IP: *.acn.waw.pl 08.08.01, 10:47
Mam nastepujące pytanie: spóźnilam się z zażyciem drugiej dawki postinoru -
wzięłam ją nie po 12 godzinach, lecz bodajże po 17; czy w związku z tym
postinor zadziała (dodam, że pierwszą dawkę wzięlam w jakieś 10-11 godzin po
stosunku); i jeszcze jedno: czy po kilku dniach musi wystąpić krawawienie? i
czy jeśli nie wystąpi, to oznacza, że postinor nie zadziałał, i czy to
bezapelacyjnie oznacza, że jestem w ciązy?
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Postinor 08.08.01, 22:42
      Raczej powinien zadziałać, a cykl miesiączkowy może sie nieco rozregulowac. Ale
      jezeli miesuiączka opóźni sie o 2 tygodnie należy wykonać test ciazowy.MA
      • Gość: ja Re: Postinor IP: *.mville.edu 09.08.01, 14:26
        tzn ile czasu po stosunku postinor powinien byc zazyty, aby NA PEWNO nie byc w
        ciazy??
        • monika.antepowicz Re: Postinor 11.08.01, 00:04
          To nie jest 100% antykoncepcja- im wczesniej , tym lepiej!Im czesciej sie
          stosuje antykoncepcję po stosunku, tym czesciej ona zawodzi- jest to działanie
          na zasadzie szoku hormonalnego.MA
      • Gość: Marysia Re: Postinor IP: *.acn.waw.pl 19.08.01, 16:19
        Jeszcze raz zwracam się do Pani w sprawie postinoru; otóż w jakiś tydzień po
        jego zażyciu wystapiło u mnie coś w rodzaju skąpego krwawienia (raczej
        plamienie), które ze zmiennym nasileniem trwa do dziś (od wtorku, czyli już 6
        dni); czy mam traktować to plamienie jako przyspieszoną miesiączkę (ale trochę
        niepokoi mnie, że jest takie "niewyraźne" i nieznaczne), czy też jako efekt
        uboczny dzialania postinoru - ale czy w takim razie owo plamienie nie trwa zbyt
        dlugo? I jeszcze jedno: czy jeśli jest to wcześniejsza miesiączka, to następnej
        mam się spodziewać zgodnie z "nowym" cyklem, czy według starego?
        • monika.antepowicz Re: Postinor 19.08.01, 21:14
          Niestety, po Postinorze nie można sie spodziewac, bo taka dawka dzieła na
          zasadzie szoku hormonalnego i musi troche czasu upłynąc, zanim cykl się
          unormuje. Prosze poczeka.c, jeżeli natomiast plamienie będzie sie utrzymywało
          ponad 10 dni proszę skonsultowac się z lekarzem.MA
          • Gość: Kasia Re: Postinor IP: 195.187.35.* 20.08.01, 16:13
            Ciekawi mnie jedna rzecz, mianowicie co się dzieje w organizmie kobiety po
            przyjęciu Postinoru. W jaki sposób on działa i z czego wynika to krwawienie o
            którym pisze Marysia?
            Pozdrawiam
            • monika.antepowicz Re: Postinor 20.08.01, 23:39
              Jest kilak możliwosci- moze zmienic perystaltyke jajowodu i nie dopuscić do
              zapłodnienia, przesunąć jajeczkowanie lub spowodowac zmiany w endometrium
              (błonie sluzowej macicy), ze jej stan jest niezgodny z faza cyklu jajnikowego,
              co uniemożliwia zagniezdżenie zarodka. A poniewaz organizm otrzyma dodatkowa
              dawke hormonów moze on przyspieszyc zmiany endometrium, które prowadzą do
              miesiączki.MA
          • Gość: Marysia Re: Postinor IP: *.acn.waw.pl 21.08.01, 13:57
            Mam jeszcze jedno pytanie. Czy to plamienie oznacza, że Postinor spełnił swoją
            rolę i nie jestem w ciąży? A jeśli nie ma związku między jednym a drugim, to
            jak długi okres opóźniania się kolejnej miesiączki powinien mnie skłonić do
            wykonania testu ciążowego, skoro rozregulowaniu uległ mój cykl miesiączkowy?
            • monika.antepowicz Re: Postinor 22.08.01, 22:27
              To plamienie ani nie potwierdza, ani nie neguje ciaży.Zaleca sie, by w razie
              opóxnienia miesiączki test ciążowy wykonać po 2 tygodniach.MA
              • Gość: Marysia Re: Postinor IP: *.acn.waw.pl 31.08.01, 12:40
                Przepraszam, że tak zamęczam Panią tym Postinorem. Miesiączka na szczęście sie
                pojawiła, ale chciałabym rozwiać pewne swoje wątpliwości dotyczące działania
                Postinoru. Ginekolog, który mi go przepisał, poimformował mnie, że po kilku
                dniach od zażycia powinno pojawić się krwawienie (obfitsze niż zwykle)- i to
                miało dowodzić, że Postinor zadziałał - a w jakiś miesiąc, może trochę dłużej,
                kolejna miesiączka. Jak pisałam we wczesniejszych postach, u mnie po tygodniu
                pojawiło się tylko skąpe plamienie, które - Pani zdaniem - nie przesądzało ani
                nie wykluczało ciąży. Pisała również Pani, że Postinor działa na zasadzie szoku
                hormonalnego, więc cykl może ulec rozregulowaniu. U mnie miesiączka pojawiła
                się tylko z minimalnym opóźnieniem, ale zważywszy, że i zwykle - bez takich
                hormonalnych "eksperymentów" - mam mniej więcej 1,2-dniowe odchylenia, to mogę
                śmiało powiedzieć, że w spodziewanym terminie - w stosunku do poprzedniej
                miesiączki, a nie owego plamienia. Czy mogłaby mi Pani w takim razie wyjaśnić,
                jak to jest z tym Postinorem i czy mozliwe jest, że np. u mnie nie zadziałał,
                ale po prostu nie byłam w ciąży?
    • Gość: Marysia Re: Postinor IP: *.acn.waw.pl 31.08.01, 12:39
      Przepraszam, że tak zamęczam Panią tym Postinorem. Miesiączka na szczęście sie
      pojawiła, ale chciałabym rozwiać pewne swoje wątpliwości dotyczące działania
      Postinoru. Ginekolog, który mi go przepisał, poimformował mnie, że po kilku
      dniach od zażycia powinno pojawić się krwawienie (obfitsze niż zwykle)- i to
      miało dowodzić, że Postinor zadziałał - a w jakiś miesiąc, może trochę dłużej,
      kolejna miesiączka. Jak pisałam we wczesniejszych postach, u mnie po tygodniu
      pojawiło się tylko skąpe plamienie, które - Pani zdaniem - nie przesądzało ani
      nie wykluczało ciąży. Pisała również Pani, że Postinor działa na zasadzie szoku
      hormonalnego, więc cykl może ulec rozregulowaniu. U mnie miesiączka pojawiła
      się tylko z minimalnym opóźnieniem, ale zważywszy, że i zwykle - bez takich
      hormonalnych "eksperymentów" - mam mniej więcej 1,2-dniowe odchylenia, to mogę
      śmiało powiedzieć, że w spodziewanym terminie - w stosunku do poprzedniej
      miesiączki, a nie owego plamienia. Czy mogłaby mi Pani w takim razie wyjaśnić,
      jak to jest z tym Postinorem i czy mozliwe jest, że np. u mnie nie zadziałał,
      ale po prostu nie byłam w ciąży?
    • monika.antepowicz Re: Postinor 31.08.01, 23:24
      Troszeczkę z późno, ale i tak na pewno zmniejsza niebezpieczeństwo zajscia w
      ciaze. Aż do miesiączki nalezy zabezpieczac się przed ciązą. Jeżeliby się
      miesiączka opóźniła o wiecej niz 14 dni, należy wykonać test ciązowy.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka