Dodaj do ulubionych

Zarobki facetów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:49
Po raz kolejny przekonałam się że (mimo opini niektórych osób) jestem
FEMINISTKĄ. Ostatnio moja teściowa pytając się o wynagrodzenie (pytanie nie
na miejscu!) zaznaczyła iż facetowi na pewno lepiej zapłacą(niż mojej
siostrze). Byłam zaskoczona, ona w tym nie widziała nic złego taki jest
świat. ale to na prawde poktuje w naszym społeczeństwie wciąż, że facetowi
nalezy się więcej, tylko dlatego że jeste facetem. Nawet mój mąż opowiedział
się po mojej stronie i po raz pierwszy przyznał feministkom racje.
Obserwuj wątek
    • Gość: JohnMalkovitch Re: Zarobki facetów IP: *.toya.net.pl 27.12.04, 03:31
      To nie jest racja feministek, tylko sprawiedliwość społeczna...
      Wysyrzegajmy się przerostu formy nad treścią...
      • bastess Re: Zarobki facetów 27.12.04, 11:11
        Gość portalu: JohnMalkovitch napisał(a):

> To nie jest racja feministek, tylko sprawiedliwość społeczna...
        > Wysyrzegajmy się przerostu formy nad treścią...
        PO CO JA TO WŁAŚCIWIE KOMENTUJĘ? JEŻELI KTOŚ UWAŻA, ŻE MĘŻCZYŹNI POWINNI
        ZARABIAĆ WIĘCEJ OD KOBIET, WYKONUJĄC TĘ SAMĄ PRACĘ, I TO JEST CYTAT ,,
        SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA"- TO G-R-A-T-U-L-A-C-J-E! TO PO CO PŁACIĆ ZA PRACĘ
        KOBIETOM, NIEPEŁNOSPRAWNYM, EMERYTOM( TYM PRACUJĄCYM) SKORO MOŻNA PŁACIĆ TLYKO
        FACETOM! I JESZCZE MOŻNA ZAOSZCZĘDZIĆ TROCHĘ PIĘNIĘDZY!PODOBNE, TYLKO BARDZIEJ
        RADYKALNE POGLĄDY MIAŁ PEWIEN NIEMIEC Z CHARAKTERYSTYCZNYM WĄSIKIEM...TYLKO ON
        W IMIĘ ,,SPRAWIEDLIWOŚCI SPOŁECZNEJ" MORDOWAŁ...TY UWAŻASZ, ŻE POWINNO SIĘ
        PŁACIĆ WIĘCEJ( A MOŻE TLYKO?)MĘŻCZYZNOM, A ON UWAŻAŁ, ŻE JEDYNYM WARTOŚCIOWYM
        NARODEM JEST NARÓD NIEMIECKI, A JEDYNĄ SŁUSZNĄ RASĄ- RASA ASYRYJSKA...ALE TO
        TAKA MAŁA DYGRESJA PO OBEJRZENIU ,,UPADKU"
        • Gość: JohnMalkovitch Sprostowanie IP: *.toya.net.pl 27.12.04, 13:44
          A tu z kolei bezmyślna trochę interpretacja moich słów (pewnie z przyzwyczajenia).
          1. Było napisane coś o matce, dla której normalnym jest, że kobieta
          zarabia mniej niż mężczyzna wykonując tę samą pracę i o mężu, który
          zadrżał z oburzenia (wiem, nie było tak napisane, taki styl mam po prostu)
          i stanął po stronie feministek ( a konkretnie ich racji ).
          2. NOP (Narodowe Odrodzenie Polski, czyli organizacja ludzi, którym łyso, żeby było jasne) postuluje między innymi wyższe kary dla przestępców. Gdybym
          się z tym zgadzał, nie znaczy to, że przyznaję rację NOP-owi.
          3. Jeżeli kumplowi podoba się śliczna dziewczyna, a ja mu ją pomogę zdobyć,
          to robię to dla niego, a nie dla siebie.

Podsumowując, chciałem zwrócić uwagę, na to, że sformułowanie "przyznał rację
          feministkom" sugeruje, że autorka wątku jest raczej dumna ze swoich koleżanek
          feministek, niż z ich osiągnięć. To samo sformułowanie sugeruje również, że można być z wami, albo przeciwko wam w kwestiach, które was interesują (właśnie tak zostałem potraktowany, gdy zwracałem uwagę na to, co opisałem powyżej).

Na końcu po prostu sprostowanie:
          Równe zarobki SĄ według mnie sprawiedliwe społecznie.
          • Gość: monikaannaj Re: Sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 15:22
            A nie wystarczy po prostu: "sprawiedliwe"? "Sprawiedliwosc społeczna" kojarzy
            mi sie z lewackim bełkotem.
            • frisky2 Re: Sprostowanie 27.12.04, 20:44
              cala ta gadanina o rownych zarobkach pachnie belkotem leninowsko-stalinowskim.
              zaczniemy od tego, ze kobiety maja zarabiac tyle co fac3eci, potem sie jednak
              okaze, ze kobiety starsze zarabiaja wiecej niz kobiety mlodsze, chociaz
              wykonuja taka sama prace, a potem, ze jeden facet zarabia wiecej od drugiego,
              choc jest na tym samym stanowisku. i dojdziemy do tego co mielismy w peerelu -
              przynajmniej na papierze - urawnilowki.
              • Gość: mona Re: Sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:59
                Może tym razem ja się wypowiem jako autorka postu. Lepsze wynagrodzenie facetów
                za tak samo wykonaną prace jest chore. Jest po porostu nie sprawiedliwe i
                dyskryminujące. Tutaj nie ma żadnego drugiego dna, a że friskiemu kojarzy się
                to z "bełkotem leninowsko-stalinowskim" to nie moja sprawa.(Pytanie z czym
                kojarzy mu sie chusteczka higieniczna, pewnie z tym samym. Ten typ tak ma.)
                Podziwiam feministki. Nie wszytkie ich pomysły albo raczej forma podania mi
                odpowiada, ale jakąś musiały wybrać. Wracając do wypowiedzi mojej teściowej to
                udzerzyło mnie przekonanie ze tak wygląda świat i jest to oczywiste.
                • Gość: Sebastian Re: Sprostowanie IP: *.autocom.pl 28.12.04, 20:59
                  > Może tym razem ja się wypowiem jako autorka postu. Lepsze wynagrodzenie
                  facetów
                  >
                  > za tak samo wykonaną prace jest chore. Jest po porostu nie sprawiedliwe i
                  > dyskryminujące.
                  Istotnie.
                  Przy podanych powyżej założeniach logicznym wydaje się obniżenie zarobków
                  mężczyzny.:-))
                  Zakładam że w obu przypadkach praca wykonywana jest podobnie tzn i mężczyzna i
                  kobiet asą dobrymi pracownikami.
                  • Gość: mona Re: Sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 21:55
                    Sebastianie, nie bądź uprzedzony. Nie prawda ze z mojej wypowiedzi wynika że
                    facet powinien zarabiać mniej. Powtarzam że za tą samą prace powinno być
                    wypłacone takie samo wynagrodzenie. To jest logiczne,oczywiste i nie wiesz o co
                    feministki się upominają ale jak byłbyś kobietą to zobaczyłbyś jak często
                    jesteśmy dyskryminowane.
                    • Gość: Sebastian Re: Sprostowanie IP: *.autocom.pl 02.01.05, 19:03
                      > Sebastianie, nie bądź uprzedzony. Nie prawda ze z mojej wypowiedzi wynika że
                      > facet powinien zarabiać mniej.
                      Nie z twojej logiki tylko z logiki pracodawcy.
                      Skoro może mieć równie dobrego pracownika za niższe pieniądze (tzn kobietę) to
                      albo będzie się starał obniżyć zarobki mężczyzn albo będzie się starał ich nie
                      zatrudniać.
                      > Powtarzam że za tą samą prace powinno być
                      > wypłacone takie samo wynagrodzenie. To jest logiczne,oczywiste
                      Logiczne i oczywiste jest dla mnie że za daną prace powinno byc wypłacone
                      wynagrodzenie UZGODNIONE i zaakceptowane wcześniej przez obie strony.
                      i nie wiesz o co
                      >
                      > feministki się upominają
                      Wiem. I niektóre ich postulaty mnie przerażają.
                      > ale jak byłbyś kobietą to zobaczyłbyś jak często
                      > jesteśmy dyskryminowane.
                      Gdybyś była mężczyzną zobaczyłabyś jak często jesteśmy dyskryminowani.
                      • Gość: ciekawa dyskryminacja facetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:22
                        > Gdybyś była mężczyzną zobaczyłabyś jak często jesteśmy dyskryminowani.
                        Kilka przykładów?
                        • Gość: Sebastian Re: dyskryminacja facetów IP: *.autocom.pl 02.01.05, 20:39
                          Służba wojskowa.
                        • Gość: bezdenny Re: dyskryminacja facetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 23:58
                          Gość portalu: ciekawa napisał(a):

> > Gdybyś była mężczyzną zobaczyłabyś jak często jesteśmy dyskryminowani.
                          > Kilka przykładów?

Emerytura 5 lat później
                          Prawo do małżeństwa 3 lata później
                          etc
                          • Gość: ciekawa Re: dyskryminacja facetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 00:23
                            emerytury mają zrównac (to zresztą wątpliwy przywilej-moją mamę razem z innymi
                            pracownikami którzy mieli za mniej niż rok prawo do emerytury zwolnili w 1.
                            rzucie przy likwidacji zakładu); a obowiązkową służbe wojskową zlikwidować (nb.
                            ZADEN z moich znajomych nie był w kamaszach-a wy gdzie służyliście?)
                            Co do wczesnego małżeństaw - zazwyczaj warto poczekać..
                            A co to "etc." - oczywiście poza dyskryminacją ojców w sądach rozwodowych, co
                            zresztą wynika w dużej mierze z tradycyjnego podejscia do rodziny, wg którego
                            to matka zajmuje się dziećmi.
                            • Gość: Sebastian Re: dyskryminacja facetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 18:31
                              > emerytury mają zrównac
                              Ale póki co są preferencje dla kobiet.
                              I wiele kobiet (pewnie nawet większość) sprzeciwia się zrównaniu wieku.

>(to zresztą wątpliwy przywilej-moją mamę razem z innymi
                              > pracownikami którzy mieli za mniej niż rok prawo do emerytury zwolnili w 1.
                              > rzucie przy likwidacji zakładu)
                              A to już inna sprawa.
                              Zapewniam cię, że istnieje wiele przywilejów, które w efekcie obracają się
                              przeciwko tym , których dotyczą.
                              Przywileje dla kobiet w ciąży są najlepszym przykładem.
                              A co do Twojej mamy to jest to przykład niezupełnie trafiony.
                              I to z kilku powodów. Naprawde ich nie znasz?

> ZADEN z moich znajomych nie był w kamaszach-a wy gdzie służyliście?)
                              Pozwolę sobie odbić piłeczkę: a co ty musiałas załatwiać i jakie kroki
                              podejmować, żeby do wojska nie iść.

> Co do wczesnego małżeństaw - zazwyczaj warto poczekać..
                              Tak, ale kobieta MOŻE czekać a mężczyzna MUSI.
                              Zresztą nieważne.
                              Kwestionujesz nierównośc w tej kwestii czy ją usprawiedliwiasz?
                              Są to przykłady na dyskryminację czy nie?
                              W twoim zapytaniu o dyskryminacje mężczyzn wyczułem powątpiewanie czy takowa ma
                              miejsce.
    • itsnotme Re: Zarobki facetów 28.12.04, 08:28
      Jakby podpisała umowę zlecenie, dostałaby tyle samo.
    • Gość: Jaś Re: Zarobki facetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 14:48
      Taka urawniłowka to czysta demagogia.Wszyscy , podobno, chcieli prywatyzacji i
      wolnego rynku. Co, teraz to nie odpowiada? Jeśli kobieta czuje się
      niedowartościowana wysokością zarobku ( niższy niż dla faceta ) może odmówić
      podpisania umowy i po "ptokach". Że co? ironizuję ? czy jednak nie jest to
      wyjście z sytuacji dla tych "pokrzywdzonych"?
    • ardzuna Re: Zarobki facetów 01.01.05, 17:39
      Gość portalu: mona napisał(a):

Ostatnio moja teściowa pytając się o wynagrodzenie (pytanie nie
      > na miejscu!) zaznaczyła iż facetowi na pewno lepiej zapłacą(niż mojej
      > siostrze). Byłam zaskoczona, ona w tym nie widziała nic złego taki jest
      > świat. ale to na prawde poktuje w naszym społeczeństwie wciąż, że facetowi
      > nalezy się więcej, tylko dlatego że jeste facetem.

Jak to kochana, to nie zauważyłas jeszcze, że penis pomaga w pracy, czyniąc ją
      od razu kikla razy wydajniejszą?? Gdzie ty masz oczy!! :DDDDD
    • Gość: BUBU Re: Zarobki facetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:36
      FACECI SA BARDZIEJ WYDAJNI,STAD TEZ WIEKSZE SA STAWKI DLA CHLOPA,POZA TYM MOZE
      BYS TAK ZACZELA CZEPIAC SIE TEGO,ABY ZWIEKSZYLI CI WIEK EMERYTALNY?ZROWNALI Z
      WIEKIEM CHLOPA? POZA TYM PISZE SIE "NAPRAWDE" DZIEKUJE.
    • losiu4 Re: Zarobki facetów 04.01.05, 12:18
      Gość portalu: mona napisał(a):

> zaznaczyła iż facetowi na pewno lepiej zapłacą(niż mojej
      > siostrze). Byłam zaskoczona, ona w tym nie widziała nic złego taki jest
      > świat.

a co w tym złego?

Pozdrawiam

Losiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka