Dodaj do ulubionych

Kobiece Jury...

03.12.12, 18:52
...wybiera mężczyzn niestety.
Wczoraj odbyła się uroczysta gala konkursu Zwykły Bohater. Jury w sfeminizowanym składzie: Bożena Walter, Ewa Drzyzga, Henryka Krzywonos, Lidia Maćkowska oraz Szymon Hołownia wytypowali z pośród setek zgłoszeń wytypowało 9 finalistów (po 3 w 3 kategoriach). Wśród finalistów znalazła się tylko jedna Kobieta. W porannym Dziędobry TVN, Hołownia ujawnia,że był jedynym walczącym o te jedną kobietę, podczas gdy Panie wolały typować wyłącznie mężczyzn "To już nie moja wina" mówi Hołownia. Na filmiku, ta wypowiedz jest pod koniec 08:08.
dziendobry.tvn.pl/video/trzech-bohaterow,104,newest,68994.html
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 09:38
      Co to znaczy - wolały typować wyłącznie mężczyzn? Zdaje się, że to nie był konkurs piękności, tylko jakichś konkretnych, ponadstandardowych czynów? Miały się kierować seksizmem, jak Hołownia?
    • kocia_noga Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 10:00
      Tiger, wychowanie od żłobka do śmierci w przekonaniu o wyższości płci męskiej musi być zintegrowane u obydwu płci, a u kobiet tymbardziej, bo jest potrzebne, żeby przetrwać nie żyjąc w ciągłym stresie.
      • tigertiger Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 13:11
        ale akurat te panie mają jak sądzę tego świadomość. Krzywonos jest w Rady Programowej Kongresu Kobie, reszta pań też nie wyleciały sroce z pod ogona, mają ta świadomość,tak przynajmniej wynikało by z tego w jakich obszarach i tematyce, kręgach się poruszają jako dziennikarki.
        • bene_gesserit Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 19:26
          To tylko pokazuje, ile jest jeszcze do zrobienia. Nie mówiąc już o tym, ze u wielu kobiet, które zaszły wysoko, pojawia się syndrom ja-i-chłopaki.
          • easz Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 21:32
            A skad wiesz? Moze im nagle kuska wyrasta, ha?
            Inne znow musza nagle ze zdwojana agresja udowadniac sobie i otoczeniu, ale bardziej chyba sobie, ze sa ultra kobiece, momo tak niekobiecych zachowan i osiagniec, no wiesz, ze nie sa te, babochlopy na ef.
    • kocia_noga Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 10:02

Tiger, wychowywanie od żłobka do smierci w kulcie i przekonaniu o wyższości płci męskiej musi zostać zintegrowane przez obydwie płcie, a przez kobiety tymbardziej, że pomaga w pzreżyciu bez ciągłego stresu.
    • kocia_noga Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 10:05
      Powtórzyłam tekst, bo wydawało się, że mi go wcięło, a jednak ukazał się. Sorry.
      • tigertiger Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 13:17
        Ponoć kobiety nie głosują na kobiety bo ich nie widać, przecież w kategorii "inicjatywa" czy "przyzwoitość" z pewnością było zgłoszonych wiele kobiet. Tym razem grono kobiet, nie chciało widzieć kobiet, albo też celowo chciało wyróżnić mężczyzn???
        • kocia_noga Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 14:28
          No to nie wiem. Może kandydatki rzeczywiście były słabe. Tak też mogło się zdarzyć.
          • tigertiger Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 14:46
            to akurat każdy może osądzić sam, moim zdaniem kandydatki były mocne. www.zwyklybohater.pl/galeria-zgloszen
            Raczej chodzi o to, że kobiety częściej dają pomoc i wsparcie innym, to już tak nie porusza,od kobiety pewnych zachowań się wręcz oczekuje. Być może dla tego, nietypowe postawy u mężczyzn, jurorki promują celowo?, a może jest tak jak Ty piszesz:(
            • kocia_noga Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 20:04
              tigertiger napisała:

> to akurat każdy może osądzić sam, moim zdaniem kandydatki były mocne. www.zwyklybohater.pl/galeria-zgloszen
              > Raczej chodzi o to, że kobiety częściej dają pomoc i wsparcie innym, to już tak
              > nie porusza,od kobiety pewnych zachowań się wręcz oczekuje. Być może dla tego,
              > nietypowe postawy u mężczyzn, jurorki promują celowo?, a może jest tak jak Ty
              > piszesz:(

Przejrzałam, rzeczywiście bohaterki były równie mocne jak bohaterowie. Czyli stereotyp - kobieta ma być bohaterką, to jej psi obowiązek, mężczyzna - to cud.
              To tak jak z rodzeniem. Och, rodzenie, cóż to takiego, kobiety zawsze rodziły! - powtarzano dość często po słynnym rzygu Mikołejki. Meżczyźni zawsze się napie...li, zabijali innych, podejmowali ryzykowne działania itp - podobno to wpisane mają w naturę, a mimo to te ich naturalne i zwykłe zachowania są szczególnie nagradzane.
              • tigertiger Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 20:20
                Kobiety rozczula najbardziej widok dorosłego mężczyzny z dziećmi (czym mniejsze tym bardziej), do kobiety z dzieckiem jesteśmy przyzwyczajeni wszyscy, to nikogo nie wzrusza, nie porusza. Kobiety marzą o opiekuńczym, zaradnym, dojrzałość,odpowiedzialnośc i czułym mężczyźnie, te cechy przeważenie same posiadają, a więc kobieta o tych cechach nie jest dla nich zaskoczeniem. I teraz cztery kobiety, zaradne, wrażliwe, matki troszczące się o swoje i nie swoje dziatki nagle mają wybrać z pośród zgłoszeń nadesłanych, pewnie nawet nie świadomie uwagę ich przyciągają i rozczulają ich bardziej panowie o cechach niezwykle pożądanych, a nie często spotykanych.
    • mariner4 Ot nieszczęście! 04.12.12, 14:55
      Członkinie jury nie była damskimi patriotkami! Sprzyjają męskim szowinistycznym świniom!
      A może te panie nie były po prostu normalne, a nie porąbanymi feministkami?
      M.
    • rekreativa Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 17:53
      E tam, zaraz sie spisku jakiegos antykobiecego bym nie dopatrywała.
      Co mnie natomiast autentycznie niepokoi to fakt, że człowieka, który nie przywłaszczył sobie cudzych pieniędzy ogłasza się bohaterem roku. Reakcja, że znajduję coś cennego, ale cudzego i odnoszę to na policję powinna być standardem zachowania, a nie czynem wyjątkowym, za który dają medale.
      • tigertiger Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 18:14
        jakiego spisku? toż ja nie mam żadnej paranoi, żeby mi teorie spisu były bliskie:)))
        Jestem jedynie zdziwiona, że w tym konkretnym gronie to Hołownia "walczył", aby wśród dziewiątki nominowanych pojawiła się choć jedna kobieta. Skoro w konkursie wprowadzono konkurencję "uczciwość" to mnie nie dziwi, że ktoś dostał nagrodę, bo oddał dużą znalezioną sumę pieniędzy. Za 400 euro dostał 200tysięcy zł to niespodziewana "nagroda" za jego uczciwość. Propagowanie takich zachowań okazuje się konieczne, bo nie są one "normalne". W latach 70-80 zupełnie "normalne" było, ustępowanie miejsca,starszym, ciężarnym, chorym w środkach komunikacji publicznej, dziś konieczne jest prowadzenie kampanii społecznych, a i tak młodzi uważają, że skoro płacą tyle za bilet to im się miejsce należy i tyle, ciąża to nie choroba,a starsze osoby skoro w kościele mają siłę dwie godzinami stać to nic im się nie stanie jak postoją w autobusie przez kilka przystanków. Badania pokazują, że jesteśmy sobie nieżyczliwi, a wręcz wrodzy więc niestety uczciwość i szlachetność muszą być szczególnie honorowane.
    • misiu-1 Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 19:18
      Z pewną taką nieśmiałością wpadło mi do głowy spostrzeżenie. Wśród kandydatów do tytułu Zwykłego Bohatera musiało nie być kobiety, która by zdecydowała się urodzić dziecko mimo zagrożenia dla własnego zdrowia lub życia. Wówczas, jak mniemam, wszyscy członkowie zacnego jury jednogłośnie poparliby taką kandydaturę.
      • easz Re: Kobiece Jury... 04.12.12, 21:38
        Jak bum-cyk-cyk, ze by tak bylo!
        Ciekawi mnie tylko, czy taka zgwalcona tez, czy to np. by nie wypadalo?
        Albo np. taka laska, co by przerwala ciaze zagrazajaca zyciu, zeby jednak pozostala jej trojka, czworka dzieci miala nadal pelna rodzine? Czy to aby wystarczajaco bohaterskie?

I spektakularne, medialne, bo - tu meritum - nie zapominajmy, zapewne o to w tym przypadku chodzilo, w tym konkursie, bo to chyba tvn jakos maczalo w tym, jesli sie nie myle?

Gdyby mnie cos ujelo, to nie patrzylabym na plec, trudno.
      • znana.jako.ggigus Misiu-1, a gdybyś był kobietą, 27.12.12, 15:16
        tylko na chwilę, to urodziłabyć dziecko, wiedząc, że możesz tego nie przeżyć? czy tylko wymagasz bohaterstwa od innych? bo ja, przyznam szczerze, wolałabym żyć niż ofiarować swoje życie komuś.
        Pomyśl, że mogłabyś urodzić jakiegoś wegusia, (co samo w sobie byłoby szokiem), albo prochocia. O gorszych rzeczach jak zwykłe leewactwo, nie wspomne? Parłabyś dla wegusia z poświęceniem?
    • tricolour To przecież normalna rzecz... 09.12.12, 14:05
      ... kto ogląda "Jeden z dziesięciu" też pewnie jest zły, że dyskryminują panie. No jakoś ich mało. Nie przypominam sobie odcinka, by było ich choć z pięć sztuk. Nie może być, by powodem absencji była zwyczajna niewiedza, wąskie zainteresowania, niechęć do rywalizacji. To na pewno spisek męski zaczynający się już od samej "męskiej" nazwy teleturnieju.

Z pewnością kobiety dostają trudniejsze pytania... nie ma innego wytłumaczenia.
      • mijo81 Re: To przecież normalna rzecz... 09.12.12, 14:10
        Nic z tego, feministki i tak wszystko sobie wytłumaczą na jedną modłę. Nie masz szans żeby brak kobiet w czymkolwiek wytłumaczyły sobie ich brakiem zainteresowania, słabym poziomem itp. Zawsze to będzie efekt dyskryminacji, patriarchatu itd.
        Jak to mówią .... idioty nie przekonasz ... więc nie ma co nawet próbować.
      • kocia_noga Re: To przecież normalna rzecz... 09.12.12, 15:06
        tricolour napisał:

> ... kto ogląda "Jeden z dziesięciu" też pewnie jest zły, że dyskryminują panie.
        > No jakoś ich mało. Nie przypominam sobie odcinka, by było ich choć z pięć sztu
        > k. Nie może być, by powodem absencji była zwyczajna niewiedza, wąskie zainteres
        > owania, niechęć do rywalizacji. To na pewno spisek męski zaczynający się już od
        > samej "męskiej" nazwy teleturnieju.
        >
        > Z pewnością kobiety dostają trudniejsze pytania... nie ma innego wytłumaczenia.

Jeszcze raz, powoli, a może zrozumiesz.
        Plebiscyt to nie zabawa, do której się zgłasza dobrowolnie i za którą można dostać pieniądze.
        To wyróżnienie dla ludzi, którzy coś dobrego robią, nieraz bardzo długie lata, dla dobra innych.
        Jeśli nie zrozumiałeś różnicy, to napisz, postaram się jak tylko potrafię najprościej.
        • tricolour Nie musisz niczego tłumaczyć.... 10.12.12, 21:41
          ... ponieważ z tego plebiscytu wynika, że jury znalazło tylko jedną kobietę, która coś dobrego robi i którą należy za to wyróżnić. I 9 facetów dla równowagi.

Czy to jest wina stronniczego jury? Może należałoby im wpiedrolić (no ale komu???) i nakazać parytet na drugi raz...
          • kocia_noga Re: Nie musisz niczego tłumaczyć.... 10.12.12, 23:02
            W takim plebiscycie wszystko zależy od jury, nie jak w teleturnieju. Jury wyróżniło facetów, chociaż kobiet robiących dużo dobrego było wiele.
            I o tym mowa.
    • rozczochrany_jelonek Re: Kobiece Jury... 26.12.12, 21:11
      widocznie jury nie jest upośledzone feministycznie i przy typowania finalistów nie brało pod uwagę płci kandydatów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka