Dodaj do ulubionych

Skąd wysoki cholesterol?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 09:58
Zrobiłam sobie badania i okazało się że mam wysoki poziom cholesterolu. Cholesterol całkowity to 230, HDL 59,50 LDL 152,10 Trójglicerydy 92. Mam pytanie skąd u mnie taki wynik, Dbam o dietę, nie mam problemów z waga, uprawiam sport, wiekowo też jestem poza grupą ryzyka. Dziękuję za informację
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jsz33 Re: Skąd wysoki cholesterol? 16.02.11, 17:38
      Witam,
      moja żona , gdy została wegetarianką zauważyła wzrost cholesterolu ok 30% i ciśnienia do stanów wyższych 160- 170
      Kardiolog radzi - nie mierzyć ciśnienia .Jak dla mnie zrozumiałe.
      Ja niestety mam te sprawy w genach w związku z tym ,- dieta paleo , poszukiwania nowości aby wygrać z miażdzycą ,suplementuję wit D3
      • Gość: Anita Re: Skąd wysoki cholesterol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 11:44
        a właśnie jaką dietę stosować?
        • marzena36 Re: Skąd wysoki cholesterol? 26.02.11, 12:42
          Witaj! Pytasz o diete? Ja sama dla siebie -jako krolik doswiadczalny-zastosowalam inne patrony pozywienia tz. drob i wolowina w polaczeniu z kaszami,ryzem ,w dodatkach warzyw i owocow.Pieczywo -zytnie-ograniczylam i ograniczam do 1 kr.dziennie.Mieso gotowane w warzywach.Drob smaze dla odmiany z warzywami.Ziemniaki-praktycznie 2 w tygodniu.Bo to z lakomstwa!Ba, zadnych slodkosci.I tkim to sposobem wrocilam do normalnego cholesterolu.Lekarz tez byl zaskoczony .Zycze powodzenia!
          • marzena36 Re: Skąd wysoki cholesterol? 26.02.11, 12:57
            Przepraszam, zapomnialam napisac o rybach-roznych- no i sport!
            • Gość: Anita Re: Skąd wysoki cholesterol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 15:53
              Dzięki to mi ułatwi, chyba najbardziej pieczywa żal :)
              • marzena36 Re: Skąd wysoki cholesterol? 01.03.11, 14:09
                Oj TAK!!!!Ale, mozesz pare razy w tygodniu zjesc kromeczke pieczywa-tylko razowego. Bo w bialym pieczywie sa roznego rodzaju chemiczne dodatki -polepszacz itdi wlasnie te dodatki maja rowniez duzy wplyw na wzrost tzw.zlego cholesterolu.Bo zly cholesterol ma wplyw na zwiekszenie zawalu, udaru itd. Nie strasze, ale mnie tak powiedziano wiec wybralam to co mniej smaczne/a mozna sie do wszystkiego przyzwyczaic/bo mamy wiele przypraw, ktorymi zawsze mozna poprawic smak-wybralam zdrowie. Zycze powodzenia m.
    • annawrona.ekspert Re: Skąd wysoki cholesterol? 01.03.11, 17:07

Pani Anito, bardzo często wydaje nam się, że nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana i składają się na nią same zdrowe, bezpieczne produkty/potrawy. W rzeczywistości może być tak, że pozornie lekkie i zdrowo wyglądające pokarmy posiadają duże ilości tłuszczu utajonego, tj. takiego, którego nie widzimy gołym okiem. W takiej sytuacji radziłabym przyjrzeć się bliżej swojej diecie i zweryfikować czy rzeczywiście jest ona dietą bezpieczną pod względem zawartości tłuszczów. Warto aby diecie przyjrzał się dietetyk, który oceni sposób żywienia i pomoże wyeliminować błędy żywieniowe. Aby wizyta u takiego specjalisty była owocna należy przez kilka dni zapisywać dokładnie swój jadłospis(najlepiej z mirami i czasem spożywania posiłków) i z takim zapisem zgłosić się na wizytę.
      Jeśli nie, należałoby wprowadzić w diecie zmiany, które w przeciągu 3-6 miesięcy dadzą rezultat w postaci obniżenia zawartości cholesterolu i triglicerydów do bezpiecznego poziomu. Warto do diety włączyć produkty bogate w stanole roślinne, pomogą zredukować poziom cholesterolu. Jeśli jest Pani zainteresowana mogę podać główne zasady diety obniżającej poziom tych związków. Dobrą informacją jest wysokie stężenie dobrego cholesterolu(frakcja HDL).
      Dodatkowo sugerowałabym zrobić wśród bliskich wywiad i spróbować dowiedzieć się czy u osób spokrewnionych z Panią również występują/występowały problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Istnieje bowiem choroba zwana hipercholesterolemią rodzinną, która występuje zarówno u dzieci jak i osób starszych i jest chorobą dziedziczną. Jeśli jest pani zainteresowana szczegółami dotyczącymi tej choroby może pani dowiedzieć się więcej z serwisu finansowanego przez Ministerstwo Zdrowia w ramach Narodowego Programu Profilaktyki i Leczenia Chorób Układu Sercowo-Naczyniowego w Polsce POLKARD. www.hipercholesterolemia.pl/index.html
      • kasiakarbowicz Re: Skąd wysoki cholesterol? 09.06.12, 08:41
        a nie myśleliście o przyjmowaniu jakichś suplementów obniżających cholesterol? Ja przyjmuję Betalip zawierający błonnik z owsa, jest w rozsądnej cenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka