sylwii_br 17.02.04, 09:20 Wybieram się na wymrażanie nadżerki, powiedzcie kochane jak wygląda takie wymrażanie , czy jest bolesne (czy bezbolesne jak twierdzi moj gin), jak długo trwa i czy jakoś specjalnie się do tego przygotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zagussia Re: wymrażanie nadżerki 17.02.04, 10:26 było juz duzo o tym na forum..poczytaj sobie, a w skrócie...niektóre boli niektóre nie, jesli zle wykonane moze byc niebezpieczne i długo sie goi, z tego co wiem co jakis czas robi sie tam babel z płynem surowicznym ktry peka i tak az do zagojenia..ja jak na razie zdecydowałam sie na leczenie globulkami i płynem, jesli nei masz duzej nadzerki tez bym to polecała, chyba ze mas jzu gromadke dzieci i wszystko ci jedno to wtedy polecałabym wymrazanie albo inna mechaniczny sposób Odpowiedz Link Zgłoś
szymka44 Re: wymrażanie nadżerki 17.02.04, 16:59 ja podejmowalam kilka prob leczenia farmakologicznego, pozniej koagulacji chemicznej i nic. 2 lata temu zdecydowalam sie na wymrazanie. Zabieg trwal ok pol godz, nic nie bolalo, scierply mi troche nogi. Zabieg powinnas wykonac zaraz po miesiaczce, od gina dostaniesz z pewnoscia jakies leki, kwas mlekowy itp. Przez miesiac powinnas powstrzymac sie od stosunku - szyjka musi miec czas na wyleczenie. Rodzenie badz nie dzieci nie ma tu chyba duzo do rzeczy, jesli trafisz na profesjonaliste. Ja mam 26 lat, jeszcze nie rodzilam. Po zabiegu zadnych powiklan, do dzis nic sie nie odnowilo. Badz dobrej mysli i zycze Ci zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: wymrażanie nadżerki 17.02.04, 20:44 Trwa oko/lo 10 minut i jest okrrrropnie nieprzyjemne, a po zabiegu przez około 6 tygodni wydobywa się zpochwy surowicza, troche lepka wydzielina w duzej ilości- efekt najpierw rozmrażania a potem gojenia tkanek. Efekt jest ładny, ale zabieg nie jest zbyt przyjemny! Odpowiedz Link Zgłoś
moboj Re: wymrażanie nadżerki 17.02.04, 20:56 miałam tak dużą nadżerkę, że wymrażanie miałam robione na trzy razy - etapami. sam zabieg nie jest bolesny. natomiast bolesne jest to, że do zabiegu trzeba użyć większego wziernika niż zwykle - lekarz musi przecież dobrze widzieć co robi. zabieg wykonuje się natychmiast po zakończeniu miesiączki. przez następne tygodnie trzeba niestety pomęczyć się z wodnistymi upławami, nie wolno chodzić na basen, kąpać się w morzu czy jeziorach. nawet w wannie nie powinno się brać kapieli. polecany jest tylko prysznic. nie wolno też współżyć, a przy kolejnej miesiączce nie powinno się używać tamponów. wymrażanie jest bardzo powszechnym zabiegiem, wykonywanym nawet u kobiet, które nie rodziły. to bezpieczny zabieg, wbrew temu, co się o nim opowiada. ja na początku dałam się skusić na solcogyn i tylko niepotrzebnie wydałam kasę na ten lek (7 zabiegów x 70 złotych, bo tyle solcogyn wtedy kosztował), bo nadżerka nie zmniejszyła się ani o kawałek. i szczerze mówiąc to o wiele gorzej czułam się po solcogynie niż po wymrożeniu. Odpowiedz Link Zgłoś