Dodaj do ulubionych

Drożdżyca

26.03.04, 14:52
Witam wszystkich forumowiczów i proszę o poradę.

Od około dwóch miesięcy na moich obu dużych palcach u nóg (paluchach) zrobiło
się w okolicach paznokcia duże zaczerwienienie i podpuchnięcie. Na samym
początku myślałem że to objaw wzrastrającego paznokcia (wyciąłem sobie bardzo
mocno paznokieć i naskórek). Moczyłem nogi codziennie, smarowałem
maścią "Tribiotic" ale to za bardzo nie pomagało. Przeczytałem w pewnej
książce że na takie problemy pomaga miąższ z aloesa, więc zaczełem go
stosować. To jednak także nie pomogło. Stosowałem te niepomocne metody przez
jakieś póltora miesiąca aż w końcu wybrałem się do dermatologa. Stwierdził on
że jest to drożdżyca (kandydoza bodajże). Powiedział również że maści na tą
chorobę nie zadziałają i przepisał lek: " Neomycinum 375" w aerozolu do
psikania wieczorem i rano po uprzednim wymoczeniu nóg i wysmarowaniu
paznokcia jodyną (odkażenia go). Kazał również po południu polać ten palec
kwasem bornym 3%. Powiedział że po półtora tygodnia abym przyszedł do niego
na jakiś zabieg usunięcia zalegającej części paznokcia która wywołuje stan
zapalny. Narazie poprawy większej nie widzę ale u lekarza byłem przedwczoraj
więc wiem że muszę poczekać ale mam parę pytań które nasunęły mi się do
głowy. O jaki zabieg chodzi ? Może on być bolesny? Słyszałem że w drożdżycy
nie wolno moczyć nóg, czy to prawda ? Czy diagnoza została postawiona
poprawnie ? Czy po tej chorobie będę miał większe ryzyko zachorowania na
grzybicę ?

Za wszystkie odpowiedzi i sugestię bardzo dziękuje.

Tomek
Obserwuj wątek
    • Gość: epi Re: Drożdżyca IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.04, 19:42
      Pozdrawiam
      Jeżeli nikt, to może ja?
      Może znajdziesz informacje tutaj:
      www.info-med.pl/katalog/choroby/indeks/grzybica_paznokci.html
      Życzę zdrowia
      epi
      • tomasz.sliwa Re: Drożdżyca 27.03.04, 11:17
        Dziękuje bardzo za tą informacje. Jest tutaj dużo na temat tej choroby ale
        pozostało pytanie z tym moczeniem nóg.

Moczyć czy nie moczyć?
        • kanoka Re: Drożdżyca 27.03.04, 12:21
          Jeżeli lekarz dermatolog Ci powiedział, że masz moczyć - to pewnie wiedział co
          mówi. Po tym moczeniu masz przecież wykonywać dalsze zabiegi.
          Mam nadzieję, że moczysz chorą nogę "indywidualnie" a nie razem ze zdrową?
          Ja bym po moczeniu i wykonaniu zabiegów zaleconych przez lekarza, w "resztę "
          nogi wklepała puder Undecyl, działający przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie i
          przeciwpotliwie (bez recepty)
          W zasadzie każda grzybica nie powinna być moczona, a jeżeli już, to w wodzie
          zakwaszonej -1 łyżeczka octu na szklankę wody, ale to chyba nie ten przypadek.

Życzę zdrowia
          epi
          • Gość: tomasz.sliwa Re: Drożdżyca IP: *.mtm / *.mtm-info.pl 27.03.04, 13:04
            Nogi mam chore obie więc moczę je razem. Co do pudra to stosuje ale troszkę
            inny. Ale czy po chorobie zalecane jest przepranie skarpet, pościeli, wymycie
            butów itp. ? Mogę się jeszcze raz zarazić gdy tego nie zrobię ?
            • Gość: epi Re: Drożdżyca IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.03.04, 14:13
              Napewno tak - zachowując ogólnie przyjęte standarty sanitarne ;).
              U osób bez zaburzeń immunologicznych, do zakażeń skórnych dochodzi głównie przy
              uszkodzonej skórze - nawet kiedy te uszkodzenia są dla nas niewidoczne.
              Niestety, zarodniki grzybów są wszędzie, i to co nas przed nimi broni to nasza
              nieuszkodzona i zdrowa skóra.
              pozdr
              epi
              • Gość: tomasz.sliwa Re: Drożdżyca IP: *.mtm / *.mtm-info.pl 27.03.04, 14:19
                Wielkie dzięki epi za te wszystkie odpowiedzi :)

Pozdrowienia

tomek
                • Gość: Agnieszka Re: Drożdżyca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.04, 19:58
                  Grzyby lubia wilgoc ale to nie znaczy ze nie masz moczyc nog...ale zalecane
                  jest by potem je dobrze osuszyc...mozna to zrobic nawet suszarka.
    • Gość: zanokcica Re: Drożdżyca IP: 213.39.77.* 28.03.04, 20:21
      ja bym to jeszcze parę razy w moczu wykąpała (własnym)
      • Gość: tomasz.sliwa Re: Drożdżyca- pomocy :( ! IP: *.mtm-info.pl 04.05.04, 15:35
        Kurczę, niestety nic nie pomogło :(

Stosowałem sumiennie z zaleceniami lekarza Neomycynę w aerozolu ale nie
        pomogała. Po pójściu do niego powiedział że neomycyna nie na wszystkich działa
        i przepisał mi Detreomycynę w maści (mówił wcześniej że maść jest
        nieskuteczna !). Smarowałem i oczywiście nic. Okłady z moczu, czosnku itp. nie
        pomagają :( Lekarze rozkładają ręcę.

Co mam robić ? Co stosować ?
    • martini_very_bianco Re: Drożdżyca 04.05.04, 16:43
      zajrzyj na forum medycyna naturalna i zapytaj Terese, bywa tez tutaj. Biegla
      jest w materii naturalnej i moze Ci cos podpowie w kwestii leczenia, mysle, ze
      na pewno. I zaloze sie, ze na poczatku kaze odstawic cukier pod wszelkimi
      postaciami, bo drozdzaki zywia sie sloskim, oglednie rzecz ujmujac:)

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • Gość: epi Re: Drożdżyca IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.04, 17:06
        Przeczytałam całość raz jeszcze. Piszesz, że lekarz Ci powiedział, ze to jest
        DROŻDŻYCą, ale leki otrzymałeś nie na drożdze, tylko na zakażenie bakteryjne
        (zanokcica bakteryjna). Więc może najpierw upewnij się u lekarza, co Ci jest?
        1. jeżeli to zanokcica(bakterie), to podaje się miejscowo antybiotyki, tak jak
        otrzymałeś
        2. jeżeli to drożdze(grzyby), antybiotyki nie działają - należy miejscowo i
        doustnie podawać leki przeciwgrzybicze. Leczenie jest przy grzybicy bardzo
        długie, trwa miesiące.
        Reasumując, wyjaśnij, czy gzybica = drożdże, czy bakterie = zanokcica
        może zrób posiew i antybiogram?
        epi
        • tomek.toms Re: Drożdżyca 05.05.04, 15:26
          Lekarze stwierdzają drożdzycę :(
          • Gość: MAREK ZWIERZ Re: Drożdżyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 15:23
            Grzybice sa ze swej natury bardzo trudne do wyleczenia.Jezeli jest to
            rzeczywiscie kandydoza/Candida albicans-trzeba by sie upewnic ze to nie inny
            grzyb,zrob posiew i niech wyhoduja tego grzyba/to warto sprobowac na poczatek
            pic co dzien na czczo szklanke cieplej wody w ktorej rozpuszczono lyzeczke sody
            oczyszczonej.Postepowanie to sprawia ze zmieniamy srodowisko w ktorym ten grzyb
            u ciebie wystepuje.Do tego lek o nazwie ALBICANSAN D5 1x8 kropli tez na
            czczo.Leczenie jest dlugotrwale a ponadto wymaga wymiany skarpet ,bielizny i
            poscieli.Choroba ta jest zarazliwa na pewno sprzyja jej klimat cieply i
            wilgotny,sztuczna odziez,cukier,czekolada,jajka kurze i wiele innych pokarmow.
          • Gość: epi Re: Drożdżyca IP: *.acn.waw.pl 28.05.04, 19:33
            Witaj!
            Neomycyna i Detreomycyna to antybiotyki i nie działają na grzyby :((.
            Ponieważ sprawa się ciągnie i jesteś leczony przeciwbakteryjnie a diagnoza, jak
            piszesz brzmi:drożdżyca, zrób sobie może posiew w kierunku grzybów (badanie
            mykologiczne) w dobrym laboratorium, wraz z badaniem wrażliwości wyhodowanego
            grzyba na leki przeciwgrzybicze, wtedy będziesz sam pewien, co jest i będziesz
            miał argument dla lekarza na przepisanie leków p.grzybiczych.
            Jeżeli jest to drożdżyca,(lub jakiś dermatofit)to skuteczna jest np terbinafina
            i itraconazol doustnie przez 12 tygodni.Leki wydawane są tylko z przepisu
            lekarza.
            Dodatkowo należy smarować paznokcie i skórę wokół nich specjalnym leczniczym
            lakierem p.grzybiczym z np.ciclopiroxem.
            W sprawach przewlekłych, samo leczenie "zewnętrzne" nie wystarcza.
            Czasami też jest konieczne chirurgiczne usuniecie płytki paznogciowej:(.
            Życzę zdrowia, ale niestety, grzybice są b. trudne do zwalczenia - może zmień
            dermatologa/
            epi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka