15.11.04, 21:36
Witam,
dowiedziałam sie dzisiaj, ze w pochwie mam polipa, którego trzeba bardzo
szybko usunąć. Możecie cos więcej na ten temat powiedzieć, jak wygląda taki
zabieg, a może polecacie kogos w KRakowie??Prosze o odpowiedz bo sie
strasznie denerwuje.
m
Obserwuj wątek
    • annuczek Re: POLIP 15.11.04, 21:57
      Zanim podejmiesz jakąkolwiek decyzję - odwiedź najpierw innego ginekologa. Czy
      aby na pewno potwierdzi tę diagnozę. Mi też raz pewna krakowska lekarka odkryła
      polipa i nadżerkę i od razu na zabieg wysyłała, chociaż nie wykonała nawet
      najbardziej podstawowego badania, jakim jest cytologia. Cóż, poszłam
      skonsultować sprawę u drugiego lekarza. Polipa żadnego nie było, a nadżerka -
      nie wymagała leczenia, jedynie obserwacji...

Więc najpierw sprawdz u kogo innego. Jeżeli diagnoza się potwierdzi, wówczas
      wypytaj lekarza dokładnie o zabieg. Co do godnego polecenia lekarza w Krakowie
      zajrzyj tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18090&w=11907544
      i tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=9093739
      • kubowa Re: POLIP 15.11.04, 22:10
        podwazyc zdanie jednego lekarza zdaniem drugiego lekarza to kiepski rachunek.
        najlepiej skonfrontowac to z trzema przynajmniej. bo jeden na jednego to wciaz
        nieroztrzygnieta sprawa. ja tez mam polipa w szyjce macicy i czekam na zabieg,
        ale poki co jestem obserwowanasmile czekam na wyniki cytologii. i tez sie
        denerwujesmilepozdrawiam.
        kubowa
        • annuczek Re: POLIP 15.11.04, 22:33
          A to zależy od sytuacji... Czasami druga opinia wystarczy (choćby w moim
          przypadku - braku badań i jakiś absurdalnych stwierdzeniach, nie przytoczyłam
          całej sytuacji - u pierwszej lekarki i badań oraz wyjaśnienia i omówienia całego
          problemu u lekarki drugiej). A decyzje mówiące o konieczności jakichkolwiek
          inwazyjnych zabiegów - moim zdaniem - zawsze trzeba konsultować. Tak przy okazji
          - u nieródek takowych należy unikać, chyba że nie ma innego wyjścia.
          • kubowa Re: POLIP 15.11.04, 22:41
            chyba, ze ma sie zaufanego lekarza, wtedy konsultowac nie trzebasmile ja
            szczesliwie takiego posiadam (niestety w wawie wiec nie polecam), czego i
            paniom zyczesmile) a osobiscie rodzilam juz dwa razy, wiec radosnie sobie dam
            usunac tego polipa.
            kubowa
    • wmika Re: POLIP 15.11.04, 23:12
      dzięki dziewczyny za info
      poszłam dzisiaj do gina, bo w połowie ostatniego cyklu miałam malenkie
      plamnienie, a potem okres ktróry trwał prawie 10 dni!!No i wczoraj wieczorkiem
      znowu dostałam plamienia, ale takie bardziej obfite, prawie jak okres. Zbadał
      mnie, zrobił usg dopochwowe no i stwierdził ten polip albo mięsniak. Powiedział
      ze w związku z tym, ze krawaie, to trzeba go jak najszybciej usunąc. No i
      powiedział, ze to moze tez przyc przyczyna niezaciążenia. On pracuje na
      Kopernika i przyznam szczerze ze ten szpital mnie troche przeraza (nie byłam
      osobiscie ale z opowiesci) Tak czy owak jutro ide do następnego. Nazywa sie
      Chałupczak (ten jutrzejszy) Wiecie moze cos na jego temat??
      • kubowa Re: POLIP 16.11.04, 08:11
        wmika, czy lekarz ci powiedzial, ze przyczyna tak dlugiego okresu mogl byc
        polip?? bo teraz mnie wystraszylassad ja mam wlasnie 9 dzien okresusad co prawda
        to moj pierwszy okres po porodzie (9tygodni temu cc), ale i tak sie martwie.
        dzwonilam do swojego dr kazal mi przyjsc w czwartek nawet jesli okres sie nie
        skonczy. napisz, co ci twoj powiedzial, albo ten, do ktorego dzisiaj idziesz
        (ja go nie znam, nie jestem z k-kowa)
        pozdr.
        kubowa
        • wmika Re: POLIP 16.11.04, 08:40
          kubowa, tak własnie mi powiedział.Mnie tez przerazał tak długi okres, bo nigdy
          czegoś takiego nie miałam, a na dodatek był bardzo obfity.Ale moze u ciebie
          jest inaczej, moze to ma jakis związek z CC.Jak dzisiaj sie dowiem czegos
          nowego to dam znac.Pozdrawiam
          • kubowa Re: POLIP 16.11.04, 09:30
            to ja czekam obgryzajac paznokciesad
            • wmika Re: POLIP 16.11.04, 21:43
              No więc jestem po wizycie u drugiego gina no i jestem troche spokojeniejsza. Po
              pierwsze nie musze tego usuwac już, mam zrobic cytologie i posiew, dostać okres
              no i dopiero później umówimy sie na termin no i będzie zabieg, bo bez tego sie
              nie obejdzie.Ale generalnie mnie uspokoił i o to tez mi chodziło. Jak będę po
              to powiem jak było jeśli kktoś bedzie zainteeresowany. pozdrawiam
              • kubowa Re: POLIP 16.11.04, 22:12
                ojejkusad jak ci dobrzesmile ja juz mam porobione posiewy i wyniki sa w porzadku
                (cokolwiek to znaczysmile, tylko cytologie musze powtorzyc, bo sie w laboratorium
                szybka stluklasmile slamazarysmilew czwartek ide do swojego dr. ale wciaz mam okres i
                on nie wydaje sie chciec minacsad wmika, czy ty masz teraz okres, czy po prostu
                krwawisz?? jejku, jak ja nic nie rozumiem z tego mojego organizmusad ja z
                pierwszym dniem krwawienia zaczelam brac pigulki antykoncepcyjne, he he, jesli
                to nie okres, to niezly falstart!

pisz wszystko, co ci beda w tej sprawie robili, ja tez napisze w czwartek, co
                mi moj dr powiedzial!
                pozdrawiam
                • wmika Re: POLIP 17.11.04, 21:17
                  kupowa,
                  ja aktualnie nie mam okresu,ale te cholerne plamienia nie dają mi spokoju.
                  Wczoraj po wizycie juz prawie nic nie było, w nocy tez nie, natomiast dzisiaj
                  znowu sad a na dodatek mam zrobić te badania, chciałam to zrobić przed okresem
                  (jesli go dostane - istnieje prawdopodobieństwo zaciążeniasmilewypaada mi na
                  wtorek, no ale jak bedzie to plamienie, to sie pewnie nie da....Wszytko się
                  piep...A w ogole to by było niezle, gdybym była w ciąży...Ale gin mi
                  powiedział, ze wtedy się bedziemy martwić, wiec narazie o tym nie myslesmile
                  Trzymaj sie dzielnie i daj znac co i jaksmile Pozdroofka
                • wmika Re: POLIP 19.11.04, 15:29
                  Kubowa, no i co??Byłaś u gina???Jakie wieści???
                  Pozdroofka
                  • kubowa Re: POLIP 19.11.04, 18:40
                    no jasne ze bylam. post wyzej napisalam wszystkosmile) dodam jeszcze, ze niestety
                    krwawienie sie utrzymujesad(
    • to-ja-007 Re: POLIP 16.11.04, 14:43
      Z objawowo to rzeczywiscie wyglada na polipa albo miesniaka. Ja mialam polipa i
      tez mialam dlugie i obfite miesiaczki.
      Polipa usunieto mi w trakcie histeroskopii. Zabieg byl przeprowadzany pod
      narkoza, wiec pamietam tylko jak mi podlaczyli kroplowke i jak mnie obudzili po
      zabiegu. Trwalo to ok. 20 min.
      Tuz po zabiegu krwawilam i troche bolalo ale krwawienie i bole byly do
      wytrzymania - troche jak w trakcie miesiaczki. Od 2-go dnia po zabiegu juz
      mialam tylko plamienia (przez ok tydzien).
      Przez jakis czas po zabiegu nie powinno sie nic dzwigac bo rana sie moze odnowic.
      • Gość: barka Re: POLIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 18:23
        Potwierdzam że histerioskopia i łyżeczkowanie jamy macicy w czasie której
        usuwają m.inn. polipy nie jest taka straszna. Ważnym elementem tego zabiegu jest
        badanie histologiczne, określające dokładnie rodzaj rozrostu. Większość polipów
        lubi się odnawiać, ale też można je leczyć farmakologicznie. Najczęściej jest to
        kuracja hormonalna ,po której tak jak u mnie nastąpiło wyleczenie.
        Jeśli chodzi o szpital w którym chcecie dokonać zabiegu, to jeśli jesteście
        ubezpieczone (a skierowanie jest np. od lekarza Zus-owskiego) to przecież
        możecie wybrać szpital w którym chcecie dokonać zabiegu. Macie prawo wyboru. Nie
        musi to być koniecznie ten, w rejonie którego mieszkacie albo którego
        pracownikiem jest wasz lekarz smile)
      • ewaand Re: POLIP 17.11.04, 14:31
        też miałam, też usunięty histeroskopowo i jak wyżej nie boli jakoś mocno, nie
        jest klopotliwe i, odpukać, minęły dwa lata i nic się nie dzieje. Tez powodował
        bardzo obfite i długie miesiączki.
        pozdrawiam i nie ma się czego bać
        Ewa
        • kubowa Re: POLIP 17.11.04, 22:20
          latwo ci powiedziec, nie ma sie czego bacsad jutro ide do mojego dr i sie boje,
          ze ojojsad
          • kubowa Re: POLIP 18.11.04, 22:21
            no wiec juz po wizycie. ale od poczatku. moj okres dzisiaj od rana zanikal i
            jak poszlam do dr to mialam czysta podpaskesmile) i nawet mogl mi cytologie
            pobracsmile no i przygladnal sie mojemu polipowi, i mowi, ze to chyba jednak nie
            polipsmile) tzn nawet jesli to jeszcze w takim stanie, ze poczekamy z usuwaniem.
            mam co miesiac po okresie przychodzic do niego na kontrole no i bedziemy
            obserwowali. a co do mojego okresu to moze byc reakcja na pigulki anty, ktore
            biore. jesli okres bedzie trwal (a niestety teraz pod wieczor troszke wrocil)
            to zmienimy tabletki. wyniki posiewow i czystosc pochwy mam rewelacyjne, wiec
            ufam, ze i cytologia mnie nie zawiedziesmile no, a ten polip to moj dr mowi, ze to
            chyba nadwyrezenie sluzowki (pewnie przez ciaze), w kazdym razie paniki nie ma,
            a ja odetchenlamsmile))
            • wmika Re: POLIP 19.11.04, 23:18
              ale ci dobrzesmile A mnie chyba zabieg nie minie...jeszcze nie zrobiłam badań -
              ide w poniedziałek no i zobaczymy co i kiedy dalejsmile
              Pozdroofka i trzymam kciukismile
              • kubowa Re: POLIP 20.11.04, 16:07
                no wiesz, nie wiem czy dobrze, bo to jednak moze sie okazac polip i bede miala
                zabieg tyle, ze pozniejsad w kazdym razie moj dr go dotykal i podrazanial i
                mowi, ze nie zachowuje sie to to jak polipsmile zobaczymy co powie cytologiasmile a
                ja, poki co, mam okres juz 14 dnisad(( ale moja kolezanka mowi, ze ona tez w
                pierwszym miesiacu brania pigulek tak miala. przez caly miesiac krwawilasad w
                kazdym razie ide w poniedzialek do dr i znow cos wymyslimysmile) pozdrawiam i pisz
                co i jak u ciebie.
    • to-ja-007 Re: POLIP 17.11.04, 13:07
      Jesli chodzi o leczenie farmakologiczne to podobno tylko polipy szyjki macicy sa
      wrazliwe na hormony i im mniejszy polip tym wieksza szansa ze polip sie wchlonie
      po takim leczeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka