oxy_gen_86 24.07.06, 17:51 W czasie USG lekarz wykryl u mnie torbiel. Po moim pytaniu stwierdzil, ze to nic groznego. Nie przepisal zadnych tabletek itp. cZy rzeczywiscie torbielm mozne zniknac sama, bez "pomocy"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Jeszcze raz. Torbiel... IP: *.netair.pl 24.07.06, 19:52 Tak, to jest bardzo prawdopodobne. Szczegolnie jeśli jestes kobieta przed menopauza a w obrazie USG lekarz rozpoznał typową torbiel czynnościową - cienka ściana, wypełniona płynem, jednokomorowa. Wielu autorów podwaza skutecznosc leków hormonalnych w indukcji uwstecznienia torbieli, dlatego tez nie sa one niezbedne. Polecam systematycza kontrole torbieli (co 3 - 6 miesiecy) - zawsze moze sie okazac ze to grozna zmiana, a poza tym, jesli urosnie do duzych rozmiarow (powyzej 5 - 6 cm srednicy) to jest wieksze ryzyko skrecenia szypuly torbieli co jest doswiadczeniem niezwykle bolesnym. Pozdrawiam gosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: Jeszcze raz. Torbiel... IP: *.kompex.pl 24.07.06, 20:25 Tak to prawda,torbiel może się sama wchłonąć.Niektóre kobiety mają torbiele nic o tym nie wiedząc.Ja miałam kilkakrotnie i stosowałam przez 3 miesiące rigevidon i torbiel zniknęła. Odpowiedz Link Zgłoś