joko5 06.04.05, 09:27 Lekarz przepisał w/w leki po alergicznych testach skórnych. Nie znam się na tych lekach, co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: serevent dysk i flixotide dysk IP: *.197-201-80.adsl.skynet.be 06.04.05, 09:30 Leki do inhalacji, pierwszy dziala rozszerzajaco na oskrzela, drugi to kortykoid, wiec dziala przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 06.04.05, 09:31 Ktoś mi mówił, że to sterydy. Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 06.04.05, 09:40 Chciałabym wykonać jeszcze testy alergiczne z krwi, ale nie wiem na ile dni trzeba mieć odstawione w/w leki, aby test był wiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: serevent dysk i flixotide dysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 11:02 tak, to leki sterydowe ale to nie takie sterydy na jakich jada "pakerzy". jeden rozszerza oskrzela a druki jest przeciwzapalny.ja tez to wdychałam bo miałam dusznosci niby alergiczne ale potem okazało sie ze to nie alergia tylko nerwica. Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 06.04.05, 11:12 Nasz pediatra także podejrzewała, że to nerwicowy kaszel, ale to trwa już 3 m- ce, więc poszliśmy do alergologa na testy skórne i na 26 wykonanych odczynników wszystkie wyszły dodatnio tzn. na wszystko córka jest uczulona. Trochę to podejrzane, dlatego chcemy wykonać testy z krwi, tylko nie wiem czy odstawić leki, aby wyniki były prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: serevent dysk i flixotide dysk IP: *.pro-internet.pl 06.04.05, 20:13 Mój syn też to brał. Dziecko autentycznie dusiło się w nocy. Testy skórne też pokazały , że jest uczulony na wszystko.Po tych dyskach nastąpiła poprawa, lekarz stopniowo zmniejszał dawki (ważne - nie można samemu odstawiać leku, to niebezpieczne). Takich sterydów nie należy się bać, działają miejscowo, to leki nowej generacji, a najważniejsze - mamy już spokojne noce, a leki lekarz już odstawił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: serevent dysk i flixotide dysk IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.05, 16:35 mój synek bierze oba leki już trzecią "zimę" piszę zimę bo zaczynam mu podawać pod koniec sierpnia flixotide-najmniejszą dawkę a potem zwiększam i tak do maja.a serewent podaję przy dusznościach jak się zaostrzy to ok 2 tygodni. i nic lekarz nam nie mowi,że samemu nie można. teraz też bierze tylko flixotide nie choruje więc myślę o tym ,żeby zmniejszć od początku maja .jężeli nic się nie dzieje to w wakacje nic nie bierze nawet zyrtecu i obowiązkowo w góry na dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duszkan Re: serevent dysk i flixotide dysk IP: 194.63.132.* 06.04.05, 21:44 Aby wykonać badanie oznaczenia stężenia IgE swoiste p/alergenom nie trzeba tych leków odstawiać, jak ma to miejsce w przypadku testów skórnych. Serevent nie jest sterydem- to beta mimetyk o przedłużonym działaniu, który nie tylko rozszerza oskrzela, ale równiż działa p/zapalnie, a Flixotide to rzeczywiście lek gliokosteroidowy- ale jeden z najlepszych dla dzieci bo o bardzo niskiej biodostępności, działa p/zapalnie i zmniejsza nadreaktywność oskrzeli. Astmy oskrzelowej nie rozpoznaje się na podstawie testów skórnych ani obecności IgE tylko badaniem spirometrycznym. Natomiast stwierdzenie nadwrażliwości na alergeny potwierdza alergiczne pochodzenie astmy oskrzelowej.Duszkan Odpowiedz Link Zgłoś
rita78 Re: serevent dysk i flixotide dysk 06.04.05, 22:27 po flixotide koniecznie plucz usta- stearydy wziewne moga powodowac uszkodzenie sluzowki, grzybice i inne nieprzyjemne rzeczy. Ja biore oba leki + singulair i teofiline- ASTMA. Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 07.04.05, 08:57 Czy singular jest do żucia, jeśli tak to córka też to bierze. Wykonywana była spirometria i wszystko wyszło OK. Alergolog na podstawie testów skórnych z dobrą spirometrią zaleciła nam dyski, co może grozić jeśli się okaże, że nie były one konieczne bo córka nie ma astmy, tylko np. kaszel psychogenny (nerwicowy). Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: serevent dysk i flixotide dysk 07.04.05, 14:15 Nie wiem ile córka ma lat, ale odniosłam wrażenie że nie jest nastolatką- a kaszel nerwicowy to raczej domena wieku powyzej 12 lat. Astma to oczywiście moze być rozpoznanie na wyrost , bo zdecydowanie częściej przyczyną kaszlu jest poinfekcyjna nadreaktywność oskrzeli. Leczy się tak samo jak astmę, tylko krócej. Leki takie jak serevent, flixotide i singulair są b. bezpieczne i nawet jeśli bierze je mimo że być może nie ma astmy (dobra spirometria nie wyklucza takiego rozpoznania) nic jej złego nie zrobią. Duszkan Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 07.04.05, 14:18 Córka ma 10 lat. Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
rita78 Re: serevent dysk i flixotide dysk 07.04.05, 18:25 ja mimo bardzo silnej astmy ( najostrzejsze objawy mialam w wieku ok 17 lat , wtedy tez bylam wielokrotnie hospitalizowana- w tym raz na erce) zawsze mialam spirometrie w granicach normy. wiec sama spirometria nie jest absolutnie zadnym wyznacznikiem.co do singulairu faktycznie wersja dla dzieci jest do zucia. jesli moge cos podpowiedziec nie bagatelizuj kaszlu u corki. ja rowniez od 10 roku zycia bylam leczona na nerwice, wmawiano rodzicom ze moj kaszel i dusznosci to nerwica neurowegetatywna, zaburzenia psychosomatyczne.do czsu kiedy nie wyladowalam wlasnie na erce i nie stwierdzono ciezkiej niewydolnosci oskrzelowej spowodowanej astma.A wtedy na profilaktyke p/atmatyczna bylo juz za pozno.dla pocieszenia- w tej chwili jako 27 latka nie mam wiekszych dolegliwosci poza kaszlem ( ktory jest jednym z objawow dusznosci). Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 10.04.05, 19:46 Od tygodnian podaję córce neospazminę i praktycznie przestała czytać (1-2 razy dziennie) więc to chyba były nerwy. W/w odstawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 10.04.05, 19:47 oczywiście przestała kaszleć Odpowiedz Link Zgłoś