Dodaj do ulubionych

płeć dziecka

IP: *.tnt8.m2.uunet.de 22.06.01, 00:00
Wprawdzie jeszcze długo nie planuję dzieci, ale ciekawi mnie czy według
współczesnej wiedzy medycznej jest możliwe zdeterminowanie płci przyszłego
dziecka.Cztałam kiedys, że to jest możliwe.Chciałam też spytać czy jest jakis
sposób aby zwiększyć możliwośc urodzenia się bliźniąt.Czy sa gdzies na świecie
kliniki, które zajmuja sie takimi rzeczami? A może badania nad takimi rzeczami
są uznane za nieetyczne i zabronione?
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: płeć dziecka 22.06.01, 00:00
      Jeśli chodzi o płeć to znam tylko statystyki, które mówią, że jesli okres od
      urodzenia dziwecka do zajścia w ciąze jest krótszy niż rok to wysoce
      prawdopodobne,że urodzi sie dziecko tej samej płci , co poprzednie. Co do
      mozliwości wyliczeń, to jestem trochę sceptyczna- zawsze jest 50%szansy, że sie
      trafi...
      Natomiast nikt nigdy nie będzie naumyślnie dążył do ciąż mnogich-sa one raczej
      powikłaniami leczenia niepłodności niż celem, gdyz w większości9 przypadków są
      to ciąże wysokiego ryzyka (ryzyko dotyczy nie tylko porodu, ale całego okresu
      ciązy) Szczególnie wysokie jest ryzyko porodu przedwczesnego, ale istnieje też
      wiele inny6ch zagrożeń . MA
    • Gość: if Re: płeć dziecka IP: *.man.bialystok.pl 25.06.01, 00:00
      Ja się natomiast spotkałam z teorią (nie wiem ile w tym prawdy), że na płeć
      dziecka może wpłynąć moment kiedy plemniki dostaną się do organizmu kobiety.
      Mogą wystąpić przypadki:
      1. Plemniki dostaną się przed owulacją, oczekują na komórkę jajową w organizmie
      kobiety
      2. Plemniki dostaną się w momencie kiedy komórka jajowa jest gotowa do
      zapłodnienia.
      Ale niestety nie pamiętam w którym przypadku, która płeć jest prawdopodobna.
      Jeśli ktoś wie coś więcej na ten temat chętnie uzupełnię wiedzę.
      • Gość: Józia Re: płeć dziecka IP: 212.75.99.* 25.06.01, 00:00
        To chyba było tak (nie biorę odpowiedzialności za swoją pamięć). Plemniki
        niosące materiał męski (chromosom Y)są silne i szybkie (czyli moment owulacji i
        tuż po), a plemniki z chromosomem X (dziewczynki)nie są tak szybkie, ale za to
        dłużej żyją (czyli kilka dni przed owulacją). Panią doktor proszę o
        weryfikację.
        Pozdrawiam

Józia
        • Gość: Ola Re: płeć dziecka IP: 172.28.172.* / 62.242.162.* 25.06.01, 00:00
          No wlasnie, jakas weryfikacja by sie przydala, bo ja slyszalam akurat, ze jset
          odwrotnie.
          Ola
          • Gość: Momo Re: płeć dziecka IP: *.cezex.pl 25.06.01, 00:00
            A ja jestem pewna na 110%, że jest dokładnie tak jak napisała Józia.
            Pozdrawiam
        • monika.antepowicz Re: płeć dziecka 26.06.01, 00:00
          Plemniki Y są lżejsze, ale to, które szybciej docierają nie jest udowodnione
          naukowo.
          A jak tłumaczyc fakt,że niektórzy mężczyżni mają samych synów lub same córki
          tylko z różnymi kobietami?
          Ja nie wierze, że nauka na obecnym poziomie jesty w stanie zaprogramować płeć
          dziecka.
          A poza tym - czy w niektórych krajach nie nasiliło by to dyskryminacji płci? MA
          • Gość: Momo Re: płeć dziecka IP: *.cezex.pl 26.06.01, 00:00
            monika.antepowicz napisał(a):

&#62 Plemniki Y są lżejsze, ale to, które szybciej docierają nie jest udowodnione
            &#62 naukowo.
            &#62 A jak tłumaczyc fakt,że niektórzy mężczyżni mają samych synów lub same córki
            &#62 tylko z różnymi kobietami?
            &#62 Ja nie wierze, że nauka na obecnym poziomie jesty w stanie zaprogramować płeć
            &#62 dziecka.
            &#62 A poza tym - czy w niektórych krajach nie nasiliło by to dyskryminacji płci? M
            &#62 A

to dlaczego w wielu kobiecych pismach podaje sie takie informacje jako pewniki,
            czy nie ma możliwości weryfikowania niesprawdzonych wiadomości, zanim tysiące
            kobiet to przeczyta.
            A dyskryminacja i tak istnieje.

