3osoby
                    - 3 walizki ok. 38 kg), po małej kłótni pani nie naliczyła nadbagażu, ale jeżeli
                    waga bardzo przekraczała te 15 kg to był nadbagaż (20zł za każdy kg). W drodze
                    powrotnej ważyli walizki razem. Więc żeby uniknąć stresu i awantur radzę mieć
                    dwie mniejsze walizki zamiast jednej dużej (na wszelki wypadek).
            • kasia_p45 Re: dotyczy TunisAir 05.09.08, 19:33
              Gość portalu: maja napisał(a):

> Proszę o sprawdzone informacje i jednoznaczą odpowiedź.
              > Mogę spakować się do jednej walizki z mężem (waga 32 kg) czy
              musimy do dwóch (p
              > o 20 kg każda)?
              > Niedługo wylatujemy i nie wiem jak się pakować.

A nie wygodniej wam bedzie zabrac dwie lzejsze walizki???
              • Gość: grzegorz Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 19:47
                pakujecie sie osobno rozkminialismy to juz setki razy
              • Gość: maja Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 19:56
                Nie będzie wygodniej, walizka jest na kółkach i jedna jest dużo poręczniejsza niż dwie. Może tylko dla nas :)
                Dzięki wszystkim za informacje.
                Niestety nie są pocieszające :) w końcu jedna walizka to nie to samo co dwie :D
                • Gość: Ewa Re: dotyczy TunisAir IP: *.chello.pl 05.09.08, 20:13
                  Gość portalu: maja napisał(a):

> Nie będzie wygodniej, walizka jest na kółkach i jedna jest dużo poręczniejsza n
                  > iż dwie. Może tylko dla nas :)
                  > Dzięki wszystkim za informacje.
                  > Niestety nie są pocieszające :) w końcu jedna walizka to nie to samo co dwie :D

Przeicież możecie wziąć dwie walizki na kółkach.
                  • Gość: maja Re: dotyczy TunisAir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 22:07
                    No tak będziemy musieli zrobić, ale wygodniej mimo wszystko mieć jedną walizkę niż dwie. Pjednak po co się obładowywać dwiema jeśli nie ma takiej potrzeby :)
                    • Gość: lotka Re: dotyczy TunisAir IP: *.chello.pl 06.09.08, 08:53
                      Ten problem też mnie dotyczy. Ja wybrałam się osobiście do biura Tui
                      bo z nimi jadę. Przy mnie pani dzwoniła do linii Tunisair.
                      Dowiedziała się że: bagaż główny 15 kg, podręczny 8 kg. Np dwie
                      osoby bagazy łączyć nie moze ale podobno można łączyć swój bagaż.
                      Tzn mozna mieć główny 20kg i podręczny wtedy 3 kg. Oczywiscie nadal
                      nie wiem czy mogę im wierzyć ale chyba nie mam wyjscia :)
                      Jedyną linią która pozwala na łączenie bagaży dwóch iwięcej osoób
                      jest CentralWings i tam faktycznie walizka nie może mieć więcej niż
                      32kg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka