IP: *.echostar.pl 18.11.04, 13:00
sluchajcie mam ob 32 po badaniach krwi to pewnie objaw jakiegos zapalenia,ja
i tka ciagle choruje...nie wiecie od czego to moze byc i gdzie mam sie udac
bo ci lekarze sa do dupy ciagle mnie gdzies odsylaja a nikt tak naprawde nie
powie co mi dolega
Obserwuj wątek
    • patyczako Re: ob 18.11.04, 20:33
      OB naturalnie podwyzszone wystepuje w ciazy i po stosowaniu srodkow
      antykoncep....a patologicznie w stanach zapalnych tj. choroby reumatyczne,
      zapalenie pluc, zap.drog zółciowych, zap. odmiedniczkowe nerek, gruzlica,
      nowotwory zlosliwe, niedkokrwistosci hemolityczne, bialaczki ostre, zawal serca
      i wiele innych...zaden lekarz na podstawie samego OB nie postawi ci diagnozy...
      • Gość: Jaga Re: ob IP: *.chello.pl 18.11.04, 22:33
        Podstawowa morfologia +CRP + mocz i zobaczysz co i jak?Masz jakiś stan zapalny
        zęba ,chorowałaś na coś bolą cie stawy nogi?Najpierw robi sie komplet badań a
        potem do lekarza
        • Gość: tunijka Re: ob IP: *.echostar.pl 18.11.04, 22:38
          robilam podstawowe badania krwi mam astme oskrzlowa, choruje praktycxnie od
          dwoch lat co 2-3 miesiace(goraczka,grypy,zapalenia gardel,oskrzeli,powiekszony
          wezel chlonny z boku prawdopodobnie nakarkowy utrzymuje sie od prawie 1,5
          miesiaca....ciagle chora,astma +wezly ...nie wiem co mi jest,nie wiem gdzie tak
          naprawde pojsc,bo laryngolog i pediatra twierdza zupelnie cos odmiennego od
          siebie
          laryngolog polecil laryngologie wszpitalu i pobrac materia z węzla nakarkowego
          do zbadania _operacja przegrody nosowej a pediatra ze to nic takiego,zeby
          ewentualnie tylko przegroda zero antybiotykow

ktos wie co zrobic?;(
          • Gość: tunija Re: ob IP: *.echostar.pl 19.11.04, 16:58
            robilam podstawowe badania krwi mam astme oskrzlowa, choruje praktycxnie od
            dwoch lat co 2-3 miesiace(goraczka,grypy,zapalenia gardel,oskrzeli,powiekszony
            wezel chlonny z boku prawdopodobnie nakarkowy utrzymuje sie od prawie 1,5
            miesiaca....ciagle chora,astma +wezly ...nie wiem co mi jest,nie wiem gdzie tak
            naprawde pojsc,bo laryngolog i pediatra twierdza zupelnie cos odmiennego od
            siebie
            laryngolog polecil laryngologie wszpitalu i pobrac materia z węzla nakarkowego
            do zbadania _operacja przegrody nosowej a pediatra ze to nic takiego,zeby
            ewentualnie tylko przegroda zero antybiotykow

ktos wie co zrobic?;(

CZY KTOS MI POWIE DO JAKIEGO LEKARZA MAM SIE UDAC????ALBO NA JAKI ODDZIAL
            SZPITALNY???
      • Gość: tunijka Re: ob IP: *.echostar.pl 18.11.04, 22:43
        aha i dwa miesiace temu jeszcze zlapalo mnie zapalenie pochewki ścięgnistej...
        • Gość: Jaga Re: ob IP: *.chello.pl 18.11.04, 23:29
          Moim zdaniem koniecznie trzeba sprawdzić ten powiększony węzeł chłonny!!Tunijka
          czy Ty jesteś z Warszawy?Może chciałbys pójść prywatnie?[do lekarza]nie wiem
          ale trochę tu za dużo dobrego i OB podwyższone ,koniecznie spróbujznależc
          dobrego lekarza który by "namierzył "co to za cholerstwo i nie czekaj na zmiłuj
          się tylko działaj może Ci ARTUR albo Doki doradzi,trzymaj się
          • Gość: tunijka Re: ob IP: *.echostar.pl 19.11.04, 16:45
            tez tak mysle ciagle jakies chjolerstwa mnie biora,a ten artur i Doki to skad
            jak ich znalezc...jestem z poznania,bede sie trzymac choc zobaczymy ile to
            potrwa...dzikei pozdr
            • Gość: Jaga Re: ob IP: *.chello.pl 19.11.04, 18:31
              Doki i Artur to "tutejsi"fachowcy napisz do nich posta
    • Gość: tunijka Re: ob IP: *.echostar.pl 19.11.04, 20:34
      moglabys mi podac ich adresy mailowe?dziekuje
      • Gość: Jaga Re: ob IP: *.chello.pl 19.11.04, 21:03
        Niestety nie dysponuje nimi nie wiem czy kiedykolwiek podawali,musisz rzucić tu
        na forum bądź poszukać ich tu.Tylko tyle moge pomóc
    • Gość: Doki Re: ob IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 20.11.04, 12:27
      witaj, tunijka

Widzialem Twoj watek, ale wolalem sie nie wypowiadac, bo nie wiem, czy moge
      wiele sensownego dodac. Wywolany do tablicy, robie co moge.:-)

Kobiet nie wypada pytac o wiek (jestem chyba troche staroswiecki), ale jak to
      jest, ze jestes pod opieka pediatry?

Ten wezel to rzeczywiscie troche niepokojace, zwlaszcza ze lokalizacja troche
      nietypowa dla zapalen w gornych drogach oddechowych. A czy ten wezel jest bolesny?

Piszesz, ze robilas podstawowe badania, ale nie piszesz, czy cokolwiek
      nieprawidlowego wyszlo. OB to troche malo, to bardzo nieswoiste (=malo wnoszace
      do sprawy) badanie. Moze byc podwyzszone z setki roznych powodow. Jednym z nich
      jest astma, zwlaszcza w okresie zaostrzen albo pod wplywem leczenia
      kortykosterydami.

Sprawa skrzywionej przegrody- OK, ale to nie wyjasnia zapalen oskrzeli.
      Skrzywienie przegrody zwykle manifestuje sie jako nawracajacy katar, ciagle
      problemy z zatokami, zatkany nos itp. Zapalenie oskrzeli moze natomiast
      towarzyszyc astmie.

Tu jest kilka problemow: jeden to wezel i taki utrzymujacy sie wezel jednak
      trzeba by sprawdzic. Gdyby sie dalo, to pobrac go do badania
      histopatologicznego. Moze to nic (najczesciej), a moze jednak cos. Jesli ze
      wzgledow kosmetycznych wolalabys tego uniknac, to przynajmniej czujnie obserwuj.
      Drugi to astma. Czy ta diagnoza jest potwierzona jakos inaczej niz tylko
      osluchiwaniem? Spirometria, testy alergiczne, typowy przebieg... Astma to
      powazna sprawa i powinien ja prowadzic (a przynajmniej od czasu do czasu
      kontrolowac leczenie) specjalista chorob pluc. No i jak ta Twoja astma jest w
      tej chwili leczona? To przy zalozeniu, ze nie naduzywamy tu pojecia astma, bo
      chyba naduzylas pojecia grypa ("ciagle grypa"). Grypa to ciezka choroba i ciezko
      byloby przezyc, gdybys co i raz na prawdziwa grype chorowala.
      Trzeci wreszcie to skrzywiona przegroda. Oczywiscie, wystarczy wlozyc wziernik
      do nosa, zeby stwierdzic, ze przegroda stoi krzywo, jednak zanim zdecydujesz sie
      te przegrode prostowac, moze warto sprawdzic na ile to skrzywienie rzeczywiscie
      uposledza oddychanie. Badanie nazywa sie rinomanometria, jest zupelnie
      niebolesne, trwa minute, nie trzeba sie specjalnie przygotowywac i laryngolog
      powinien IMHO cos takiego zrobic/zlecic. Testy prowokacyjne w Twoim przypadku
      odpadaja (bo astma), ale przynajmniej mozna by obiektywnie stwierdzic czego sie
      spodziewac po operacji przegrody. Bo tak naprawde to malo kto ma prosta
      przegrode nosowa, zawsze jest pewna asymetria, tylko niektorym to naprawde
      przeszkadza w zyciu.
      Na jednym lekarzu sie tu chyba nie skonczy. Wezlem moze zalac sie chirurg.
      Pumonolog- alergolog to drugi, u laryngologa juz bylas, ale moze warto go
      szczegolowo popytac o te przegrode. Jak powie "pani, ta przegroda tu tak krzywo
      stoi, ze zadnych badan nie potrzeba, to musi byc to", to po zasiegnieciu drugiej
      opinii moze warto cos z tym zrobic.
      • Gość: tunijka Re: ob IP: *.echostar.pl 20.11.04, 15:31
        witam odpowiadam;-)
        mam 22 lata leki na astme oskrzelowa zostaly wykryte przy badaniu
        spirometrycznym,od dziecka mam rowniez alergie ktore tak naprawde nigdy nie
        bylyy leczone,lekaarka powiedziala ze astma to od tyc alergii
        biore leki eupylinn na rozszerzenie oskrzeli i wziewne flixotide i serevant 2x
        dziennie po dwa wziewy,
        laryngolog wykryl mi przewlekle zapalenie krtani i guzki na strunac
        glosowyc,powiedzial tez ze przegroda skrzywiona jest bardzo wiec czy mam isc na
        operacje to zelezy ode mnie
        dusznosci mam pare razy w tygodniu,nie moge nabrac pelnego oddecu
        jesli codzi o badanie to zrobilam pelne badania krwi i niepokojace jest tylko
        to ob..wszystko inne jest wporzadku
        natomiast jesli codzi o tego guza to prawdopodobnie jest to powiekszony wezel
        clonny nakarkowy ale nie wiem,mam o od dwoc miesiecy i mnie nie boli...
        i???pulmonolog,laryngolo czy onkolog???
        dziekuje
        • Gość: Doki Re: ob IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 20.11.04, 16:18
          > dusznosci mam pare razy w tygodniu,nie moge nabrac pelnego oddecu

> biore leki eupylinn na rozszerzenie oskrzeli i wziewne flixotide i serevant 2x
          > dziennie po dwa wziewy

Czyli mimo standardowego leczenia podtrzymujacego (dyskusyjny jest ten
          euphyllin: jakos ostatnio jego skutecznosc jest kwestionowana) nadal nie jest
          dobrze, wiec moze w pierwszej kolejnosci pulmonolog. W koncu jak sie operowac
          (zwlaszcza na drogi oddechowe), to lepiej miec oddychanie w porzadku. A co
          bierzesz na te dusznosci?
          Objawy zapalenia oskrzeli moga tez brac sie z niedoleczonej astmy.

> laryngolog wykryl mi przewlekle zapalenie krtani i guzki na strunac
          > glosowych

Skoro nie robi wokol tego problemu, to pewnie sa to guzki spiewacze i zapalenie
          krtani spowodowane kaszlem.

> powiedzial tez ze przegroda skrzywiona jest bardzo wiec czy mam isc na
          > operacje to zelezy ode mnie

Inaczej mowiac: jesli masz problemy z zatokami, powaznie pomysl o operacji.

Onkolog do tego wezla chyba nie bedzie potrzebny, wystarczy chirurg i ktos, kto
          ten wezel obejrzy pod mikroskopem. No chyba ze do tego potrzebne jest
          skierowanie od onkologa.
          • Gość: tunijka Re: ob IP: *.echostar.pl 23.11.04, 00:07
            witam mialam dzis biopsje mojego wezla na szyji tego o ktorym
            wspominalam ,przyznam szczerze ze czuje sie coraz gorzej,glowa jest ciezka i
            wydaje mi sie jak gdyby ktos cos w niej sciskal brrr okropne uczucie
            poza tym wyczulam guza z tylu na glowie jednak ten guz wyczuwa sie jak taki po
            uderzeniu lecz nigdzie sie nie uderzylam,boli mnie i nie wiem czy on ale cos
            sprawia ze dretwieje mi szyja i boli mnie cala z tylu jak dotykam nie
            wspominajac juz o wezle ktory zaczal mnie bolec
            ja sie chyba sypie Doki...
    • Gość: tunijka Re: ob IP: *.echostar.pl 23.11.04, 18:40
      mam pytanie,za pomoca spirometrii wykryto mi astme oskrzelowa,biore flixotide ,
      serevant i euphymill juz dobre 3 miesiace,od 3 dni mam znow dusznosci
      polegajace na niemoznosci wziecia glebokiego oddechu czy ktos polecilby mi
      lepsze leki lub inne metody walki z tym brakiem oddechu?
      dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka