Dodaj do ulubionych

Co się ze mną dzieje??

IP: *.pl / 193.24.200.* 29.12.04, 19:48
jestem przeziębiona i mam straszny katar, więc wzięłam sudafed. Na opakowaniu
napisali, że mozna 3 - 4 tabletki na dobę. Około 8:00 rano wzięłam pierwszą,
o 14:00 drugą, niecałą godzinę temu trzecią. teraz jestem roztrzesiona, serce
mi wali jak oszalałe, mam wrazenie, że prawa gałka oczna mi zaraz eksploduje.
dziś wzięłam też 2 polopiryny S i ze 4 witaminy C. Z niczym innym tego nie
łączyłam. Proszę, niech mi ktoś doradzi co mam robić. czy coś mi grozi? Boję
się, bo nie wiem co mi jest!!!
Obserwuj wątek
    • korulka86 Re: Co się ze mną dzieje?? 29.12.04, 20:03
      dziewczyno nie myśl tylko dzwoń na pogotowie!!!
    • Gość: elle Re: Co się ze mną dzieje?? IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 22:16
      to jedna z możliwych reakcji na pseudoefedrynę. zazwyczaj mija samo.
      ale nie łykaj już sudafedu. podobynych senasacji możesz spodziewać się po
      gripexie, tabcinie itp.
    • wedrowiec2 Re: Co się ze mną dzieje?? 29.12.04, 22:26
      NIE BIERZ sudafedu!!! On zawiera pseudoefedrynę i nawet u zdrowych osób może
      wywałać zawał serca. Na wszelki wypadek skontaktuj się ZARAZ z lekarzem
      rodzinnym lub porozmawiaj z lekarzem dyzurnym w pogotowiu.
      • Gość: Venus Re: Co się ze mną dzieje?? IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 29.12.04, 22:50
        Masz reakcje po Sudafed i nie powinnas wiecej tego brac.
        Prawdopodobnie tak, jest to wina pseudoefedryny wiec powinnas tez w przyszlosci
        sprawdzac na opakowaniu czy jakis inny lek tego nie zawiera.

jak rowniez porozmawiac szybko z lekarzem.
        Venus

ps kawa, herbata, cola i inne zawierajace kofeine drinki sa niewskazane przy
        pseudoef.
        • Gość: Przerażona Re: Co się ze mną dzieje?? IP: *.pl / 193.24.200.* 29.12.04, 23:00
          "ps kawa, herbata, cola i inne zawierajace kofeine drinki sa niewskazane przy
          pseudoef."

Kazda herbata? Bardzo mi się chciało pić, wypiłam dziś conajmniej kilka duzych
          herbat pu-erh. Może to to?
    • Gość: Przerażona Re: Co się ze mną dzieje?? IP: *.pl / 193.24.200.* 29.12.04, 22:57
      Już mi przeszło, samo. Uff... ale miałam schize! Nikomu nie życzę. Nie miałam
      pojęcia, że to może mieć takie skutki!

- przecież to lek bez recepty i nie przekroczyłam dawki podanej na ulotce!!!

Jestem młoda (22 lata), raczej nie uczulona na nic, a przynajmniej nic mi o tym
      nie wiadomo. Skoro takie jazdy ma młody, w sumie silny (gdyby nie
      przeziębienie) organizm, to co ten lek może zrobic z kimś starszym!?

Dalej jestem dziwnie pobudzona i zdenerwowana, ale juz mi się serce uspokoiło
      i mną nie telepie. Chyba jednak nie usnę...
      • wedrowiec2 Re: Co się ze mną dzieje?? 29.12.04, 23:02
        Pij dużo płynów, ale nie kawę czy herbatę, najlepiej wodę mineralną. Musisz
        wypłukać resztki ergotoniny z organizmu.
        • Gość: Przerażona mniej Re: Co się ze mną dzieje?? IP: *.pl / 193.24.200.* 29.12.04, 23:09
          Dziękuję. Bardzo Wam dziękuję. Tak się wystraszyłam, że ostatnią godzinę
          przeleżałam jak w łóżku i przepłakałam. To głupie, ale z tej paniki najbardziej
          chyba bałam się zadzwonić na pogotowie. Jakiś koszmar.
          • Gość: Venus Re: Co się ze mną dzieje?? IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 30.12.04, 00:24
            Jezeli herbata Pu-erh jest "zwykla" herbata, taka jak Ceylon, Yunnan, Lipton
            itd to jak najbardziej zawiera kofeine i wypicie duzych jej ilosci zwlaszcza
            mocnej moglo podwyzszyc dzialanie pseudoef.

KAZDY napoj zawierajacy kofeine jest z tym niewskazany.

Venus
            • Gość: venus Re: Co się ze mną dzieje?? IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 30.12.04, 00:34
              ..ale glownym winowajca zlego samopoczucia jest Sudafed nie kofeina.

V.
              • Gość: Przerażona mniej Re: Co się ze mną dzieje?? IP: *.pl / 193.24.200.* 30.12.04, 00:45
                O herbacie pu-erh:
                www.omega.win.pl/cze.html
                "Camelia sinensis – roślina, której liści używane są do produkcji herbat zawiera

dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy,
                flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe ( wapń, magnez, żelazo, cynk,
                mangan, miedź, selen ) oraz witaminę E. Herbatę Pu-erh odróżnia od innych
                herbat duża zwartość tych związków, a szczególnie flawonoidów, które nadają
                herbacie Pu-erh charakterystyczny smak i aromat ziemi. Związki flawonoidowe
                uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom ,
                a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają one właściwości moczopędne,
                poprawiające krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie,
                rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych oraz
                wykazują właściwości antyagregacyjne ( zapobiegające „ zlepianiu się” płytek

krwi ).Ponadto flawoidy wykazujące właściwości przeciwutleniające (
                stabilizatory procesów utleniania, a także odtruwające – wiążą i kompleksują
                metale i toksyny. Zawarte w herbacie Pu–erh związki aktywują enzymy pokarmowe
                do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Wszystkie
                te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w
                tkance podskórnej. Osoby z dużą nadwagą, pijąc regularnie herbatę Pu-erh
                wilości od 3 do 5 filiżanek dziennie, mogą stracić w ciągu miesiąca nawet do 10
                kg wagi bez stosowania specjalnej diety. Chociaż brzmi to niewiarygodnie – jest
                całkiem realne, co potwierdziły badania lekarzy prowadzone w Chinach i we
                Francji. Testując grupę osób z nadciśnieniem stwierdzono również normalizujący
                wpływ herbaty Pu-erh na nadciśnienie. Dodatkowo badania naukowców japońskich
                potwierdziły, iż mniej zaawansowanych przypadkach, może ona normować proces
                nowotworowy"
                • verdifirst Re: Co się ze mną dzieje?? 30.12.04, 12:56
                  Właśnie informacji o tej herbacie szuałem. Dzięki za te informacje bardzo mi
                  się przydadzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka