Dodaj do ulubionych

pytanie do chirurga - oparzenie III stopnia

IP: *.arkonskie.v.pl 15.07.04, 13:29
jak rozumieć, że blizna po oparzeniu wrasta w mięsień? czy to jest związane z
głebokością oparzenia czy normalnie blizny wrastają?? jaki to ma wpływ na
dalsze leczenie???
Obserwuj wątek
    • Gość: kip czy jest tu jakiś lekarz ?? IP: *.arkonskie.v.pl 16.07.04, 10:40
      :-)
      • Gość: dziura w brzuchu hop! IP: *.arkonskie.v.pl 19.07.04, 19:28
        do góry!
    • Gość: Doki Re: pytanie do chirurga - oparzenie III stopnia IP: *.199-201-80.adsl.skynet.be 19.07.04, 20:02
      No jak nikt nie chce ruczyc tematu, to zostaje ten stary, niekompetentny Doki...

Mozliwosci sa dwie:

1. po oparzeniu naskorek (i blizna) jest trwale zwiazany z miesniem pod spodem,
      bo ulegly zniszczeniu normalne warstwy powiezi, ktore te struktury rozdzielaly..
      Uciazliwe.
      2. rozwinal sie bliznowiec (lub po prostu blizna przerostowa) i wrasta w miesien.

to o ktora z tych mozliwosci chodzi?
      • Gość: kip Re: pytanie do chirurga - oparzenie III stopnia IP: *.arkonskie.v.pl 19.07.04, 20:57
        co my byśmy bez Ciebie Doki zrobili na tym forum...?

Szczerze mówiąc nie wiem, o którą możliwość chodzi. Blizna jest dosyć głęboka,
        ale miejscami przebijają pojedyncze włoski, więc cała strasznie głęboka chyba
        nie jest, skoro ich nie wypaliło.
        Tendencji do bliznowacenia u mnie nie stwierdzono, ale tego też przecież nikt
        nie wie na pewno - blizna wystaje nad skórę. Jest jasna, miękka, miejscami
        zaczerwieniona i swędzi chwilami jak diabli... Ma ponad rok.
        • Gość: kip Doki.... IP: *.arkonskie.v.pl 21.07.04, 18:13
          czy blizna przerostowa to nie to samo co bliznowiec? czy jak to się wytnie, to
          nie odrośnie gorsze badziewie? i co z tym wrastainem w mięsień? domyślam się, że
          od tego się nie umiera, ale czy to znaczy, że trzeba to głębiej wyciąć czy jak??

byłam u kilku lekarzy ale nikt się na tym nie zna w tej dziurze na bliznach.
          a chirurg plastyk, który będzie mnie operować jest teraz strasznie zalatany i
          złapanie go graniczy z cudem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka