Dodaj do ulubionych

Cierpnace dlonie

IP: *.ipt.aol.com 30.08.04, 05:08
Mam taki problem - od kilku miesiecy bardzo czesto
cierpna mi dlonie , najczesciej sa to koniuszki
moich palcow . Cierpna mi one praktycznie kazdego dnia .
Na poczatku sie zbytnio tym nie przejmowalam , teraz
jednak zaczelo mi to przeszkadzac . Kiedy tylko zauwaze , ze
scierpialy mi palce zaczynam je masowac . To jednak duzo nie pomaga .
Noramlanie po roztarciu nieprzyjemne wrazenie zniklo by szybko .
Teraz sie jednak utrzymuje dluzej .
Nie sadze , zeby to bylo normalne .
Czy moga to byc symptony jakiejs choroby ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: Cierpnace dlonie IP: *.ss.shawcable.net 30.08.04, 05:56
      Niestety mozliwosci jest sporo i bedzie trudno lub nawet niemozliwe znalesc przyczyne.
      Najprostrza rzecza jest sprobowac suplementow wapnia, magnezu i potasu. Mozesz kupic preparaty bez recepty. Mozesz tez poprosci lekarza o oznaczenie poziomu elektrolitow we krwi.
      Inne mozliwosci to ucisk na nerwy w odcinku szyjnym kregoslupa - potrzebujesz rtg kregoslupa szyjnego a w przypadkach bardziej watpliwych tomogram; uszkodzenie nerwow czuciowych spowodowane m.in lekami lub chemikaliami (narazenie zawodowe np), powirusowe lub nieznanego pochodzenia; wrescie moze to byc nawet jakas choroba (raczej jej poczatek) centralnego ukladu nerwowego.
      Ta ostatnia mozliwosc jakkolwiek wyglada groznie jest raczej malo prawdopodobna. Dwie poprzednie sa relatywnie czeste.
      Taki objaw czasem jak twoj tez czasem zwiastuje pojawienie sie powazniejszej choroby w blizszej lub dalszej przyszlosci (kilka lat) wiec do rzeczy bedzie nie zaniedbywac corocznych badan kontrolnych - badania moczu, krwi, rtg pluc, badania fizycznego przez lekarza.
      Ale jest tez duza szansa, ze twoj objaw dretwienia palcow sam minie po kilku miesiacach, czego ci zycze.
    • Gość: nenya Re: Cierpnace dlonie IP: *.lj.pl / *.lj.pl 30.08.04, 12:37
      cierpnące końcówki palców, sinienie badź czerwienie dłoni i stóp (o różnym
      nasileniu i zakresie) mogą świadczyć o chorobie/zespole Raynauda.
      często są to objawy towarzyszące lub poprzedzające chorobę podstawową, dlatego
      najlepiej na wszelki wypadek być pod kontrolą lekarską, żeby czegoś nie przeoczyć.
      równie dobrze może to być tylko i wyłącznie taka właśnie uciążliwość jaką
      opisujesz, bez żadnych więcej groźnych następstw.
      objawy, zalecenia i leczenie w przypadku choroby raynauda --->
      www.borgis.pl/czytelnia/nm_cno/02.php
      pozdrawiam
      • Gość: uka Re: Cierpnace dlonie IP: *.ipt.aol.com 30.08.04, 14:02
        Bardzo dziekuje za odpowiedzi .
        Dzisiaj kupilam witaminy z mineralam ,
        zamierzam tez umowic sie na wizyte
        u lekarza . Lepiej dmuchac na zimne :)
        Pozdrawiam
        • nnike Re: Cierpnace dlonie 17.01.05, 00:23
          Mam od niedawna podobny problem, z tym że dotyczy tylko opuszków 4 i 5 palca
          lewej dłoni. Co z tym zrobić?
          • Gość: magda Re: Cierpnace dlonie IP: *.3vnet.pl 17.01.05, 11:00
            mysle ze tak jak Artur napisal przyczyn chorobowych jest bardzo wiele,u mnie
            zaczynalo sie wiele lat temu te same obiawy ale potem oprocz cierpiencia doszlo
            dretwienie pieczenie mrowienie,parzenie i okropny bolcalych rak i przyczyna
            tych meczarni byl kregoslup szyjny.Prawdziwy obraz moich meczarni pokazal
            rezonans ,ale mialam taka wspaniala lekarz ktora twierdzila ze to wszystko mam
            na tle nerwowym i szpikowala mnie lekami na nerwy ,dopiero gdy doszly
            zaburzenia mowy ,rownowagi zawroty glowy skierowala mnie do neurologa .Moja
            nerwica zamienila siena'cechy nasilonej spondylozy szyjnej z wielopoziomowa
            dyskopatia szyjna i zaburzeniami statyki kregoslupa.Nie sugeruj sie tym jatylko
            opisalam moj inwidualny przypadek, sa lekarze i konowaly a zeby bylo troche
            smiesznie jestem kobieta przed 50-tka ostatnia diagnoza tej lekarz byla
            menopauza.I chwala tu ARTUROWI i temu forum .
    • Gość: Artur Re: Cierpnace dlonie IP: *.ss.shawcable.net 17.01.05, 17:19
      Gdyby wstepne badania okazaly malo wnoszace to mozesz oczywiscie za zgoda lekarza przeprowadzic krotka diagnostyczna terapie cholestyramina bo takie cierpnace palce moga tez oznaczac borelioze. Na twoim wczesnym etapie diagnostycznym i skapymi objawami jest raczej malo prawdopodobne ale niemniej mozliwe.

Wiecej szczegolow w:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=19055254&v=2&s=0
      Jak uzyjesz wyszukiwarki to znajdziesz na ten temat jeszcze jeden watek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka