kasandra8 29.01.03, 15:28 Czy ktoś może wie, czy w czasie ciąży można jeść marchew. Uwielbiam marchewki, a wiem, że witamina A może spowodować deformacje płodu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melmire Re: marchewka 29.01.03, 19:46 Nie znam sie, ale wydaje mi sie ze musialabys tej marchewki pozerac na tony zeby przekroczyc dzienna dawke witaminy A. Jedz smialo, ale raczej bio, bo pestycydy sa na pewno bardziej szkodliwe niz witaminki Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: marchewka 29.01.03, 22:05 Nie mozna przedawkowac witaminy A (retinolu) jedzac marchewke, zwlaszcza, ze zjadasz ja w postaci prowitaminy... Wit. A jest szkodliwa najbardziej (jak wszystkie substancje tak zwane teratogenne) na samym poczatku ciazy, w 1. trymestrze, ale na pewno nie dotyczy to marchwi. Mozesz zjesc wagon, jesli lubisz i podolasz. Z potraw ewentualnie moglaby ci zaszkodzic watroba niedzwiedzia polarnego, ale to chyba Ci nie grozi... Odpowiedz Link Zgłoś
kasandra8 Re: marchewka 30.01.03, 08:11 DZięki ogromne, jeszcze dzisiaj biegnę do warzywniaka )) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: marchewka 06.02.03, 03:42 Marchew tak, bo witamin w postaci pokarmu raczej nie da sie przedawkować. Chyba ze któś jadłby... wątrobę niedźwiedzia polarnego(tylko w takim przypadku opisywano objawy przedawkowania wit a u polarników) Natomiast z przyjmowaniem prepartów witaminowych w ciązy, z wyjatkiem kwasu foliowego radzę się wstrzymac do czasu wizyty u lekarza prowadzacego i jego zalecenia Odpowiedz Link Zgłoś