• Gość: Joanna Re: płeć dziecka-do Momo IP: *.nuph.us.edu.pl 27.06.01, 14:21
              A czego w kobiecych pismach nie podaje sie za
              pewniki???
              Diety cud, sposoby planowania plci dziecka, sposoby
              na udany wakacyjny romans, horoskopy, porady jak
              wypiekniec w tydzien - osobiscie widzialam tego typu
              artykuly w roznych pisemkach. No coz - na czyms
              redakcja musi zarabiac, inaczej by sie te gazety
              nie sprzedawaly...
              Nie sadze, aby osoby piszace tego typu materialy
              przejmowaly sie ich rzetelnoscia, czasami wrecz ich
              nierzetelnosc az razi w oczy...
          • Gość: Magna Re: płeć dziecka IP: 210.176.197.* 29.06.01, 08:26
            nie tylko nasililoBY ale nasililo. Tu gdzie mieszkam odfiltrowuje sie
            dziewczynki (X) i zapladnia matke Y-ami. To kosztuje ale jest mozliwe i
            ochotnikow jest wielu
            • Gość: Józia Re: płeć dziecka IP: 212.75.99.* 29.06.01, 10:15
              A tak przez ciekawość. Gdzie mieszkasz?
    • Gość: Anna Re: płeć dziecka IP: *.tnt5.m2.uunet.de 29.06.01, 20:17
      No własnie! Mozesz nam to zdradzić? Ktoś mówił mi kiedyś, że takie
      odfiltrowanie robi sie gdzies w Wielkiej Brytanii.
      • Gość: Magna Re: płeć dziecka IP: 202.67.199.* 30.06.01, 02:37
        o ile dobrze pamietam robilo sie - teraz to jest w UK zarezerwowane dla
        specjalnych przypadkow. Tu gdzie mieszkam czyli w Hong Kongu sie jeszcze robi
        ale pewnie zostana tez na to nalozone ograniczenia bo jest wyrazna preferencja
        chlopcow a w Chinach proporcja dziewczynek do chlopcow jest 100:120 w
        niektorych miejscach.
        • Gość: Saron Re: płeć dziecka IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.01, 11:28
          Dość realnie sposoby zaplanowania płci przedstawia książka znanego dr Shettelsa
          "Zaplanuj płeć swojego dziecka" - poza tym jest to metoda sprawdzona przez
          tysiące małżeństw na całym świecie. Osobiście zagadnienie to bardzo mnie
          interesuje.
          Ostatnio na stronie www.bajbus.pl znalazłam chińską metodę planowania płci.
          Na pierwszy "rzut oka" nieźle mnie rozbawiła, ale po przestudiowaniu jej na
          znanych mi przypadkach poczęcia dzieci (znajomi, rodzina) wszystkie wyliczenia
          okazały się trafne. Mam nadzieję, że ktoś sprawdzi to i znajdzie chociażby
          kilka wyjątków od tej dziwnej metody ...
          Czekam na inne opinie na ten temat, gdyż nie mogę jeszcze do teraz uwierzyć w
          moje spostrzeżenia ...
          • Gość: Magna chinska metoda - niezawodna IP: 210.176.197.* 16.08.01, 04:25
            WOMAN''S CONCEIVING AGE
            MONTH OF
            CONCEPTION 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

January G B G B G B B G B G B G B B
            February B G B G B B G B G B G B G G
            March G B G G B G B B B G B G G B
            April B G B G G B B G G B G G G G
            May B G B G B B G G G G G B G G
            June B B B G G G B B B G G B G G
            July B B B G G B B G G B B B G G
            August B B B G B G G B B B B B G G
            September B B B G G B G B G B B B G G
            Gctober B B G G G B G B G B B G G G
            November B G B G G B G B G G G G B G
            December B G B G G G G B G B G G B B

_____________________________________________________________________
            WOMAN''S CONCEIVING AGE
            MONTH OF
            CONCEPTION 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

January B G B B G B G B G B G B B G
            February G B G B B G B G B G B G B B
            March B B B G B B G B G B G B G B
            April G B G B G B B B B G B G B G
            May G G G G B G B B G B G B B G
            June G G G G G B G G B G B G B G
            July G G G G G G B G B B G B G B
            August G B G B G B G B G B B G B G
            September G G G G B G B G B G B B G B
            Gctober G G G G B B G B G B G B B G
            November G G B B B G B G B G B B G B
            December B B B B B B G G G B G B G B

