Dodaj do ulubionych

Kto przetłumaczy wynik badania / onkologia??

04.02.05, 14:26
Kto mi poradzi, gdzie można znaleźć słowniki w "necie" z określeniami
łacińskimi (chorób) wyników badań, albo stronkę gdzie można zadać pytanie
lekarzowi i liczyć na odpowiedź !! Dlaczego nie jest tak, że pod spodem nie
ma tłumaczenia na polski, co to ma być, ochrona pacjenta, próba zatajenia,
tylko z tym same problemy !!
Proszę o jakieś linki może....
Potrzebująca.
Obserwuj wątek
    • Gość: kalinosia Re: Kto przetłumaczy wynik badania / onkologia?? IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:47
      witaj, możesz tu zapytać, bo na tym forum też odpowiadają lekrze. Poza tym
      polecam stronę www.onkolink.pl.
    • Gość: dr nauk med. Re: Kto przetłumaczy wynik badania / onkologia?? IP: *.chello.pl 04.02.05, 15:13
      A nie lepiej poprosić SWOJEGO lekarza o przetłumaczenie i wyjaśnienie o co
      chodzi? Ja wszelkie rozpoznania piszę PO POLSKU i staram sie tłumaczyć.
      • ruda_24 Re: do dr nauk med. 04.02.05, 15:35
        Tak zgadzam się, gdyby to były aktualne wyniki na pewno nie omieszkałabym sie
        zapytać SWOJEGO lekarza, ale to sa wyniki z poprzedniego badania. Chodzi tu
        dokładnie o rozpoznanie znamienia barwnikowego. A teraz ten wynik potrzebny mi
        jest do rozpoczęcia obserwacji moich zmian na skórze, gdyż pojawiły się nowe.(A
        tamto znamię zostało zupełnie wycięte). Nie wiem po prostu, czy to było coś
        groźnego ?!?

Wynik badania brzmiał tak:
        "Melanoma juvenile cutis antebrachii dextri.
        Naevus spitz.
        Excisio completa."

Z góry dziękuję.
        • Gość: Doki ...sie wtrace IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 04.02.05, 15:44
          Doslownie:

Czerniak mlodzienczy skory przedramienia prawego.
          Znamie Spitza.
          Wyciecie calkowite.

Zanim sie wystraszysz slowa "czerniak", to jeszcze powiem, ze czerniak
          mlodzienczy, czyli znamie zlozone albo brzezne Spitza to zmiana zupelnie
          niezlosliwa, tylko nazwa jest niezbyt szczesliwa.
          • ruda_24 Re:właśnie o to mi chodziło. 04.02.05, 15:58
            Właśnie o to mi chodziło, tylko o to aby, dowiedzieć się czy były w tym wyniku
            jakieś wzmianki na temat, czy mam tendencje do zmiam tych groźniejszych....
            • Gość: Doki Re:właśnie o to mi chodziło. IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 04.02.05, 16:35
              > czy były w tym wyniku
              > jakieś wzmianki na temat, czy mam tendencje do zmiam tych groźniejszych....

W tym wyniku nie, ale sama o tym napisalas: "pojawiaja sie nowe". Z tego wnosze,
              ze masz sporo piegow, pieprzykow, znamion itp, no bo skoro ich przybywa...

Jesli do tego masz jasna karnacje i niebieskie oczy, to Twoje ryzyko
              zachorowania na czerniaka zlosliwego jest wyzsze od przecietnej. Bez paniki!
              Zareagowalas czujnie, widac, ze dale bacznie sie obserwujesz, dodaj do tego
              ochrone skory przed sloncem i bedzie OK.
              • ruda_24 Re:właśnie o to mi chodziło. 04.02.05, 18:05
                Dziękuję za troskę i odpowiedź, oczywiście mam niebieskie oczy i jasną
                karnację, ale teraz jestem spokojniejsza i wybiorę się do dermatologa żeby
                sprawdzić w jakim kierunku rozwijają sie te nowe pieprzyki (ale chociaż nie
                będę zakładać najgorszego).

Dzięx.
    • agulha Re: Kto przetłumaczy wynik badania / onkologia?? 05.02.05, 01:37
      A wiecie co, koledzy lekarze? Dzisiaj się dowiedziałam, że podobno od roku
      Pańskiego 1973 obowiązuje rozporządzenie Ministra Zdrowia, że wszelkie wyniki
      itp. wydawane PACJENTOWI mają być po polsku (!!). Tak mnie to zaciekawiło, że
      aż postaram się znaleźć ten przepis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka