Gość: kip IP: *.arkonskie.v.pl 15.07.04, 13:29 jak rozumieć, że blizna po oparzeniu wrasta w mięsień? czy to jest związane z głebokością oparzenia czy normalnie blizny wrastają?? jaki to ma wpływ na dalsze leczenie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: pytanie do chirurga - oparzenie III stopnia IP: *.199-201-80.adsl.skynet.be 19.07.04, 20:02 No jak nikt nie chce ruczyc tematu, to zostaje ten stary, niekompetentny Doki... Mozliwosci sa dwie: 1. po oparzeniu naskorek (i blizna) jest trwale zwiazany z miesniem pod spodem, bo ulegly zniszczeniu normalne warstwy powiezi, ktore te struktury rozdzielaly.. Uciazliwe. 2. rozwinal sie bliznowiec (lub po prostu blizna przerostowa) i wrasta w miesien. to o ktora z tych mozliwosci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kip Re: pytanie do chirurga - oparzenie III stopnia IP: *.arkonskie.v.pl 19.07.04, 20:57 co my byśmy bez Ciebie Doki zrobili na tym forum...? Szczerze mówiąc nie wiem, o którą możliwość chodzi. Blizna jest dosyć głęboka, ale miejscami przebijają pojedyncze włoski, więc cała strasznie głęboka chyba nie jest, skoro ich nie wypaliło. Tendencji do bliznowacenia u mnie nie stwierdzono, ale tego też przecież nikt nie wie na pewno - blizna wystaje nad skórę. Jest jasna, miękka, miejscami zaczerwieniona i swędzi chwilami jak diabli... Ma ponad rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kip Doki.... IP: *.arkonskie.v.pl 21.07.04, 18:13 czy blizna przerostowa to nie to samo co bliznowiec? czy jak to się wytnie, to nie odrośnie gorsze badziewie? i co z tym wrastainem w mięsień? domyślam się, że od tego się nie umiera, ale czy to znaczy, że trzeba to głębiej wyciąć czy jak?? byłam u kilku lekarzy ale nikt się na tym nie zna w tej dziurze na bliznach. a chirurg plastyk, który będzie mnie operować jest teraz strasznie zalatany i złapanie go graniczy z cudem... Odpowiedz Link Zgłoś