Gość: Kobieta w ciąży IP: *.lodz.mm.pl 01.04.10, 22:54 Może komuś wydać się, że to błahy problem, ale zgaga jest dokuczliwa: czuję ogień w przełyku - bez przerwy. Jak zaradzić temu w ciąży? Macie sprawdzone i bezpieczne sposoby? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: les Re: Zgaga IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.10, 00:56 Mnie to meczylo przez ostatni miesiac ciazy i dostawalam od ginekologa takie "mleczko" do picia. Smakowalo jak kreda, ale pomagalo na troche. To byly w dosc duzych butelkach i przeznaczone specjalnie dla kobiet w ciazy, ale bylo to dawno temu...Teraz tez jest mnostwo lekow na zgage, ktore mozna brac w ciazy, wystarczy pojsc do ginekologa i poprosic. Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Zgaga 03.04.10, 09:44 Tez mnie meczyla zgaga praktycznie przez cala ciaze jedna i druga, lekarz przepisywal mi to mleczko a dokladnie mleczko aluminiowe bo tak sie nazywa. Po pewnym czasie juz mnie mdlilo na sam widok tego mleczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaz Re: Zgaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.10, 13:17 nic na to nie poradzisz-musisz czekać do końca ciąży i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: Zgaga IP: 149.254.180.* 02.04.10, 13:44 wpisz na google -zgaga w ciazy,jest tam duzo porad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghh Re: Zgaga IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.10, 17:08 Wiele kobiet radzi sobie z tą dolegliwością przyjmując lek o nazwie Rennie (dozwolony w ciąży, bez recepty). Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Zgaga 03.04.10, 11:32 A ja bym nie przeplacala tylko poprosila w aptece polski odpowiednik Rennie, jest tego pelno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Zgaga IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 07.04.10, 17:09 Odpowiedniki to nie zawsze to samo. W dodatku ulotka Rennie informuje jasno,że można stosować w ciąży. Mnie pomagała połowa tabletki- kupowałam Rennie Ice, a np. te o smaku owocowym w ogóle nie działały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimoza Re: Zgaga IP: 213.241.95.* 07.04.10, 17:23 Kilka tabletek Rennie i spanie na siedząco niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Zgaga 07.04.10, 19:27 emka W dodatku ulotka Rennie informuje jasno,że można stosować w ciąży. A czy wiesz o tym, ze przy dlugotrwalym zazywaniu Rennie w zoladku tworza sie gazy i wzrasta produkcja kwasu zoladkowego? Sa o wiele lepsze srodki niz przereklamowane Rennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Zgaga IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 28.04.10, 14:14 A czy wiesz,że Rennie pomaga- czy tak z sufitu bredzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Zgaga IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.10, 00:00 Dlaczego zakladasz, ze ta kobieta jest biedna lub skapa? Ja kupuje taki lek jaki chce, a nie taki, ktory jest najtanszy... Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Zgaga 08.04.10, 00:35 rob napisal: >Dlaczego zakladasz, ze ta kobieta jest biedna lub skapa? ?? A gdzie to przeczytales? Gdzie ja cos takiego napisalam? > Ja kupuje >taki lek jaki chce, a nie taki, ktory jest najtanszy... A ja kupuje polskie leki bo zagranicznych mam po dziurki od nosa i uwazam, ze wcale nie sa lepsze od naszych polskich - i stad moj komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Zgaga IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.10, 03:04 Tu to przeczytalam: "A ja bym nie przeplacala tylko poprosila w aptece polski odpowiednik Rennie, jest tego pelno." Nie kazdy uwaza zagraniczne leki za gorsze...wrecz przeciwnie! Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Zgaga 08.04.10, 08:15 Rob napisal: >Nie kazdy uwaza zagraniczne leki za gorsze...wrecz przeciwnie! A czy ja komus zabraniam kupowac zagraniczne leki? Wyrazilam swoje zdanie, ze JA BYM NIE PRZEPLACALA bo akurat tak sie zlozylo, ze cale dwie ciaze musialam zazywac srodki neutralizujace kwasy zoladkowe i wybralam mleczko alu refundowane w Holandii, gdzie mieszkam od 20 lat choc wolalabym tabletki, ktore mozna pogryzc i polknac ale musialabym za nie placic z wlasnej kieszeni i to nie malo. Jednej kobiecie wystarczy 1-2 tabletki raz na jakis czas a inna niestety musi lykac je codziennie przez wiele miesiecy, z czym wiaza sie duze koszta. Mam nadzieje, ze wreszcie zrozumiales moje przeslanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Zgaga IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 28.04.10, 14:16 Najpierw sama zrozum,że autorka się pyta co nam pomaga na zgagę w ciąży- więc jej odpowiadamy zgodnie z tym co wypróbowałyśmy, a nie robimy kampanię reklamową zagranicznych leków. A już zupełnie nie na miejscu byłoby napisanie,że "jadłyśmy" Rennie ale idź do apteki i kup sobie jakiś inny odpowiednik....... Weź nie schizuj kobieto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssss Re: Zgaga IP: *.chello.pl 08.04.10, 12:16 > na zgagę polecam migdały Potwierdzam - u mnie migdały likwidowały zgagę. Jeśli boisz się o linię, to jedz 10-15 dziennie. A jak nie, to więcej. Sporadycznie używałam też rennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu_bella Re: Zgaga IP: *.chello.pl 09.04.10, 07:04 Miałam tak potworna zgagę w ciąży, że każde dość ciepłe jedzenie sprawiało mi ból. Po migdałach miałam zgagę migdałową W nocy budziło mnie pieczenie, a rano miałam przyschnięte do podniebienia resztki tabletek Po mleczkach byłam zaczopowana kredą Koleżanka powiedziała mi, że miała tak samo i brała ranigast. Zaczęłam brać i takiej ulgi w życiu nie czułam Ostatnie 2 miesiące brałam regularnie 1x dziennie. Po porodzie zgaga zniknęła i więcej jej nie miałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Zgaga IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.10, 16:51 Zgaga najczęściej występuje w późniejszych miesiącach ciąży i ma związek z uciskiem powiększającej się macicy na żołądek i jelita, zaburzając pracę przewodu pokarmowego. Ja nie mialam zadnych problemow przez cala ciaze i tylko przez ostatnie cztery tygodnie meczyla mnie zgaga i byla to tak pozworne, ze bez tego "kredowego mleczka" nie moglam spac, ale zawsze pomagalo chociaz troche. Odpowiedz Link Zgłoś
papuzka_gda Re: Zgaga 09.04.10, 19:10 ja polecam mleczko Gelatum Alumini w aptece koszt ok 7 zl za butelke i z tego co pamietam mozna stosowac w ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
apple.tree Re: Zgaga 09.04.10, 19:56 Papużce gatuluję męża musi być naprawdę super ale aluminiu nie kojarzy mi się z czymś bezpiecznym - zwłaszcza w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
jolcia84 jak przejsc przez ciaze ez zgagi 26.08.10, 14:51 dzisiaj się smieje z problemu walczylam ze zgaga od momentu, kiedy zaszlam w ciaze, a mowiac bardziej precyzyjnie, jeszcze dlugo po urodzeniu dziecka, czulam dokuczliwe pieczenie w jamie ustnej. Na rynku farmaceutycznym jest niewiele skutecznych lekow rozwiązujących problem, mogę polecic Polprazol Acid Control, sprawdzilam Odpowiedz Link Zgłoś
funky2000 Re: Zgaga 28.04.10, 09:43 ja wypróbowałam tabletki gastricumeel, które ktoś mi polecił na forum homeopatiaok.pl (szukałam skutecznej metody na zgagę, bo to palenie w gardle niezwykle mi utrudniało życie na codzień i denerwowało mnie..) i okazały się całkiem skuteczne, więc możesz spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
papuzka_gda Re: Zgaga 27.08.10, 19:58 woda na mnie akurat nei dziala, mleka nie moge opd 1.5 roku przy moich zoladkowych problemach Tak wiec i u autorki watku moze byc roznie. A wszelkie leki z grupy pompy protonowej (polprazol,ortanol.helicid itp) to juz chyba lepiej z przepisu lekarza. A za graulacje dot. meza dziekuje Wyjatkowo sie trafil udany okaz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikrus Re: Zgaga IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.13, 14:41 Podstawą jest dieta. Mam tu też na myśli np. palenie papierosów, czyli wszystko czym "częstujesz" organizm. Zobacz na te teksty, sporo się dowiesz: gastryczne.pl/zgaga/ Odpowiedz Link Zgłoś