Dodaj do ulubionych

hormony a depresja

IP: *.ntlworld.ie 24.05.11, 18:07
Witamsmile
Mam stwierdzone PCO i co za tym idzie testosteron ponad norme ,a progesteron ponizej normy...
Nie stosuje zadnej terapii hormonalnej i jakos sobie daje rade...tyle ze ostatnio mam potworne stany depresyjne ,wiec zastanawiam sie czy przyczyna moga byc te rozchwiane hormony czy to raczej klopoty innego typu i nie maja z tym nic wspolnego ?
Innymi slowy czy PCO moze byc przyczyna depresji ?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: hormony a depresja 24.05.11, 20:00
      a może by jakiego medyka zapytać, zamiast laików na forum??
    • claratrueba Re: hormony a depresja 24.05.11, 22:00
      wpisz w googla "PCO a depresja". Zdaje się, że nie jesteś sama z tym podłym samopoczuciem.
    • Gość: kaja Re: hormony a depresja IP: *.aster.pl 25.05.11, 11:25
      to chyba ty wiesz najlepiej co sie dzieje w twoim zyciu ogolnie,m zeby stwierdzic czy cos moglo wywolac depresje. aha i zanim zdecydujesz sie na antydepresanty to upewnij sie u endokrynologa czy mozesz je brac, majac PCO. chodzi o to ze wiekszosc antydepr. podnosi prolaktyne.
    • niebieski_ptak5 tarczyca 25.05.11, 15:07
      Pomijając PCO nie leczone{czy dr nic Ci nie zalecił}, masz hiperinsulinemię? Miałaś krzywą cukrową etc? Jak można nie leczyć PCO? TZN zapobiegać innym problemom bo wiadomo wyleczyć tego nie można! Inna sprawa koniecznie bez wzgledu na dzień cyklu spr sobie prolaktynę a także tarczycę! Mając PCO można mieć zwykła niedoczynność lub immunologiczną czyli HASHIMOTO. NA NFZ nie masz co liczyć. Za kasę musisz zrobić badania
      TSH
      ft4
      usg tarczycy i przeciwciała tarczycowe TG i TPO chora tarczyca=zła jej praca daje objawy depresyjne{dlatego często psycholodzy wysyłają wpierw swoich pacjentów na takie badania}.
      TSH powyżej 2 to nie jest dobre TSH mimo, że normy są wysokie. Generalnie dobrze jest sie udać to bdb endokrynologa! Moge polecić kogoś z Wawy. Badania rób z marszu bo zła pracę tarczycy trochę sie odkręca-parę miesięcy a i na inne rzeczy szkodzi. Az dziw, że nikt Ci tego nie spr. Mogły
      Ci i estrogeny poleciec w dół, dlaczego nie leczysz się?
      • niebieski_ptak5 Re: tarczyca2 25.05.11, 15:08
        wyborcza.pl/1,81388,9625780,Rzady_narzadu.html
      • buba42 Re: tarczyca 08.12.18, 18:18
        Bardzo proszę o namiary na tego endokrynologa z Warszawy. Bardzo pilne bo tu gdzie mieszkam to masakra☹
        • buba42 Re: tarczyca 08.12.18, 18:20
          buba42 napisała:

>niebieski_ptak Bardzo proszę o namiary na tego endokrynologa z Warszawy. Bardzo pilne bo tu g
          > dzie mieszkam to masakra☹
      • buba42 Re: tarczyca 08.12.18, 18:23
        niebieski_ptak5 napisała:

> Pomijając PCO nie leczone{czy dr nic Ci nie zalecił}, masz hiperinsulinemię? Mi
        > ałaś krzywą cukrową etc? Jak można nie leczyć PCO? TZN zapobiegać innym problem
        > om bo wiadomo wyleczyć tego nie można! Inna sprawa koniecznie bez wzgledu na dz
        > ień cyklu spr sobie prolaktynę a także tarczycę! Mając PCO można mieć zwykła ni
        > edoczynność lub immunologiczną czyli HASHIMOTO. NA NFZ nie masz co liczyć. Za k
        > asę musisz zrobić badania
        > TSH
        > ft4
        > usg tarczycy i przeciwciała tarczycowe TG i TPO chora tarczyca=zła jej praca da
        > je objawy depresyjne{dlatego często psycholodzy wysyłają wpierw swoich pacjentó
        > w na takie badania}.
        > TSH powyżej 2 to nie jest dobre TSH mimo, że normy są wysokie. Generalnie dobrz
        > e jest sie udać to bdb endokrynologa! Moge polecić kogoś z Wawy. Badania rób z
        > marszu bo zła pracę tarczycy trochę sie odkręca-parę miesięcy a i na inne rzecz
        > y szkodzi. Az dziw, że nikt Ci tego nie spr. Mogły
        > Ci i estrogeny poleciec w dół, dlaczego nie leczysz się?
        Bardzo proszę o namiary na endokrynologia z Wawy. Pilne!!
    • Gość: mala Re: hormony a depresja IP: *.ntlworld.ie 13.06.11, 17:45
      A ja z kolei mam i depresje i zaburzenia hormonalne....i sama nie wiem czy depresja powoduje klopoty hormonalne czy wariujace hormony depresje ? Tym samym nie wiem co lepiej leczyc pierwsze ,bo chyba nie wszystko na raz...
      • wheeling00 Re: hormony a depresja 22.06.11, 21:27
        To wariujace hormony powoduja depresje.Ja jeszcze kilka miesiecy temu mialam ten sam problem,ale dzieki dokladnym badaniom ze sliny ,lekarz byl w stanie okreslic gdzie tkwi problem. Bez zadnych depresantow doszlam do siebie i wszystko jest ok smilesmilesmile
    • tygrysiatko1 Re: hormony a depresja 13.06.11, 19:06
      jak można nie leczyć PCO?? poza tym jak wygląda poziom innych hormonów??
      na jakiej podstawie poza testosteronem i progesteronem (które swoją drogą nie są żadnym wykładnikiem PCO) masz je rozpoznane??
      • buszujaca.w.zbozu Re: hormony a depresja 22.12.18, 22:03
        Pigulki nasilaja depresje. Bralam 12 lat wiec wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka