Gość: Ula IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.01, 22:21 Czy ktos moze mi podac sposob na bole nerek ? Nie chce sie faszerowac prochami.Nie bardzo pomagaja leki typu NO-SPA.Moze ktos zna jakis skuteczny srodek.Stwierdzono u mnie piasek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: weronika Re: Kamica nerkowa IP: 217.8.173.137, 195.94.192.* 29.03.01, 12:48 Gość portalu: Ula napisał(a): > Czy ktos moze mi podac sposob na bole nerek ? Nie chce sie faszerowac > prochami.Nie bardzo pomagaja leki typu NO-SPA.Moze ktos zna jakis skuteczny > srodek.Stwierdzono u mnie piasek. doraznie pomaga na bol dobrze ciepla kapiel i duza ilosc wypitego plynu, poza tym z lekow to scopolan / no-spa wykluczona przy chorobie wrzodowej/. pozdrawiam i zycze zdrowka :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosik Re: Kamica nerkowa IP: 194.204.161.* 29.03.01, 12:52 theopaverin / pochodne papaweryny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Kamica nerkowa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.01, 18:51 Dziekuje za porady.Sprobuje zastosowac te leki,chociaz bole na szczescie troche ustapily.Obawiam sie czy nie powroca...Jeszcze raz serdecznie dziekuje.Pozdrawiam.Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Kamica nerkowa IP: *.sasknet.sk.ca 30.03.01, 08:03 Nie wiem czy lekarz ci powiedzial o zapobieganiu kamicy. Teraz moze martwisz sie o dorazny bol i mysle poradzono ci dobrze co moze bol zmniejszyc. W ostatecznosci mozesz pojc na ostry dyzur po cos mocniejszego. Jezeli piasek wychodzi to trzeba rzeczywiscie duzo pic. Niektorzy zalecaja piwo (zupelnie serio) Piwo jest silnie moczopedne. Wazne zeby konsumowac duzo plynow jak piasek wychodzi. Piwo moze wszaksze wejsc w interakcje z lekami ktore bierzesz wiec musisz wiedziec co robisz. Jezeli chcesz zapobiec tworzenia sie nowych kamyczkow i piasku do czego oczywista masz predyspozycje zaleca sie na stale przyjmowanie wiekszej ilosci plynow. Organizm stopniowo sie do tego przyzwyczaja i nie ma zwykle problemu. Spytaj lekarza ile wody wiecej dziennie, bo to zalezy od twojego ciezaru itp. Z tego co pamietam to dobrze jest nawet stworzyc nawyk budzenia sie w srodku nocy zeby wypic jedna albo dwie szklanki wody. I tak do konca zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Kamica nerkowa IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 30.03.01, 09:40 Jest to choroba nawrotowa, ja mając 25 lat rodziłam już 7 kamyków (stwierdzonych USG),a ile było nie stwierdzonych - tego nikt nie wie. Jeżeli organizm będzie je produkował to tego nie zastopujesz, możesz spowolnić zminieniając dietę i przestrzegając jej rygorystycznie. A do bólu z tego wynikającego ja już się przyzwyczaiłam, choć "rodząc" pierwszy kamyk myślałam, że nie wytrzymam. A teraz to już jakoś tak spokojniej. Innym problemem są "blziny" na nerce po wyjściu kamyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Kamica nerkowa IP: *.cs.bialystok.pl 30.03.01, 19:47 Gość portalu: gosia napisał(a): > Jest to choroba nawrotowa, ja mając 25 lat rodziłam już 7 kamyków > (stwierdzonych USG),a ile było nie stwierdzonych - tego nikt nie wie. Jeżeli > organizm będzie je produkował to tego nie zastopujesz, możesz spowolnić > zminieniając dietę i przestrzegając jej rygorystycznie. A do bólu z tego > wynikającego ja już się przyzwyczaiłam, choć "rodząc" pierwszy kamyk myślałam, > że nie wytrzymam. A teraz to już jakoś tak spokojniej. Innym problemem > są "blziny" na nerce po wyjściu kamyka A czy jestescie w stanie sobie wyobrazic, ze wystarczy zaczac jesc zgodnie z zasadami diety optymalnej a kamienie same sie rozpuszcza? Przeciez to nienormalne aby coraz mlodsi ludzie cierpieli na wytracanie sie mineralow w wielu miejscach w organizmie, wynika to niestety z rodzaju pozywienia. Dieta wysokobialkowa dostarcza wiecej kwasow niz zasad, dieta wegetarianska prowadzi do wytworzenia nadmiaru zasad, ktore sa wydalane przez nerki.Dostateczne ilosci tluszczu w pokarmie z jednoczesnym ograniczeniem weglowodanow (szczegolnie skoncentrowanych) likwiduje zlogi mineralne i nie musimy ani cierpiec strasznych bolow, ani truc sie znieczulajacymi doraznie tabletkami p/bolowymi. Krystyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Kamica nerkowa IP: *.lodz.ppp.tpnet.pl 31.03.01, 12:40 Ja miałam kamień 4 na 7mm i wyznaczoną wizytę na rozbijanie go.Ze względu na to ,że byłam przeziębiona odłożono zabieg a póki co miałam pić rozkurczowo wodę JANA 5-butelek dziennie i... po 3 tygodniach okazało się ,że kamienia nie ma- wypadł,a zabieg okazał się zbędny.Może popróbuj pić tę wodę jak widać pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktus Re: Kamica nerkowa IP: *.kom-net.pl 11.04.01, 00:16 Krystyna , opamiętaj się! Widzę że twoje macki sięgaja do różnych tematów "forum" i wszędzie próbujesz wcisnąć swoje zaślepienie dr Kwaśniewskim ( wśród lekarzy też są niestety oszołomy!). Mocz łatwiej się zakwasza witaminą C (chociażby z cytrusów czy papryki) niż mięchem , które jest głównym żródłem kwasu moczowego. Słyszałaś może kiedyś, że kwas moczowy to jeden ze składników kamieni moczowych ? . Pomijając opętaną Krystynę, w kamicy moczowej trzeba dużo pić , ale trzeba też sprawdzić, jaka jest przyczyna choroby. Warto porozmawiać z urologiem i endokrynologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Kamica nerkowa IP: *.home.cgocable.net 24.04.01, 00:02 B ciepla kapiel, unikanie zimnych basenow itp. Najlepiej zbadac sklad kamyczka i pod tym katem sprawdzi co jesz i pijesz.W moim przypadku sa to szczawiany wapnia- nie moge jesc rabarbaru, szczawiu, szpinaku w duzych ilosciach, musialam tez ograniczyc picie kawy (zwl "fusowej") i kakao, picie duuuuuzo wody pomaga w wyplukiwaniu piasku na biezaco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truskawa Re: Kamica nerkowa IP: 213.76.104.* 30.04.01, 23:44 Gość portalu: lalka napisał(a): > B ciepla kapiel, unikanie zimnych basenow itp. > Najlepiej zbadac sklad kamyczka i pod tym katem sprawdzi co jesz i pijesz.W > moim przypadku sa to szczawiany wapnia- nie moge jesc rabarbaru, szczawiu, > szpinaku w duzych ilosciach, musialam tez ograniczyc picie kawy (zwl "fusowej") > > i kakao, picie duuuuuzo wody pomaga w wyplukiwaniu piasku na biezaco > pozdrawiam ...a piwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Kamica nerkowa IP: *.home.cgocable.net 01.05.01, 15:16 piwo tez moze byc zwl w czasie kolki nerkowej bo wspomaga parcie na pecherz. Na dluzsza mete nie polecam jako jedynego sposobu- wiecej kalorii niz woda :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truskawa Re: Kamica nerkowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.01, 21:56 ...a ja słyszałam, że piwo ma jakieś fantastyczne właściwości.Rozpuszcza kamienie i leczy. Ciekawe czy to prawda? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś