Dodaj do ulubionych

Metoda Montignac

18.06.05, 19:27
Zamieściłam ten wątek również na Zdrowiu Kobiety, ale pozwolę sobie jeszcze
zapytac tutaj.
Poszukuję jakiejś dobrej Duszyczki, która stosuje taką metodę odżywiania i
mogłaby mnie poinstruować co i jak jeść. Gdzieś wpadła mi w ręce taka książka
(chyba "Jeść aby żyć") ale nie doczytałam do końca i nie chciałabym czegoś
pokręcić. Książkę zamierzam nabyć. Wiem już, ze mam nie jeśc posiłków
węglowodanowych z tłuszczami. Ale tak sobie dziś zjadłam na obiad kaszę manną
na mleku z truskawkami, polane kefirem i sama już nie wiem czy to dozwolone
takie połączenie czy też nie.
Jestem z Wrocławia i najchętniej poznałabym jakąś wrocławiankę-Fankę tej
diety. Słyszałam, że osiąga się naprawdę imponujące i trwałe efekty.

A co sądzą lekarze? czy to zdrowa metoda odżywiania?
Prosze o rady!
Obserwuj wątek
    • duszkan Re: Metoda Montignac 18.06.05, 20:25
      dietamm.com/index.php
      2 lata temu stosowałam tą dietę- w 6 tygodni 8 kg, bez większego wysiłku. Jest
      akceptowana przez medycynę klasyczną jako b.zdrowa i nierabunkowa.
      • jaskolka123 Re: Metoda Montignac 18.06.05, 21:34
        A jak później z utrzymaniem tej wagi? Po powrocie do normalnego żywienia nie ma
        efektu jo-jo?
        • duszkan Re: Metoda Montignac 18.06.05, 21:37
          Potem przeszłam na dietę Cambridge i schudłam strasznie dużo, więc nie wiem czy
          po diecie Montignaca jest efekt jojo.
          • jaskolka123 Re: Metoda Montignac 18.06.05, 23:43
            A po tej ostatniej diecie utrzymujesz wagę? Ja w zeszłym roku na skutek
            problemów zdrowotnych schudłam przez pół roku ok 12 kg, ale niestety w czasie
            następnych 6 m-cy przybrałam ok. 14.
            Nawet nie chcę myśleć czym są dla organizmu takie wahania (jak to się pisze?).
            Dlatego zainteresowałam się MM, bo nie mam absolutnie silnej woli by liczyć
            kalorie. Chodzi mi własnie o zmianę sposobu odżywiania.
            A Cambridge to są jakies posiłki w torebeczkach? Droga jest ta dieta? Tak sobie
            pomyślałam, że może najpierw poodchudzać się tą Cambridge a potem przejść na
            MM. Co o tym myślisz?
            • duszkan Re: Metoda Montignac 19.06.05, 09:44
              Myślę, że to dobry pomysł, bo na Cambridge można duzo schudnąć ale jest b.
              restrykcyjna i kosztowna. 3 saszetki dziennie (po 5,50 zł). Po zaprzestaniu
              Cambridge zrobiłam sobie taką dietę gł. nabiałowo-warzywno-owocowową + co 2-3
              dni posiłki mięsne. Nie tylko że nie ma efektu jojo, a nawet wolno ale jednak
              dalej chudnę.
              Ty pewnie nie masz tyle do stracenia, więc po Cambridge przejdż na dietę
              Montignaca, która nie wymaga niemal zupełnie wyrzeczeń. Pozdrawiam i życzę
              powodzenia.
              Ps. link do Cambridge- www.dietacambridge.atx.pl
              • very_martini Re: Metoda Montignac 19.06.05, 09:52
                Po takich restrykcyjnych dietach Montignacka trzeba wprowadzać ostrożniej, bo
                organizm zgłupieje. Szczegółów nie pamiętam, ale pisał o tym w swojej książce.

16%VOL
                22%VAT

--
                takie tam... forum homeopatia
    • jaskolka123 Re: Metoda Montignac 19.06.05, 14:42
      duszkan napisała:

> Ty pewnie nie masz tyle do stracenia,

Miła jesteś, ale mam do stracenia naprawdę baaardzo wiele zupełnie zbędnych
      kilogramów. I nie myśl, ze jestem małolatą, która chce się odchudzić do 46 z
      50. Ja niestety jestem w tym temacie jakoś taka mało estetyczna:( I tylko
      dlatego, że nie ważyłam się całe wieki nie zauważyłam, ze wróciłam do wagi
      sprzed roku. Ale pomijając już estetykę (wyglądam jak całkiem słusznej
      wielkości słonik) to mam wskazania zdrowotne. I szukam sposobu żeby schudnąć
      trwale. A jestem do tego leń i naprawdę wiem, że liczenie kalorii to nie dla
      mnie. Zamożna też jakoś nie jestem, ale na tą Cambridge to się chyba wykosztuję
      jednak. Tylko jak długo musiałabym zajadać te "smakołyki" z torebeczki, zeby
      schudnąć np. 10 kg? To pewnie sprawa indywidualna, ale tak mniej więcej?

Od jutra zgłębiac będę zasady MM ("Jeść, aby schudnąć") i na pewno nim podejmę
      decyzję o Cambridge to postanowiłam zastosować główne założenie czyli nie jeść
      ziemniaków itp.

Czy ty Very_martini tez się odchudzasz? Coś mi się wydaje, ze gdzies trafiłam
      na twój post gdzie pisałaś, ze coś "nagrzeszyłaś" i że odchudzasz się pod
      kontrolą lekarza.
      Życzę powodzenia i wytrwałości wszystkim odchudzającym się !!
      • duszkan Re: Metoda Montignac 19.06.05, 17:16
        W diecie Cambridge zaczyna się od jedzenia przez 3 tygodnie tylko produktów
        Cambridge (czyli równo 63 posiłki). Jedyne co można spożyć dodatkowo to woda ,
        herbata, kawa. Wody trzeba pić bardzo dużo bo to dieta ketogenna i nerki muszą
        mieć możliwość intensywnej filtracji, żeby móc usunąć tyle ciał ketonowych.
        Potem zastępuje się 1 lub 2 posiłki produktami C-e. Można takie kuracje 3-
        tygodniowe robić tylko 2x w roku. Większość tych których znam, a którzy
        odchudzali sie tą metodą schudli 8-10 kg w 3 tygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka