Dodaj do ulubionych

Wybory miss

10.01.07, 12:16
Jaki jest Wasz, feministek (i feministków:-) ) stosunek do tego rodzaju
imprez?
Czy uważacie, że to poniżające dla kobiety wziąć udział w takiej zabawie, czy
wręcz odwrotnie, udowadnia ona swoją wyższość nad śliniącymi się facetami...?

Ja mam bardzo mieszane odczucia. Brałam udział w organizacji tego rodzaju
imprez, wprawdzie lokalnych, ale rozmawiałam także z dziewczynami z miss
Polski. Niestety, większość z nich to kobiety bardzo przeciętne, jeśli chodzi
o intelekt, zainteresowania i ambicje. Ale jeśli sa ładne, to niech
wykorzystują ten atut, prawda? Z drugiej strony, wiele z nich daje się
wykorzystywac "nabuzowanym" sponsorom...
Takie wybory to jedno wielkie targowisko próżności, dziewczyny rywalizują ze
sobą w bardzo prymitywny sposób - byłam świadkiem bijatyk, wyrywania sobie
ubrań, podstępnych sztuczek typu - "obetnę jej pół kiecki", czy "podrzucę
butelkę wódki,to ją wywalą". Na zjazdach potrafią wyrzucić ładniejszą
koleżankę z pokoju, zepsuć jej ubrania itp.

Co Wy sądzicie na temat wyborów miss?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • pavvka Re: Wybory miss 10.01.07, 12:41
      Wybory miss są przede wszystkim nudne :-) A z kwestii ideologicznych: promują
      ideę, że kobieta powinna stereotypowo ładnie wyglądać, kiczowato się ubierać i
      nie mieć własnego zdania.
      • niunka24 Re: Wybory miss 10.01.07, 12:53
        No nudne;-) Z tym się zgadzam.
        A kwestie ideologiczne właśnie mnie interesują najbardziej.
        pozdrawiam,
      • forum103 Re: Wybory miss 10.01.07, 22:42
        co pokazuje powody dla ktoryxch nie uwazam feministek za kobiety :P
        • skrzydlate Re: Wybory miss 11.01.07, 08:57
          taaa.. bo dla niektorych kobiety to glupie pipencje zerkajace zalotnie czy aby
          wystarczajaco sie podobaja... jak sie dowartosciuja nie beda juz tego robily ;)
    • turbomini Re: Wybory miss 10.01.07, 13:10
      Ideologicznie to jest obraza kobiet. Jeśli ktoś mi zarzuci, że się czepiam, bo
      sama mam kompleksy to go zabiję śmiechem (jestem pewna, że ten argument w końcu
      padnie).
      To jak wybieranie bydła na rynku. A ponieważ już dawno zapomniano czemu to
      miało służyć, to się teraz dorabia jakąś nędzną filozofię do tego: że niby miss
      jeździ po świecie i pomaga innym (buhahahaha). Robi się jakaś paranoja - muszę
      być ładna, żeby jeździć i pomagać innym. Luuudzie! Albo jak dziewczyny mają
      udowodnić, że są mądre. Rozumiecie to, one mają udowodnić, że są nie tylko
      piękne, ale i mądre. Czad! To dorośli ludzie, niech sobie robią co chcą, ale
      rzygać mi się chce jak mi pokazują ten fetysz w TV.
      • bri Re: Wybory miss 10.01.07, 13:14
        Mi się rzygać nie chce ale generalnie podobnie oceniam takie imprezy.
        Najgorsze, że coraz młodsze dziewczynki się nakłania do brania udziału w takich
        konkursach. Dorośli przynajmneij sami decydują ale biedne dzieci robią do czego
        ich rodzice namówią.
      • pavvka Re: Wybory miss 10.01.07, 13:21
        Tę ideologię z pomaganiem plus "sprawdzian inteligencji" i pokazy rzekomych
        talentów dodano po tym jak feministki w latach 60. protestowały przeciwko
        konkursom piękności. Miało to niby zmienić wydźwięk tych konkursów.
        • kochanica-francuza Mnie męczy aspekt... 10.01.07, 13:54
          czemu niby kandydatki mają być wolne i bezdzietne? Mam wrażenie, że w zbiorowej
          podświadomości jest to taki targ kobiet i spryczeli starcy w jury chcą, żeby
          wszystko pasowało. Jak tu wybierać "swoją", kiedy ona ma chłopa?
          • pavvka Re: Mnie męczy aspekt... 10.01.07, 13:59
            Kiedyś był jeszcze wymóg dziewictwa. Teraz już chyba nie...
            A Vanessie Williams odebrano tytuł Miss USA za rozbieraną sesję zdjęciową.
          • turbomini Re: Mnie męczy aspekt... 10.01.07, 14:09
            Masz rację.
            Poza tym nie oszukujmy się, w erze netu, photoshopa i nowoczesnej chirurgii
            plastycznej wybieranie najpiękniejszej kobiety świata to jakaś pomyłka.
            • bri Re: Mnie męczy aspekt... 10.01.07, 14:11
              Nawet i bez tych wszystkich rzeczy taki wybór nigdy nie był "sprawiedliwy". W
              końcu wybierać można tylko spośród tych, które się zgłosiły, w dodatku
              zazwyczaj większość jest na tyle pięknych, że wybór najpiękniejszej jest bardzo
              subiektywny.
              • niunka24 Re: Mnie męczy aspekt... 10.01.07, 16:19
                A czy nie sądzicie (nie jest to do konca mój pogląd, ale dośc powszechny)
                że wybory miss dają szansę pięknym, ale neizbyt inteligentnym kobietom?
                Swoją drogą, "modeling" to jedyny zawód, gdzie kobiety zarabiają dużo wiecej
                niż faceci:)
                • pavvka Re: Mnie męczy aspekt... 10.01.07, 16:27
                  W znakomitej większości kobiety, które zdobyły tytuł miss, wielkich karier nie
                  robią. A już na pewno uczestnictwo w tym cyrku absolutnie nie jest potrzebne,
                  żeby zostać znaną modelką.
                  • niunka24 Re: Mnie męczy aspekt... 10.01.07, 16:34

> W znakomitej większości kobiety, które zdobyły tytuł miss, wielkich karier
                    nie
                    > robią. A już na pewno uczestnictwo w tym cyrku absolutnie nie jest potrzebne,
                    > żeby zostać znaną modelką.

Z jednej strony - prawda. Z drugiej, wiem, że one małe "karierki":) robia.
                    Jakieś pokazy, sesje, itp. Na pewno,jesli się dobrze zakręcą, mają szansę
                    cośtam zdobyć.poznać
                    wielki świat"

Modelka a miss to tak naprawdę dwa różne aspekty. I dwa różne kryteria wyboru.
                • kochanica-francuza Re: Mnie męczy aspekt... 10.01.07, 20:10
                  niunka24 napisała:

> A czy nie sądzicie (nie jest to do konca mój pogląd, ale dośc powszechny)
                  > że wybory miss dają szansę pięknym, ale neizbyt inteligentnym kobietom?

Nie, dlaczego? Tyle że inteligentne muszą udawać głupie i też paplać infantylnie
                  przed kamerą... No i wszystkie są "studentkami", choćby były kimś zupełnie innym.
                • forum103 Re: Mnie męczy aspekt... 10.01.07, 22:56
                  > Swoją drogą, "modeling" to jedyny zawód, gdzie kobiety zarabiają dużo wiecej
                  > niż faceci:

prosdtytutki tutaj bija nas na leb ;P
              • forum103 Re: Mnie męczy aspekt... 10.01.07, 22:56
                dlatego jest cos takiego jak "korona za sex" :P
          • forum103 Re: Mnie męczy aspekt... 10.01.07, 22:54
            A bylas na jakis? tylko nie sciemniaj ze sie nie zakwalifikowalas bo mialas
            chlopaka :P i tak nie uwierze
      • forum103 Re: Wybory miss 10.01.07, 22:49
        > Ideologicznie to jest obraza kobiet. Jeśli ktoś mi zarzuci, że się czepiam, bo
        > sama mam kompleksy to go zabiję śmiechem (jestem pewna, że ten argument w końcu
        >
        > padnie).

patrz wyzej :). Ale nie wiesz nawet co to znaczy zabic smiechem...
    • forum103 Re: Wybory miss 10.01.07, 22:37
      to seksizm... chyba ze duzo placa... to jest ok :P
      • skrzydlate Re: Wybory miss 11.01.07, 09:01
        forum, ty masz jakis problem?
    • skrzydlate Re: Wybory miss 11.01.07, 08:56
      mnie to osobiscie kompletnie nie interesuje, chociaz czasem przez chwile zerkne
      z czystej ciekawosci ale te wszystkie wypowiedzi i zachowania... ta tandetna
      resyserka, zero prawdy psychologicznej i zyciowej, wiadomo, to amatorki i nie
      chodzi o prawde a o kase :) ladne pyszczki i cialka, ale nie wciaga mnie to
      absolutnie i nie mam zdania, bo zeby miec zdanie trzeba sie tematem
      zainteresowac bardziej serio
    • justi54 Re: Wybory miss 11.01.07, 11:05
      Taki sam sposób zarabiania pieniędzy jak każdy inny. A co do wykorzystywania
      tych dziewczyn to są one tak samo wykorzystywane jak każdy inny pracownik w tym
      kraju przez nieuczciwego pracodawcę tylko u nich nazywa sie to sponsor. Zawiść
      wśród samych dziewczyn też taka sama jak w każdym innym środowiski, nic nowego
      wszystko jak w hipermarkecie, szkole, uczelni, biurze normalka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka