agata.23 07.12.06, 09:52 Witam, Odebrałam wyniki badań krwi i okazało się, że moje przeciwciała ATG wynoszą 246 IU/ml a norma jest do 40. Czy wiecie za co odpowiada ten wskaźnik? Nie bardzo umiem wyszukać informacji na ten temat. Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maja Re: Przeciwciała ATG IP: *.chello.pl 07.12.06, 10:47 Są to przeciwciała skierowane przeciwko tarczycy .Drugie przeciwciało które powinnaś zrobic to TPO .Masz proces zapalny w tarczycy ,kwestia ustalenia czy to HASHIMOTO czy Basedow badania niezbędne TSH ft 4[wolny h.tarczycy] oraz usg tarczycy ogólna morfologia oraz OB. Powinnas iśc do endo.Chorobę leczy się najczęściej do końca życia bo jeśli to hashimoto tarczyca zanika i nie produkuje hormonów.Jesli Basedow tez się trzeba leczyć.Kwestia czy masz niedoczynność /nadczynność immunologiczna trzeba sobie poszukac w necie objawów tych dolegliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Przeciwciała ATG IP: *.chello.pl 07.12.06, 10:50 Sprawy nie mozna ignorowac.Możesz miec tez poporodowe zapalenie tarczycy,jeśli masz dzieci przebadaj je.Dobrze by było żeby Twoja Mama się tez zbadała ,to sa choroby dziedziczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: Przeciwciała ATG 07.12.06, 11:40 forum o chorobach tarczycy: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712 Odpowiedz Link Zgłoś
agata.23 Re: Przeciwciała ATG 07.12.06, 12:39 Moja mama od 25 lat leczy się na tarczycę. Miała nadczynność i niedoczynność, jest pod stałą kontrolą endokrynologa. Ja od kilku lat mam straszne problemy z wagą, z cyklami miesięcznymi i z nadpobudliwością nerwową, nie wspomnę już o braku libido. Mam jednego synka i po zakończeniu karmienia piersią zaczęły się u mnie przewroty w organizmie. Miałam tez robione TSH 3-cia generacja - 1.36 (0,4 - 4,0) przeciwciała ATPO - <10.0 (max 35) FT 4 - 1,56 (0.8 - 1.9) no i te przeciwciała ATG - 246 (max40) W poniedziałek idę do endokrynologa i będzie to moja pierwsza wizyta. <a href="tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;28/st/20040912/n/Kamilek/dt/-5/k/f5c3/age.png" target="_blank">tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;28/st/20040912/n/Kamilek/dt/-5/k/f5c3/age.png</a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Przeciwciała ATG IP: *.chello.pl 07.12.06, 13:23 Koniecznie do badań dorób usg tarczycy ,może to coś rozwiąze,napewno nie powinnaś iśc do lekarza który Cię oleje bo niewątpliwie coś jest na rzeczy.Więc nawet jeśli nie zaczniesz leczenia sytuację trzeba raz na 4 miesiace min monitorować.Powiedz mu że masz w rodzinie najbliższej takie problemy z tarczyca oraz zapytaj się czy nie musisz zrobic badania prolaktyny bo to tez może być rozregulowane przy jej złej pracy.Napewno wymagać bedziesz stałych kontroli/w końcu leczenia.PZDR Odpowiedz Link Zgłoś