kressska 02.06.05, 16:20 czy zakrzepica to to samo co zapalenie zył....czy przy zatorze w nodze...moga bolec dwie nogi...sorry za nieporadnosc pytan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicia.kocia23 Re: zakrzepica 02.06.05, 19:06 zakrzepica to zapalenie żył GŁĘBOKICH, może sie wiązać z zatorowością (zator nie występuje w nodze; powstaje wtedy, gdy urywa se skrzeplina z żyły połączonej z tętnicą płucną i ta skrzeplna płynie sobie do płuc, zamyka tętnicę i the end - to tak upraszczając) poszukaj w googlech wiecej, bo jest w necie o tym mnóstwo informacji np tu : www.ptoitr.pl/mod/archiwum/4849,zakrzepica,głębokich,częstość.html Odpowiedz Link Zgłoś
kicia.kocia23 Re: zakrzepica 02.06.05, 19:09 aha, pytałaś jeszcze, czy mogą bolec dwie nogi, gdy skrzeplina jest tylko w jednej... Niestety, najczęściej bolą dwie nogi i całe ciało działa dosyć dziwacznie :( Odpowiedz Link Zgłoś
weana Re: zakrzepica 03.06.05, 01:12 Moja babcia na to zmarła. Miała zakrzepicę, strasznie ją bolały nogi. Niestety lekarze nie rozpoznali tego i gdy trafiła do szpitala to w nocy zatrzymało się krążenie, ratowali ją, serce ruszyło ale krew w żyłach nie. I koniec ;-((( Trudno wykryć i wyleczyć tą chorobę. Ale im wczesniej tym lepiej, więc niech mama pędzi na badania do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia.kocia23 Re: zakrzepica 03.06.05, 01:27 Weana, przykra sprawa z Twoja Babcia :( Ale myślę, że nie ma co tu straszyć, czy panikowac. Zakrzepica to choroba uleczalna (ja jestem tego przykładem), ale trzeba sie zdiagnozować i zacząć brać leki!! Choróbsko jest straszne tak, jak wszystkie inne choróbska, ale jak się zacznie to leczyć, to naprawdę sa małe szanse, żeby było źle;) Odpowiedz Link Zgłoś
kicia.kocia23 Re: zakrzepica 03.06.05, 01:34 Kresssko, co z Twoją Mamą? Miała jakieś badania, czy tylko podejrzewacie zakrzepicę? Bo po samych objawach "na oko", to trudno stwierdzić, czy to na pewno zakrzepica. Jeśli chcesz jakieś namiary na lekarzy, to daj znać. ja jestem z Poznania i tu się leczyłam na tę chorobę. Mogę podać Ci nr-y tel do 2 dobrych specjalistów od zakrzepicy z Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
kressska Re: zakrzepica 03.06.05, 08:16 dzieki kicikocia:)sprawa ma sie nastepujaco:bolały ja nogi ..spucniete minimum albo i wclale były...lykala magnez ,podejrzewala ze od kregosłupa...trafila do lekarza pezepisał zastrzyki ,wzięła juz 7 z 10 clexane 80, jutro ma wizyte u kardiochirurga,,,jeszcze ja trcoche bola,,,ale nie sa nic a nic spuchniete,,, ...tylko mnie w głowie jakis czarny scenariusz sie pisze,,,czy ta choroba jest uleczalna.,,.czy to mija ,..czy mozna chodzic ...czy bezwzgledny zakaz chodzenia..ale to tez moze czlowieka wykonczyc... Odpowiedz Link Zgłoś