wszystko-niebieskie 14.05.02, 23:18 Czy zażywanie Unidoxu zaburza działanie Cilestu ( czytałam różne opinie )? Jeśli tak, ile dni należy się zabezpieczać dodatkowo? Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justy1 Re: unidox a Cilest 15.05.02, 12:05 Unidox zawiera doxycyklinę- antybiotyk z grupy tertracyklin. Niedawno Pani Doktor wypowiadała się na temat tetracyklin i ich wpływie na pigułki: "Bardzo wiele Pań stosuje tetracykliny wspólnie z Diane 35 , i nie zmniejsza to skutecznosci antykoncepcyjnej pigułki. Takie działanie mają leki zaburzające flotrę bakteryjną jelit, które upośledzają wchłanianie pigułki- takie działanie ma ampicylina, penicyliny i cefalosporyny. Co do tetracyklin- działanie to nie zostało udokumentowane. Nie spotkałam się z ciążą w wyniku ich stosowania, ale ma Pani racje- może rzeczywiście należy dmuchać na zimne i zastosować dodatkowe zabezpieczenie.Udowodnione działanie osłabiające skutecznosć antykoncepcji mają jedynie preparaty przeciwpadaczkowe i ryfampicyna, natomiast przy antybiotykach dotyczy to jedynie doustnej drogi podawania preparatu antykoncepcyjnego." Odpowiedz Link Zgłoś
enter7 Re: unidox a Cilest 30.05.02, 17:11 > Unidox zawiera doxycyklinę- antybiotyk z grupy tertracyklin. Niedawno Pani > Doktor wypowiadała się na temat tetracyklin i ich wpływie na pigułki: > > "Bardzo wiele Pań stosuje tetracykliny wspólnie z Diane 35 , i nie zmniejsza > to skutecznosci antykoncepcyjnej pigułki. Takie działanie mają leki > zaburzające flotrę bakteryjną jelit, które upośledzają wchłanianie pigułki- > takie działanie ma ampicylina, penicyliny i cefalosporyny. Co do tetracyklin- > działanie to nie zostało udokumentowane. Nie spotkałam się z ciążą w wyniku ich > > stosowania, ale ma Pani racje- może rzeczywiście należy dmuchać na zimne i > zastosować dodatkowe zabezpieczenie.Udowodnione działanie osłabiające > skutecznosć antykoncepcji mają jedynie preparaty przeciwpadaczkowe i > ryfampicyna, natomiast przy antybiotykach dotyczy to jedynie doustnej drogi > podawania preparatu antykoncepcyjnego." A czy ta zasada działa też w przypadku Cilestu? Pani Doktor! Proszę o potwierdzenie! Unidox+ Cilest- można stosować, żeby było bezpiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: unidox a Cilest 02.06.02, 23:04 Teoretycznie powinno się zabezpieczyć dodatkowo, ale wydaje mi sie,że cilest ma dość dużą dawkę hormonów i w przeciwieństwie do Diane 35 nie ma działania teratogennego- więc zabezpieczałąbym się dodatkowo tylko ewentualnie w czasie kuracji antybiotykowej. Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko-niebieskie unidox a Cilest i b. skąpa miesiączka, czyto ciąża 06.06.02, 00:11 monika.antepowicz napisał(a): > Teoretycznie powinno się zabezpieczyć dodatkowo, ale wydaje mi sie,że cilest ma > > dość dużą dawkę hormonów i w przeciwieństwie do Diane 35 nie ma działania > teratogennego- więc zabezpieczałąbym się dodatkowo tylko ewentualnie w czasie > kuracji antybiotykowej. Dziękuję bardzo Pani Doktor! Ale znowu mam problem. Otóż w cyklu, w którym zażywałam unidox wystąpiła bardzo skąpa miesiączka ( właściwie takie palmienie ), trwające niecałe 2 dni, a zawsze mam bardziej obfite miesiączki. Czy to może mieć jednak jakiś związek z tym antybiotykiem? A może to jednak ciąża? Co Pani Doktor o tym sądzi? Znowu się niepokoję... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: unidox a Cilest i b. skąpa miesiączka, czyto ciąża 11.06.02, 04:41 Raczej chyba ma to związek z przebytym leczeniem- na wszelki wypadek najprosciej wykonac test ciazowy dla wszelkiej pewności Odpowiedz Link Zgłoś