IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 11:38
Od jakiegoś czasu bardzo źle się czuję. Czuję w gardle sytaszny ucisk tak
jakbym miała w nim przeszkodę. Byłam u laryngologa i nic nie wykrył dostałam
skierowanie do endokrynologa żeby zbadać tarczycę. Po badaniu krwi dostałam
wynik TSH 3 generacja 4,32(zakres referencyjny: 0,27-4,20). Nie wiem co to
oznacza a moja lekarka nic mi na ten temat nie powiedziała zaś wizytę u
endokrynologa mam za 2 miesiące. Może ktoś miał już takie objawy i podobny
wynik badania. Przeraża mnie to czekanie na wizytę w niewiedzy.
Dziękuję za wszelkie informacje.
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • goreckak1 Re: Tarczyca 01.11.04, 19:01
      Witam nie mam polskich liter.
      Tarczyca to wredna podstepna choroba straszliwe wyniszcza organizm nie wiem czy
      jestes po porodzie???? jezeli tak roznice twojego badania w porownaniu z norma
      sa minimalne ja mialam o.oooo3 wiec to duza nadczynnsc Ty idziesz w kierunku
      niedoczynnosci jezeli juz . powinnas zrobic sobie badania usg ktore powie cos
      wiecej o strukturze, wielkosci platow, echogennosci i wykaze ewentualne guzki.
      moje objawy to mocne wypadanie wlosow, walenie serca zatykanie w klatce zimne
      stopy i rece no i bardzo duzy spadek masy ciala w sumie po porodzie 27 kg
      pozdrawiam

• Gość: milkshake Re: Tarczyca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 19:17
        zgadzam sie z przedmowczynia, ze to raczej niedoczynnosc tarczycy. Moje objawy
        to zimnerece i stopy, zmeczenie, sennosc, zaparcia teraz doszlo wypadanie
        wlosow, ale nie wiem czy ma to zwiazek z tarczyca. JA tez dlugo czekalam na
        wizyte u endokrynologa, wiec moj lekarz rodzinny przepisal mi leki i zaczelam
        przyjmowac najnizsza dawke. Pozdrawiam
      • jop Re: Tarczyca 02.11.04, 15:20
        Uprasza się o niesianie defetyzmu i nierozprzestrzenianie bzdurnych informacji,
        jakoby tarczyca była chorobą.
        • goreckak1 do JOP 04.11.04, 11:14
          Chcesz podzielic sie swoimi problemami czy lapac za slowka i dolowac ,to chyba
          normalne ze TARCZYCA sama w sobie to nie choroba, ale robienie z nas idiotów to
          chyba cos nie tak........
          nie pozdrawiam
          • jop Re: do JOP 04.11.04, 13:17
            Uważam, że człowiek o IQ>71 powinien zachować minimum precyzji w wypowiedzi
            publicznej. "Tarczyca to postępna choroba" to coś w stylu "Żołądek to podstępna
            choroba." A na publicznych forach aż się roi od zapytań w stylu "lekarz
            powiedział, że mam tarczycę, czy to coś poważnego?"
            • goreckak1 Re: do JOP 09.11.04, 17:41
              czy 71 to norma dla Ciebie bo z ostatnich badan wynika ze 87 do srednia dla
              Polski.
              • jop Re: do JOP 09.11.04, 18:43
                71 to próg debilizmu. Jak widać, nierzadkie zjawisko na forach.
    • Gość: bea Re: Tarczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 15:19
      Mam ten sam problemsad
      U mnie po zrobieniu badań wynik mojego TSH wyszedł 7.50(norma laboratorium 0,4-
      4,0)wynika z tego że mam niedoczynność tarczycy, tak powiedziała mi
      lek .internista i przepisała mi Euthyrox 50 po miesiącu mam znowu zrobić
      badanie tsh i przyjść do kontroli. Może w międzyczasie uda mi się dostać do
      przychodni tarczycowej.
      Zaczęłam szukać wszystkiego co dotyczy niedoczynności tarczycy. Coś tam mi
      się "rozjaśniło" ale mam kilka pytań zanim "trafie w ręce" endokrynologa.
      1.co mogło spowodować wyższy poziom TSH?
      2.Czy z niedoczynności tarczycy można się całkowicie wyleczyć czy będę musiała
      brać leki już cały czas -dożywotnio?
      3.Jakie są skutki nieodpowiedniego dobrania dawki leku(przedawkowanie)
      4.Czy są skutki uboczne brania Euthyroxu
      5.Czy są jakieś "ograniczenia" w tej chorobie-czegoś mi nie wolno...
      6.Lekarka powiedziała że jak nie będę brać leku to będę tyć. czy w druga stronę
      tez to działa? tzn. jak będę brać to schudnę?(ostatnio przytyłam-jeden z
      objawów)
      7.czy stres mógł wywołać niedoczynność-czy odwrotnie
      8.Objawy niedoczynnościsadwystąpiły i u mnie)
      · uczucie ciągłego zimna
      · wolniejsza przemiana materii - nadwaga
      · skóra jest przesuszona i łuszczy się, jest blada
      · senność i apatia
      · problemy z koncentracją, z mobilizacją do działania, osłabienie
      · skrajne nastroje
      · wolna akcja serca
      · włosy są suche słabe
      jak długo trzeba się leczyć aby wszystko wróciło do normy?
      Może wiecie coś na ten temat?
      • Gość: edyta Re: Tarczyca IP: *.ci.uw.edu.pl 02.11.04, 17:45
        witam,
        przy niedoczynności tarczycy ważne jest, by dojść do tego skad sie wzieła (
        choć czasem może być wrodzona)
        Ja miałam tsh 7.60 i oprócz tego klasyczne objawy niedoczynności: zimne ręce,
        sucha skóra, zaparcia, tycie wypadanie włosów...
        Endokrynolog przepisał mi Euthyrox 50 i po 1,5 miesiąca jest o wiele lepiej.
        Niestety nadal nie wiadomo, dlaczego mam niedoczynność, ale powoli badaniami
        dojdziemy i do tego..
        Z tego, co wiem, większość pacjentów z niedoczynnością tarczycy musi się leczyć
        do końca życia, mogą też być problemy z zajściemi donoszeniem ciąży..
        Przy przedawkowaniu pojawiają się objawy nadczynności, tzn. biegunki, kołatanie
        serca, bezsenność...
      • Gość: Atinka Re: Tarczyca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 17:52
        Bea u mnie właśnie wystąpiły podobne objawy no oprócz tego tycia - ale już się
        boję. Bea czy te objawy nasilają Ci się kiedy się bardzo zdenerwujesz ? Bo jak
        ja się zdenerwuję to po prostu nie potrafię się pozbierać ( łącznie z problemem
        z oddychaniem)Zastanawiam się również czy tarczyca nie ma jakiegoś związku ze
        stresem.
        Poza tym mam te same pytania jak Bea.

Pozdrawiam
        Agnieszka
      • to-ja-007 Re: do bea 04.11.04, 12:45
        odp. na Twoje pytania (nie jestem fachowcem ale sieod pol roku lecze)
        1) tak powaznie podwyzszony poziom tsh to niedoczynnosc - wazne zeby zbadac
        przeciwciala i wykluczyc Hashimoto, powinnas tez miec usg tarczycy zeby
        wykluczyc jakiegos guza
        2) przy tak podzwyzszonym tsh to niestety jest duze prawdopodobienstwo ze
        bedziesz musiala brac leki do konca zycia (no ale to zalezy od paru czynnikow
        np. od postepu medycyny, od tego jaka jest pryzcyzna niedoczynnosci tarczycy)
        3) skutki przedawkowania sa takie jak objawy nadczynnosci - a wiec nerwowowsc,
        drzenie rak, biegunka etc.
        4) skutki uboczne brania euthyroxu - sa podane na ulotce - z tego co pamietam
        przez pierwszy okres brania moga bardziej wypadac wlosy
        5) nie powinno sie zbyt gwaltownie zwiekszac dawek - to moze grozic problemami z
        sercem - ale poniewaz to lekarz ustala dawke taki problem nie powinien wystapic
        6) lekarka ma racje. Jak bedziesz brac to niekoniecznie bedziesz chudnac, ale
        nie bedziesz tyc dodatkowo przez tarczyce.
        7) stres (silny albo dlugotrwaly) moglby sie przyczynic do wczesniejszego
        wystapienia choroby o ile by to mialo podloze immunologiczne a wiec gdyby to
        bylo Hashimoto.
        Na pewno niedoczynnosc powoduje ze czlowiek gorzej znosi stres. Moga wystapic
        rozne stany lekowe, depresja - a to wszystko nie pomaga w radzeniu sobie ze stresem.
        • Gość: Agatka Re: do bea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 14:18
          Jaka jest różnica między niedoczynnościa tarczycy a Hashimoto?
      • aldonap22 Re: Tarczyca 15.11.04, 15:40
        Ja też biorę Eutyrox a TSH mam 1,27 (kiedyś nawet 0,07) ,to wygląda że moja
        lekarz się pomyliła bo Wy macie TSH ponad normę a moje jest niziutkie.
    • to-ja-007 Re: Tarczyca 03.11.04, 15:31
      Problemy z tarczyca (niedoczynnosc, Hashimoto) potrafia powodowac depresje,
      stany lekowe ...

Nie martw sie masz niewiele powiekszone tsh. Ucisk w gardle nieestety moze
      oznaczac powiekszona tarczyce. Tez mialam takie objawy. Biore euthyrox 50 i jest
      lepiej.
      Ja bym na Twoim miejscu zrobila jeszcze ft3, ft4 i przeciwciala tarczycowe.
      Te ostatnie sa wazne zeby odroznic Hashimoto od zwyklej niedoczynnosci.
      Z tego co sie orientuje to te badania nie sa refundowane, ale moze sie myle.
      • Gość: KOBIETKA32 Re: Tarczyca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:21
        te badania sa refundowane!
        ja mam niedoczynnosc, guz litocystyczny(z wyniku biopsji) ok36x27mm .czyli
        duzy.ucisk czuje wtedy gdy sie denerwuje , mam wrazenie ,ze sie dusze . biore
        eutyrox50 i mam strrrraszny apetyt.jestem przerazona ,bo pochlaniam niesamowite
        ilosci zarcia . a jak probuje troche poscic to robi sie slabo ,mam zawroty
        glowy i uczucie wewnetrznej pustki . poza tym dolki ,stany lekowe ,jestem
        wybuchowa , a moja nerwowosc nie pozwala nawet na spokojne poczytanie ksiazki
        (jeszcze niedawno moglam to robic godzinami), bo nie moge siedziec i wykonywac
        jednej czynnosci dluzej niz 15 min. Poza tym bezsennosc ,klopoty z koncentracja
        i pamiecia , ciagle uczucie zimna , sucha skora i wlosy jak siano .ogolnie
        samopoczucie fatalne , wrecz czasami nie moge patrzec w lustro ...i ta tusza ,
        ktorej mi (szczuplej osobie)nagle zaczelo przybywac . ech,nie jest dobrze.a
        lekarz....cóz ,chyba za bardzo sie nie angazuje w leczenie. Acha, zaburzenia
        miesiaczkowania (doszly chyba teraz bo czekam na okres 48 dni, ciaze
        wykluczylam) , bóle , jakby ucisk w klatce piersiowej . ja czuje sie fatalnie .
    • to-ja-007 Re: Tarczyca 04.11.04, 12:29
      Kobietka 32 - z Twojego opisu wynika ze albo euthyrox na Ciebie nie dziala
      (czasami wystarczy zmienic producenta albo pomagaja dopiero 2-skladnikowe leki)
      albo ze masz za mala dawke.
      Mnie juz po dawce 25 mg zniknela wiekszosc objawow niedoczynnosci (ataki glodu
      - "ssanie w zoladku", uczucie zimna, depresja, leki, problemy ze skora,
      ociezalosc umyslowa). Jedynie zostalo nadmierne wypadanie wlosow, ktore sie
      unormowalo dopiero po zwiekszeniu dawki do 50 mg.
      No ale ja nie mam (jeszcze) guza. Moze ten guz cos brzydkiego robi?

• anula_w Re: Tarczyca 04.11.04, 12:29
      Też mam problemy z tarczycą.
      Najpierw miałam wole zapełnione dużą ilością guzków, lekarka stwierdziła, że
      nie ma co się bawić w leczenie farmakologiczne i skierowała mnie na operację.
      Zabieg miałam 5 lat temu, wycięto mi spore części obu płatów, tak że pozostały
      same kikuty. I z racji tego, że mam usuniętą dużą część organu pozostała mi
      niedoczynność. Brałam najpierw letrox, ale miałam po nim wrażenie jakbym się
      dusiła, teraz jestem na euthyrox 125.
      Prawdziwe załamanie przeżyłam półtora roku temu jak się dowiedziałam, że jestem
      ciąży. Moja ginekolog powiedziała mi, że czarno widzi przebieg ciąży, że pewnie
      jej nie donoszę przy takim schorzeniu. Jakbym dostała obuchem w głowę, mąż nie
      wiedział co ze mną robić. W końcy załamana zadzwoniłam do swoje dr
      endokrynolog, żeby wypytać, a ona kazała mi przyjść do niej osobiście. Jak
      poszłam to na mnie nakrzyczała, że czym ja się przejmuję, powinnam się cieszyć
      ciążą, a zagrożenie dla ciąży jest wtedy jak się tarczycy nie leczy, tzn.
      jakbym przestała brać leki. A tak to miałam co miesiąc przy zwykłej morfologii
      robić sobie TSH i dzwonic do mojej lekarki, a ona zaleznie od wynikow
      zwiekszala mi dawki. Dzięki tej mądrej kobiecie jestem szczęsliwą mamą Zosi,
      która za 9 dni skończy roczek.
      Uffff...dlatego tak się rozpisałam, żeby powiedzieć, że bzdurą jest, że przy
      chorej tarczycy nie można mieć dzieci. Tylko przy nieleczonej są problemy!!
      Pozdrowienia dla tarczyczowcow
      wink
    • Gość: Ewelina Re: Tarczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 19:10
      Co jest gorsze niedoczynność czy nadczynność tarczycy a co to takiego ta
      Hashimoto?
      • mamalgosia Re: Tarczyca 15.11.04, 16:19
        nadczynność zdecydowanie gorsza. Niedoczynność grożna jest tylko wrodzona i w
        niemowlęctwie , a potem to już nic strasznego. Suplementuje się tylko horomony
        tarczycy, niestety raczej juz do końca życiasad
        A nadczynność sieje straszne spustoszenia w organizmie.
        Tak czy siak, rozchwiane funkcje tarzcycy to rozchwiany cały układ hormonalny,
        dziadostwosad
      • Gość: dzumw Re: Tarczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 09:48
        Choroba Hashimoto to limfocytarne zapalenie tarczycy, ktore w efekcie powoduje
        niedoczynnosc. Leczy sie to tak, ze do konca zycia trzeba przyjmowac
        syntetyczne hormony. Diagnoza przede wszystkim na podstawie poziomu TSP i
        przeciwcial (ATg i ATPO) - jak przeciwciala sa podwyzszone, to pewnie jest to
        Hashimoto. Moga tej chorobie towarzyszyc guzki - wtedy trzeba zrobic biopsje,
        zeby wykluczyc nowotwor (b. rzadki zreszta).
        A niedoczynnosc moze byc spowodowana tez innymi zaburzeniami lub np. wycieciem
        czesci tarczycy, o ktorej tu juz ktos pisal.
        Pzdr
    • Gość: ciekawy Re: Tarczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.04, 22:53
      ?
    • mamalgosia Re: Tarczyca 15.11.04, 16:14
      Wyglada to na lekka niedoczynność, ale szkoda, że nie masz zbadanych poziomów
      hormonów tarczycy (T3 i T4), możnaby powiedziec więcej.
      A co do czekania na wizytę, to chyba lepiej gdybys poszła prywatnie, moim
      zdaniem im szybsza diagnoza tym lepiej. Dwa miesiące... ludzie, koszmarna ta
      słżba zdrowiasad
      • Gość: gość Re: Tarczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 18:20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka