magitek 19.11.04, 22:05 DZIS LEKARKA PRZEPISLA MI TE TABLETKI. ALE KAZALA WZIASC OD 5 DNIA CYKLU,HMMM, DLACZEGO? JUTRO JE KUPIE, I POCZYTAM... CZY TO NORMALNE? JAKIE MACIE DOSWIADCZENIA? WIEM,ZE NA KAZDA DZIALA INACZEJ I TRZEBA PROBOWAC WIELU... DZIEKI ZA ODPOWIEDZ Z GORY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magitek Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? 19.11.04, 22:06 O HARMONET CHODZI :p OCZYWISCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 22:29 nie, to raczej nie jest normalne zeby brac tabletki od 5 dnia cyklu.. tez biore harmonet i niczego takiego nie slyszalam o nich.. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magitek Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? IP: 213.17.240.* 24.11.04, 15:27 tzn. pierwsza paczka od 5 dnia..bo mialm nieregularne okresy. a next paczka od 1 dnia juz Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? 13.12.04, 09:56 no i wlasnie dlatego ze mialas nieregularne zalecono ci brac od 5 dnia Odpowiedz Link Zgłoś
c_izula Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? 19.11.04, 23:27 Biore Harmonet od 5 m-cy, jak na razie odpukać...wszystko ok. Mi też lekarz zalecił wziąć pierwszą tabletkę póżniej niż jest napisane w ulotce, bodajże od 3 dnia cyklu...Pewnie są różne szkoły. I. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? 24.11.04, 15:57 sa rozne szkoly, niby to lagodniej wplywa na organizm, sa mniej dolegliwe skutki uboczne itp tylko pamietaj ze przez pierwsze opakowanie nie jestes zabezpieczona! dopiero od nastepnego Odpowiedz Link Zgłoś
dziustynka Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? 13.12.04, 01:42 no chyba żartujesz sobie? na ulotce napisane, że od pierwszej tabletki już 99% zabezpieczenia, więc jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? 13.12.04, 09:54 chodzilo mi o to ze jesli bierzesz pierwsze opakowanie w 5 dniu cyklu to nie jestes od razu zabezpieczona natomiast jesli bierzesz pierwsza pigulke w 1 dniu miesiaczki to jestes od razu zabezpieczona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luczjola Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 07:46 Ja biorę prawie 2 lata i zaczynałam od pierwszego dnia okresu, więc nie wiem czemu Tobie każą inaczej. Ogólnie z Harmonetu byłam zadowolona, do czasu jak kompletnie straciłam ochotę na sex-strasznie obniża libido, strasznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? 13.12.04, 09:56 a mnie nie obniza, wiec nie ma reguly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytrusowa Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.12.04, 10:33 ojej, myslalam, ze te pigulki beda dobre. ale niestety ok. 9 dnia zaczelam plamic i w efekcie po 12 dniach brania dostalam okres. taki normalny. wkurzylam sie i odstawilam, bo to nie ma sensu. widze, ze najwyrazniej moj organizm juz nie lubi pigulek albo trafiam na zlych lekarzy Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? 13.12.04, 13:53 Nie ma sensu od razu rzucać tabletek jak tylko pojawi się jakieś krwawienie, szczególnie w pierwszym cyklu ich stosowania. Trzeba dać szanse organizmowi, aby jakoś sobie te hormony "poukladał". Ja też miałam krwawienie podczas brania pierwszego opakowania Harmonetu, drugie opakowanie - jednodniowe brązowe plamienie, a teraz jest już ok No chyba, ze ktoś jest nerwowy i wytrąca go z równowagi krwawienie już w pierwszym cyklu i nie da rady cierpliwie poczekać . Plusy mojego przejścia z Minuletu na Harmonet - powrót libido do normy, uwolniłam się od migren, znaczna poprawa ogólnego nastroju. Minusy - pogorszenie cery. Ale chyba te plusy są dla mnie ważniejsze Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
roberto26 Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? 13.12.04, 22:43 Pozwolicie Panie,ze od czasu do czasu wtrace swoje trzy grosze chociaz prosze nie brac moich uwag jako podwazanie wiedzy lekarzy u ktorych sie leczycie. Jesli chodzi o Harmonet ,to jest pigulka nalezaca do lekow antykoncepcyjnych najnowszej generacji;zawiera bardzo mala ilosc hormonu a zabezpiecza w 99 % przed niepozadana ciaza.W trakcie stosowania reguluje cykl i chroni przed rozwojem raka piersi ,skutecznie hamujac owulacje. Piszecie o libido;no coz kazdy hormon moze miec rozny wplyw na aktywnosc seksualna.To nie jest raczej cecha Harmonetu a indywidualna reakcja na skladniki.Jest mozliwosc,ze pigulka obnizy lub podniesie libido i pacjentka powinna sama zdecydowac ,czy zmiana jej odpowiada czy nie i ewentualnie poradzic sie lekarza prowadzacego. Trzeci sprawa-plamienia.Otoz zazwyczaj podczas rozpoczynania antykonc.hormonalnej lub w zwiazku ze zmiana leku hormonalnego moga wystapic plamienia.Za normalne przyjmuje sie plamienia w trakcie cyklu ,trwajace nawet do 6 miesiecy.To nie jest grozne-to naturalna reakcja organizmu.Pamietajcie Panie,ze plamienia moga wystapic rowniez w zwiazku ze stresem,zmiana temperatury otoczenia oraz zazywaniem innych lekow w trakcie stosowania antykoncepcji.To tez przypadki nie wymagajace dodatkowego przeleczenia- plamienie powinno minac po kilku dniach lub ustapic po miesiaczce. Kiedy zaczac antykoncepcje hormonalna. Producent leku zazwyczaj podaje,by rozpoczac 5-go dnia cyklu,ale wiekszosc lekarzy sklania pacjentke do wziecia 1-szej tabletki z 1-szego opakowania wlasnie 1-szego,a nie 5-tego dnia cyklu.Dlaczego?Nie ma to zadnego negatywnego wplywu na zdrowie,a tylko wtedy mamy pewnosc,ze juz przy 1-szym opakowaniu jest pelne zabezpieczenie przed ciaza.Jesli zapomnicie wziac pigulki,to trzeba ja dobrac najpozniej w ciagu 12 godzin,,po czasie",a jesli i to sie nie udalo,to nalezy do konca cyklu zastosowac dodatkowe zabezpieczenie.Po 21 tabletkach robimy 7-dniowa przerwe i 8-go dnia zaczynamy kolejne opakowanie.I tak juz zostanie do konca. U kobiet z problemami hormonalnymi Harmonet moze po 2-3 latach stosowania spowodowac taka zmiane,ze po 21 tabletce miesiaczka nie wystapi na 3-ci dzien,ale nieco pozniej.O zajsciu w ciaze nie ma wtedy mowy,a jedynie o przypadku juz zbyt malej ilosci hormonow w tabletce. Polecam Harmonet ,poniewaz jest na ogol bardzo dobrze tolerowany i nie wprowadza dysharmonii hormonalnej w organizmie.Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? IP: *.244.131.184.mielec131.ptc.pl 21.12.04, 12:46 Skoro jestesmy przy Harmonecie: Panie Robercie, jak te wlasnie tebletki oddzialywuja na organizm i powrot do plodnosci po ich odstawieniu? Bralam Harmonet przez okolo 3 lata, bez zadnych problemow, potem byla przerwa ok 1,5 roku i teraz od roku znow je zazywam. Narazie ciazy nie planuje, ale za 2-3 lata chcialabym zrezygnowac z anytkoncepcji i zostac mama (w tej chwili mam 27 lat). Kiedy bylby najlepszy moment na odstawienie tabletek i jak dlugo po Harmonecie ogranizm moze wracac do "normy". Domslam sie, jak jak inne sprawy, ta tez jest indywidualna, nie mnie jednak bede wdzieczna za odpowiedz. I jeszcze jedno pytanie - niektorzy lekarze zalecaja robienie miesiecznej przerwy po roku zazywania tabletek antykoncepcyjnych. Skoro Harmonet zawiera mala ilosc hormonow, czy ta przerwa rowniez jes zalecana? Czy w okresie tej przerwy mozna zrobic jakies badania aby upewnic sie, ze wszytko jest w porzadku, czy nie ma to wiekszego sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytrusowa Re: HORMONET- KTO BIERZE ??? IP: *.kolonia.lan / *.kolonianet.pl 14.12.04, 08:56 salma, ale u mne nie skonczyło sie tylko na plamieniu. Zwykle jak zmienialam lub zaczynalam inne pigułki, zdarzały mi sie plamienia, brudzenia. i ok, wiem, ze organizm musi sie przystosować. Ale tym razem z plamienia zrobił się okres i to bardziej obfity niż zwykle, nawet bez pigułek, okres. Do tego juz 2 dzieńboli brzuch, jajniki. I to ma być normalne? Odpowiedz Link Zgłoś