Dodaj do ulubionych

bilirubina ASPAT AIAT

17.08.05, 17:17
Witam, odebralam wyniki badan - o dziwo, ASPAT, AIAT w pelnej normie,
bilirubina zas - 21 (norma do 17,1).
Z czego to cholerstwo???????????
Na zoltaczke sie szczepilam, anty HBS mam 35, 5.
Z czym to w ogole sie je, moze, poki nie trafie do lekarza warto,
brac cos ziolowego?
M
Obserwuj wątek
    • kret24 Re: bilirubina ASPAT AIAT 18.08.05, 10:45
      A może brałaś jakieś leki np. paracetamol? Oprócz tego u niektórych osób cały
      czas bilurubina jest podniesiona i jest to zespół gilberta.
      • magdalenka30 Re: bilirubina ASPAT AIAT 18.08.05, 16:25
        Dzieki, bralam kilka miesiecy tetralysal i biore gestageny. Moze to miec wplyw?
        Czy ziolowe leki typy cynarex dzialajace zolciopednie pomoga?
        M
        • kret24 Re: bilirubina ASPAT AIAT 18.08.05, 17:40
          Tetralysal często powoduje wzrost poziomu bilirubiny. Zwłaszca stosowany długo
          ponad 2 tygodnie, jak to ma miejsce w trądziku.
          Z leków na poprawę funkcji wątroby polecam Sylimarol 35 mg 3#1 tabl. btany
          przez 4-8 tygodni. Również polecam po tym okresie wykonanie powtórnego badania.
          Jeśli poziom będzie cały czas wysoki to może sugerować zespół gilberta, którego
          zwykle się nie lecze. Należy jedynie unikać toksycznych leków np. paracetamolu
          i antybiotyków z grupy tetracyklin.
          • magdalenka30 Re: bilirubina ASPAT AIAT dzieki Krecie24! 19.08.05, 10:13
            Mam jeszcze pytanko, odnosnie cynarexu - czy moge go spokojnie skonczyc i
            potem przejsc na syliamrol? Tetralysal juz skonczylam brac, na szczescie, po 5
            miesiacach.
            Pzrypomnialo mi sie,ze kiedys tam, na studiach podczas badania USG, lekarz
            wskazal na zwezenie drog zolciowych czy cos z woreczkiem atypowego w budowie.
            Pewnie to nei pomaga w ogolnej sytuacji...
            Rozumiem, ze wszelkie diety, homeopatia etc. regenerujace watrobe sa wskazane?
            Pozdrawiam,
            M
            • kret24 Re: bilirubina ASPAT AIAT dzieki Krecie24! 19.08.05, 10:25
              Diety tak! Również odpoczynek, bo po nieprzespanej nocy też wątroba pracuje
              gorzej. Cynarex można brać razem z Sylimarolem. Ja za homeopatią nie przepadam.
              Również nie polecam wpadać w panikę bo to raczej nic groźnego i wątroba sama
              się dobrze regeneruje. Zwłaszcza gdy nie niszczy się jej lekami i używkami.
              Warto również brać vit. B compositum 3#1 tabl.
              • magdalenka30 Re: bilirubina ASPAT AIAT dzieki Krecie24! 19.08.05, 11:07
                No to ja Cie teraz ponekam hipochondrycznie;)
                1. Dieta zalecana przy tego rodzaju problemach to taka z wykluczeniem nabialu,
                smazeniny i tluszczow stalych? Slodkosci i macznosci tez?
                2. Uzywki to alkohol? Czy kawa tez? Jelsi alkohol to lepiej lzejszy typu
                biale winko czy prosta wodka (slyszalam,ze lepiej watroba toleruje czyste
                alkohole nie jakies pitu pitu). Ale i tak nie naduzywam wiec to pytanie to
                tylko formalnosc.
                3. Stresy, spanie - ok, jak sie da rade..
                4. Pare osob zauwazylo moje jaby zazolcenei oczu i brazowosc okolic tychze.
                5. Niedlugo ide na zabieg operacyjny zwiazany z czy innym ale pewnie watrobie
                tez to nie pomoze.
                6. Paracetamolu nie lubie, nie uzywam, nie pomaga mi, raczej juz ibuprom, jak
                musze.
                No to sie pozalilam..
                Pozdrawiam,
                M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka