Dodaj do ulubionych

Prawidłowy wynik TSH?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 07:39
Robiłam ostatnio badania hormonalne tarczycy TSH, jaki wegług Was powinien
być prawidłowy wynik u kobiety 30 letniej?Proszę w wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: z. Re: Prawidłowy wynik TSH? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 11.04.06, 08:26
      Zakres normy powinien byc podany na druku z laboratorium.
      • kowali Re: Prawidłowy wynik TSH? 11.04.06, 09:07
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=25858743&a=25864060
        zobacz tu, znajdziesz info.
        • Gość: f Re: Prawidłowy wynik TSH? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 22:50
          dla kobiety w wieku ok 30 to wynik powinien byc 1-2,nie więcej mimo,ze norma
          jest od do 4.
        • saba76 link - choroby tarczycy 12.04.06, 08:54
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712
          zakres jest różny, w zależności od laboratorium- najlepiej jeśli mieścisz sie w
          srodeczku tego zakresu
    • gerka Re: Prawidłowy wynik TSH? 11.04.06, 23:15
      Witaj,
      normy zawsze są podane obok wyniku!!!
      Ale badanie wartości samego TSH nie wiele daje dla pełnego obrazu trzeba zrobić
      też hormony tarczycy fT3 i fT4, bo TSH jest hormonem przysadki mózgowej. TSH
      wzrasta w przypadku niedoczynnośći i maleje w przypadku nadczynności.
      Jeśli masz obawy związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy zrób fT3 i
      fT4 i do endokrynologa.
      P.
    • Gość: Majaa Re: Prawidłowy wynik TSH? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 08:24
      Nie w kazdym laboratorium podają normy. W moim podali proszę bardzo: Norma jest
      od 0,4 do 4,0
      • gerka Re: Prawidłowy wynik TSH? 12.04.06, 12:17
        Normy normami, ale ważne są też jednostki!!!!
        Jednostki wyniku i norm muszą byc takie same.
        Co z tego, że podasz jej normy swojego laboratorium, skoro jej wynik może byc w
        innych jednostkach. Ja tez moge podać normy:
        0,25 - 5,0
        0,35 - 4,94
        obie normy są dla TSH, ale każda z innego laboratorium,
        Albo normy dla fT4:
        9 - 20
        0,7 - 1,48
        i co to też normy!!!!!
        • Gość: Majaa Re: Prawidłowy wynik TSH? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:19
          Ale ona nie podaje jakie chce jednostki. dlatego piszemy co wiemysmile) Po co
          tyle wykrzykników?
          • gerka Re: Prawidłowy wynik TSH? 12.04.06, 14:56
            Przepraszam, nie chciałam cię urazić,
            ale szczerze mówiąc trochę mnie drażnia takie pytania w stylu jaka jest norma???
            Sama od 6 lat leczę tarczyce i wiem, że to nie jest tak hop-siup, zapytam w
            necie i jest odpowiedź, moje TSH ostatnio było ponad normę, a zaszłam w ciążę -
            mimo,że wszyscy tu piszą musisz mieć TSH poniżej 2, bo inaczej nic z tego,
            Maluszek prawidłowo się rozwija, a TSH ciąge skacze, ale za to fT4 jest w
            górnej granicy i to ważne, bo właśnie hormony tarczycy są dla malucha ważne, a
            TSH jest hormonem przysadki i jego poziom zmienia sie w zalezności od tego ile
            hormonu produkuje tarczyca...
            I takie pytanie jak w temacie jest dla mnie poprostu śmieszne, bo każdy tutaj
            da inna odpowiedź.
            Ale to tylko moje zdanie jeszcze raz przepraszam Maju za nadmiar wykrzyknikówwink
            Pozdrawiam
    • Gość: S Re: Prawidłowy wynik TSH? IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:05
      norma jest do 2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka