Dodaj do ulubionych

Kolonoskopia-mieliście to badanie?

28.05.04, 16:46
Gdzie mieliście to badanie? Proszę Was o jakieś telefony w Wawie lub w
Poznaniu! Czy nic się nie czuje przy tym badaniu? Czy jest ono wykonywane w
narkozie czy na żywca (w jednym z poznańskich szpitali robią to na żywca)?

dziękuję DZIĘKUJĘ za odpowiedzi i pomoc
Obserwuj wątek
    • vecka Re: Kolonoskopia-mieliście to badanie? 29.05.04, 01:47
      Witam,

robia na zywca, po dawce dolarganu.., ktory troche przymula, ale i tak kumasz o
      co chodzi i bol czujesz....Nic milego, ale jak trzeba to trzeba...
      Musisz miec czyste jelita wczesniej...
      Do domu sie wraca tego samego dnia albo nastepnego.., bo sie jest troche
      nieprzytomnym..
      Nie martw sie, lepsze to niz np.za pozno rozpoznany rak....
      POzdr.
      • Gość: Ika Re: Kolonoskopia-mieliście to badanie? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.04, 10:18
        Nie był mi potrzebny żaden dolargan, badanie wcale nie było bolesne, ale to
        podobno zależy od danaj osoby. Owszem, czujesz tę rurę ;), ale nie bolało. Byc
        może niektóre osoby uważają, ze konieczna jest do tego badania narkoza, ale ja
        się absolutnie z tym nie zgadzam. Do przejścia- naprawdę.
        Do domu wyszłam po 24h obserwacji, bo możliwe są mikrouszkodzenia, i wtedy
        konieczne jest podanie antybiotyku.
        życzę zdrówka
        ika
      • Gość: ika Re: Kolonoskopia-mieliście to badanie? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.04, 10:19
        aha, gorsze jest to czyszczenie jelit przed kolo... dwie flaszki
        przeczyszczającej soli i 3 litry wody, horror...
        • vecka Pytanie do ika 29.05.04, 11:01
          Witam,
          a ktory odcinek mialas badany? Przypuszczam, ze tylko jelito grube, bo ja mowie
          o badaniu praktycznie do samej gory...
          POzdr.
          • Gość: Ika Re: Pytanie do ika IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.04, 11:57
            Miałam badanie całego jelita, pani dotarła nawet do początku jelita cienkiego.
            Nie miałam rektoskopii, ani sgmoidoskopii, tylko kolonoskopię.
            Naprawdę, jeśli o mnie chodzi, uważam, ze to badanie jest demonizowane. Ale
            podkreślam, że to sprawa indywidualna, niektóre osoby odczuwają ból. Ja miałam
            szczęście i przeżyłam bez żadnych środków znieczulających.
            Zdrówka zyczę ;)
            • Gość: Ika Re: Pytanie do ika IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.04, 12:04
              Oczywiście chodzi mi o końcowy fragment jelita cienkiego ;)))) gdyby dotarła do
              początkowego, to chyba bym nie przeżyła :))))))))
              reasumując- obejrzano mi calusieńkie je;ito grube- od początku do końca,
              przezyłam trzy zagięcia (pierwsze chyba gdzieś w okolicach esicy śledzionowe i
              wątrobowe-najgorzej)- da się wytrzymać.
              Jeśli są jakieś objawy, mogące sugerować choroby jelit- to jest jedyna badanie,
              które pozwala na dokładne obejrzenie śluzówki, pobranie wycinków bądź usunięcie
              polipów.
              Pzw
              ika
    • Gość: aankaa1 Re: Kolonoskopia-mieliście to badanie? IP: *.icpnet.pl 29.05.04, 18:27
      Miałam kolonoskopię w Poznaniu w centrum onkologii. Tam robili to w
      znieczuleniu. Spałam. Po badaniu pół godziny odczekujesz w poczekalni (czy nic
      złego się ne dzieje) i powinien odprowadzić cię ktoś do domu. Bolesność badania
      zależy przede wszystkim od delikatności prowadzącego. Podobno można wytrzymać
      ale niektórzy rezygnują bardzo szybko już przy pierwszym zagięciu jelita. Moje,
      okazało się były bardzo poskręcane i prawdopodobnie badanie byłoby dosyć
      bolesne. Minusem narkozy jednak jest to, że nie masz kontaktu z lekarzem i nie
      możesz powiedzieć gdzie cię boli. Dobrze znaleźć i leczyć się od razu w poradni
      gastrologicznej, która przeprowadza badania endoskopowe - żeby prowadził cię
      jeden lekarz. Inaczej to jest takie odsyłanie w nieskończoność. W Poznaniu to
      na pewno jest szpital na Przybyszewskiego, na ul. Dojazd, możliwe, że na
      Kurlandzkiej i na Szylinga. Jest poradnia na Kasprzaka, ale chyba nie ma już
      kontraktu na kolonoskopię i z tego co wiem lekarz stamtąd jest dosyć
      rozgoryczony, stroi fochy i sugeruje badanie prywatnie. W ub. roku badania
      robili też na Cegielskiego, a niedawno widziałam nową przychodnię na Wawrzyńca -
      Klinikę Bamberską. Pilnuj by trafić potem na leczenie do gastrologa a nie do
      zwykłego chirurga. Wszystkie adresy podadzą ci w NFZ. Aha, na Zachodzie
      znieczulenie jest standardem. Pozdrawiam
      • sadee Re: Kolonoskopia-mieliście to badanie? 30.05.04, 11:00
        Gość portalu: aankaa1 napisał(a):

> Miałam kolonoskopię w Poznaniu w centrum onkologii. Tam robili to w
        > znieczuleniu. Spałam. Po badaniu pół godziny odczekujesz w poczekalni (czy
        nic
        > złego się ne dzieje) i powinien odprowadzić cię ktoś do domu. Bolesność
        badania
        >
        > zależy przede wszystkim od delikatności prowadzącego. Podobno można wytrzymać
        > ale niektórzy rezygnują bardzo szybko już przy pierwszym zagięciu jelita.
        Moje,
        >
        > okazało się były bardzo poskręcane i prawdopodobnie badanie byłoby dosyć
        > bolesne. Minusem narkozy jednak jest to, że nie masz kontaktu z lekarzem i
        nie
        > możesz powiedzieć gdzie cię boli. Dobrze znaleźć i leczyć się od razu w
        poradni
        >
        > gastrologicznej, która przeprowadza badania endoskopowe - żeby prowadził cię
        > jeden lekarz. Inaczej to jest takie odsyłanie w nieskończoność. W Poznaniu to
        > na pewno jest szpital na Przybyszewskiego, na ul. Dojazd, możliwe, że na
        > Kurlandzkiej i na Szylinga. Jest poradnia na Kasprzaka, ale chyba nie ma już
        > kontraktu na kolonoskopię i z tego co wiem lekarz stamtąd jest dosyć
        > rozgoryczony, stroi fochy i sugeruje badanie prywatnie. W ub. roku badania
        > robili też na Cegielskiego, a niedawno widziałam nową przychodnię na
        Wawrzyńca
        > -
        > Klinikę Bamberską. Pilnuj by trafić potem na leczenie do gastrologa a nie do
        > zwykłego chirurga. Wszystkie adresy podadzą ci w NFZ. Aha, na Zachodzie
        > znieczulenie jest standardem. Pozdrawiam

Bardzo DZIĘKUJĘ za wszystkie odpowiedzi. Bardzo się boję tego badania, ale
        chyba muszę je przejść! Moje jelita burczą jak nie wiadomo jaka fabryka i
        produkują za dużo śluzu!
        Byłam w P-niu na Grunwaldzkiej na badaniu gastroskopii - OKROPIEŃSTWO - dwa
        razy wymiotowałam tę rurkę i za trzecim razem się udało. Uraz psychiczny do
        tego badania mam do końca zycia. Na szczęście z moim żołądkiem jest wszystko w
        porządku. Lekarz jednak zasugerował kolonoskopię. Ale wiem, że na
        Grunwaledzkiej robią na żywca. Tego nie wytrzymam. Pojadę chyba na Garbary do
        Onkologicznego i spytam się czy jest tam możliwość kolonoskopii pod narkozą
        (chociaż połowiczną). dzęki Aniu za namiary i serdecznie pozdrawiam
    • Gość: Mysza TM Re: Kolonoskopia-mieliście to badanie? IP: *.rene.com.pl 30.05.04, 13:47
      Mam skierowanie na kolonoskopię, ale nie chcę iść.Zwlaszcza po tym, co tu
      przeczytałam, ale nie tylko.Jest też kwestia kosztów, bo jestem nieubezoieczona.
      Czy nie lepiej zrobić sobie rentgena z kontrastem? Czy to mniej boli?
      Prawdopodobnie mam uchyłki, a to ponoć lepiej widać na rentgenie, a
      kolonoskopia może tego nie wykazać. Tak czytalam.Czy to prawda?
      Co radzicie?
    • Gość: marcin Kolonoskopia wirtualna IP: *.PMPoland.PL / *.pmpoland.pl 31.05.04, 08:11
      Nie wiecie, czy ktos wykonuje cos takiego juz w Polsce (Wrocław)?
      Może to jest sposób, co prawda, nie można ta metoda pobrać ewent. jakiegos
      wycinka, ale w przypadkach, gdzie nie jest to konieczne, byłoby na pewno
      bardziej przyjemniejsze dla pacjenta
      • Gość: pacjent Re: Kolonoskopia wirtualna IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 10:30
        www.euromedicare.pl/informacje_dla_pacjenta.php?szczegoly=95
        • Gość: Anna Re: Kolonoskopia wirtualna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.06.04, 10:40
          Ja miałam już dwie kolonoskopie bez narkozy i nie taki diabeł straszny jak go
          opisują. A na pewno nie jest to samo co zdjęcie bo widzą bez przeszkód ja nawet
          widziałam od środka swoje jelita. A przy okazji badania usuneli mały polipek i
          nic nie bolało.
          Anna J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka