jael53 18.04.11, 09:50 wyborcza.pl/1,76842,9452448,Antyaborcyjna_moralnosc.html Na razie bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigertiger Re: Sejm pracuje 18.04.11, 10:36 wystarczy komentarz GW:) Zwolennicy zaostrzenia ustawy liczą na jatkę w Sejmie, podobną do tej z początku lat 90. Lepiej by zrobili, gdyby zajęli się faktyczną pomocą kobietom w niechcianej ciąży, często matkom kilkorga dzieci w katastrofalnej sytuacji materialnej. Ale to jest mniej widowiskowe niż pokazywanie się w parlamencie i opowiadanie bajek o moralnym państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
jael53 Re: Sejm pracuje 18.04.11, 10:49 Moralne państwo... miałam kiedyś taką receptę - nazywała się Pani Dulska Polskę zbawi. A tfu, za takie profecyje! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Sejm pracuje 18.04.11, 12:10 Ja w sumie jestem za. Niech wprowadza calkowity zakaz aborcji, z karami dla kobiet, ktore usunely, a potem poczekaja na skutki tego eksperymentu spolecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Sejm pracuje 18.04.11, 12:44 Wiesz przecież, że to tak nie działa. Te środowiska są zbyt betonowe żeby przyznać się do tego, że eksperyment społeczny nie zadziałał. Następny krok to by był zakaz opuszczania granic przez ciężarne, a potem wykreowanie wroga narodu który byłby "winny" rosnącemu podziemiu... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Sejm pracuje 18.04.11, 14:43 Itd itd. Juz widze te przykute przez 9 miesiecy do lozek w wieziennych szpitalach ciezarne, zmuszone do rodzenia, a potem odsiadujace piecioletnie wyroki. Tysiace ocalonych 'aniolkow', zasilajace populacje dzieci w bidulach. Widze kurczaca sie na wskutek pozbawiania prawa do wykonywania zawodu i odsiadki populacje ginekologow. Noi odzywajaca instytucje babek, ktore ciaze przerywaja kawalkiem drutu albo ziolkami, doprowadzajac ciezarne do smierci z wykrwawienia. Noi comiesieczne badania ginekologiczne kobiet w miejscach pracy, polaczone z rejestracja poczęć. Wogole Polska moglaby sie nauczyc wiele od Rumunii pod rządami Ceausescu. Czytales moze ten wywiad z Terlikowskim w ostatnim Duzym Formacie? Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Sejm pracuje 19.04.11, 08:15 > Itd itd (...) Dokładnie tak by było. I im reżim stawałby się bardziej nieludzki i absurdalny, tym bardziej pro-lifowcy upatrywaliby problem we wszystkim tylko nie tworzonym przez siebie reżimie > Czytales moze ten wywiad z Terlikowskim w ostatnim Duzym Formacie? A dlaczego miałbym sobie psuć zdrowie? Staram się raczej unikać tekstów w których ludzie wyznający niehumanitarne i anty-cywilizacyjne poglądy mają szansę poudawać trochę że stoi za nimi "coś więcej", poprzymilać się trochę szerszej publiczności i pozgrywać intelektualistę. Niedobrze się robi. Jeżeli po za tym było tam coś interesującego, to zrób mi przysługę i oszczędź zdrowie przytaczając w znośnej formie to co mogło tam być interesującego... Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Sejm pracuje 19.04.11, 10:05 Było. Terlikowski ujawnił swój antypolski rasizm. Napisał był, że Czesi mogą się obyć bez religii, ale Polacy bez katolicyzmu staliby się bestiami. Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Sejm pracuje 19.04.11, 10:43 > Napisał był, że Czesi mogą się obyć bez religii, ale Polacy bez katolicyzmu sta > liby się bestiami. Ciekawe :) Czyli zupełnie otwarcie przyznaje się do swojego poglądu, że Polacy są w jakiś sposób gorsi ponieważ wyłącznie zinstytucjonalizowany katolicyzm chroni ich przed moralnym upadkiem. Tymczasem Czesi są zdolni do funkcjonowania bez takiego bata. Ciekawy pogląd w ustach zadeklarowanego patrioty. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Sejm pracuje 19.04.11, 10:56 Też zwróciłem na to uwagę. Podejrzewam, że Terlikowski nigdy wcześniej nie zastanawiał się dlaczego religijni Polacy nie są bardziej moralni od narodów bezbożnych i dlatego, kiedy go o to zapytano, palnął pierwsze co mu do głowy przyszło. Ale to, że się nie zastanawiał, też oczywiście o czymś świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Sejm pracuje 19.04.11, 11:25 > nie zast anawiał się dlaczego religijni Polacy nie są bardziej moralni od narodów bezboż > nych i dlatego, kiedy go o to zapytano, palnął pierwsze co mu do głowy przyszło Wydaje mi się, że takie pytanie (dlaczego narody niereligijne nie różnią się pod względem standardów moralnych od tych religijnych) jakoś tam funkcjonuje w ludowej świadomości i Terlikowski raczej powielił zasłyszany gdzieś mit. Mit ten słyszałem już w ustach różnych polityków (w tym napewno Kaczyńskiego) w różnych postaciach np. w postaci takiej że jakieś rozwiązanie (czy to małżeństwa gejów, czy legalizacja miękkich narkotyków, nie zakaz bicia dzieci, nie pamiętam) "być może działa w innych krajach, ale w Polsce by się nie sprawdziło". Takie postawienie sprawy ma w sobie jakąś szczerość - taki głos to akceptacja tego, że Polacy mają pewną wrodzony defekt społeczny. Oczywiście zamiast poddawać się w obliczu tego defektu powinno się raczej podnosić poziom cywilizacyjny narodu, ale to inna sprawa. > . Ale to, że się nie zastanawiał, też oczywiście o czymś świadczy. Jak dla mnie to większość wypowiedzi takich ludzi wynika albo z braku zastanowienia, albo z powtarzania sloganów. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Sejm pracuje 19.04.11, 11:39 facet123 napisał: > Terlikowski raczej powielił zasłyszany gdzieś mit. > Mit ten słyszałem już w ustach różnych polityków (w tym napewno Kaczyńskiego) w > różnych postaciach np. w postaci takiej że jakieś rozwiązanie (czy to małżeńst > wa gejów, czy legalizacja miękkich narkotyków, nie zakaz bicia dzieci, nie pami > ętam) "być może działa w innych krajach, ale w Polsce by się nie sprawdziło". No nie, to jednak inny przypadek. Dla ludzi tej opcji małżeństwa gejów i zakaz bicia są złe same w sobie, więc jeśli mówią o polskiej specyfice w tym kontekście, to chodzi im o to, że Polska jest bardziej moralna i mniej zepsuta. > Jak dla mnie to większość wypowiedzi takich ludzi wynika albo z braku zastanowi > enia, albo z powtarzania sloganów. Trochę przesadzasz. Zresztą jak nad tym pomyśleć, to akurat na to pytanie trudno znaleźć satysfakcjonującą odpowiedź jeśli się przyjmie założenie Terlikowskiego, że religia czyni ludzi lepszymi. Więc może nawet się zastanawiał, ale nic mądrego nie wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Sejm pracuje 19.04.11, 11:56 > No nie, to jednak inny przypadek. Dla ludzi tej opcji małżeństwa gejów i zakaz > bicia są złe same w sobie, więc jeśli mówią o polskiej specyfice w tym kontekśc > ie, to chodzi im o to, że Polska jest bardziej moralna i mniej zepsuta. W kontekście tego co mówi TT raczej wygląda to tak jakby myślał, że inne kraje mimo, że dopuszczają takie wszeteczeństwa jak małżeństwa gejów i zakazy bicia dzieci to jakoś są w stanie funkcjonować z tymi "patologiami", a w Polsce zaraz wszyscy heteroseksualni małżonkowie by się przeorientowali, a nie bite dzieci wyrosły na kryminalistów. Wydaje mi się, że raczej tak TT to rozumie. > to akurat na to pytanie trudn > o znaleźć satysfakcjonującą odpowiedź jeśli się przyjmie założenie Terlikowskie > go, że religia czyni ludzi lepszymi. Przyjęcie takiego założenia jest właśnie objawem braku przemyślenia problemu. W filozofii etyki już baaardzo dawno pogodzono się z tym, że religia nie stanowi źródła moralności i nie pozwala skutecznie dowodzić poglądów na temat moralności. Nawet teiści są w stanie się z tym pogodzić. Więc jeśli ktoś wychodzi z założenia które należało by dopiero dowieść to równie dobrze mógłby w ogóle odpuścić sobie całe rozumowanie i powiedzieć, że założone jest to co chciałby żeby było dowiedzione. Odpowiedz Link Zgłoś
jael53 Re: Głęboki infantylizm 19.04.11, 11:32 TT od dawna daje wyraz przekonaniu, że Polacy nie są zdolni do wypracowania dojrzałej moralności. Że to nacja wybitnie infantylna, bo tylko taką w ryzach może utrzymać jedynie czynnik zewnętrzny. W gruncie rzeczy te poglądy są kopią choćby starych stereotypów niemieckich - takiego Maxa Webera chociażby, który twierdził, że "to Niemcy z Polaków [ w Wielkopolsce] zrobili ludzi". U Webera to "wyższa cywilizacja", z zewnątrz przybyła, uczłowieczała żywioł polski; u Terlikowskiego - takoż. Tak czy owak - "polskość sama w sobie" to "żywioł" czy też "dzicz" lub zgoła "potworowatość", wymagająca zewnętrznego czynnika uczłowieczającego. Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Głęboki infantylizm 19.04.11, 11:41 O to właśnie to nastawienie o które mi chodzi - szersze niż temat religii, albo gejów. I funkcjonuje ono nie tylko w mowie TT, albo polityków, ale również w opinii człowieka z ulicy. Np. zwykle śmiech i kąśliwy żart wywołuje wypowiedź o tym, że za granicą widuje się sklepy lub stoiska w których brakuje kasjera, a klienci sami naliczają sobie płatność skanując towary i płacą przy pustej kasie. Kąśliwy żart dotyczy tego jak to w Polsce było by to nie do pomyślenia, że polacy by cały sklep wynieśli razem z kasą sklepową cy coś w tym stylu. Nie wiem czy robiono na ten temat badania, ale coś mi mówi, że wbrew obiegowej opinii Polacy w takiej sytuacji wcale nie wypadki by dużo gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Głęboki infantylizm 19.04.11, 12:01 facet123 napisał: > Nie wiem czy robiono na ten temat badania, ale coś mi mówi, że wbrew obiegowej > opinii Polacy w takiej sytuacji wcale nie wypadki by dużo gorzej. Ale były różne badania na ten temat. Akurat w tego typu sytuacji Polacy może nie byliby gorsi. O ile kojarzę, gorszość naszego społeczeństwa widać bardziej w przypadku postaw społecznych i nastawienia do państwa (np. płacenie podatków) Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Głęboki infantylizm 19.04.11, 12:18 > Ale były różne badania na ten temat. Akurat w tego typu sytuacji Polacy może ni > e byliby gorsi. O ile kojarzę, gorszość naszego społeczeństwa widać bardziej w > przypadku postaw społecznych i nastawienia do państwa (np. płacenie podatków) No właśnie. Postawy społeczne wynikają z myślenia tłumu i tutaj wypadamy kiepsko. Ale gdyby w sklepie dać polakowi możliwość oszustwa i wyjścia bez płacenia, to przecież skorzystali by z tego tylko ludzie którzy i tak mają już mentalność kryminalną. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Sejm pracuje 19.04.11, 12:37 zgadzam sie, mysle ze to jedyny sposob zeby przywrocic normalnosc, kosztowny dla jednostek ktore by dotknal (a wiec tym samym nie etyczny) ale raz na zawsze skonczylby idee ze mozna religijna moralnosc przekuwac na prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Sejm pracuje 20.04.11, 01:24 princess_yo_yo napisała: > zgadzam sie, mysle ze to jedyny sposob zeby przywrocic normalnosc Guzik prawda. Ten sposob, to troche ikry - odwagi i tupetu a mniej hipokryzji, interesownosci i trzesenia portkami, tudziez spodnicami oraz, tfu, solidarnosc. Bardzo proste i etyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Sejm pracuje 20.04.11, 01:32 bene_gesserit napisała: > > Ja w sumie jestem za. > Niech wprowadza calkowity zakaz aborcji, z karami dla kobiet, ktore usunely, a > potem poczekaja na skutki tego eksperymentu spolecznego. Kuzwa, nawet tak nie zartuj, ani nie ironizuj. Aczkolwiek mozemy poczekac do jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Sejm pracuje 18.04.11, 12:36 A najlepsze jest, że całą akcją zajmuje się kilkunastu facetów ( w tym kilka firm) i jedna kobieta. www.stopaborcji.pl/ustawa/?p=97 W każdym bądź razie lepiej nie korzystać z usług: www.ambconsulting.pl/#! wilga.pl/ el.pl/el/index.html (psychoterapia rodzinna) Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Sejm pracuje 18.04.11, 22:36 Jak zwykle - trzeba się zająć sprawami państwa - to się odwraca uwagę. Jak najłatwiej odwrócić uwagę? Ano damską dupą. Odpowiedz Link Zgłoś