Dodaj do ulubionych

Endometrioza

IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.05, 16:38
Czy konieczne jest usuniecie macicy w przypadku tej diagnozy?
Obserwuj wątek
    • jop Re: Endometrioza 26.01.05, 17:13
      A skąd taki pomysł?
      • Gość: Alicja Re: Endometrioza IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.05, 17:34
        Lekarska decyzja.
        • urbanchaos Re: Endometrioza 26.01.05, 17:58
          chyba żartują ?
          ile masz lat ?
          kto ci to powiedział ?
          i na jakiej podstawie?
          endometrioze ocenia isę przy zabiegu laparoskopii czy laparotomii
          chyba,ze masz inne też zmiany w macicy ?
          • Gość: Alicja Re: Endometrioza IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.05, 19:22
            Endometrioze stwierdzono u mojej siostry (45 lat).
            Ona sie nie zgodzila usunac. Teraz ma jednak silne krwawienia miesieczne i
            dlatego zastanawia sie nad ta decyzja. Miala juz usuniete sluzowke z zewnetrznej
            strony macicy poprzez dwa male otwory w jamie brzusznej.

• Gość: Położnik Re: Endometrioza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 19:26
              Jesli te dwa małe otwory to laparoscopia ,to chyba mają rację.
              • Gość: Alicja Re: Endometrioza IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.05, 19:33
                Jezeli maja racje, znaczy to ze powinna usunac macice?
                • joisana Re: Endometrioza 26.01.05, 20:43
                  Ma 45, więc chyba już nie planuje rodzić, jeśli ma wątpliwości co do diagnozy
                  niech ją skonsultuje z innym lekarzem i wtedy podejmie decyzję.
                  • Gość: Alicja Re: Endometrioza IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.05, 21:10
                    Joisana, dzieki za dobra rade, przekaze mojej siostrze.
                    • Gość: ap77 Re: Endometrioza IP: *.idea.pl 27.01.05, 09:25
                      Czesc Dziewczynki!
                      W kontekscie tego pytania, przyszlo mi cos do glowy. Sama mam endo., w
                      najblizysz czasie po zaleczeniu bede sie musiala starac o dziecko-tak kaza
                      lekarze. Ale co ma zrobic kobieta w wieku reprodukcyjnym, ktora, albo ma juz
                      np. 2 dzieci, albo ich nie ma (brak partnera, mozliwosci finansowych,
                      lokalowych, ogolnie mowiac zyciowych itp), albo po prostu nie chce ich miec???
                      Co w takim przypadku robic? Usuwac macice? Szprycowac hrmonami? Co dwa lata
                      laparo.? Czesto se nad tym zastanawiam. No bo nawet jesli zajde w ciaze, urodze
                      dziecko, a endo. nie zniknie? To co dalej?
                      Napiszcie jakie sa Wasze przemyslenia.
                      Pozdrawiam
                      Ania
                      • joisana Re: Endometrioza 27.01.05, 09:58
                        Hmm, ja po pierwszym dziecku usuwam. Biję się z myślami od pół roku i jestem
                        już przekonana na 99% do zabiegu. U mnie decyzja jest łatwiejsza, gdyż narząd
                        ten mam (dzięki błędowi lekarza przeprowadzającego cc)już bezużyteczny.
                        Ponieważ mam PCO i hiperpro. o kolejną ciążę i tak by było trudno, a sama
                        macica jest w takim stanie, że ani donosić dziecka , ani poronić, ani usunąć,
                        ani wkładki założyć-bo może byc katastrofa i usuwanie macicy na szybko.
                        Antykoncepcji hormonalnej stosować mi nie wolno (guz w wywiadzie) to po
                        jaką ...... mi ona?
                        Boję się wewnętrznych zrostów i bóli, ale pewnie nie będzie gorzej niż teraz,
                        kiedy przez pół cyklu zwijam się z bólu z powodu paskudnego endometrium w
                        bliźnie, które z cyklu na cykl jest większe. Można niby wyłączyc lekami układ
                        hormonalny (zapobiegając i nawet cofająć endometriozę), ale jakim kosztem ,
                        przed 30 wszystkie objawy menopauzy-dziękuję, postoję wink.
                        • Gość: Alicja Re: Endometrioza IP: *.pool.mediaWays.net 27.01.05, 10:26
                          Moja siostra ma 2 dzieci. Endo stwierdzono u niej juz po poradzie dzieci.
                          Bole miesiaczkowe byly nie do zniesienia, ale po pierwszym dziecku minely i juz
                          ich nigdy sie nie pojawily, pomimo, ze stwierdzono u niej endo. Jak z tego
                          wynika endo nie zawsze wywoluje bole.
    • blania2 Re: Endometrioza 28.04.05, 11:40
      i co najlepiej zrobic w takim przypadku chyba najlepiej ciagnac z ta choroba do
      poki mozna a pozniej wyciac bo chyba usunac macice to juz ostatecznosc !!!
    • nareene Re: Endometrioza 28.04.05, 14:05
      Jeżeli po laparoskopii nie zajdę w ciążę ale będę brała tabletki
      antykoncepcyjne to endometrioza się odnowi? W tym momencie nie mogę pozwolić
      sobie na dziecko ale wiem, że odwlekając decyzję obnizam swoje szanse. Nie wiem
      właściwie co robić.
      • Gość: blania Re: Endometrioza IP: 211.27.203.* 29.04.05, 01:37
        ale sa tab;etki ktore wstrzymuja mieisaczki i endo sie nie pogarsza i czytalam
        nie wiem ile prawdy ze homeopatia tez jest dobra w leczeniu endo
        • mari_paz Re: Endometrioza 02.05.05, 22:15
          jesli wiesz cos na temat leków homeopatycznych na endometrozę to bardzo proszę
          podaj - namiary. Jestem świeżo po laparoskopii i wykrytą mam endometriozę I
          stopnia na więzadłach szerokich i krzyżowych (pojedyncze ogniska).

Sa różne stopnie endometriozy i w zalezności od tego lekarz decyduje o rodzaju
          leczenia. Polecam stronę:
          www.resmedica.pl/ffxart2004.html
          www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/06.html
          • Gość: Nadia Re: Endometrioza IP: *.123-200-80.adsl.skynet.be 03.05.05, 10:44
            Pare miesiecy temu stwierdzono u mnie endometrioze, biore na razie tabletki
            antykoncepcyjne zeby miec mniejsze bole w czasie miesiaczki, lekarz powiedzial
            ze jak wroce z zagranicy( za pol roku) to czeka mnie laparoskopia, chcialabym
            zajsc w ciaze, i tak sie zastanawiam czy moze lepiej przed ta laparoskopia
            postarac sie o dzidziusia, czy sadzicie ze lepiej najpierw laparoskopie??
            Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze moge miec problem z zajsciem w ciaze ale moze
            sie uda....
    • Gość: Ola Re: Endometrioza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 12:01
      Jak zbadać czy ma się endometriozę??? Czy USG to wykaże?
    • Gość: sara Re: Endometrioza IP: 211.27.203.* 03.05.05, 12:57
      ja mialam endometrioze i wzielo mi 3 lata z pierwszym dzieckiem zajsc w ciaze a
      z drugim od razu a teraz mialam laporoskopie na czekoladowa cyste i tez na
      tabletki ale jak narazie nie mam zadnych objawow i czuje sie doskonale po
      operacji ( w ciaze zaszlam bez zadnych tabletek pomocniczych ) wiec mozna zajsc
      naturalnie ale to dlugo moze potrwac
      • Gość: Nadia Re: Endometrioza IP: *.241.81.adsl.skynet.be 03.05.05, 15:17
        Ale to probowac zajsc w ciaze przed laparoskopia czy tez sobie darowac i miec
        ta laparoskopie i pozniej probowac?
        • Gość: Lilu Re: Endometrioza IP: *.olsztyn.mm.pl 04.05.05, 17:03
          Czasem laparoskopia jest niezbedna żeby zajść w ciążę, np jak porobią się
          zrosty. Ale to już lekarz musi ocenić.
        • risa1 Re: Endometrioza 04.05.05, 22:11
          nadiu wsyztko zalezy od wielkosci endom, jaka masz. ja mialam laparoskopie bo
          mialam bardzo duze endom, wielkosci cytryny na kazdym z jajnikow.
          zachodzac w ciaze mialam znow odnowiona ale "mala" okolo 1,5 cm. urodzialam
          szczesliwie.

chyba diopiero przestaniemy sie martwic gdy dobijemy do 50-tki.
    • Gość: Nadia Re: prosze o porade IP: *.241.81.adsl.skynet.be 03.05.05, 20:37
    • Gość: up Re: Endometrioza IP: *.242.81.adsl.skynet.be 04.05.05, 10:04
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka