kasiagd 13.01.05, 17:00 czy któraś z Was miała jakieś nieprzyjemne objawy po założeniu Mireny i czy słyszałyście o przypadkach przesunięcia w/w? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: MIRENA czy ktos mial skutki uboczne? 13.01.05, 18:24 Ja nie. Ale proponuję przejrzeć archiwum, temat Mireny był wielokrotnie omawiany ( i tu i na emamie). Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: MIRENA czy ktos mial skutki uboczne? 13.01.05, 20:16 U mnie skotkami ubocznymi byly uciazliwe wielotygodniowe krwawienia i pogorszenie sie sytuacji z migrenami. O przesunieciu nie slyszalam, ale za to po 6 tygodniach powinno sie skontrolowac, czy jest na wlasciwym miejscu, bo czasem bywa, ze "osadza" sie inaczej niz powinna. Pozdr Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka do kingaolsz IP: *.c3-0.crm-ubr4.crm.ny.cable.rcn.com 16.01.05, 20:40 Kinga, jak to bylo z tymi krwawieniami? Mialas je od razu po zalozeniu Mireny? A jakie potem mialas miesiaczki? Tez dlugie? Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: do kingaolsz 17.01.05, 14:22 zawsze miewalam dlugie miesiaczki i bardzo obfite, ale po Mirenie wszystko bylo po "staremu", okres tez jakos nie pamietam, zeby sie spoznil itp czyli szybko wrocilo do normy ( krwawienie przestalo po 2 dniach) A krwawienie bylo caly czas od zalozenia, ale zakladane mialam w czasie miesiaczki pozdrawiam Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: do kingaolsz IP: *.c3-0.crm-ubr4.crm.ny.cable.rcn.com 17.01.05, 19:24 Nie wiem czy dobrze cie zrozumialam. Mirene mialas zakladana w czasie miesiaczki i to krwawienie przeciagnelo ci sie az kilka tygodni, czy tak? Ale obfite bylo przez caly czas, czy takie skape? Czy zaklada sie Mirene zawsze podczas miesiaczki czy to byl przypadek? Piszac "po Mirenie" masz na mysli po zalozeniu Mireny, czy po jej usunieciu? I nie zalapalam, ktore krwawienie trwalo 2 dni. Jakas taka malo domyslna jestem, czy co? )) Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: do kingaolsz 18.01.05, 14:33 > Nie wiem czy dobrze cie zrozumialam. Mirene mialas zakladana w czasie > miesiaczki i to krwawienie przeciagnelo ci sie az kilka tygodni, czy tak? tak > Ale obfite bylo przez caly czas, czy takie skape? bardziej skape niz miesiaczka Czy zaklada sie Mirene >zawsze > podczas miesiaczki czy to byl przypadek? wiem, ze tak sie zaleca > Piszac "po Mirenie" masz na mysli po zalozeniu Mireny, czy po jej usunieciu? po usunieciu I > nie zalapalam, ktore krwawienie trwalo 2 dni. krwawienie ustalo 2 dni , po usunieciu Mireny Jakas taka malo domyslna jestem, > czy co? nie, kazdy czasem tak ma ))))))) Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: MIRENA czy ktos mial skutki uboczne? 18.01.05, 09:05 U mnie krwawienia tez juz sie uspokoily po ok 2 miesiacach. Okresy mam mniej obfite i czuje sie OK. Tylko nie wiem dalej co z ta cysta. Lekarz powiedzial, ze mam sie zglosic za jakis miesiac i ona powinna sama zaniknac. (To typowe przy Mirenie - dodal) (?) Odpowiedz Link Zgłoś
agrafka11 Re: MIRENA czy ktos mial skutki uboczne? 13.01.05, 20:41 Miałam założoną Mirenę - profesor uznał, że ograniczy ona rośnięcie mięśniaka i zlikwiduje krwotoczne miesiączki. Co do miesiączek, to faktycznie, był to cudowny czas, bo nie miałam w ogóle, natomiast co do mięśniaka to nic nie zadziałała i muszę poddać się operacji. Natomiast jak się zdecydowałam na embolizację w Lublinie i chciałam ją wyjąć, to okazało się, że nitki uciekły wgłąb i lekarz musiał ją usuwać w znieczuleniu ogólnym. Był też taki, który chciał to zrobić na Pabialginie, ale to był oprawca a nie ginekolog. Mirena to cudowna rzecz i nie miałam żadnych skutków ubocznych, tylko przez 2 dni po założeniu był lekki ból brzucha. Żałuję, że jej nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: MIRENA czy ktos mial skutki uboczne? 14.01.05, 14:52 problem polega na tym, że takich "namacalnych" skutków ubocznych nie odczuwam ale zrobiła mi się cysta na janiku i lekarz twierdzi, ze to najprawdopodobniej przez Mirenę. Występuje takie prawdopodobieństwo ponieważ Mirena działa miejscowo (hormonalnie) i ponoć często się to zdarza. Słyszałyście o takich przypadkach? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: MIRENA czy ktos mial skutki uboczne? 18.01.05, 09:03 ja mialam zakladana Mirene przy zastosowaniu glupiego jasia - tak na 2 minutki mnie tylko odurzyli i wszystko poszlo sprawnie i szybko. Podobno Mirena ma dosc duzy aplikator w porownaniu z pozostalymi wkladkami i moj lekarz stosuje tylko takie metody zeby pacjentka nie czula dyskomfortu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikus1 Re: MIRENA czy ktos mial skutki uboczne? IP: 80.48.173.* 16.01.05, 19:00 Ile kosztuje Mirena? Słyszałam że po jej założeniu nie ma się miesiączki,czy to prawda,i czy z tego powodu nie tyje się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikus1 Re: MIRENA czy ktos mial skutki uboczne? IP: 80.48.173.* 18.01.05, 11:10 Bardzo proszę o odpowiedż na powyższe moje pytania.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: MIRENA czy ktos mial skutki uboczne? 18.01.05, 13:01 Mirena z zaoeniem to koszt rzędu 1000 zl. Dziala miejscowo i rzeczywiscie, u 2/3 pacjentek miesiączki hamuje zupełnie, u 1/3 "tylko" przyhamowuje (są bardzo skąpe). Jako że hormon dziaa bezpośrednio na macicę, ilość, jaka przedostaje się do organizmu jest śladowa, nie powodując tym samay skutkow ubocznych typu tycie, trądzik i td. Oczywiscie na pewno, jak od każdej rewguły, i tu znajdą się nieliczne wyjątki. Ja zalożyłam mirenę w grudniu 2003, nie mialam wtedy jeszcze miesiączki (byłam 2 miesiące po cesarce). Okres dostalam po pół roku od założenia, było to raczej plamienie niż krwawienie. Od tej pory reguralnie co 25 dni miewam takie jednodniowe plamienie. Jestem bardzo zadowolona! Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: MIRENA czy ktos mial skutki uboczne? 18.01.05, 13:03 Przepraszam za koszmarne literówki. Odpowiedz Link Zgłoś