_____________________________________________________________________
            EXPLANATION

You can choose for yourself whether you want a boy or a girl by following the
            chart. The woman''s age from 18 to 45 (Chinese reckoning) is on the top line
            while the months 1 to 12 indicate the month when the baby is conceived. By
            following the chart you will be able to tell in advance whether your baby will
            be a boy or a girl. Thus, you can plan to have a boy or a girl. This chart has
            been taken from a Royal tomb near Peking, China. The original copy is kept in
            the Institute of Science of Peking. The accuracy of the chart has been proved
            by thousands of People and is believed to be 99 percent accurate. By reckoning,
            you follow a line drawn from the figure representing the woman''s age to a line
            drawn from the month the baby is conceived. For instance, if the woman is 27
            years old and her baby is conceived in January (according to the Chinese Lunar
            Calendar), then her baby will be a girl. The chart is based on the month the
            baby is conceived and not on the birth of the baby, B-Male, G-Female. Remarks:
            A Chinese Scientist discovered and drew this chart which was buried in a Royal
            tomb about 700 years ago.
            Sprawdzone na znajomych, przyjaciolach i rodzinie. Zgadza sie co do joty -
            jesli daty sa pewne.
            • Gość: Magna oops IP: 210.176.197.* 16.08.01, 04:27
              nie za bardzo to wyszlo. oryginal mozna znalezc min. na //pregnancy.about.com
              kliknij na boy or girl a potem na "chinese calendar"
              • Gość: Saron do Magny IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 08:39
                Dzięki za przesłanie mi tego "dokumentu"
                - czy według Ciebie naprawdę to się sprawdza ???
                Ja znalazłam parę osób gdzie powyższa metoda nie sprawdziła się, ale było to
                tylko kilka kobiet ...
                dzięki
                • Gość: Magna Re: do Magny IP: 210.176.197.* 20.08.01, 10:31
                  Tez bylam sceptyczna ale teraz uwazam ze sie sprawdza a rozbieznosci sa
                  spodwodowane tym ze oryginalna metoda jest bazowana na chinskim kalendarzu
                  ksiezycowym - wiec najlepiej (to co zalaczylam jest "przetlumaczone" dla
                  cudzoziemcow) miec te daty wg. chinskiego kalendarza - i na tym ze wiek dziecka
                  w Chinach liczy sie od poczecia czyli noworodek ma juz 9 miesiecy (jak jest
                  wczesniakiem to mniej oczywiscie), czyli wiek matki moze byc przesuniety o rok.
                  Ja przetestowalam siebie 2 razy i rodzine i znajomych i naprawde sie sprawdzilo
                  w kazdym przypadku. Oczywiscie nie jest to chyba na 100% - jako ze nic na tym
                  swiecie nie jest.
    • monika.antepowicz Re: płeć dziecka 14.08.01, 23:05
      W Chinach wykonuje sie badania prenatalne- biopsję kosmówki tak, by zpewnić
      urodzenie chłopców.Jest to nieetyczne, bo ciąze z płodami żeńskimi oczywiscie
      sie usuwa i jest to jeszcze jeden przejaw dyskryminacji płci.
      Do ciąz bliźniaczych czesciej dochodzi przy stosowaniu metod wspomaganego
      rozrodu , ale uwaza sie to za niepowodzenia, gdyz taka ciaża jest obarczona
      znacznym ryzykiem powikłan zarówno dla matki jak i płodow.
      Istnieje reklamowana francuska metoda dokonywania specjalnych obliczeń kiedy
      powinno sie zajsć w ciażę, ale nie jestem w stanie powiedziec , na ile jest
      skuteczna.
      inne manipulacje(np.selekcja plemników) uznane są za nieetyczne.MA
      • Gość: Saron Re: płeć dziecka IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 13:48
        Zainteresowanie płcią przyszłego dziecka nie koniecznie wynika z dyskryminacji
        płci - często są inne powody. Nie uważam, żeby wszyscy chcieli mieć dziecko
        płci męskiej. Spotykam się właśnie z innymi przypadkami.
        Osobiście uważam, że najważniejsze jest zdrowie dziecka.
        Metody planowania płci dziecka bardzo mnie jednak intrygują ze względu na
        totalną rozbieżność w doniesieniach z różnych krajów - może ma to jakiś związek
        z uwarunkowaniami klimatycznymi .... ??? - podobno jest to prawdopodobne ...
        Gdzie można się czegoś więcej dowiedzieć o wspomnianej przez Panią metodzie
        francuskiej - nie spotkałam się dotąd z tą metodą.
        Z góry dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka