Dodaj do ulubionych

NOVA T-co sądzicie o tej spirali

17.08.05, 23:47
Prosze o rady na temat tej metody.Jakie są zalety a jakie wady.Mój lekarz
poleca właśnie NovaT,a co wy sądzicie.Prosze o pomoc.czy bardzo są bolesne
miesiączki-to mnie przeraża
Obserwuj wątek
    • anetta7op.pl Re: NOVA T-co sądzicie o tej spirali 19.08.05, 14:54
      Dziewczyny pomóżcie prosze w tej sprawie,nie wieże że nikt nie słyszał o tej
      metodzi.Na kogo mam liczyć jak nie na was,niedługo nan wizyte u lekarza a ja
      nic nie wiem,PROSZE POMÓŻCIE>POZDRAWIAM
      • yomama Re: NOVA T-co sądzicie o tej spirali 19.08.05, 17:18
        Witaj...ja mam spiralke...na 5 lat...juz 4 rok...i bede usuwac..poniewaz
        nabawilam sie anemii...przez zbyt obfite miesiaczki..jakie spiralka wywolywala:
        (((
        • a.kopiko1 Re: NOVA T-co sądzicie o tej spirali 19.08.05, 21:25
          Ja mam 4 miesiące spiralę. Dla mnie jest super. Miesiączki trwają u mnie ok. 6
          dni i nie są bolesne aż tak bardzo, a też się tego obawiałam smile Po prostu ból
          rozłożony jest u mnie na te kilka dni, a nie tak, że boli bardzo pierwszego dnia.
    • anetta7op.pl Re: NOVA T-co sądzicie o tej spirali 26.08.05, 00:06
      ponawiam mój wątek,bo bardzo mi zależ na wiekszej ilości odpowiedzi
      • Gość: ela Re: NOVA T-co sądzicie o tej spirali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 08:25
        nie dostaniesz wielu odpowiedzi
        bo wątki na temat spiral wywołują do tablicy wszystkie nawiedzone i
        przeciwniczki tej formy antykoncepcji
        kończy się to zazwyczaj próbami nawracania i kłótnią na forum crying
    • Gość: agattka Re: NOVA T-co sądzicie o tej spirali IP: *.teleton.pl 26.08.05, 08:59
      Dziewczyny, odnośnie wkładki mam takie pytanie, nie wiecie przypadkiem, czy aby
      założyć wkładkę trzeba mieć "prawdziwy okres", czy np. wystarczy ten z
      odstawienia, bo biorę obecnie pigułki, a chciałabym przejść z nich na spiralę.
      Czy jest możliwe takie bezpośrednie przejscie?
      • Gość: majka61 Re: NOVA T-co sądzicie o tej spirali IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.08.05, 17:15
        Ja mam założoną Mirenę i własnie była zakładana w trakcie krwawienia z
        odstawienia. Też przechodziłam z tabsów na wkładkę. Ale gin zdołał mnie
        przekonać tylko do Mireny, zresztą okazało się, że jestem uczulona na nikiel i
        miedźsad, więc i tak została mi tylko Mirena.
    • izia30 Re: a moze jest jeszce cos innego? 26.08.05, 13:47
    • izia30 Re:a moze jest jeszcze cos innego 26.08.05, 13:50
      sorry cos nie tak wcisnelam.
      biore tabletki, ale tyje, i jestem jakas taka nerwowa i nieprzyjemna, chcialabym
      to zmienic, myslalam o spirali ale dla mnie bolesne czy obfite miesiaczki sa nie
      do pomyslenia, wiec odpada. nie chce 2 dziecka, jedno starczy!
      poradzcie cos!
      • Gość: majka61 Re:a moze jest jeszcze cos innego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.08.05, 17:19
        Przeczytaj moją wypowiedź ciut wyżej. Ja też na tabsach tyłam, libido zjechało
        prawie do zera, a zresztą ze względu na operację musiałam przestać brać
        tablety. I tak drogą eliminacji została mi tylko Mirena. Z której jestem
        baaaaardzo zadowolona.
        • izia30 Re:a moze jest jeszcze cos innego 26.08.05, 20:59
          no dobra, co to mirena???????
          • Gość: majka61 Re:a moze jest jeszcze cos innego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.08.05, 14:43
            Mirena to wkładka domaciczna, która zamiast jonów miedzi ma zbiorniczek z
            hormonem, który uwalnia się w bardzo małych ilościach i działa miejscowo na
            błonę śluzową macicy. Więcej www.mirena.pl Koszt spirali z założeniem
            (przynajmniej w moim przypadku - W-wa) to 1000 zł. Sama wkładka kosztuje ok.
            600 zł. Zakładana jest na 5 lat.
        • Gość: Joleczka Re:a moze jest jeszcze cos innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 21:06
          Nova-T mam od kwietnia tego roku, niestety nie moglam z przyczyn zdrowotnych
          zadnych innych srodko, a poza tym nie chcialam bo wiem jak srodki doustne nie
          korzystnie dzialaja na kobiete, szczegolnie gdy jest sie przed 40-tka.
          Wkladka mialam zakladana w ostatnim dniu okresu i calkowicie bezbolesnie.Mialam
          potem rozne drobne uplawy, ale lekarz powiedzial mi ze to normalne i z czasem
          sie unormuje,na poczatku miesiaczki mialam delikatnie bolesne i niestety w moim
          przypadku dluzsze o 2-3 dni niz te ktore mialam przed zalozeniem wkladki.Widze
          teraz ze wszystko sie normuje,uplawy miedzy miesiaczka sa mniejsze,okresy nadal
          4-6 dni, ale bez wiekszego krwawienia i malo bolesne.Naprawde jestem zadowolona
          i przedewszystkim mam komfort psychiczny ze nie musze pamietac o
          pigulce,swobodnie pale papierosy, moge sie napic alkoholu,wiem ze przy pigulkach
          jest wiele przeciwskazan.Uwazam ze jesli kobieta jest zdrowa i moze sobie
          zalozyc wkladke to nie powinna sie zastanawiac.To jest moje zdanie.Pozdrawiam
    • marikaow Re: NOVA T-co sądzicie o tej spirali 27.08.05, 12:51
      Ja miałam założoną NOVAT i odrazu zastrzegam ze nie chce nikogo zniechęcac. To jest moje zdanie. Wkładkę mialam zakładana przez 2 ginekologów kilka miesiecy po cesarce, gdyz nie chcialam odrazu miec 2 dzidzi. Co do miesiączek to powiem ze byly paskudne 6 dni i to do tego obfite, bolesne. Ale niestety ja mialam pecha i zaszląm w ciaze zdarza sie nikt nie mówi że spirala daje 100 pewnosci. Kiedys juz pisaląm tutaj na tym forum ze nie byla to wina źle założonej wkladki tylko poprostu tak sie zdarza. nigdy nie zaniedbywalam wizyt u ginekologa i na każdej kontrolnej wizycie badane bylo przez usg położenie spirali i zawsze bylo ok. Niestety i tak sie zdarza że czasem zajdzie jakaś pacjentaka ze spiralą w ciąże.
    • anetta7op.pl Re: NOVA T-co sądzicie o tej spirali 29.08.05, 14:55
      Bardzo serdecznie dziękuje za wyczerpujące wypowiedzi,a szczególnie Joleczce,za
      pozytywną opinie.Mam jeszcze jedno pytanie chodzi o to czy jeżeli moje
      miesiączki trwają przeważnie 6-7 dni,to czy mogą sie przedużyć o dwa dni(chodzi
      mi jeżeli założe sobie Nova-T)czyli 9dniJjest to możliwe,bo nie słyszałam o tak
      długich miesiączkach.POZDRAWIAM GORĄCO
      • Gość: Lucyna Re: NOVA T-co sądzicie o tej spirali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:21
        Nova-t to dobra spiralka, mam juz taką drugą i jestem zadowolona. Miesiączki z
        wkładką na początku bywają bardziej obfite, u mnie po założeniu pierwszej
        wkładki miesiączka trwała 5-6 dni, (po pewnym czasie ok. pół roku wróciło
        wszystko do normy 4-5 dni). Pierwszy dzień jest tylko dalej trochę bardziej
        obfity. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka