Dodaj do ulubionych

zerwany nerw w kolanie

30.10.13, 22:22
Witam,

Byłam ostatnio u ortopedy, który stwierdził zerwanie nerwu kolana. Ból jest nie do zniesienia jak dotykam nawet lekkiego podłoża. Stwierdził, żebym lepiej nauczyła się z tym żyć, chyba, że preferuję operację, która zostawi mi brzydką bliznę. Spytałam, czy jakaś maść mogłaby uśmierzyć ten ból, odpowiedział, że nic nie pomoże. Moje pytanie brzmi : czy pójść do innego ortopedy? coś ciężko mi uwierzyć w to, że nie istnieją jakieś lasery, zabiegi które by pomogły bez potrzeby operacji. Czy ktoś coś wie na ten temat może ? dzięki....
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: zerwany nerw w kolanie 31.10.13, 08:56
      Idź szybko do innego ortopedy - zerwane może być więzadło, co naprawia się operacyjnie, ale musi to nastąpić dość szybko po uszkodzeniu. Straszenie blizną jest niedopuszczalne - lekarz po prostu nie zna się na swojej robocie. Ortopedzi dzielą się na nieformalne specjalności - znajdź takiego "od kolan". A blizny się goją i stają z czasem coraz mniej widoczne. Sama jestem po zabiegu naprawy kolana.
      • narfi Re: zerwany nerw w kolanie 31.10.13, 11:15
        No wlasnie, tez mnie zastanawia jakie nerwy w dolnej konczynie obsluguja specyficznie staw kolanowy.
        Istnieja wiazki nerwowe unerwiajace cala konczyne, ktorych uszkodzenie bedzie powodowalo
        przede wszystkim bezwlad stopy, ale zeby specyficznie tylko kolano?
        Przy uszkodzeniu nerwu idacego wzdluz calej konczyny nastepuje stopniowa degeneracja calego nerwu ponizej miejsca uszkodzenia. Bol moze byc niesamowity a bierze sie on od , mowiac prostym jezykiem, krotkich, nie kontrolowanych spiec, tak jak w obwodzie eklektrycznym,powodujacych spazmy poszczegolnych miesni, ktore czasami bywaja tak silne, ze powoduja nawet zlamania poszczegolnych kosci i zerwanie sciegien.
        Zadne leki przeciwbolowe na to nie dzialaja, ale u okolo 70% pacjentow dzialaja leki przeciwpadaczkowe , ktore powoduja ogolne rozluznienie miesni.
        Najbardziej skutecznym lekiem, jak dotychczs, jest "pregabalin" znany glownie pod nazwa "Lyrica".
        Proces degeneracji nerwu trwa zazwyczaj 3-4 tygodnie i tyle tez czasu trwaja silne bole.
        Po tym czasie nerw zaczyna sie regenerowac, ale zazwyczaj nigdy na 100%. Gora 70-80%
        Mozna operacyjnie reperowac uszkodzony nerw, ale skutecznosc rzadko jest lepsza niz naturalna regeneracja.
        Decyzja operowac czy nie operowac zalezy oczywiscie od chirurga-neurologa, ale na ogol istnieje tyle decyzji ilu lekarzy. Na Twoim miejscu poszedlbym do innego lekarza, albo i trzech, i dopiero wtedy, gdy kazdy z nich proponuje operacje byc moze zgodzilbym sie nas nia.
        Good Luck.
    • aguskagg Re: zerwany nerw w kolanie 21.03.23, 06:33
      Witam.
      Mam dokładnie te same objawy. Ostry, nie do wytrzymania ból przy nawet lekkim ucisku. Nie ma mowy o klękaniu. A zaczęło się właśnie od uklęknięcia na nierówną deskę podłogową. Przeszył mi kolano ostry ból jakby ktoś mi je ciachnął żyletką. Przy lekkim dotykaniu mam uczucie przebiegających "prądów".
      Byłam u ortopedy, obejrzał zdjęcie rentgenowskie, powykręcał nogę na wszystkie strony, naduszał różne punkty prócz tego bolącego i orzekł że nie są uszkodzone żadne kości ani tkanki miękkie, Mówiłam, że czuję jakbym uszkodziła sobie nerw, ale nie zlecił dodatkowych badań.
      Czy ktoś jeszcze spotkał się z taką dolegliwością?
      Czy faktycznie jest szansa, że ból ustąpi i nerw zacznie się regenerować sam, jak pisze Narfi?
      Pozdrawiam.
      • koziorozka Re: zerwany nerw w kolanie 21.03.23, 07:44
        aguskagg napisała:
        > Byłam u ortopedy, obejrzał zdjęcie rentgenowskie, powykręcał nogę na wszystkie
        > strony, naduszał różne punkty prócz tego bolącego i orzekł że nie są uszkodzo
        > ne żadne kości ani tkanki miękkie,
        -------------------
        Może warto zrobić tomografię?
        • kotyuk Re: zerwany nerw w kolanie 26.03.23, 11:47
          Rezonans magnetyczny, bo tomografia komputerowa dla kości. Ale ten nerw nie jest bardzo widoczny nawet na rezonansie.
          • koziorozka Re: zerwany nerw w kolanie 26.03.23, 15:09
            kotyuk napisał:

> Rezonans magnetyczny, bo tomografia komputerowa dla kości. Ale ten nerw nie jest bardzo widoczny nawet na rezonansie.
            -----------------------
            Oczywiście masz rację, ale nie ma pewności, co dolega aguskagg.
      • kotyuk Re: zerwany nerw w kolanie 25.03.23, 12:59
        Gdy uczucie na stopie i palcach stopy jest zachowane, najbardziej możliwe, że nerw będzie wracał do normalnego stanu. Gdy zwykłe leki przeciwbólowe na pomagają, możesz pogadać z lekarzem (nie online) o przepisywaniu gabapentyny albo pregabaliny, albo korzystania TENS (transcutaneous electric stimulation).
        Ale taki ból czasem może dawać zerwana łąkotka, gdy nie masz innych objawów neurologicznych.
      • aguskagg Re: zerwany nerw w kolanie 06.05.23, 09:06
        Stało się tak jak napisał Narfi. Po ok. miesiącu ból ustąpił i kolano jest w pełni sprawne. Uff.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka