Dodaj do ulubionych

serevent dysk i flixotide dysk

06.04.05, 09:27
Lekarz przepisał w/w leki po alergicznych testach skórnych. Nie znam się na
tych lekach, co to jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: serevent dysk i flixotide dysk IP: *.197-201-80.adsl.skynet.be 06.04.05, 09:30
      Leki do inhalacji, pierwszy dziala rozszerzajaco na oskrzela, drugi to
      kortykoid, wiec dziala przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
      • joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 06.04.05, 09:31
        Ktoś mi mówił, że to sterydy.
        • joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 06.04.05, 09:40
          Chciałabym wykonać jeszcze testy alergiczne z krwi, ale nie wiem na ile dni
          trzeba mieć odstawione w/w leki, aby test był wiarygodny.
      • Gość: magda Re: serevent dysk i flixotide dysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 11:02
        tak, to leki sterydowe ale to nie takie sterydy na jakich jada "pakerzy". jeden
        rozszerza oskrzela a druki jest przeciwzapalny.ja tez to wdychałam bo miałam
        dusznosci niby alergiczne ale potem okazało sie ze to nie alergia tylko nerwica.
        • joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 06.04.05, 11:12
          Nasz pediatra także podejrzewała, że to nerwicowy kaszel, ale to trwa już 3 m-
          ce, więc poszliśmy do alergologa na testy skórne i na 26 wykonanych odczynników
          wszystkie wyszły dodatnio tzn. na wszystko córka jest uczulona. Trochę to
          podejrzane, dlatego chcemy wykonać testy z krwi, tylko nie wiem czy odstawić
          leki, aby wyniki były prawidłowe.
          • Gość: Aga Re: serevent dysk i flixotide dysk IP: *.pro-internet.pl 06.04.05, 20:13
            Mój syn też to brał. Dziecko autentycznie dusiło się w nocy. Testy skórne też
            pokazały , że jest uczulony na wszystko.Po tych dyskach nastąpiła poprawa,
            lekarz stopniowo zmniejszał dawki (ważne - nie można samemu odstawiać leku,
            to niebezpieczne). Takich sterydów nie należy się bać, działają miejscowo,
            to leki nowej generacji, a najważniejsze - mamy już spokojne noce, a leki
            lekarz już odstawił.
            • Gość: ja Re: serevent dysk i flixotide dysk IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.05, 16:35
              mój synek bierze oba leki już trzecią "zimę" piszę zimę bo zaczynam mu podawać
              pod koniec sierpnia flixotide-najmniejszą dawkę a potem zwiększam i tak do
              maja.a serewent podaję przy dusznościach jak się zaostrzy to ok 2 tygodni. i
              nic lekarz nam nie mowi,że samemu nie można. teraz też bierze tylko flixotide
              nie choruje więc myślę o tym ,żeby zmniejszć od początku maja .jężeli nic się
              nie dzieje to w wakacje nic nie bierze nawet zyrtecu i obowiązkowo w góry na
              dwa tygodnie
          • Gość: Duszkan Re: serevent dysk i flixotide dysk IP: 194.63.132.* 06.04.05, 21:44
            Aby wykonać badanie oznaczenia stężenia IgE swoiste p/alergenom nie trzeba tych
            leków odstawiać, jak ma to miejsce w przypadku testów skórnych.
            Serevent nie jest sterydem- to beta mimetyk o przedłużonym działaniu, który nie
            tylko rozszerza oskrzela, ale równiż działa p/zapalnie, a Flixotide to
            rzeczywiście lek gliokosteroidowy- ale jeden z najlepszych dla dzieci bo o
            bardzo niskiej biodostępności, działa p/zapalnie i zmniejsza nadreaktywność
            oskrzeli. Astmy oskrzelowej nie rozpoznaje się na podstawie testów skórnych ani
            obecności IgE tylko badaniem spirometrycznym. Natomiast stwierdzenie
            nadwrażliwości na alergeny potwierdza alergiczne pochodzenie astmy
            oskrzelowej.Duszkan
            • rita78 Re: serevent dysk i flixotide dysk 06.04.05, 22:27
              po flixotide koniecznie plucz usta- stearydy wziewne moga powodowac uszkodzenie
              sluzowki, grzybice i inne nieprzyjemne rzeczy. Ja biore oba leki + singulair i
              teofiline- ASTMA.
              • joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 07.04.05, 08:57
                Czy singular jest do żucia, jeśli tak to córka też to bierze. Wykonywana była
                spirometria i wszystko wyszło OK. Alergolog na podstawie testów skórnych z
                dobrą spirometrią zaleciła nam dyski, co może grozić jeśli się okaże, że nie
                były one konieczne bo córka nie ma astmy, tylko np. kaszel psychogenny
                (nerwicowy).
                • joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 07.04.05, 13:19
                  up
                  • duszkan Re: serevent dysk i flixotide dysk 07.04.05, 14:15
                    Nie wiem ile córka ma lat, ale odniosłam wrażenie że nie jest nastolatką- a
                    kaszel nerwicowy to raczej domena wieku powyzej 12 lat. Astma to oczywiście
                    moze być rozpoznanie na wyrost , bo zdecydowanie częściej przyczyną kaszlu jest
                    poinfekcyjna nadreaktywność oskrzeli. Leczy się tak samo jak astmę, tylko
                    krócej. Leki takie jak serevent, flixotide i singulair są b. bezpieczne i nawet
                    jeśli bierze je mimo że być może nie ma astmy (dobra spirometria nie wyklucza
                    takiego rozpoznania) nic jej złego nie zrobią. Duszkan
                    • joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 07.04.05, 14:18
                      Córka ma 10 lat. Dziękuję za odpowiedź.
                      • rita78 Re: serevent dysk i flixotide dysk 07.04.05, 18:25

ja mimo bardzo silnej astmy ( najostrzejsze objawy mialam w wieku ok 17 lat ,
                        wtedy tez bylam wielokrotnie hospitalizowana- w tym raz na erce) zawsze mialam
                        spirometrie w granicach normy. wiec sama spirometria nie jest absolutnie zadnym
                        wyznacznikiem.co do singulairu faktycznie wersja dla dzieci jest do zucia.
                        jesli moge cos podpowiedziec nie bagatelizuj kaszlu u corki. ja rowniez od 10
                        roku zycia bylam leczona na nerwice, wmawiano rodzicom ze moj kaszel i
                        dusznosci to nerwica neurowegetatywna, zaburzenia psychosomatyczne.do czsu
                        kiedy nie wyladowalam wlasnie na erce i nie stwierdzono ciezkiej niewydolnosci
                        oskrzelowej spowodowanej astma.A wtedy na profilaktyke p/atmatyczna bylo juz za
                        pozno.dla pocieszenia- w tej chwili jako 27 latka nie mam wiekszych
                        dolegliwosci poza kaszlem ( ktory jest jednym z objawow dusznosci).
                        • joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 10.04.05, 19:46
                          Od tygodnian podaję córce neospazminę i praktycznie przestała czytać (1-2 razy
                          dziennie) więc to chyba były nerwy. W/w odstawiłam.
                          • joko5 Re: serevent dysk i flixotide dysk 10.04.05, 19:47
                            oczywiście przestała kaszleć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka