Dodaj do ulubionych

Węzły chłonne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 13:25
Witajcie, mam wyczuwalne węzły chłonne na szyi, podbródkowe i podrzuchwowe, według usg są to węzły odczynowe. Czy któraś z Was też ma wyczuwalne węzły chłonne? Czy znacie jakiegoś dobrego radiologa w Warszawie, który robi badanie węzłów chłonnych?
Obserwuj wątek
    • Gość: ..... Re: Węzły chłonne IP: 217.17.33.* 09.10.10, 21:47
      A jaką mają wielkość te węzły?
      Jeśli są odczynowe to ok.
      A jak bardzo się nimi przejmujesz to zrób sobie morfologię z rozmazem ręcznym...
    • zdunia1979 Re: Węzły chłonne 09.10.10, 23:27
      Dr. Król (kobieta, zapomniałam imienia). Wspaniała kobieta, w pełni profesjonalna. zrobi ci usg i wszystko szczegółowo wytłumaczy.

502207385, 228141511
      • lejdi111 Re: Węzły chłonne 10.10.10, 08:02
        ja mam węzły za uszami, podbródkowe i szyjne powiększone od dziecka czyli ponad 20 lat.
        • Gość: ASIA Re: Węzły chłonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 12:25
          A duże masz te węzły. Moje mają po kilka milimetrów, na pewno największe nie przekraczają 10mm. Dr Król z tego co czytam specjalizuje się w usg ortopedycznym?
          • Gość: kasia Re: Węzły chłonne IP: *.jjs-isp.pl 10.10.10, 12:55
            Tak. Dr Serafin - Krol specjalizuje sie w usg ortopedycznym. Z innym problemem bym do niej nie poszla. Poszukaj lekarza ze spec. z radiologii i onkologii.
            • Gość: ASIA Re: Węzły chłonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 13:00
              Tak też właśnie myślałam więc nie wybiorę się do dr Serafin. Tak naprawdę to byłam już u 2 radiologów tylkow wmawiam sobie nie wiem co....byłam u dr Kowalskiej i dr Szerstobitow. Może znacie?
              • Gość: .... Re: Węzły chłonne IP: 217.17.33.* 10.10.10, 14:31
                Asia twoje węzły są malutkie.
                Patologiczne to takie, które mają powyżej 1 cm.
                Jeśli na USG wyszły odczynowe to nie zawracaj sobie nimi głowy.
                Naprawdę nie masz powodów do niepokoju.
                Tym bardziej, że byłaś u dwóch różnych lekarzy.

Piszę to jako osoba mająca chorobę nowotworową węzłów chłonnych..
            • zdunia1979 Re: Węzły chłonne 10.10.10, 17:43
              Dziewczyny zrobicie jak uważacie, ale jest naprawdę dobra w tym temacie. Polecana przez dobrych lekarzy. Ja byłam u niej kilkakrotnie i jestem bardzo zadowolona.
              • Gość: ASIA Re: Węzły chłonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 18:40
                W takim razie jakie węzły powinny mnie zaniepokoić, piszę do osoby mającej chore węzły chłonne i bardzo dziękuję za odpowiedź.
              • Gość: ASIA Do Zdunia 1979 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 18:41
                A byłaś u dr Król w sprawie węzłów chłonnych? W jakie dni przyjmuje? Co CI powiedziała na temat Twoim węzłów?
                • mama-1983 Re: Do Zdunia 1979 10.10.10, 19:56
                  Węzły, które mają ponad 1cm są twarde nieruchome mogą wzbudzić niepokój.
                  Sama mam powiększony węzeł na szyi. Miałam schizę rakową byłam nawet u onkologa z tym, zadziwiony jakim cudem sobie to wymacałam powiedział,że nic mi nie ma i mam dać spokój, ale ja nie dałam poszłam na USG tam nic nie wyszło... zrobiłam badania krwi wszystko ok.
                  Nie myślę o tym a kulka jaka była taka jest.
                  Zdrówka życzę.
                  • Gość: ASIA do Mama-1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 20:00
                    A co wyszło Ci na usg?
                    • mama-1983 Re: do Mama-1983 10.10.10, 20:14
                      Kompletnie nic żadnych powiększonych węzłów chłonnych.
                • Gość: .... Do ASIA IP: 217.17.33.* 10.10.10, 20:00
                  Przede wszystkim węzły, których budowa budzi podejrzenia, można to sprawdzić na USG.
                  Te mające strukturę odczynową są normalne, czyli nie budzące podejrzeń.
                  Węzły nowotworowe są duże (powyżej 1 cm), są twarde, niebolesne i nie przesuwające się pod palcami.
                  Napisałam już wcześniej ale powtórzę, jeśli dwóch radiologów powiedziało, że jest ok a ty dalej się martwisz to zrób sobie podstawowe badania krwi plus rozmaz ręczny i OB.

Powodów powiększonych węzłów chłonnych jest całe multum, począwszy od infekcji, nieleczonego zęba aż do różnych alergii, nie wspominając np o cytomegalii i tego typu chorobach. Nie musi to być od razu nowotwór.
                  Czy oprócz tych "powiększonych" węzłów masz jakieś inne dolegliwości lub dzieje się coś czego wcześniej nie miałaś?
                • zdunia1979 Re: Do Zdunia 1979 10.10.10, 21:37
                  Asiu ja jeździłam ze swoim synem. Oczywiście z węzłami. Bardzo mi się podobała ponieważ nie było to badanie z cyklu "odwalenia" tylko solidnie mi wszystko tłumaczyła. Nawet kilka razy. Nie jestem z warszawy i niestety nie pamiętam adresu. W tej chwili nie mam dostępu do notatnika. Ale zadzwoń i zapytaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka