Gość: Alicja IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.05, 16:38 Czy konieczne jest usuniecie macicy w przypadku tej diagnozy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alicja Re: Endometrioza IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.05, 17:34 Lekarska decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
urbanchaos Re: Endometrioza 26.01.05, 17:58 chyba żartują ? ile masz lat ? kto ci to powiedział ? i na jakiej podstawie? endometrioze ocenia isę przy zabiegu laparoskopii czy laparotomii chyba,ze masz inne też zmiany w macicy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Endometrioza IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.05, 19:22 Endometrioze stwierdzono u mojej siostry (45 lat). Ona sie nie zgodzila usunac. Teraz ma jednak silne krwawienia miesieczne i dlatego zastanawia sie nad ta decyzja. Miala juz usuniete sluzowke z zewnetrznej strony macicy poprzez dwa male otwory w jamie brzusznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Położnik Re: Endometrioza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 19:26 Jesli te dwa małe otwory to laparoscopia ,to chyba mają rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Endometrioza IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.05, 19:33 Jezeli maja racje, znaczy to ze powinna usunac macice? Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: Endometrioza 26.01.05, 20:43 Ma 45, więc chyba już nie planuje rodzić, jeśli ma wątpliwości co do diagnozy niech ją skonsultuje z innym lekarzem i wtedy podejmie decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Endometrioza IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.05, 21:10 Joisana, dzieki za dobra rade, przekaze mojej siostrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap77 Re: Endometrioza IP: *.idea.pl 27.01.05, 09:25 Czesc Dziewczynki! W kontekscie tego pytania, przyszlo mi cos do glowy. Sama mam endo., w najblizysz czasie po zaleczeniu bede sie musiala starac o dziecko-tak kaza lekarze. Ale co ma zrobic kobieta w wieku reprodukcyjnym, ktora, albo ma juz np. 2 dzieci, albo ich nie ma (brak partnera, mozliwosci finansowych, lokalowych, ogolnie mowiac zyciowych itp), albo po prostu nie chce ich miec??? Co w takim przypadku robic? Usuwac macice? Szprycowac hrmonami? Co dwa lata laparo.? Czesto se nad tym zastanawiam. No bo nawet jesli zajde w ciaze, urodze dziecko, a endo. nie zniknie? To co dalej? Napiszcie jakie sa Wasze przemyslenia. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: Endometrioza 27.01.05, 09:58 Hmm, ja po pierwszym dziecku usuwam. Biję się z myślami od pół roku i jestem już przekonana na 99% do zabiegu. U mnie decyzja jest łatwiejsza, gdyż narząd ten mam (dzięki błędowi lekarza przeprowadzającego cc)już bezużyteczny. Ponieważ mam PCO i hiperpro. o kolejną ciążę i tak by było trudno, a sama macica jest w takim stanie, że ani donosić dziecka , ani poronić, ani usunąć, ani wkładki założyć-bo może byc katastrofa i usuwanie macicy na szybko. Antykoncepcji hormonalnej stosować mi nie wolno (guz w wywiadzie) to po jaką ...... mi ona? Boję się wewnętrznych zrostów i bóli, ale pewnie nie będzie gorzej niż teraz, kiedy przez pół cyklu zwijam się z bólu z powodu paskudnego endometrium w bliźnie, które z cyklu na cykl jest większe. Można niby wyłączyc lekami układ hormonalny (zapobiegając i nawet cofająć endometriozę), ale jakim kosztem , przed 30 wszystkie objawy menopauzy-dziękuję, postoję . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Endometrioza IP: *.pool.mediaWays.net 27.01.05, 10:26 Moja siostra ma 2 dzieci. Endo stwierdzono u niej juz po poradzie dzieci. Bole miesiaczkowe byly nie do zniesienia, ale po pierwszym dziecku minely i juz ich nigdy sie nie pojawily, pomimo, ze stwierdzono u niej endo. Jak z tego wynika endo nie zawsze wywoluje bole. Odpowiedz Link Zgłoś
blania2 Re: Endometrioza 28.04.05, 11:40 i co najlepiej zrobic w takim przypadku chyba najlepiej ciagnac z ta choroba do poki mozna a pozniej wyciac bo chyba usunac macice to juz ostatecznosc !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nareene Re: Endometrioza 28.04.05, 14:05 Jeżeli po laparoskopii nie zajdę w ciążę ale będę brała tabletki antykoncepcyjne to endometrioza się odnowi? W tym momencie nie mogę pozwolić sobie na dziecko ale wiem, że odwlekając decyzję obnizam swoje szanse. Nie wiem właściwie co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blania Re: Endometrioza IP: 211.27.203.* 29.04.05, 01:37 ale sa tab;etki ktore wstrzymuja mieisaczki i endo sie nie pogarsza i czytalam nie wiem ile prawdy ze homeopatia tez jest dobra w leczeniu endo Odpowiedz Link Zgłoś
mari_paz Re: Endometrioza 02.05.05, 22:15 jesli wiesz cos na temat leków homeopatycznych na endometrozę to bardzo proszę podaj - namiary. Jestem świeżo po laparoskopii i wykrytą mam endometriozę I stopnia na więzadłach szerokich i krzyżowych (pojedyncze ogniska). Sa różne stopnie endometriozy i w zalezności od tego lekarz decyduje o rodzaju leczenia. Polecam stronę: www.resmedica.pl/ffxart2004.html www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/06.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadia Re: Endometrioza IP: *.123-200-80.adsl.skynet.be 03.05.05, 10:44 Pare miesiecy temu stwierdzono u mnie endometrioze, biore na razie tabletki antykoncepcyjne zeby miec mniejsze bole w czasie miesiaczki, lekarz powiedzial ze jak wroce z zagranicy( za pol roku) to czeka mnie laparoskopia, chcialabym zajsc w ciaze, i tak sie zastanawiam czy moze lepiej przed ta laparoskopia postarac sie o dzidziusia, czy sadzicie ze lepiej najpierw laparoskopie?? Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze moge miec problem z zajsciem w ciaze ale moze sie uda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Endometrioza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 12:01 Jak zbadać czy ma się endometriozę??? Czy USG to wykaże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Endometrioza IP: 211.27.203.* 03.05.05, 12:57 ja mialam endometrioze i wzielo mi 3 lata z pierwszym dzieckiem zajsc w ciaze a z drugim od razu a teraz mialam laporoskopie na czekoladowa cyste i tez na tabletki ale jak narazie nie mam zadnych objawow i czuje sie doskonale po operacji ( w ciaze zaszlam bez zadnych tabletek pomocniczych ) wiec mozna zajsc naturalnie ale to dlugo moze potrwac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadia Re: Endometrioza IP: *.241.81.adsl.skynet.be 03.05.05, 15:17 Ale to probowac zajsc w ciaze przed laparoskopia czy tez sobie darowac i miec ta laparoskopie i pozniej probowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: Endometrioza IP: *.olsztyn.mm.pl 04.05.05, 17:03 Czasem laparoskopia jest niezbedna żeby zajść w ciążę, np jak porobią się zrosty. Ale to już lekarz musi ocenić. Odpowiedz Link Zgłoś
risa1 Re: Endometrioza 04.05.05, 22:11 nadiu wsyztko zalezy od wielkosci endom, jaka masz. ja mialam laparoskopie bo mialam bardzo duze endom, wielkosci cytryny na kazdym z jajnikow. zachodzac w ciaze mialam znow odnowiona ale "mala" okolo 1,5 cm. urodzialam szczesliwie. chyba diopiero przestaniemy sie martwic gdy dobijemy do 50-tki. Odpowiedz Link Zgłoś