marcinja2 20.05.05, 12:29 czy ktos mial to badanie - jak to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bardu Re: bronchoskopia 20.05.05, 13:22 Miałam 2 razy. Badanie polega na włożeniu specjalnej sondy do dróg oddechowych. Dla mnie najbardziej nieprzyjemne było znieczulanie - psikają jakimś lekarstwem do gardła - coś okropnego, miałam wrażenie, że się uduszę (wcześniej jest jeszcze zastrzyk w rękę). Pierwsze badanie miałam w 1994 r. i bardzo źle je zniosłam. Drugie w zeszłym roku i było dużo lepiej. Przypuszczam, że sprzęt teraz jest lepszy no i pewnie stan pacjenta ma wpływ na przebieg badania. Nawet nie miałam gorączki po badaniu, chociaż jest to dość powszechne. W każdym razie da się przeżyć, chociaż do przyjemnych nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
airbus340 Re: bronchoskopia 20.05.05, 18:12 Moj krewny miał w ciagu ostatniego miesiaca dwukrotnie bronchoskopie- w szppitalu płucnym w Poznaniu. Sondę wkładano mu przez nos.... i bez znieczulenia ogólnego... wiem,że w innych szpitalach robi się to przeważnie w znieczuleniu ogólnym, i przez gardło lub tchwicę. Odpowiedz Link Zgłoś